Last news in Fakti

7 Януари, 2021 13:21 11 371 126

Развързаха ръцете на Джо Байдън - вече всичко е изгубено за Русия

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • джо байдън

И републиканците, и демократите подкрепят политиката на натиск

Развързаха ръцете на Джо Байдън - вече всичко е изгубено за Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да кажеш, че новата година започва зле за Тръмп и републиканците, е все едно да не кажеш нищо. В самото начало гръмна скандал, щом президентът на САЩ се обади на секретаря на щата Джорджия Брад Рафънспъргър - американският лидер уж се опитал да притисне местния служител, за да отмени победата на Байдън в този щат. Скандалът обаче бе просто цвете пред истинския проблем за републиканците - последвалото им поражение и в двете надпревари за Сената. Нещо невероятно само допреди два месеца.

Откакто следя избори, почти неизменно виждам една и съща тенденция: побеждава онзи, чиито привърженици изпитват повече ентусиазъм. Не са толкова важни силовите пасианси и традиционните симпатии - ако изборите са честни, най-често печели кандидатът, успял да нахъса своята аудитория.

Точно както преди четири години стигна до победа Доналд Тръмп. Новият ярък популист накара да повярват в него хора, десетки години пренебрегвали изборите. Тръмп хвърли предизвикателство на статуквото, на "вашингтонското блато" - и хората повярваха в това. Победата на Тръмп стана мечта за тях. Какво можеше да изправи насреща Хилари Клинтън с изкуствено създадения си имидж на борец с патриархалните стереотипи? Срещу какво да воюва един действащ държавен секретар? Да вдъхновява хората за борба - но с какво? Хилари Клинтън дори бе живяла в Белия дом, когато привържениците ѝ още са били в пелени.

Днес, четири години по-късно, Тръмп не е с изтекъл срок на годност - макар и победен, президентът си остава популярен политик. Хванали "влака на Тръмп", мнозина републиканци стигнаха до Конгреса. Точно това не дава възможност да определим изборите през 2020 г. за явна победа на демократите - каква ти победа, щом изгубихте десетина места в Конгреса и не изхвърлихте републиканците от Сената?

Нещата със Сената обаче излязоха не толкова очевидни: още през януари демократите сензационно спечелиха и двете сенатски надпревари в Джорджия и се изравниха по брой места с републиканците. При това положение решаващият глас остава за вицепрезидента - демократката Камала Харис.

Използвам думата "сензационно" по-скоро с оглед на историческия опит, отколкото заради днешната ситуация. Либералите не са печелили сенатска надпревара в Джорджия от две десетилетия - а и преди това за победа в "Прасковения щат" можеха да мислят само консервативните "южни" демократи. И ето ги либералите с две победи наведнъж, нищо че партията на избрания президент традиционно се представя зле на частични избори.

Демократическата партия бе подпомогната от споменатия вече фактор - ентусиазма. Симпатизантите им усетиха, че имат шанс да направят нещо невероятно - "да преобърнат" консервативна Джорджия, дарявайки на Байдън възможността да управлява, без да се озърта към един опозиционен Сенат.

В случая с Републиканската партия обаче не ставаше и дума за ентусиазъм - част от хората ѝ вярваха, че изборите са фалшифицирани, и то в същия този щат. Други бяха убедени в обратното и виждаха в исканията на Тръмп истинска истерия. Половинчатата позиция на самите сенатори Дейвид Пердю и Кели Лофлър също не будеше симпатии към тях в който да било лагер.

На този фон демократите успяха да направят невъзможното възможно. Спечелиха, макар и с минимална преднина, и двете надпревари, получавайки контрол върху цялата властова вертикала.

Какви може да са последиците? Всъщност е много трудно да се прогнозира. Някои демократи злорадно обещават да приемат закони, които никога вече да не допуснат републиканците до властта - било чрез масово даване на американско гражданство, било чрез премахване на системата с електори.

Демократите безспорно искат да прокарат тези реформи, но все още има някои спънки. Първо, Върховният съд на САЩ си е на мястото - той може да обяви за незаконна и да спре всяка инициатива на Байдън. Консерваторите все още държат шест от деветте места в него и в близко време съотношението надали ще се промени.

Второ, не е съвсем правилно Сенатът да се разглежда като единен организъм. Опозиционната партия обикновено гласува като сплотен блок, но партията на изпълнителната власт понякога се разцепва. По-рано това бе главоболие за Тръмп, чиито решения срещаха противодействието на умерените републиканци, но сега с подобен проблем ще се сблъска Байдън - защото протестът на който да било сенатор демократ от общо 50-те ще погребе дълга, къртовска законотворческа работа.

И тук на сцената излиза персонаж с име, непознато на широката публика. Това е сенаторът от Западна Вирджиния Джо Менчин - единственият оцелял "южен" демократ в горната камара на Конгреса. Миналата година Джо Менчин по-често гласуваше за инициативите на Тръмп, отколкото против него. Освен Менчин има и други политици, способни да си менят мненията, но в близките две години именно този сенатор ще е мерило за адекватност в американския живот.

Самият Менчин вече заяви, че ще гласува категорично против "смахнати работи" - недвусмислен намек за идеята за разоръжаване на полицията и разширяване на Върховния съд, за да не пречи той да се реализира дневният ред на прогресистите. Какви други неща смята за "смахнати" Менчин, само той си знае. Демократите обаче със сигурност ще трябва да сложат настрана най-смелите си проекти - поне засега.

Колкото до американско-руските отношения, промяната в баланса едва ли ще ги засегне. Въпросът за санкциите срещу Русия отдавна вече не подлежи на дискусии. И републиканците, и демократите подкрепят политиката на натиск. Положението с газопровода "Северен поток" и общите отношения с Русия надали ще бъдат повлияни от каквито и да било избори - поне в близките години.

Дмитрий Гуляев, в. "Московский комсомолец"


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    155 31 Отговор
    Всичко било загубено за Русия???!!! Да не ги подгрея кравите по някое време от Руската Федерация?

    Коментиран от #39, #119, #120

  • 2 КОНТРАТА

    192 23 Отговор
    Много жалко соросоидно заглавие и смешно!

    Коментиран от #107

  • 3 БОЗА

    185 16 Отговор
    Естествено- БЕЗ "враг" не могат да съществуват завалиите...и кой да бъде-Русия...толкова са предсказуеми,че чак не е интересно... ;-)
  • 4 Емил

    44 178 Отговор
    А дано и в България се отървем от Русия!

    Коментиран от #11

  • 5 хо хо хо

    26 135 Отговор
    Кеф руснаците заложиха на куцият кон Тръмпона а китайците на Джо тъй като знаеха че в Щатите вече белите са малцинство стара тактика работи в Косово скоро и във Франция Германия и тн.

    Та да се върнем на основната тема Китай си подсигури спокойствие и прехвърли горещият картоф в ръцете на съседите си Русия.След Путин Русия ще се разпадне предполагам че Китай ще вземат източните части а щатите западните части.

    Коментиран от #46, #90, #117

  • 6 Българина

    154 21 Отговор
    Русия и Китай ще вървят нагоре и напред, независимо какво мислят и правят краварите.Някои още си мислят, че Русия е СССР.И друго.Нека се знае, че Путин не е пияницата Елцин

    Коментиран от #123

  • 7 Перо

    99 8 Отговор
    Излиза,че соросистите подслушват и щатския Президент,подобно на българския.
  • 8 Yamaha

    149 16 Отговор
    Влака на дядо Байдън е делайрирал още на перона, руснаците са голям залък за изкуственото чене на дядо Байдън!

    Коментиран от #13

  • 9 111 ИСТИНАТА

    27 148 Отговор
    РУСИЯ Е ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО!!!
    РУСИЯ Е СВЕТОВЕН АГРЕСОР НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ РЕВОЛЮЦИИ!
    РУСИЯ Е ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ!!!

    Коментиран от #75, #110, #121

  • 10 РУСИЯ

    24 92 Отговор
    "Колос на глинени нозе", който се крепи на атомните си патерици.

    Коментиран от #12

  • 11 Бай Ганьо

    110 16 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Запаси се с газена лампа, че ако Русия ни бие дузпата, да има с какво да си светите с Айшето.

    Коментиран от #34

  • 12 ИСТИНАТА

    79 6 Отговор

    До коментар #10 от "РУСИЯ":

    А ние се крепим на чудото на 21-ви век ЧУШКОПЕК.🤣
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    84 7 Отговор
    За добре дошъл на Джо му пуснаха Туски поток скоро и Северен поток 2! Нямат налягане америте за РФ така говориха и за Доналд,, щял да победи РФ" и какво стана соросня вчера се дръвчиха във Вашингтон и не за последен път!
  • 15 Yamaha

    71 10 Отговор

    До коментар #13 от "Факт":

    Обора е фалирал печатат хартия удължават само агонията си!

    Коментиран от #18, #54

  • 16 На всеки час статия против Русия

    93 12 Отговор
    Велики сте.Абе журналиста-има и друго име но ще ми изтрият коментара-тая Русия ти е като кост от шаран в небцето,като горещ картоф,като трън в онуй отзад което ползваш за мозък.Русия си е Русия.Страна която ми е на сърце и душа.Не съм русофил.Защото така уважавам и САЩ и Китай и други държави с големи световни постижения за историята.Ставате смешни.

    Коментиран от #24, #28

  • 17 ЦЪЦЪЦЪ

    20 82 Отговор
    РУСИЯ Е ЗАПЛАХА ЗА СВЕТОВНАТА ДЕМОКРАЦИЯ!
    РУСЕЯ ВОДИ ТОТАЛНА ХИБРИДНА ВОЙНА СРЕЩУ ДЕМОКРАТИЧНИЯ СВЯТ!

    Коментиран от #25, #106

  • 18 Факт

    10 43 Отговор

    До коментар #15 от "Yamaha":

    Хахаха фаирала държава несъщестува еле па Сащ.Ако Сащ фалира китайските инвестиции в долареса заминават да не са луди Китай просто ще използва Сащ и ще ги насъскват срещу Русия докато те използват опразненият стол на световен жандарм за да го заемат.

    Коментиран от #26, #56

  • 19 пешо

    69 6 Отговор
    какво общо има русия , ако на байдън не му става , пак ли русия ще е виновна .
  • 20 кой точно

    50 1 Отговор
    тъпоглавец тури туй заглавие, дето няма нищо общо с текста?
  • 21 хахаха

    73 5 Отговор
    ако Съединените щати видят какво правят Съединените щати в Съединените щати, ще нападнат Съединените щати, за да освободят Съединените щати от тиранията на Съединените щати...:)))
  • 22 Дъртьооо..

    44 5 Отговор
    Късно се усетихте,много късно! Сега само можете да я уловите за Голямата Северна Тръба и за Другите Тръби,ииийехууу..
  • 23 Смех

    12 32 Отговор
    Руснаците не са много радостни на миналите избори имаше шампанско по случай победата на чичо Дони а сега Зуганов е замлъкнал що ли
  • 24 010

    12 53 Отговор

    До коментар #16 от "На всеки час статия против Русия":

    А започна да шикалкавиш вече! Който брани Русия е русофил! Вие не браните родините си, а толька мамашка Рус!!! Родоотстъпници марш в Сибир, тук сте нежелани!!!
  • 25 Хихи

    29 2 Отговор

    До коментар #17 от "ЦЪЦЪЦЪ":

    Има да си цъкаш до 22 век..
  • 26 Yamaha

    48 5 Отговор

    До коментар #18 от "Факт":

    Китйците отдавна се отърваха от потъващия $ и минаха на € старо ти е инфото. Това е болежката Китай вече не изкупува външния дълг на краварите и не дава заеми последния път изгониха Хилари Клинтън с празни ръце!

    Коментиран от #32

  • 27 СССРБарета

    58 6 Отговор
    Руснаците са най-умни! Накараха Турция да се извини публично и я превърнаха в близък съюзник! Азерският газ също минава през Турция която е в общ бизнес с руския ГАЗ! ТОЕСТ МОСКВА контролира целият газов бизнес в Европа без американският нерентабилен втечнен газ! Тоест сащ трябва до го докарват на загуба! Няма проблем Москва няма против американските ЗАГУБИ ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ! Дори с по ниски цени Русия генерира огромни печалби заради липсата на комисионните на Байдънови през корупционната схема в Украйна!

    Коментиран от #31, #36

  • 28 един българин

    10 46 Отговор

    До коментар #16 от "На всеки час статия против Русия":

    Не, трябва да е на всека секунда статия уличаваща Руската хибридна война към цивилизацията на Земята! Тотална война срещу Русия - тотална! Това си е поискала това да си куша!

    Коментиран от #111

  • 29 Левски

    36 4 Отговор
    Ужас! Да знаЙте че Путин има страх от живи МУМИИ!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Факт

    9 6 Отговор

    До коментар #26 от "Yamaha":

    Не е добра инвестиция ако са го направили. европейската икономика е пред пълен крах
  • 33 Факт

    9 32 Отговор

    До коментар #30 от "Де Факто":

    Хаха не ти се иска да повярваш че Китай и Русия се мразят?Не ти се иска да повярваш че не са "приятели".Хахаха скоро ще го разбереш.

    Коментиран от #44, #53

  • 34 Емил

    8 47 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Ганьо":

    Смешник! Ние сме купувачи, а купувачът ВИНАГИ има право! България има от къде да купи, Русия няма на кого да продаде!

    Коментиран от #43, #48, #65

  • 35 Левски

    16 7 Отговор
    Путин е в главната роля на мегахита на холивуд "МУМИЯТА 4"

    Коментиран от #42

  • 36 Бесен Язовец

    39 3 Отговор

    До коментар #27 от "СССРБарета":

    Така е, руснаците контролират азерския газ защото тръбата и проекра са руски! Азерския газ е просто за вкус и цвят
  • 37 Факт

    1 18 Отговор
    Комсомолска работа!
  • 38 Тома неверни

    38 3 Отговор
    Възможно ли е джендъри да победят мужиците?Никога!
  • 39 Беринг сунд

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Анатоли Стайков , е нещо " като тука има , тука няма,"

    лъжеха по улиците, с едни "кибритчета" хората ????

    Невероятно, тъпа статия!

    Който може, да я анализира ,

    без употреба на наркотици?
  • 40 Калитко

    30 3 Отговор
    Да не се надъхат прекалено много краварите че да получат удар в муцуната. Изтърваха момента . Сега могат да им счупят рогите. А това боли.
  • 41 СССРБарета

    38 2 Отговор
    Азерският газ е 100 процента под контрол на Анкара и най вече МОСКВА която както обикновенно направи ШАХ И МАТ за джендърите от Сорос! На Байдън по-добре да не му казват че е загубил комисионните от корупционната схема в Украйна че му е слабо сърчицето гаркият и може да опусне пенсията!
  • 42 Саманта

    30 4 Отговор

    До коментар #35 от "Левски":

    Има една мумия с некролог в джоба , ама му викат бай Дън. Вчера едва не получи инфаркт.
  • 43 леля Пена

    24 2 Отговор

    До коментар #34 от "Емил":

    Ти от къде купуваш Емиле ? От Коста Рика или откъдето ти го докарат ?Ако имаш да кажеш нещо важно по въпроса - сподели го с нас .
  • 44 РЕАЛИСТ

    13 8 Отговор

    До коментар #33 от "Факт":

    Пропускаш една доказана практика" Врагът на моя враг е мой приятел" Китай няколко пъти предлага на Русия военен съюз. Русия отлага засега, но скоро ще се съгласи, защото вече е обградена отвсякъде. НАТО е от 30 държави с 945 милиона население.

    Коментиран от #47, #49

  • 45 Токаихто

    23 2 Отговор

    До коментар #31 от "Русофоб БГ":

    Куфар , терминал , обора . Забравих - визичка имаш ли ? Що не те допускат братята ?
  • 46 аспирант руснак

    7 25 Отговор

    До коментар #5 от "хо хо хо":

    Китайците искат да сложат ръка върху Сибир.

    Коментиран от #50

  • 47 Лоренцо

    22 2 Отговор

    До коментар #44 от "РЕАЛИСТ":

    Те май сключиха , но не го обявяват за да не дразнят краварите и да им върви търговията.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 гари

    5 17 Отговор

    До коментар #44 от "РЕАЛИСТ":

    Късно Китай и Америка сега ще се съюзат.

    Коментиран от #52

  • 50 Дезмънд Туту

    26 3 Отговор

    До коментар #46 от "аспирант руснак":

    А краварите искат да сложат ръка на целия свят.
  • 51 велика сила

    32 6 Отговор
    Русия е номер едно.

    Коментиран от #58

  • 52 Саманта

    17 3 Отговор

    До коментар #49 от "гари":

    Може ама в някой друг живот. Краварите подкрепят Тайпе.

    Коментиран от #55

  • 53 Де Факто

    18 3 Отговор

    До коментар #33 от "Факт":

    Боб ли Фърляш, или от Козяк ти наговориха тия глупости?🤣🤣🤣
  • 54 За "печатаната"

    3 24 Отговор

    До коментар #15 от "Yamaha":

    хартия, у северния ке неф дават едно кило рубли. Скоро $ 1 = 100 rub.

    Коментиран от #69

  • 55 гари

    22 3 Отговор

    До коментар #52 от "Саманта":

    Ще видим. аз мисля че ще се обединят в опит да си поделят плячката и тогава хоп! мечока ще ги глътне и никой никога повече няма да чуе нито за Китай нито за Америка.

    Коментиран от #59

  • 56 Коста

    27 6 Отговор

    До коментар #18 от "Факт":

    Краварите натрупаха 30 трилиона дълг. Китайците това не ги бара. Ако се наложи , ще вземат 2-3 щата. Всеки дълг трябва да се плаща. Даже и този от хазарт.

    Коментиран от #62

  • 57 Покер

    3 23 Отговор
    Какво друго може да напише един "Московский комсомолец"
  • 58 N 1

    2 21 Отговор

    До коментар #51 от "велика сила":

    По наркозависими, по болни от СПИН, по алкохолици...

    Коментиран от #61, #64

  • 59 Саманта

    27 2 Отговор

    До коментар #55 от "гари":

    Кравар да дели с някого ? Да си виждал от умрял писмо ? Китайците са много наясно с нещата. Не случайно са държава над 4 000 години. Не като краварите - колкото гардероба на баба ми.
  • 60 велика сила

    27 4 Отговор
    Русия ето сила!
  • 61 Лоренцо

    12 2 Отговор

    До коментар #58 от "N 1":

    Аааааа.... недей така .

  • 62 Idiot

    4 26 Отговор

    До коментар #56 от "Коста":

    Сибир отдавна е в ръцете на китайци, които се разпореждат там като у дома си. Не се коси за Щатите. Само Калифорния произвежда колкото 3 радио.

    Коментиран от #66, #68

  • 63 Сандо

    16 2 Отговор
    Все пак да попитам автора:Това заглавие за тази статия ли е или е объркал матириалите и заглавията?
  • 64 русия ета сила

    14 3 Отговор

    До коментар #58 от "N 1":

    Браво някога опитвал ли си да мислиш самостоятелно? Или викаш, телевизора за кво ми е?

    Коментиран от #70

  • 65 само питам

    15 2 Отговор

    До коментар #34 от "Емил":

    Като отидеш в магазина - ти ли определяш цената на салама?
  • 66 Фак чайна

    6 5 Отговор

    До коментар #62 от "Idiot":

    интелекта... 3 расии, разбира се.
  • 67 сара

    23 4 Отговор
    Много ги боде в очите Русия, но не могат нищо да направят. Това най-много ги тормози.
  • 68 Коста

    18 3 Отговор

    До коментар #62 от "Idiot":

    То и в България се разхождат Виетнамци ,Сирийци, Иракчани , Афганистанци и всякакви арабели - ама нищо не е тяхно.

    Коментиран от #73

  • 69 бай икономисто

    16 4 Отговор

    До коментар #54 от "За "печатаната"":

    Бе те Японците умрели от глад бе !!!
    Курс на JPY - Японска йена за 01.05.2019
    100 JPY =
    1.56554 BGN

    Коментиран от #71

  • 70 Изкуфеляк

    4 19 Отговор

    До коментар #64 от "русия ета сила":

    от 23 години нямам телевизор. За тази цел си има Интернет. А информация търся само от англо и италоезични източници. На монолингвист няма как да му се обясни това, но надявам се, биологията скоро да се справи с аномалията...

    Коментиран от #74, #77, #102

  • 71 Още един

    4 17 Отговор

    До коментар #69 от "бай икономисто":

    функционално-неграмотен илитерат... Сравни сега и заплатите, колко долари може да си купи един японец със средна заплата и колко долари може да си купи руснак със средна заплата.

    Коментиран от #83, #122

  • 72 Россия ето сила

    18 6 Отговор
    Много ще са ми смешни сатанисчетата като им засвистят катюшите над главите.много напълнени гащи на гучи ще има хихи

    Коментиран от #76, #78

  • 73 Разхождат се

    4 12 Отговор

    До коментар #68 от "Коста":

    но не се разпореждат, както китайците в Сибир.

    Коментиран от #79

  • 74 Россия ето сила

    17 2 Отговор

    До коментар #70 от "Изкуфеляк":

    Незнам за биологията ама внимавай какво си пожелаваш да не се превърнеш в биотор.
  • 75 Янките ВЪН

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "111 ИСТИНАТА":

    А янките, кротки агънца ? Виетнам, Лаос, Камбоджа, Капмпучия, Салвадор, Либия, Сирия, Панама, Аржентина, Афганистан, Гватемала, Хондурас, Ливан, Венецуела, Иран, Ирак и много други народи обичат зад-океанските говеда. Монката и Плювню също въздишат, а на Цвъки лигите текат още от закуските.
  • 76 За кои

    5 12 Отговор

    До коментар #72 от "Россия ето сила":

    СатаниСтчета пишеш и какво въобще пишеш? Само ти си знаеш. Аман от драскачи без акъл.

    Коментиран от #81

  • 77 ти си първия

    15 3 Отговор

    До коментар #70 от "Изкуфеляк":

    От 23 години имаш интернет ? Да не се бъркаш нещо ?
    - 1997 Първото Интернет-кафе на "Петко Каравелов" 1.
    Първата web-базирана система с достъп до база данни в България

    2000г.
    Локални възли за достъп до Интернет в 50 града в България;
    Цифрови канали за връзка между София и 25 града в страната

    2002г.
    Локални възли за достъп до Интернет в 60 града в България;
    Кабелен достъп до Интернет

    2006г.
    Въвеждане в експлоатация на напълно автоматизирана система за регистрация на домейни в областта .bg и подобластите.

    Коментиран от #82

  • 78 Мало умник

    4 18 Отговор

    До коментар #72 от "Россия ето сила":

    споменатите от теб са железария от първата половина на '40 години на XX век. Видя се силата на "специалните" части на кочината на 7/2/2018 в околностите на Дейр ес зор. Оцелелите още се по спират, като си спомнят ужаса.

    Коментиран от #80, #109

  • 79 Коста

    11 4 Отговор

    До коментар #73 от "Разхождат се":

    Ти Кога ходи в Сибир ?
  • 80 само питам

    20 2 Отговор

    До коментар #78 от "Мало умник":

    Що не кажеш руснаците как изтрепаха 2 хил наемници и краварски инструктори в източна Гута ?

    Коментиран от #84

  • 81 Россия ето сила

    11 3 Отговор

    До коментар #76 от "За кои":

    Те си знаят кои са.
  • 82 България е

    10 12 Отговор

    До коментар #77 от "ти си първия":

    населена с рядко тъ пи парчета. Затова отдавна не живея в България.

    Коментиран от #85, #86

  • 83 бай икономисто

    14 2 Отговор

    До коментар #71 от "Още един":

    Като си върнат дълговете , няма да могат да си купят и кило домати.
  • 84 Люлин скуад

    14 3 Отговор

    До коментар #80 от "само питам":

    Иенкитата са много смешни.тука в Люлин на нашите момчетата ако им направат едно обучение руски инструктори,ще смажат всяка западна армия.
  • 85 белия негър

    21 4 Отговор

    До коментар #82 от "България е":

    Като не живееш в България , пиши си коментарите в Дойче Веле. Чий го дириш тука.

    Коментиран от #87

  • 86 само питам

    7 4 Отговор

    До коментар #82 от "България е":

    Що не каза че си сиганин?
  • 87 Мишките първи напускат потъващия кораб

    5 10 Отговор

    До коментар #85 от "белия негър":

    Кво знаеш ти бе моно лингвист аз се информирам на английски италиански и френски бля бля бля.

    Коментиран от #88, #93

  • 88 само питам

    9 5 Отговор

    До коментар #87 от "Мишките първи напускат потъващия кораб":

    А сигански разбираш ли ?

    Коментиран от #89

  • 89 Шегичка ирония

    3 2 Отговор

    До коментар #88 от "само питам":

    Това беше шегичка в по долните коментари имаше някакъв такъв всезнайко. Шегувам се имитирах го .аз те подкрепям
  • 90 тъпанар

    6 21 Отговор

    До коментар #5 от "хо хо хо":

    Има резон в това което пишеш. Китай има доста голям мерак за Сибир ( все пак там има доста ресурси). Ако Русия не съумее да извади нов лидер около който да се консолидира, има опасност от разпад. Историята е показала че всяка империя в един момент се разпада на етническа и културна основа. В момента Китай е във възход и вероятността до нова война м-у тях и Русия не е за пренебрегване. В икономически план просто нямам думи, там Китай вече води много убедително...

    Коментиран от #92

  • 91 Твърде

    12 2 Отговор
    неадекватно списан пасквил.
  • 92 Де Факто

    13 2 Отговор

    До коментар #90 от "тъпанар":

    Имаш страхотен ник.🤣Заслужаваш го.🤣

    Коментиран от #116

  • 93 Мишкарски

    4 2 Отговор

    До коментар #87 от "Мишките първи напускат потъващия кораб":

    Ти явно си от първите напуснали кораба .

    Коментиран от #95

  • 94 Путин

    13 3 Отговор
    От 2000 година ви чакаме да ни изгубите хахахахахахахахах
  • 95 Отрова за мишки

    2 6 Отговор

    До коментар #93 от "Мишкарски":

    Мишок аз съм капитан на кораба ще го напусна последен.

    Коментиран от #96

  • 96 Мишкарски

    9 1 Отговор

    До коментар #95 от "Отрова за мишки":

    Много напред , назад приказваш - същински гербаджия. Бе ти да не си Цецка Цачева ?

    Коментиран от #98

  • 97 ферщейн

    14 2 Отговор
    добре че е Русия, за да имате враг, че да си оправдавате глупостта
  • 98 Отрова за мишки

    1 3 Отговор

    До коментар #96 от "Мишкарски":

    Аз съм шефа и. Започвай да църкаш мишка

    Коментиран от #100

  • 99 Варненец

    22 4 Отговор
    Бях В Русия 1994 и 2004. През 1994 при Елцин бяха бедни и нещастни. През 2004 бяха вече доволни и забогатели. А сега средната заплата на един руснак е със 100 долара повече от нашата. При 2 пъти по-ниски цени на ток, газ, бензин, комунални услуги и еднакви на храните. Краварите губят по всички фронтове. Честито Байдън с некролог в джоба.
  • 100 Мишкарски

    6 3 Отговор

    До коментар #98 от "Отрова за мишки":

    Питам се , дали осъзнаваш колко си прост ? Или просто не го забелязваш защото приятелите ти са още по прости? Препоръчвам ти материалите на Киро Брейка. Точно за такива като тебе са.
  • 101 Misirite

    10 3 Отговор
    Неадекватно заглавие на неадекватен мисир, който се прави на журналист:)))
  • 102 Поп Груйо

    12 4 Отговор

    До коментар #70 от "Изкуфеляк":

    Щом от 23 години нямаш даже телевизор , явно си от някое село и се информираш от радиоточката. До там ли я докара ?
  • 103 СЕФТЕ

    25 3 Отговор
    Развързаха ръцете на Джо Байдън - вече всичко е изгубено за Русия..............ПУТИН ГО ПРОЧЕТЕ , И СИ ГО ПРЕМЕСТИ ...............!
  • 104 Словесна плява

    11 1 Отговор
    Глупости на търкалета от миш-маш думи. Скачане чрез употреба на думи от, към, като "гарга, от кол, на кол". Резултатът е известен.

    Коментиран от #114

  • 105 Павел Пенев

    15 1 Отговор
    Да вече всичко е загубено,но за провалилата се държава САЩ!
  • 106 комунист

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "ЦЪЦЪЦЪ":

    Това е много хубаво. Надявам се да я спечели щото на целия свят му е писнало от днешната "демокрация" построена на принципа: "социализъм за корпорациите и богаташите, капитализъм за работещите човеци създаващи всичко, благодарение на което ни има като биологичен вид" (казано понародному: "болен здрав носи")
  • 107 до мужика

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "КОНТРАТА":

    Мужик ти четеш ли изобщо ?!?

    Дмитрий Гуляев, в. "Московский комсомолец"
  • 108 ДжафДжаф

    8 2 Отговор
    Чак пък всичко! Германците стигнаха чак до Волга, но на "всичкото" края така и не му се видя. Едно време по марксиско-ленинска философия учехме законите на диалектиката: Единство и борба на противоположностите! Как иначе да се оправдаят милиардите за оръжейни поръчки, а то май на краварите им остана единствоно военно-промишленият комплекс, макар, че и там вече масово се използват китайски части и комлектуващи.
  • 109 оня

    4 1 Отговор

    До коментар #78 от "Мало умник":

    Да не забравяме Виетнам:))
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 1234

    9 2 Отговор
    Големи санкции, а керванът(СП2) си върви нормално. А ТП вече тече. Времената на санкциите отдавна отминаха. САЩ нямат монопол над нито една област , важна за развитието на човечеството. Единственият им монопол е долара, но и неговия край наближава, след като го използват като бухалка. Китайците ги бият в изкуствения интелект и квантовите технологии.
  • 113 Мамааа ви

    4 10 Отговор
    факти за русороби! Факти са предатели, трият кретекуващи
    Русия коментари!
  • 114 яко ни лъжат

    9 0 Отговор

    До коментар #104 от "Словесна плява":

    : в САЩ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАТЯТ РУСКИ УМИРОТВОРИТЕЛНИ СИЛИ ПОД ЕГИДАТА НА ООН. МОЖЕ И РУСКО - ТУРСКИ ВОЙНИЦИ БЕЛИ КАСКИ. АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ СЪБУДИХА.
    МАСИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ ПО СТАРОМУ, УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ ПО СТАРОМУ- ТОВА Е РЕВОЛЮЦИОННА СИТУАЦИЯ - ЧИЧКО ЛЕНИН.
  • 115 Вълко Червенков

    0 8 Отговор
    Велика Америка ще смачка Фалиралият Рускенеф,както СССР.Неизбежно е.
  • 116 тъпанар

    3 6 Отговор

    До коментар #92 от "Де Факто":

    Явно не схващаш какво е сарказъм. То хората с дънинг крюгер няма как и да го схванат. Лесно се издаваш като русофил, когато стане дума за "майка раша". Но така изпускаш фокуса на съвременните геополитически събития. Само слепец не би забелязал че има криза в руската икономика, която е пряко отражение на нейната политика.
  • 117 Бат Мишо

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "хо хо хо":

    Шъ земат и части от Русия и работа даже ще им осигурят .....Нъл знаеш питали американците Китай- КОГА ДА НАПАДНЕМ РУСИЯ - германците лятото - ГРЕДА , вие Даманси 1 път напролет 1 път наесен - Дали да не ти изненадаме зимата неподготвени .....Ситайците казали А ПО ВСЯКО ВРЕМЕ МОЖЕ .-ВИНАГИ ИМАТ НУЖДА ОТ РАБОТНА РЪКА

    Коментиран от #118

  • 118 Бат Мишо

    5 2 Отговор

    До коментар #117 от "Бат Мишо":

    Вярно Китай може да си реши проблема със свръх населението кът нападне Раша -докът съ чудят га ще се затвори РЯЗКО ОТВОРИЛАТА СЕ ОЗОНОВА ДУПКА НАД КИТАЙ ша мирише на печено китайско с бамбук и кисело сладък сос кът в Дамански
  • 119 Цар Плъх

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Ооо по-спокойно подгрява, защото вече започна чистка в канализацията.
  • 120 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Колега много добре се представяш. Пак ти удължиха договора.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 ЕЕЕЕЕЙЙЙЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Още един":

    50 ДОЛАРА ЕДИН МАЛЪК ОБЯД В ТОКИО.КИЛЕР 2 НА 2 М2 1000 ДОЛАРА .ЩЕ МИ КУПИШ ТРЪНКИ
  • 123 987

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българина":

    Китай ,че върви напред е ясно,ама къде буташ руските мижитурки при големите играчи ? Русия не може да върви напред ,защото само копае дънотл.И никой не си мисли ,че Русия е още СССР.Що за глупост написа ? Русия е упадъчния резултат от разпада на СССР.Русия е мижавия провал който остана от СССР.Русия няма и 10% оот възможностите на съветския съюз.
  • 124 като мутант

    4 1 Отговор
    В едно от интервютата си пред националната телевизия,Путин каза,че още като младеж,когато на улицата се е стигало до неизбежен конфликт,винаги е удрял пръв.Така че маймуняците от джендърската държава САЩ`да внимават,за да не започнат да мечтаят за изригването на вулкана Йелстоун,пред угрозата да станат радиоактивна територия,негодна за живот.А аз като свободен човек,предпочитам трета световна война и заличаване на англосаксонската раса заедно с техните сателити,пред угрозата да бъда под вечна диктатура като мутант,който няма да разполага с никаква свобода.Тоталното унищожаване на населението минава през тотална диктатура и ваксинация за мутиране на човешкия ген.Ковид 19 е биологично оръжие създадено в САЩ`а ваксините от САЩ`,са втория и третия етап на унищожаването на човечеството без война.
  • 125 ТИТИ

    5 1 Отговор
    ВЕЛИКА РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НА КОЛЕНЕ
  • 126 ДОКО

    4 0 Отговор
    новото президент джо байндънчо е толкова стар че не знам дали ще доживее до пролетта..и според мен е време да се стяга за пътуване към отвъдното а не да прави планове за посещения..байндънчо ти си мумия..накъде бе смъртник..