Last news in Fakti

4 Януари, 2021 18:02 7 341 26

Защо ще бъде застъпник на изборите – Константин Ангелов, който хвърли банкноти по Гешев, пред ФАКТИ

  • избори-
  • парламентарни избори-
  • да българия-
  • демократична българия-
  • константин ангелов

"Представете си например, че при нашето паралелно преброяване се получи определен брой гласове, а при публикуването на официалните данни излезе някаква съществена разлика. Това би означавало, че са се случили някакви корекции на протоколите", каза Ангелов

 Защо ще бъде застъпник на изборите – Константин Ангелов, който хвърли банкноти по Гешев, пред ФАКТИ - 1
Кадър: Евроком
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Константин Ангелов е активист на "Да, България" и представител на младежката организация „МлаДа България“. Ангелов обаче е по-познат с протестната си акция срещу главния прокурор Иван Гешев и с това, че хвърли по него фалшиви банкноти от 500 евро с лика на премиера Борисов.

От ФАКТИ се свързахме с Константин Ангелов, но не за да говорим за тази акция, а за предстоящите парламентарни избори, в които Ангелов ще се включи като застъпник. Защо е взел това решение и защо проследяването на изборите е важно, четете в разговора ни:

- Г-н Ангелов, откъде идва решението да станете застъпник на следващите парламентарни избори?

- Аз всъщност съм активист на „Да, България“ от няколко години. На предишни избори също съм бил застъпник. Това не е някакво спонтанно решение, нашите усилията са дългогодишни. Някои хора в партията, включително преди тя да съществува, от години се застъпват за честността на вота, за това народните представители действително да са народни представители, а не някакви калинки или фигуранти, спуснати от задкулисието.

- Тоест за Вас това не е спонтанно решение, а напълно логичен избор?

- В моя случай е така и смятам, че не е много по-различно за голяма част от нашите застъпници. Платформата „Ти броиш“ е отворена не само за членове и симпатизанти на нашата формация, на „Демократична България“, а за всички граждани, които се интересуват от тези въпроси и ги намират за важни. Моето лично мнение е, че това трябва да бъде всеки един български гражданин.

- Обявено беше, че през платформата се търсят 12 хиляди души, които да проследят изборите, знаете ли колко души са се записали досега?

- Да, вече половината от този брой и интересът е много голям. Ние започнахме да набираме застъпници през лятото, още по-активно откакто обявихме платформата, откакто я представихме. Това се случи в края на октомври. Интересът е доста голям и, според мен, това е също доста логично. Знаете, през лятото имаше големи протести. Ние не бяхме единствените, които се застъпихме за честността на изборния процес в България и въобще на изборния процес. В този смисъл, за мен не е изненадващо, че в нашата платформа се включват представители и симпатизанти и на други политически проекти и, както е модерно да се казва, граждани.

За мен е интересно както точно се има предвид под граждани, защото партиите също се състоят от граждани. Гражданите имат право да бъдат членове на политически партии, ако смятат, че имат съмишленици и искат заедно да защитават някакви идеи и свои убеждения.

- Защо да се набляга на гражданското - опорочаване на политическото ли или пък опит за някаква подмяна?

- Може би oпорочаване не на политическото, а по-конкретно на думата партия. Тя в българския език е станала мръсна дума и не само в него, не само в България е така. Специално в нашия случай мисля, че това е, защото хората десетилетия наред са слушали за Партията, под което се е разбирало БКП. Последните 30 години, когато някой говори за партия, асоциираме думата или с БКП, или с нейни производни – тоест с формации, в които участват бивши членове на БКП и в още по-бруталните случаи, а те не са малко, агенти на Държавна сигурност. В устава на „Да, България“ и в правилата на „Демократична България“ е записано, че това е недопустимо на наши членове – някаква принадлежност към тайните служби на комунистическия режим.

- Някаква форма на лустрация, едва ли не?

- Точно така, ние всъщност сме доказали, че това е възможен и напълно работещ модел. Това обаче не е единственото нещо, за което сме иноватори. Ако позволите да върна разговора към платформата, за която говорихме – тя е единствена по рода си в България. Това не е случайно, защото „Демократична България“ е единствената извънпарламентарна формация, която има човешкия ресурс, човешкия капацитет да създаде такова нещо. Зад създаването на тази платформа стои трудът на екип от програмисти, които са вложили десетки часове за създаването, разработването и тестването ѝ. Защо казвам извънпарламентарна формация – защото парламентарните формации очевидно имат финансовия ресурс за изработването на такова нещо, но нямат интереса.

- Говорейки отново за платформата, Вие казахте, че през нея могат хора извън „Демократична България“ да се запишат като застъпници, но има ли възможност за записване като наблюдател?

- Разликата между наблюдатели и застъпници до голяма степен е формална. Тоест дали някой ще бъде представител на коалиция и на партия или ще бъде наблюдател като например представител на някаква неправителствена организация – това е негов личен избор. Това, което е съществено за нас е, че ние заставаме с логистичен екип, тоест с екип от юристи, които ще оказват подкрепа на наблюдателите, на застъпниците през изборния ден и изборната нощ със съвети, с инструктаж преди самото провеждане на изборите кое и как е редно да се случва, има ли в определени случаи нарушение, няма ли нарушение, какви са стъпките, които наблюдателят може да предприеме. В този смисъл всеки е добре дошъл, не е задължително той да бъде партиен член или да представлява нашата коалиция, но никой друг няма ресурса да покрие всички секции. Не се ли съберат 12 хиляди застъпници, тогава няма възможност за това паралелно преброяване, което искаме да се извърши.

- Какво ще представлява това паралелно преброяване?

- И на предишни избори е имало застъпници, които представляват различни партии и различни НПО-та, но никоя от тези организации, нито някоя от тези партии не е имала ресурс да покрие всяка една секция. Тоест, когато някой е застъпник или представител в една секция, той може да следи единствено за нарушенията, които се случват там в момента. Част от нарушенията обаче се случват след това. Както знаем, голям проблем е и контролирания вот, и купуването на гласове. Това са неща, които се случват дори преди изборния ден.

По този смисъл наблюдаването на някоя избирателна секция, копирането на протокола и отчитането му не е достатъчно за справянето с всички нарушение. Ако обаче се покрият всички секции едновременно, това дава възможност да се преброят паралелно всички гласове, отчетени в протоколите и съответно да се сверят получените от тях данни с официално публикувани след това.

Представете си например, че при нашето паралелно преброяване се получи определен брой гласове за всяка отделна партия или коалиция, а при публикуването на официалните данни излезе някаква съществена разлика. Това би означавало, че са се случили нарушения след изборния ден и са се случили някакви корекции на протоколите.

- Каква е Вашата предварителна нагласа като застъпник, смятате ли, че ще има ситуации, с които е трябва да се справяте в изборния ден?

- Всяка избирателна секция е различна. Има такива, в които всичко минава изключително безпроблемно, има и такива, които са изцяло контролирани. Има секции, в които е много трудно да се открие каквото и да е било нарушение, защото голяма част от членовете на избирателната комисия за компетентни хора, които не го правят за първи път. Има обаче и такива секции, в които имаме сериозни съмнения за нарушение. Това го наблюдаваме всеки път, когато има избори в България. Има цели населени места, в които стават изключително неприятни и дори престъпни неща. Малко е като лотария, зависи от секцията.

- Вие знаете ли в коя секция ще бъдете?

- Не, не мога да кажа. Амбицията обаче е да покрием всяка една секция.

- Ще Ви върна към събитията от преди няколко месеца, когато имахте една акция по време на изслушването на главния прокурор Иван Гешев...

- Хубав спомен...

- Това Ваше действие е било предизвикано от нещо. Срещу това нещо ли е насочен активизмът Ви?

- Да, при всички положения. Наглостта на управляващите и на главния прокурор като част от съдебната власт. Той също е част от този порочен модел, срещу който ние се борим и който имаме амбицията да изкореним във възможно най-кратки срокове.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отвратен

    35 23 Отговор
    Всички знаят ,че боко краде като за световно ,а само Каскета казва ,че не е вярно !!

    Коментиран от #8, #10

  • 2 Жоро

    28 18 Отговор
    За да вземе някой лев и да се перчи с простотията пред медиите.
  • 3 Мишо

    25 30 Отговор
    Ше дишате пръхта на Бойко и Гешев комоняги такива

    Коментиран от #15

  • 4 А бе

    26 15 Отговор
    То хубаво,ама ако вашето паралелно броене е предварително замислено да е различно от официалното,с цел скандал и обвинение в опорочаване на изборния процес?
  • 5 чичо Мичо

    6 10 Отговор
    КОЙ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ БЕШЕ НАЙ-ГОНЕНИЯ,ПРЕЗ ГОДИНИТЕ?НАЙ-ГОНЕНИЯ,ВИНАГИ Е НАЙ-ПРАВ !..
  • 6 Гал Фон

    27 8 Отговор
    "Амбицията е да покривам всяка една секция". Активист от няколко години на партия Да България. В българската история през последните години изплуваха много други не по-малко амбициозни партийни водачи. Те ръководеха ограбването на страната и мирния преход към демокрация. НЕ възможно е да си изключение, ти и твоята партия "Да пре еб ем БЪЛГАРИЯ".
  • 7 Хехе

    20 17 Отговор
    А бе пич! Ти веднъж си хвърлил фалшиви банкноти,и се надяваш че някой е длъжен да ти повярва ?
    Ами и ако и опасенията ти са фалшиви като напразната надежда за фалшиви избори?

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Другия с коня

    18 0 Отговор
    Аз съм дългогодишен Председател на СИК.(секционна избирателна комисия) в София.....Наистина ще има разминаване...и то сериозно такова...Проблема идва от неопитните Комисии,които попълват Неправилно протокола и заверен препис на който получава всеки Застъпник или Наблюдател...С този протокол Председателя и двама членове отиват в РИК и го вкарват в базата данни на РИК и ако има неточно попълнени Протоколи ,се разпъва наново Секцията в една зала с Наблюдател от РИК и се брои наново....Прави се Корекцията в Протокола с подписи на тримата и на човека от РИК и се вкарват данните в Компютрите на РИК((районна избирателна комисия).Как това ще се отрази в Копието,което е в Застъпника????Никак....Той си е отишъл в тях и си пие Ракията....Мога да ви кажа,че в зала Универсиада поне Една трета от СИК броят наново,а какво остава по селата и малките градчета...Ще си причините с това Паралелно преброяване големи Главоболия....

    Коментиран от #19

  • 10 Хайван

    17 9 Отговор

    До коментар #1 от "отвратен":

    Всички знаят ? Откъде ? Вероятно ми каза един , Елена Йончева или човекът с най-истинските новини в България-арменчето Бибиян ? След двугодишно постоянно облъчване в мрежата , сега сестра ти щеше най-голяма шафрантия в страната . Че има корупция е ясно на всички . Че има измет за измитане също . Как обаче стигаш до заключенията си ? От Божковите патерици сигурно информацията ти е много надеждна ? Ти ако крадеш от фирмата , в която работиш , началникът ти или шефът винаги ли знаят ?
  • 11 Конспиратор

    20 8 Отговор
    Комунизма е най-голямата напаст за човечеството!

    Коментиран от #12

  • 12 ми ,

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Конспиратор":

    Потинизма тоже ..
  • 13 Другия с коня

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хехе":

    Аз на тези Избори няма да участвам като Председател на СИК....Ще пропусна Не мога да застраша колегите от Фирмата ми,семейството си и Приятелите си в Пандемия и Риск от зараза 12 часа в затворено помещение с поток от случайни хора,които кихат и кашлят върху Избирателните списъци ,Урната и Бюлетините ..А в Универсиада РИК е АД....ако не си в първите 50 секции се чака до другия ден на Обяд да вкараш данните,Огромно скупчване на десетки хора в Зала..,Не..Благодаря ...Ще пропусна....Така ще направят и десетки други със Сигурност,ако няма ваксини,а то няма да има Март за нас....Успех на всички Партии- аз ще си гледам Бизнеса....
  • 14 Хаджиментов

    8 6 Отговор
    Точно така!
    Ние сме безгрешни и ако има разлика, това 100% е мошеничество!
  • 15 мокър парцал

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мишо":

    Г.л.у.п.а.к неграмотен!
  • 16 смешника

    9 8 Отговор
    тоя е платен клоун, циркаджия .....

    Коментиран от #18

  • 17 Българин

    1 1 Отговор
    И аз съм застъпник само, че за боко и геша ще ги застъпя с 200🖕.
  • 18 ХАХАХА

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "смешника":

    Не е коректно, но чиляка може да инкасира 4, а да отчете един. Тогъз кво прайм???
  • 19 MOLI

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Другия с коня":

    ПРОТОКОЛИТЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРУДНО РАЗБИРАЕМИ.ПО СЛОЖНИ ОТ ДАНЪЧНА ДЕКЛАРАЦИЯ.НЕРАЗБИРАМ ЗАЩО ОТ ЕДНО ТОЛКОВА ПРОСТО НЕЩО СЕ СЪЗДАВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЛОЖНО!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хурка за ГРОБ

    0 0 Отговор
    И пасмината им.
  • 24 Бай Иван

    5 2 Отговор
    И да правите паралелно преброяване ,все тая.Пак ще духате супата.И досега винаги е имало такова преброяване.Всеки представител на партия получава протокол от изборните резултати. И още в края на изборния ден във всяка секция наблюдателите от всяка партия знаят точния брой гласували.
  • 25 уфффф

    4 3 Отговор
    Мухльо !
  • 26 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Бъка от''калинки'',де са му,честните избори.