Last news in Fakti

8 Януари, 2021 21:15 4 670 42

Републиканската партия е по-виновна и от Тръмп

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • републиканската партия-
  • капитолия

Републиканците в САЩ допуснаха една и съща грешка два пъти

Републиканската партия е по-виновна и от Тръмп - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Случилото се в Капитолия преди два дни бе поредното събитие, което оформи три лагера - двете крайности, които условно можем да наречем идеологически, и трезвата оценка. Последната е най-рядко срещана, което в някаква степен обяснява и благоприятства ''феноменът'' Тръмп да може да съществува. И то не само в Съединените американски щати.

Нахъсването на радикализирана тълпа от хора, сляпо вярващи ти, е категоричен симптом за огромното его на Доналд Тръмп, който не се е научил да губи и да приема загубите с достойнство, но в случая е и смъртоносно. Да умреш заради амбициите на един човек... Никак не си заслужава и е жалко, особено когато той е просто един популист, който ти говори това, което искаш да чуеш - че си пренебрегнат, изоставен, ограбен, а той ще накаже лошите. Забележете - той! А не най-добрата демократична система, изграждана някога.

Освен това, традиционалистите, консерваторите симпатизанти на Тръмп, които се предполага, че трябва да имат най-голямо уважение към традициите, ги унижиха с позорното нахлуване в емблематичната сграда на Конгреса.

Най-голямата вина обаче дори не е в Тръмп. За всичко, което се случи през последните 4-5 години, огромната вина е на Републиканската партия. Изключително недалновидно решение бе да издигнеш за президент един шоумен и бизнесмен, с много противоречива биография, който вероятно никога преди това не е чел Конституцията на САЩ. Всъщност, спорно е дали и впоследствие я е чел. Да, в рамките на нормалното щеше да е, ако Тръмп бе кандидат, а после и фактически президент на някоя бананова република или държава на Балканите. В САЩ обаче не. За това и мандатът му във вътрешен план е абсолютен провал. Във външен, благодарение преди всичко на Майк Помпео, равносметката е доста по-прилична.

Като човешки същества можем да приемем, че е възможно да допуснеш една грешка веднъж. Републиканската партия в САЩ обаче допусна една и съща грешка два пъти. Още в средата на президентстването на Доналд Тръмп се видя, че той меко казано не е на мястото си. В този смисъл, републиканците имаха достатъчно време, за да намерят подходящ кандидат и аргументирано да не подкрепят това политическо бедствие за втори мандат. Не го направиха и поради това съучастваха в унижението на американската демокрация, която е упование за много хора по света.

Тръмп за 4 години изобщо не разбра как работи американската демократична система, камо ли да се сработи с нея и да проведе някакви реформи. Тази система е така направена, че е твърде необходимо постоянно да постигаш консенсус със Сената и Конгреса. Особено когато в едната от двете институции преобладава опозицията.

В крайна сметка обаче проблемите в САЩ не започват с отиващия си 45-и президент. Расизъм имаше и преди Доналд Тръмп, разделение в обществото също и дори в най-мощната и успешна демокрация в света на всички са щастливи. Което е сред най-нормалните неща на този свят. Предизвикателството сега е пред Джо Байдън и демократите - да покажат, че могат да нормализират обстановката в страната, а не да я доизострят. В противен случай, копаещите гроба на Съединените американски щати, макар и с известно закъснение може да се окажат прави за разпада на тази велика политическа нация.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    36 2 Отговор
    Пак ли Грозната Бети ще разсъждава?
  • 2 Републиканци за България

    22 2 Отговор
    Вече сме Демократи за България!

    Коментиран от #42

  • 3 Private Spaсe

    46 5 Отговор
    Пешо седесарчето което критикува сициализма и го нарича комунизъм и е раждан след1989 сега подхвана да ръси мнение за краварника!
  • 4 поредния бълвоч

    38 2 Отговор
    Байгъня и Камилата казаха ли вече от коя дата ще възстановят плащанията за грантоедите по колониите, че не спират да ни обливат с тая помия

    Коментиран от #27

  • 5 КОНТРАТА

    35 2 Отговор
    Скоро Амерските щати ще се разделят на Източни и Западни щати. В щатите където има губернатори републиканци няма ограничения и бизнесите работят в др. щати където губернатори са демократите цари абс блокада!
  • 6 Мъдрият

    61 3 Отговор
    Абе човек няма ли да прочете една безпристрастна и обективна статия в този сайт, а и изобщо в България?

    Всички журналисти плюят по Тръмп, а никой не си задава въпроса, ами ако той е прав и казва истината?

    Нима трябва да оставим лъжата, манипулацията и фалшификацията да възтържествува?

    Нали именно журналистите би трябвало да търсят къде е истината, а не да пишат статии, в които вземат страна!

    Или и нашите медии са подчинени на тия в САЩ?

    Аз пък смятам, че в САЩ бе направена една от най-жестоките манипулации, измами и изборни фалшификации (за съжаление - умело замаскирана и трудно доказуема в съда) - която показа, че демокрация вече няма, а има интереси!

    Да, Тръмп има много слабости, но вярва в Бога и държи на християнските принципи и ценности, а тия които явно ще дойдат отново - псевдодемократите, са като тия в Гей-вропата.

    Бог да ни пази!

    Коментиран от #11, #29, #30, #31, #35

  • 7 Бла тралала

    39 2 Отговор
    Бла-бла-бла,тра-ла-ла!В САЩ през последните десетилетия се промени както расовият,така и етническият баланс. Работарите вярващи в Американската мечта относително намаляха,но за сметка на това се увеличиха щракачите с пръсти. И най-силната икономика не е в състояние да изхранва най-малкото 70-80 милиона напълно излишна популация не допринасяща с нищо за брутния вътрешен продукт. А демокrаставите правителства упорито хрантутят щракачите с пръсти и това става за сметка на средната класа. То и затова свръхбогатите 1-2% от популацията винаги са в съюз с лумпените и лузърите за сметка на средната класа.За последните 20 години средната клака се е свила на половината и са се превърнали в работещи бедни,които пак хрантутят лузърите и паразитите. САЩ не отиват към добро,а към по-нататъшни размирици. На глобалистите им е през uя за англосаксонския американски народ - техните богатства са диверсифицирани по света,те са хора без националност и Родина,а граждани на света. На времетто така sемиtите най-безжалостно туриха на длъвника руския народ.
  • 8 Криско

    17 2 Отговор
    На Тръмп му триха във вайбъра и тутъра постовете а аз нямам нужда да пиша в ютюб......... и там ще е същото като тук, вече за втори път го заявявам за бавноразвиващи с висока интелигетност!
  • 9 Златното око

    25 2 Отговор
    Нали Сорос е Демократите сега НПО лакеите бълва стрщу Дони всякакви измислици.
  • 10 нашия

    6 8 Отговор
    блатните тлъсти шарани в републиканската партия са виновни за това че САЩ отново са поробени
  • 11 Мъдростта

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    вече не е на мода..., както и християнските ценности. Така, че, ако Бог допуска тези събития, то вероятно е заради преумножаването на безумието човешко...
  • 12 стоян георгиев

    3 26 Отговор
    наистина републиканците и особено аппаратчиците и подлизурковците там не намериха смелост да изивкат че тръмп е ненормален!мълчаха до последно и мълчаливо подкрепяха всяка негова тъпотия.
  • 13 Хора събудете се

    22 3 Отговор
    Всички сте зомбирани от средствата за масова пропаганда феисове туитъри талавизори предавания филми тва всичко е насочено да ви заробва и замъгляма съзнанието и виждането за света живеем в една мега матрица и затвор...ние сме роби на управленската шаика в цял свят и така е от времето на фараоните и нищо не се е променило като строй а само способите за налагането му
  • 14 БРАВО БОКОООО

    6 12 Отговор
    АМА ТУК МАЙ ЗА ТИКВАТА ГОВОРИТЕ , ТОЙ Е ДОСУЩ ДЕМАГОГ КАТО ХИТРЕЦА ПРЕСТЪПНИК И КРАДЕЦ - ТРЪМП !........... Бoйкo Бoриcoв
    Прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв призoвaвa зa блaгoдaрнocт към кучeтo, oткрилo трупa нa 17-гoдишнaтa Мирocлaвa Никoлoвa oт Пeрник, кoeтo пoтрece cтрaнaтa:
    Нe cпaх цялa нoщ зaeднo c вътрeшния миниcтър Цвeтaн Цвeтaнoв. Изпoлзвaхмe тeжкa тeхникa и нaй-нaкрaя кучe нa Чeрвeния кръcт изрoви трупa нa мoмичeтo. Зaтoвa кaзaх нa Цвeтaнoв, кoгaтo взeмe зaплaтa дa купи нa кучeтo три-чeтири тeлeшки пържoлки. Три-чeтири тeлeшки пържoлки дa прaти нa кучeтo ocвeн дa нaгрaди вoдaчa. Кучeтo cвърши мнoгo рaбoтa.
  • 15 Тодор Живков

    8 15 Отговор
    Естествено! Идиот станал президент, идоиот излязал от президентсвото. Също като Борисов.
  • 16 ГЕРБ КРАДЦИ

    11 2 Отговор
    ЕДНАКВИТЕ ТОВАРИ СЕ ОТБЛЪСКВАТ -- ТОВА ОБЯСНЯВА НАПАДЕНИЕТО НАД ТРЪМП ОТ ПРОБОЙКИСТКАТА НЕКАДЪРНА ДЖУРНАЛИСТИКА ! ЦЕЛТА ВИ Е ДВОЙНА , ХЕМ ДА СЕ РАЗГРАНИЧИТЕ ОТ ПАДНАЛИЯ ХЕМ ДА СЕ НАГЪЗИТЕ НА НОВИЯ СВЕТОВЕН ДИКТАТОР НА КОЙТО ДА ХАРИЖЕТЕ ОСТАНАЛАТА ХАЗНА ЩОТО ВИЕ СТЕ СЕ НАГУШИЛИ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ И ОТ САМИЯ НЕГО - БАЙ БАЙДЪН !
  • 17 Анааал изатор

    16 1 Отговор
    Пеше ,
    Защо няма Български Военни бази в САЩ ?
  • 18 К 1929

    14 3 Отговор
    ПЕШО Е ГУШНАЛ КЕШО И ПАК СЕ Е ИЗХОДИЛ ГРОЗНО. МИСТЪР МИСИРКОВ .
  • 19 СССРБарета

    11 2 Отговор
    Случилото се е обикновен терор против прогестите срещу нелегитимната власт!
  • 20 АмериканскиХой

    4 0 Отговор
    Питали радио Ереван ,
    Защо всички политици в България са плешиви ?
    ....
    А от радиото отговорили :
    Понеже са ваксаджийчета
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Фаро

    12 1 Отговор
    Още в началото се видя ясно,че Тръмп има по-добри идеи от сибаната партия,която застана зад него.Нищо не става нито от републикаците нито от демократите
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Шломо Шекелберг

    14 2 Отговор
    Когато блек лайвс и антифа трошат, палят, и крадат цяла година из стотици градове, а обикновения блекър качи убийствата с 300% за една година защото се разпищоли от много коленичения и поклони, това е ОК, нали.
    Нормалния бял американец да поиска просто поне един съд да разгледа събраните доказателства, поне да има илюзията че уважават съмненията му за изборна прозрачност--тук вече е края на света.
    На белия консервативен данъкоплатец му отраднаха държавата и го заместват демографски с внесени маймуни от третия свят които гласуват за "кебапчета".
    Дълго търпя истинския американец, но сега или никога. Утре вече е късно. Утре вече е като белите в ЮАР.
  • 26 0808

    7 0 Отговор
    ... съучастваха в унижението на американската демокрация, която е упование за много хора по света...разпада на тази велика политическа нация. ... г-н аффтора, ти не си добре...държава от бивши престъпници, убила 120 М невинни индианци, с 30 билиона дълг, подпалила 66 войни НЕ ми я хвали, умнико..
  • 27 дядо Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "поредния бълвоч":

    Практически вече започнаха. Вчера гледам...по Нова ...как изпълзяха от небитието...Стефан Тафров.....и Даниелчо Митов.
  • 28 Дедо Грую

    11 0 Отговор
    Много нескопосана, лакейска статийка, неграмотно писана. Тези избори са най - големия и нагъл фалшификат на всички времена. Без аналог. Провокаторите на протестите бяха от Антифа. Даже е заснет един убавец от тях с униорма, участвал в погромите на черните, които не възмутиха никой демонократ и подлогите им по света.
  • 29 Простия

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    Може би само той, Тръмпи, всевиждащия и непогрешимия е провидял цялата истина и никой от останалите простосмъртни - не, как става тая - ама той ми е един хироу бе, като не можа с убеждение, та реши с принуждение
  • 30 Простия

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    Може би само той, Тръмпи, всевиждащия и непогрешимия е провидял цялата истина и никой от останалите простосмъртни - не, как става тая - ама той ми е един хироу бе, като не можа с убеждение, та реши с принуждение
  • 31 Простия

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    Може би само той, Тръмпи, всевиждащия и непогрешимия е провидял цялата истина и никой от останалите простосмъртни - не, как става тая - ама той ми е един хироу бе, като не можа с убеждение, та реши с принуждение
  • 32 ъъъъъ

    6 0 Отговор
    здравко , тръмп е симптом , не е причина. но ти не ги разбираш нещата. тръмп се възползва от назрялата болна ситуация породена от управлението на демократите и техните джендъри. и това продължава отново. така , че следващият тръмп се очаква....гражданска война...
  • 33 гого

    3 0 Отговор
    Единствената грешка на Тръмп бе заблудата му да си мисли, че ако се мазни на олигарсите, ще го оставят втори мандат. Не се получи.

    Коментиран от #36

  • 34 Димитричка

    7 0 Отговор
    При Тръмп бе спокойно. Имаше мир. Хайде да видим при корумпирания Байдън, какво ще бъде.

    Коментиран от #37

  • 35 Роко

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    Пич пий си белината за да се предпазиш от короната както посъветва мъдрецът Тръмп мисленето не е за теб.
  • 36 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "гого":

    Ми че той е един от олигарсите
  • 37 Роко

    0 5 Отговор

    До коментар #34 от "Димитричка":

    Много спокойно беше ла знаеш. Добре че Путин е страхливец иначе този кретен щеше да започне трета световна война.

    Коментиран от #39

  • 38 ДядоСтою

    5 0 Отговор
    Я СТИГА ПРОПАГАНДА С ДЕМОКРАТИТЕ СТЕ ПРАВО В АДА ЩЕ ВИДИТЕ СКОРО
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Г-н Здравков е написал интересна статия според мен.Опитал се е да даде отговор на някои въпроси ,но така всъщност е предизвикал да се запитаме за още много други неща,за които той сигурно благоразумно ще мълчи.Напр.има ли такъв човек по света ,който разбира как работи американската политическа система,ако тя изобщо работи сега!?Във всеки случай обаче не работи както ни я представят!За РП разбрахме -действително настъпва една и съща мотика два пъти-но дали това не се дължи на обстоятелството ,че в нея просто няма вече достоен лидер?Ама то и в ДП е така-имаме там една мумифицирана лидерка г-жа Пелоси,една г-жа Клинтън и един г-н дядо Байдън,които ентусиазирано отварят една след друга кутиите на Пандора? А в добавка на това г-н Байдън трябва да внимава да не се среща с едни господа ,много по-опасни от Тръмп,Си Цзин Пин и Путин,взети заедно -господата Алцхаймер и Паркинсон!? Последните събития също така поставят въпроса -защо и демократи ,и републиканци не се спират пред нищо само и само да запазят властта си или да се докопат до нея,така че да се налагат над другите!? И не на последно място -това ли е прехвалената американска демокрация?
  • 41 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    писача е поклонник на дълбоката държава и неолиберализма,така както е описал нещата....И Тръмп не виновен ,че не бил разбрал,, американската демократична система,,,...то просто вече няма такава,питайте ГАФАМ , Джон Богл и още някой,Мнучин например.
  • 42 соросоид

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Републиканци за България":

    Докато Тръмп беше в Белия дом все го оплюваха, най вече защото не е започнал нито една война,връщаше войници обратно в САЩ ..За това го мрази тази паплач..