Last news in Fakti

9 Януари, 2021 06:30 3 981 34

Могат ли да изгонят Тръмп?

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия

В момента от републиканеца обаче не може да се търси наказателна отговорност, тъй като се ползва с имунитет като държавен глава

Могат ли да изгонят Тръмп?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ерата Тръмп приключва на 20 януари. А може би дори още по-рано? След щурма на Капитолия демократите настояват той да бъде освободен още сега. Могат ли да го изгонят?

След щурма на Капитолия се множат призивите за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Юридическата база за това би била 25-ата поправка на американската конституция. А в член 2, параграф 4 на Конституцията се казва, че пълномощията на един президент могат да бъдат предсрочно прекратени (т.нар. процедура за импийчмънт) „при наличие на тежки престъпления или провинения от негова страна“. Тази процедура може да бъде задействана по предложение на Камарата на представителите и гласувана в Сената.

Ключовият въпрос в този случай гласи: Подстрекаването към бунт срещу демократични институции представлява ли „тежко престъпление“?

Има основания, Тръмп подстрекава

Доналд O' Съливан, историк от Калифорнийския държавен университет, казва пред ДВ, че според него има достатъчно основания за процедура по импийчмънт, макар той самият да не вярва, че тя ще се увенчае с успех – поради липсата на съответно мнозинство в Сената.

А има ли основания да се смята, че събитията на хълма Капитолия са пряко следствие от поведението на президента Тръмп? Да, има. В самия ден, в който бе щурмувана сградата на Конгреса, Тръмп произнесе реч пред свои привърженици, в която отново се обяви за победител от изборите с думите: „Ние постигнахме земетръсна изборна победа.“ Това твърдение обаче не отговаря на истината.

Официалните резултати от изборите показват, че те са спечелени от Джо Байдън с 306 срещу 232 гласа на членове от Избирателната колегия. Нещо повече: Тръмп призова привържениците си да се отправят към Капитолия и да окуражат републиканските депутати, „да си върнат обратно нашата страна“. В Туитър Тръмп също многократно призоваваше привържениците си да проявяват смелост и твърдост. Всички тези изказвания де факто представляват апел за поход към Капитолия и опит за оказване на влияние над депутатите.

Какви възможности дава 25-ата поправка?

В нея са уредени случаите, в които един президент може да бъде свален от власт. Тя беше приета през 1965 след убийството на президента Джон Кенеди и всъщност се отнася до ситуации, в които президентът не е в състояние да изпълнява своите правомощия - да речем, поради болест.

За подобни процедури обаче едва ли остава достатъчно време. Ако се използва 25-ата поправка, Тръмп може да бъде освободен от поста си незабавно, но само временно, което пък би могло до доведе до нови борби за надмощие между правителството, президента и Конгреса, които да се проточат и след 20 януари, когато Джо Байдън трябва да встъпи в длъжност.

Отстраняването на Тръмп чрез нова процедура по импийчмънт също е несигурно, защото се видя в т.нар. украинска афера на президента как той успешно се пребори и срещу тази възможност. А за да се стигне до импийчмънт, е нужно мнозинство от 2/3 в Сената. Експертите не са сигурни, че то би могло да се постигне.

Може ли Тръмп да бъде съден?

Експерти по право смятат, че е възможно на Тръмп да се потърси отговорност за подстрекателство. „Подстрекаването е наказателен състав, който най-точно отговаря на сегашната ситуация, защото става дума за подстрекаването към насилие срещу държавата. И точно това се случи в Конгреса“, казва правният експерт Кенет Манузама.

В раздел 115 на американското федерално законодателство е записано, че подтикването към бунт срещу държавата представлява криминално деяние. „Всеки, който подстрекава, помага или сам участва в бунт срещу институциите на държавата, трябва да понесе наказание по силата на това право“, се казва там. Личност, осъдена по този параграф, няма право да заема повече никакви официални постове в държавата, а опитът за държавен преврат може да бъде наказан с лишаване от свобода до 20 години.

В момента от Тръмп обаче не може да се търси наказателна отговорност, тъй като се ползва с имунитет като държавен глава. С други думи: отговорност за събитията от 6 януари може да се търси от Тръмп чак след изтичането на президентския му мандат.

Нереалистично е да бъде заведено дело

Експерти като O' Съливан обаче смятат, че е нереалистично Тръмп да бъде съден за подстрекаване към държавен преврат. „Подобен процес е труден и би повлякъл след себе си серия от други процеси срещу участниците в атаката срещу Капитолия“, казва експертът. А това, според него, би било контрапродуктивно по отношение целта на новия президент Джо Байдън, който иска отново да обедини американците.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 даде

    9 7 Отговор
    Какво пречи да бъде съден за подстрекателство след като му изтече мандата или няма да е интересно защото няма да е действащ президент???
  • 3 АмериканскиХой

    20 6 Отговор
    Интересно е че Иван Мавъра , Саше Йорданов и СДС-ари като Дайнов не влязоха в затвора заради Партийния Дом
    ......
    А за Киевския Майдан или Румънската пролет въобще да не говорим .....
    .... И сетне Беларус била диктатура и Китайците биели Нонг-Конг демократите :))
    ......
    Германия и Франция се разтрепиха да не се случи същото с Бабофила и Бабата
  • 4 ПиПи

    6 11 Отговор
    След това което намериха в камион подготвено, ще отлети директно на съд.

    Коментиран от #9

  • 5 АмериканскиХой

    14 6 Отговор
    Ако Демократите много ритат ,
    при нас има пичове ветерани и откачалки , които са готови да почнат партизанска война срещи Правителството
    ....
    По последни данни 60 милиона гласоподаватели от 160 милиона одобряват случилото се на Капитолия ,
    а това е доста над критичната маса от 15% за гражданска война

    Коментиран от #15

  • 6 Импийчмънт

    12 8 Отговор
    И за нашия клепар,какво се ослушвате.
  • 7 Един

    9 15 Отговор
    А нашия не подстрекаваше ли за бунтове,с вдигнато юмруче!!!
  • 8 Сливи за смет

    19 3 Отговор
    Кабалистите - демонократи внедриха Антифа сред протестиращите. Така Тръмп хлътна в поставения му капан. Явно са подкупили и част от републиканците, които предават ЗАКОННИЯ президент. Фрапиращо фалшифицирани избори, без аналог от световен мащаб. А 25-та поправка е задължителна за прилагане при "спечелилия победител" бай Дън.
  • 9 Значи

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПиПи":

    ти го подготвила камиона соросня.
  • 10 МАЙДАН

    8 1 Отговор
    БАНАНОВА РЕПУБЛИКА. ПРЕДСТОЙ МАЙДАН В КАПИПИЛИЯ
  • 11 Го4о

    6 7 Отговор
    Защо да го гонят? Нито е вдигнал юмрук срещу някого, нито пък е викал МУТРИ ВЪН!

    Коментиран от #21

  • 12 Майдан

    7 0 Отговор
    Жертвите на майдана в Украйна са 100 а ранените над 500 !
  • 13 BOOM

    15 0 Отговор
    Барнат ли Тръмп Америка гърми
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 РЕАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "АмериканскиХой":

    Знамето на Конфедерацията се вееше в Капитолия. Този път южняците превзеха Вашингтон.

    Коментиран от #23

  • 16 ъъъъъ

    3 1 Отговор
    какво стана с информацията от посолството в рим? има ли намеса от там?
  • 17 Димитричка

    20 4 Отговор
    Не Тръмп, а Байдън имаше афера в Украйна. Не извращавайте фактите. А сега Байдън нарече протестиращите- терористи. Байдън ще взриви мирът в Америка. Дано не и навън, но е съмнително. Тръмп беше добър президент и за страната си, и за света.
  • 18 За овце

    7 2 Отговор
    Те си "избраха" куха лейка за президент. Колко му е безсмислено да изгонят единствената нормалност, случила им се в последните години?!
  • 19 Бегай

    5 2 Отговор
    Тия селя.дури са подготвили закон за авторски права , ако слушаш авторска песен в колата си и я чуе някой друг ще те съдят и ще те разпорят като куче , фашистка републиканска пас.ина , даже и като пръдне човек ако е с идентични на някоя песен звуци пак ще те съдят
  • 20 в бъдещето

    6 0 Отговор
    тръмпизма скочи срещу глобализма,да му мислят не неваксинираните/мислещите/,а ваксинираните/немислещите/ !
  • 21 Зиги

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Го4о":

    " Възмутените" и обхванати от " справедлив" гняв протестиращи , са си наумили да вкарат в парламента хора , които са в съюз с Б ож...ов и харчат неговите пари . Дано м плащат добре ,че много мръзнене и викане беше.
  • 22 американска демокрация

    1 1 Отговор
    Ще се опитат и най-вероятно ще успеят за да нанесат непоправими щети на републиканците и на Тръмп, който може да създаде нова, трета по големина партия. Всяка втора дума ще е - Тръмп, когото импийчнахме........... и работата ще умре
  • 23 Грогу

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "РЕАЛИСТ":

    Те го превзеха и каква полза ...нищо не се промени ... Сега ги наричат терористи и ще притиснат Тръмп още повече . Люти закани се сипят.
  • 24 Баи

    5 2 Отговор
    Животът на белият човек има значение. Баидьн е антиамериканец
  • 25 Аз40

    4 0 Отговор
    Не могат, а и остава много малко, което го прави все тая. Просто е ✨пропаганда✨ всичко.
  • 26 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    нека видим дали немогат.конгреса се самосезира и ще гласува другата седмица.републиканското мнозинсто в в сената трябва да реши дали да изтрие позора или републиканската партия да се разпадне.щото републиканците са много по-консервативни от демократите и това което направи тръмп е именно срещу техния твърд електорад.хората по места са шокирани от бандата маскирани глупаци които застрашиха тяхния начин на живот заради егото на лъжливия мишок!
  • 27 Нямам

    3 0 Отговор
    Дар словото,нито политическото визионерство на един изключителен наш сънародник.С ум- бръснач и енциклопедични познания.Потърсете в тубата негови клипове от последните три денонощия. Българина Пл.Пасков.Чак сега,когато изгледах цяла негова поредица с година назад,разбрах какъв политик,- държавник пропиляхме на изборите.
  • 28 Матей

    3 0 Отговор
    Унос моментос,откъде следва ,че Тръмп е повинен за нахлуването в Конгреса?Май ще излезе съвсем наобратно,има много неща които подсказват ,че тая акция е организирана от демократите за да му сложат шапка.И бързат да го съдят,тя рибата още в морето,те слагат тигана.като го притиснат много,може да избяга в Русия,политическо убежище и так далее.
  • 29 стоян георгиев

    6 0 Отговор
    Тръмп e нaй-пoпулярния прeзидeнт нa щaтитe прeз пocлeднитe двe дeceтилeтия. Лицeмeрния либeрaлизъм e втръcнaл нa вcички, дoри и нa чacт oт хoмoтaтa-тeзи, кoитo яcнo oтчитaт кaк ce нaгнeтявa oмрaзa мeжду хoрaтa, кoятo пocлe ce изcипвa върху тях. И cрeд тях ce cрeщaт улeгнaли трeзвoмиcлeщи cъщecтвa

    Коментиран от #32

  • 30 МОШЕНИЦИ

    3 0 Отговор
    ТРЪМП ПОСТРОИ СТЕНА , СЕГА БАЙДЪН ЩЕ ПОКАНИ ВСИЧКИ ДА ИДАТ И СЪБОРЯТ КОЧИНАТА САЩ - ДЕМОКРАТИТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ !БОКО ЦЕЦО И ЦЕЦА СА ДЕМОКРАТИ - НЕМА МАЙТАП !
  • 31 БРАВО БОКОООО

    1 0 Отговор
    тръмпизма скочи срещу глобализма,БОЙКО ЩЕ ПОДПИШЕ СТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ СТАНИШЕФ ЩЕ СЕ ОЖЕНИ ЗА НЕГО !
  • 32 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    ххахахаха и кво групата от четири трола дето гласуват като един са е произнесла след фалшивия ми пост!демек да е ясно кои го е писал ,а другари?до къде ли няма да стигне българския комуняга за да компрометира някого еи!
  • 33 Пипи дългото чорапче

    0 0 Отговор
    Ще видим,времето ще покаже
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.