Last news in Fakti

5 Януари, 2021 21:14 4 758 45

Как заразата отново ме превърна в българин. Иван Кръстев разказва.

  • иван кръстев-
  • българин-
  • българия-
  • коронавирус-
  • пандемия

Още в началото на пандемията аз и семейството ми решихме да се върнем в България. Не беше рационално - беше продиктувано просто от убеждението, че трябва да сме си вкъщи. А за нас вкъщи е България.

Как заразата отново ме превърна в българин. Иван Кръстев разказва. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Призовават ни да спасим човешката цивилизация, като си стоим вкъщи и си мием ръцете. Като в модернистичен роман, в който цялото действие се разиграва в съзнанието на разказвача. В моята собствена равносметка за ерата на COVID-19 ще останат само тези физически обекти, които си струват да бъдат споменати: неизползвани самолетни билети и използвани предпазни маски.

И въпреки това в мига, в който излезеш на улицата, веднага забелязваш колко много неща са се променили. Врати затвориха не само моите любими кафенета във Виена и в София, но и любимата ми книжарница във Вашингтон. COVID-19 разруши нашия начин на живот подобно на неутронна бомба - без да уврежда материалния свят. През по-голямата част от 2020 година летищата бяха едно от най-тъжните места на света - празни и тихи, подслонили само шепа пътници, които като призраци се лутат из терминалите.

Вкъщи е България

През последните три десетилетия свободата на придвижване непрекъснато се разширяваше, за хората от най-различни социални класи ставаше все по-лесно да се смесват, а това се превърна в могъщ символ на глобализацията. Днес тази свобода вече е в историята - или поне са ѝ наложени продължителни ограничения. В същото време публичните призиви към хората да си стоят вкъщи предизвикаха нещо като метафизична рефлексия: „вкъщи“ е мястото, където искаш да бъдеш, когато си застрашен от сериозна опасност. И в мига, когато аз и семейството ми разбрахме, че ни предстои дълъг период на социално дистанциране, ние взехме едно решение, което изненада и нас самите: да се върнем в България.

Това решение определено не беше рационално. В продължение на десет години ние живеем и работим във Виена. Обичаме този град, а и австрийското здравеопазване е много по-благонадеждно от българското. Тоест, върнахме се в България единствено поради убеждението, че трябва да си стоим „вкъщи“. А за нас „вкъщи“ е България. В това кризисно време искахме да бъдем по-близо до хората и местата, които сме познавали през целия си живот.

Това важи не само за нас: по същия начин постъпиха и 200 000 други българи, които живеят в чужбина. В своята родина многобройни хора потърсиха не само закрила – те намериха и утешение в майчиния си език. В моменти на най-голяма опасност ние несъзнателно проговаряме на езика, с който сме отраснали. В своето детство в България аз научих нещо много ценно от руските филми за Втората световна война: един от най-опасните моменти за съветска шпионка в хитлеристка Германия е раждането на дете, защото раждащата жена неизбежно крещи на майчиния си език. Да, да си останеш вкъщи означава да останеш в майчиния си език, да останеш на сигурно място.

Парадоксът на пандемията

Глобализацията през 21 век произведе и една голяма оптическа измама: че само мобилните, трансгранични хора, които познават много летища по света, могат да бъдат истински космополити, че само онези, които се чувстват у дома на няколко различни места, могат да запазят една универсална преспектива. Но нека да си припомним, че класическият космополит, философът Имануел Кант, никога не е напускал родния си Кьонигсберг (днес Калининград), който в различни периоди принадлежи към различни империи. Кант въплъщава същия парадокс като пандемията COVID-19, която води към по-глобален свят, макар че точно заради нея националните държави слагат гранични катинари на глобализацията.

Защото именно самоизолацията и социалното дистанциране дадоха простор на европейския дух. Ние затворихме границите между държавите от ЕС, затворихме хората по домовете им, но тъкмо в резултат от това те станаха по-космополитни от когато и да било преди. За всички онези, които имат достъп до съвременните комуникационни технологии, пандемията прекрати не глобализацията, а локализацията. (…) Това може да се окаже просто преходен исторически момент, на въпреки всичко няма как да отречем, че все по-добре разбираме какво означава да живеем в един-единствен общ свят.

"Коронавирус и родина: заразата отново ме превърна в българин" - под това заглавие германският „Тагесшпигел“ публикува есето на Иван Кръстев, част от което прочетохте тук. Цялото есе на Кръстев ще излезе в годишен сборник на Project Syndicate.

Автор: Иван Кръстев


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    56 12 Отговор
    Истинските българи са на площада и си търсят правата.

    Коментиран от #28, #39

  • 2 отвратен

    38 9 Отговор
    И за този филм колко ти платиха от герберистката сган , която убива българите !
  • 3 Георгиев

    9 1 Отговор
    Нютон е прекарал целия си живот в една 200 км местност.
  • 4 Отровното трио

    33 10 Отговор
    Ако е истински българин, да идва на площада. Да търси проф. Минеков и да се обяви. Не като над 98% от българите, които седят на топло, не излизат на площада, а после защо Тиквата е на власт
  • 5 Протестър

    36 10 Отговор
    Пич, ако верно си станал отново българин ще дадеш душата и живота си на площада. Ще блокираш, ако трябва и сам Орлов мост или Ситняково. Братле,така се става българин. Не се есе до немско издание

    Коментиран от #12

  • 6 Горда съвецка чукча рософил

    8 1 Отговор
    Пич ,ако си българин ,оплеви си бахчията в Раковски ! И не си пaли бурените !

    Коментиран от #13

  • 7 ...Още

    23 5 Отговор
    Като видя, че статията е от Дойче Веле, и надолу спирам да чета.
  • 8 Jacques Yves Moineau

    23 3 Отговор
    Пропаганда.
  • 9 умен простак

    13 1 Отговор
    вярно е иване,човек оценява доброто или хубавото,когато му се отнеме!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хандромеда

    3 4 Отговор
    Иване ,Иване ,та #б# коя ушанка та фане !
  • 12 Реалист

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "Протестър":

    Да бе, той се в разглезил с живота във Виена, а ти искаш да си дава живота на улицата. Нали при първата гавра на бялата мафия или ако недай си боже имат дете, да го пише болно за да го приемат в детска градина ще хване първия самолет за Виена и ще напусне престижната работа в колцентър с немски език
  • 13 ми , не ..

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Горда съвецка чукча рософил":

    Ако е горд българин , да даде няколко от ресторантите си на ближния и да изчистят всички сгради , които о@каха ...
  • 14 Бай Иван

    11 4 Отговор
    Браво адаш! Хубаво е че си се върнал, че обикновено се връщат или тия дето са некадърни да се реализират там или такива да си вземат някоя убава и дащна мома от България, че у чужбината не са така арни и навити

    Коментиран от #15

  • 15 Гинайдин Гинчо цара на симтезаторът

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Иван":

    У чожбината ,яко доларите в марки ,и жените евтини. ,монче !
  • 16 Тоя палаш

    24 2 Отговор
    Тоя пlужек в пандемията разбра,че там по дойчовско все пак си остава унтерменш за дойчовците и затова доприпка тук. Мине ли пандемията пак ще изтърчи като палаш и ще върти опашка за подхвърлена мръвка.

    Коментиран от #26

  • 17 Ивайло Манджуков

    10 6 Отговор
    Браво! Мъжка и българска постъпка. Разбираемо е, не мога и аз без ракията, домашна, градинските домати, сиренето и кашкавала от проверена мандра, колбасите, но домашните. Такива неща няма никъде по света. Да взимат с пъти повече от нас, но ей тия неща ги НЯМАТ и никога няма да имат
  • 18 БСП за България и Радев

    13 7 Отговор
    Този предлагам да го следим, ама тръгне ли си пак от България, генерал Румен Радев да му отнеме гражданството и повече да не се връща тук, боклука му с боклук
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Иван

    5 6 Отговор
    200000 българи са се върнали вкъщи не защото са изгубили работата и са ги изгонили с напикан парцал от Западна Европа, а защото са родолюбци. LOL :-D

    Коментиран от #23

  • 21 американската мафия

    8 0 Отговор
    Звучи добре ноооо.... всики знаем на дойче веле не може да се вярва!!! Доказаха го безброй пъти! Съжалявам!
  • 22 JGP

    4 1 Отговор
    Ковидската ваксинаторска пропаганда е лошо нещо
  • 23 Последният софиянец

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    Те 60% от тия 200000 са патладжани
  • 24 Баскът.

    11 4 Отговор
    Като човек , прекарал 30 г ,извън България,мога да кажа ,че се връщат хора,,останали без доходи,и нямат възможност да плащат наем,ипотека и др...И се връщат в ,,бащината къща,,,.Това е истината...Ако имаш постоянен договор,дом, семейство,,,Цялата държавна машина е зад теб..НООО,Ковид19 е направен да обърне призмата..Дано се подобри живота му.Жив и здрав!!!.Късмет.!
  • 25 Кумчо Вълчо

    3 2 Отговор
    иване иване за никакъв чеп не ставаш.
  • 26 Може би си прав

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Тоя палаш":

    А ти какво произвеждаш?Той нищо.Сигурен съм че и ти предлагаш някакви услуги.Можеш ли да създадеш нещо стойностно,което да бъде оценено и да правиш таланти.Ако не можеш значи нямаш право да съдиш този човек избрал "подхвърлени мръвки" във ФРГ пред комат хляб на ден в Р.България!

    Коментиран от #43

  • 27 INOT

    3 2 Отговор
    иВАНЕ! Обясни как една зараза според теб ( а има стотици зарази) ще те превърне в нещо, което ти не си бил никога. Това за МАЙЧИНИЯТ ЕЗИК си го за_ри, знаеш къде. Като си отишъл за по-добър живот там, ще траеш - като си опитал меда , ще опиташ и жилото, тъй да знаеш! ИНАЧЕ ЩЕ БИЯ С МАРКУЧА ОТ ПЕРАЛНАТА И НЕМА ДА ТИ ДАМ ДА РЕВЕШ (ако те срещна евентуално , но едва ли - сигурно си лиричен герой от едноименната немска медия).

    Коментиран от #36

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Истински Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "INOT":

    Абсолютно, щом е от Дойче Зеле или там Тагесшпигел мигел не им вярвам. Може да е или платена статия от кучето на Меркел Б.Б. да се агитира за връщане или просто немците искат да се отърват от българите и да се насладят на арабите
  • 37 кукурукуку

    2 0 Отговор
    а във Флоренция нещо любимо нЕмаш Ли?
  • 38 Фен

    4 0 Отговор
    Ето това е Сорос! В чист вид!
  • 39 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    и десетимата ли?
  • 40 9дс9сд9

    3 0 Отговор
    Ква България ти е "ВКЪЩИ" бе каунь ? Книжарницата му в САЩ, кафенетата във Виена ?!?!
    На тия део България им е "вкъщи" си седат в България, не си вейкат потурите по света. Седим тука и се мъчим да работим, въпреки, че държавата е впрегнала всички ресурси да пречи.
    Дойчевеле, само такива безродници ли ви кефят, та все ни натрисате по някой за пример.
  • 41 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    ДВ-търсят,тъй наречениподоотстъпници.Прочетете,интервюто,на германка,живееща,в Родопско село,после,се правете на''патриоти''.Щото,мнооооооооооооооооооооооооооого е прав40коментар,НИЕ ТУК,СМЕ СИ ВКЪЩИ.
  • 42 Аз40

    4 0 Отговор
    Този е така известния "сив кардинал на прехода", личен приятел на Сорос. Що поразия е направил в България никой не знае дори. Трябва да се внимава много с този вирус Иван Кръстев и съпругата му, както и с всички приближени им.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Моите

    2 0 Отговор
    За разлика от тоя номенклатурен иzклеsавец дето произвежда само sплетни и инsинуации,аз произвеждам нещо каоето може да се пипне,помирише и яде. Произвеждам за себе си,семейството,фамилията и когато прескочи го продавам на пазара на добра цена. В чужбина ходя понякога на екскурзия, а не да мия наsrани пенсионери и да им бера зеленчуците - бера си моите.
  • 45 23232323222

    0 0 Отговор
    И утре ще избяга с 300 от България пишещият автор.Но първо ще си оправи зъбите че тука по евтино...ще си накупи дрехи че там леко кофти със марковите такива. Ще си оправи колата че там отново е стряскаща цената на ремонтите. Ще купи тенекия сирене и лютеница в големи разфасовки и здравей чужбина.....