11 Януари, 2021 21:10 6 361 41

Е. Панова, която написа писмо до премиера: "Брак по сметка свързва Борисов и Пеевски"

  • елисавета панова-
  • писмо-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • пеевски-
  • герб-
  • бизнес-
  • медии

В момента Борисов се опитва подличко да се освободи от дългогодишния си партньор

Е. Панова, която написа писмо до премиера: "Брак по сметка свързва Борисов и Пеевски" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Елисавета Панова е издателка на "Виртшафтсблат" и съпруга на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Тази седмица тя написа отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Поводи за него са запорът на банковата ѝ сметка и изказването на премиера, в което той отрича да е “ортак” с бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Госпожо Панова, в писмото си до премиера Бойко Борисов заявявате, че искате да му "помогнете да излезе от света на алтернативната истина". Какво Ви провокира да го направите?

Очевадно е, че г-н Борисов много се страхува да се раздели с този свят. Затова изказването му от Фейсбук, целящо да ни разясни ортаклъка му с Пеевски, беше толкова кратко. Освен това премиерът изпитва панически ужас да се появява в българския парламент. В продължение на година той не се е вясвал там – и то при положение, че в Народното събрание го очаква една ялова опозиция. Но поведението му е разбираемо с оглед на острите сблъсъци между света на „алтернативната истина" и обективната действителност през последната година. Изглежда той все още продължава да вярва, че е в състояние „да раздуе“, ако мога да използвам неговата стилистика, вече напълно спихналия си публичен образ. Спомнете си само как миналата година сам си се провъзгласи за „безукорно честен човек“. През последните шест години по емпиричен път изучавам методите, с които той владее ситуациите в света на „алтернативната истина“. И мога да кажа, че положението е: “При необходимост факти създаваме всякакви, с любезната подкрепа на медии и институции“.

Светът, в който ни натикаха да живеем, е една антиутопия, а най-силно пострадала се оказа Нейно Величество Истината.

В писмото споменавате за среща с Борисов в парламента през 2014-а година. Какъв беше поводът за тази среща и какво дискутирахте на нея?

Обикновено г-н Борисов не си губи времето с медии, които служат на читателите и зрителите си, а не на него. Но през юни 2014 г. той беше в опозиция и беше готов да дари цялото си внимание на читателите на „Виртшафтсблат“, въпреки дългогодишните сложни отношения с вестника. Пропагандата никога не е била част от редакционната политика на изданието в неговата 28-годишна история, независимо кой е бил на власт. Още от неговия прощъпулник във властта, този факт никога не е бил приемлив за г-н Борисов с оглед на користните цели, които винаги е преследвал в отношенията си с Германия. От действията му спрямо „Виртшафтсблат“ в последно време разбирам, че след толкова много години в политиката той така и не разбра, че тези медии, които го венцеславят, първи ще хвърлят камъни по него, когато е в опозиция. Защото такъв е техният морал, те само това могат.

Как изглежда "добрата сделка" между Борисов и Пеевски? Кога е сключена тя и какви са нейните параметри?

Погледнете декларациите на г-н Пеевски пред Сметната палата в началото на управлението на г-н Борисов и цифрите във всяка една от тях по време на управлението на ГЕРБ. В тях се съдържат и параметрите на сделката. Ако проследите също така в какви области той просперира, ще установите, че г-н Пеевски не е нито Илон Мъск, нито Джеф Безос, а бизнесът му винаги пряко или косвено е бил свързан с държавната хранилка.

Какво инкасира другият партньор в сделката? Смятате ли, че ако медиите на г-н Пеевски и държавните институции работеха в полза на гражданите, г-н Борисов би могъл да си позволи лукса най-редовно да унижава както нашите колеги журналисти, така и българския парламент? Затова основното и за двамата е да се печелят избори. Г-н Пеевски с готовност поема голяма част от греховете на г-н Борисов в замяна на своята част от сделката. Добрата новина е, че връзката между двамата е „брак по сметка“, а в тези бракове обикновено свършат ли парите, свършва и любовта. В момента ставаме свидетели как г-н Борисов се опитва подличко да се освободи от дългогодишния си партньор. Допускам обаче, че на следващата сватба на г-н Борисов отново ще кумува г-н Ахмед Доган.

Споделяте, че банковата Ви сметка е запорирана. Какво е основанието?

Има нещо дълбоко перверзно във факта, че в деня, в който прокуратурата издаде индулгенция на премиера за пачките и кюлчетата в чекмеджето, аз станах „данъчен измамник“, който има опасност да не плати „дълговете си“. По тази причина НАП разпореди да бъде запорирана единствената ми банкова сметка и да се пристъпи към предварително изпълнение на невлязъл в сила ревизионен акт. Ревизията продължи няколко години, а основанието тя да започне бе фактът, че за съпруга ми аd hoc бе създадено специално изискване да подава декларацията си за имуществото ни на две места. Въпреки че го беше направил съвестно и в срок, му вмениха задължението, че е трябвало да го направи на още едно място. Това изискване впоследствие отпадна, но към онзи момент то постигна целта си. След няколко години системен административен тормоз върху семейството ми, в който всяка нова стъпка на администрацията на НАП удивително съвпадаше с важни събития в съдебната система, ревизията на физическото лице най-накрая приключи. Констатациите в ревизионния акт на НАП определено са „забележителен“ принос в юриспруденцията на данъчното право. В преследване на поставена крайна цел, НАП не си е губил времето изобщо да чете представените писмени доказателства и така е достигнал до изводи, които, признавам, никога не съм възприемала насериозно. Затова и избрах да търся справедливост в съда. Любопитен е фактът, че в НАП няколко пъти бяха сменяни началниците на ревизионния екип. Най-накрая все пак се намери човек, който да се подпише под документа, обслужващ света на „алтернативната истина“. В съда също последваха няколко отвода, в които мотивите на съдиите бяха доста екзотични. След като на делото бе дадено ход, след три заседания НАП поиска отвод на съдията.

Ще вметна само, че на третото заседание се появи една германска телевизия, която прояви любопитство към битието на председателя на Върховния ни съд. Съдията по делото отказа да се отведе и последва блокирането на единствената банкова сметка, която притежавам. Представителката на НАП реагира доста бурно, когато видя телевизионната камера преди влизането ни в съдебна зала. Но ако администрацията на НАП е защитила интересите на фиска от един „недобросъвестен платец“, не би ли трябвало да се гордее със свършеното?

За мен най-притеснителното в наказателните акции, за които се използва НАП, е ще успее ли да оцелее „Виртшафтсблат“, защото това е моя отговорност пред неговите читатели. Вестникът има 28-годишна история и е преминал през много перипетии, но нямам никаква представа дали физически е по силите ми да удържа на натиска, който идва от толкова много места. Ревизионният акт на издателството все още е в Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ на НАП. Съгласно констатации в него аз трябва да заплатя данък върху всички, подчертавам, всички приходи за шестте години на ревизията, без да отчитам разходите за дейността. Екипът не е признал възнаграждението на нито един сътрудник на вестника. Проверка е направена на всеки един от колегите ми. Въпреки констатациите им, че няма нито един външен сътрудник, който да не е потвърдил, декларирал и платил данъците си за извършената дейност, проверяващият екип е стигнал до извода, че дейността не е извършена, възнаграждението не е изплатено, защото липсвали… писмени договори. В този контекст не виждам друг изход, освен всички сътрудници на вестника с един колективен иск да поискат да им бъдат върнати обратно всички платени данъци заедно с лихвите.

Не вярвам да има по-изтощително занимание от това да доказваш отрицателни факти. В предишните три години прекарах в съдебна зала, за да разобличавам „алтернативни факти" от „криминалното ми минало", което властелините в света на паралелната реалност ми бяха сътворили. Все си мислех, че няма по-ужасен начин енергията ти да изтича в канала, но за съжаление успяха отново да ме опровергаят.

Вашият съпруг Лозан Панов е председател на Върховния касационен съд от 2015 година насам. Как изглежда животът Ви оттогава насам? Какво място заема страхът в ежедневието Ви?

Винаги съм смятала, че да говоря за страховете си, означава да търся съчувствие и съжаление. Това поведение за мен е също вид манипулация и затова толкова дълго мълча. Дейността на Лозан е публична, вижда се достатъчно това, което се случва с него, и не мисля, че точно съпругата му е човекът, който трябва да дава гласност. Признавам, че в момента правя всичко това с голямо отвращение. Но ако оставя орките да довършат започнатото и погубят един уникален проект като „Виртшафтсблат“, градил мостове между България и Германия в продължение на почти три десетилетия, те няма да се спрат.

Пътят, който избрахме с Лозан, е наш избор и си „носим кръста“ за това. Нека премиерът бъде сигурен, че добре разбираме „посланията" му, които под различни форми в продължение на години наред ни изпраща. Наясно сме, че в света на "алтернативната истина" е можело да живуркаме много по-лесно. Виждам как се справя с тази задача голяма част от съдебния ни елит. Жал ми е за тях, че – обладани от страха и користта си – се сбогуваха с най-ценното, което човек притежава – достойнството. Аз обаче все пак не спирам да вярвам, че съвестта им все някога ще победи.

Как гледате на настоящата политическа ситуация в България след турбулентната 2020-а година? Какви надежди възлагате на следващите парламентарни избори?

Времето през 2020 беше много особено. Но, за съжаление, болката от страданието на ближния не породи емпатия у политическия ни елит. Затова се опитах да припомня на премиера ни, че още с идването ни на този свят всички сме абонирани за края. Голи сме дошли и голи ще си тръгнем. Единственото, което ще вземем със себе си, е любовта на сърцата, които сме стоплили.

Не харесвам думичката надежда, защото казват, че тя обикновено умирала последна, тъй като убивала дори стопанина си. Но много харесвам думичката Вяра. Аз вярвам, че болката ще ни сплоти като общност и вкупом ще се отвърнем от примитивното, грозното и посредственото, което ограбва не само нашето бъдеще, но и това на децата ни. Майка съм на емигрант и съм обречена да вярвам, че той все някога ще се върне.

Автор: Александър Детев


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 66 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Haman

    56 8 Отговор
    Бойко е човека точно на германците спонсориран и лансиран от НПОто Франц Зайдел.

    Коментиран от #39

  • 2 така така

    30 9 Отговор
    Дойче Зеле
  • 3 Кракоя

    59 12 Отговор
    Германците 10 години го подучяат лал да фалшифицира избори с техна благословия. Германия винаги е носил беди на България!
  • 4 Последния Софиянец

    52 10 Отговор
    Прибрах се с новото метро преди малко от Протеста.От стените се процежда вода по стълбите.Внимавайте да не ви затрупа.

    Коментиран от #12, #27, #33

  • 5 СоренсеN

    51 12 Отговор
    Немските бацили ни докараха тази чума сега се правят на изненадани
  • 6 Валери

    52 11 Отговор
    Браво ! Поздрави от Испания, уважаема госпожо !
  • 7 Djani

    35 7 Отговор
    Да не правят немските сороси точно те го хвалеха сега се отричат от продукта си!

    Коментиран от #9

  • 8 Българка

    17 35 Отговор
    Някак странно ми звучи Тези които 20 г.(6 ПРАВИТЕЛСТВА) "управляваха" със ПЕЕВСКИ( "САВА"+ДПС+ДС),...днес да упрекват ЧОВЕКА който НЯКОГА не е бил в КОАЛИЦИЯ С ДПС?!!?
    Защо така,бе другари Престъпници?

    Коментиран от #10, #13, #15, #20

  • 9 ГЕЙ ЛИ СИ ИЛИ.... ПАСИВЕН...селяндур

    4 17 Отговор

    До коментар #7 от "Djani":

    ?!?!?!?!?

    Коментиран от #11

  • 10 Доктор Уотсън

    30 10 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    ГЕРБ НЕ СА С ДПСТО САМО ДПСТО УСФОЯВА ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ ИНАЧЕ ГЕРБ НЕ С ДПСТО!!!
  • 11 Djni

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "ГЕЙ ЛИ СИ ИЛИ.... ПАСИВЕН...селяндур":

    Баща ти съм, стига си разпитвал по селото кой е тейко ти!
  • 12 Последният Въстаник

    13 31 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Че от кога на г*ей-вечеринките им казвате..."Протеста"?

    Коментиран от #40

  • 13 Инджев

    19 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Скоро соросите умираме от глад.
  • 14 До 1 сттока

    3 3 Отговор
    Ще се отчете. Кърлеж.
  • 15 ТИПИЧНО ПО ШУМКАРСКИ,

    16 13 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    КРА'ДЦИТЕ ОГРА'БИЛИ И ФАЛИ'РАЛИ БЪЛГАРИЯ, . ДНЕС КРЕЩЯТ:
    "ДРЪЖТЕ КРА'ДЕЦА" !

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 16 Dduromo

    11 5 Отговор

    До коментар #15 от "ТИПИЧНО ПО ШУМКАРСКИ,":

    Сам ли си кореспондираш?
  • 17 ДКМС ☭

    28 7 Отговор

    До коментар #15 от "ТИПИЧНО ПО ШУМКАРСКИ,":

    Фалирахте вие с приватизацията хората 1997г още работеха и всички предприятия също 2001 безработицата беше вече 35 % помним кой я фалирала България,а царя дето домъкнахте доушушка каквото остана от Костов и компания.царя също е немски човек краха на РБ почна от 1997 г!

    Коментиран от #21

  • 18 ДРОНА НА РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    24 8 Отговор

    До коментар #15 от "ТИПИЧНО ПО ШУМКАРСКИ,":

    Правилно типично е всеки път след оправдание на Тиквоча това се питам и се чудя има ли де..ли който му вярват на глупостите

    Коментиран от #19

  • 19 Ива

    5 12 Отговор

    До коментар #18 от "ДРОНА НА РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ":

    Истината боли,нали ?

    Коментиран от #22

  • 20 По скоро prostitutka

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Шекели ли заработваш?
  • 21 БКП У'БИВА

    8 23 Отговор

    До коментар #17 от "ДКМС ☭":

    ВИКАШ,..ПРИ ФАЛИТА НА БЪЛГАРИЯ ПРИ БСП/ДПС И..РУСКИЯ БОК'ЛУК..ЛУКАНОВ, МИЗЕРИЯТА ПРИ БЕРОВ,..ФАЛИТА ПРИ БСП/ДПС И ВИДЕНОВ ПЕ'ДАЛ'А,....БЕШЕ..РАЙ??
    ...А "КРАХА" ЗАПОЧНА ПРИ ЦАРЯТ ?!?!?
    :)))))))

    НЕ СЕ СРАМУВАЙ ЧЕ СИ МАЛО'УМЕН ПЕ'ДЕ'РАС,...НА ПОЗИТ'АНО,.. ВСИЧКИ СА...ОБРАТНИ

    Коментиран от #23

  • 22 ДРОНА НА РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    30 5 Отговор

    До коментар #19 от "Ива":

    Коя истина Мишо Бирата ,Пацо Терасата, Цвъки Апартамента ,Севда Инкасото Барселона, Шкафчето, Суджука Лилиту Чантатата Записите Буда Чехия Бай Миле Сретан Хотел Берлин да продължавам ли .......... ... А забравих Орешарски е виновен Радев, Мата Хари само Тиквата не нали .... . да комуниста еднокнижник.... има обаче светлина в тунела 2,5 милиона в чужбина заедно срещу Шайката....

    Коментиран от #24

  • 23 ДРОНА НА РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    28 3 Отговор

    До коментар #21 от "БКП У'БИВА":

    Абе ТИКВИТЕ сте толкова елементарни прав си за написаното но 65 % от ОПГ Шайка сте комунисти дори в БСП няма толкова барабар с крадеца еднокнижник Буда....

    Коментиран от #41

  • 24 Dron

    4 15 Отговор

    До коментар #22 от "ДРОНА НА РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ":

    Водката ти е в малко повече. Раздели си я с вожда си. Но той обича да пие шотладска шльоковица. Дано ти върже...
  • 25 Пловдив

    24 1 Отговор
    Скъпи сънародници! Трябва да вземем пример, от г-жа Панова, и да се борим кой както, и с каквото може с тази пандемия, от опростачена политико-олигархично-милиционерска чума!

    Коментиран от #30

  • 26 Да ги почнем!

    18 2 Отговор
    Герберугите ! Един по един !
    Списъкът е в мен !....
  • 27 Дългия

    4 14 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ти тия протести да не ги сънуваш? Щото не можете се събра за две карета карти!
  • 28 Орешарски

    2 4 Отговор
    Аре стига де!!!
  • 29 ОТ ЕДИН БРАК

    18 1 Отговор
    ПО СМЕТКА СЕ РОДИ ЕДИН ВЕЛИК СКЪПОПЛАТЕН ХИДРОИНЖЕНЕР В БЪЛГАРИЯ, САМО ЧЕ ПАК СМЕ ИЛИ БЕЗ ВОДА ИЛИ ПОД ВОДА!
  • 30 rule

    3 6 Отговор

    До коментар #25 от "Пловдив":

    Госпожата нямала писмени договори със сътрудниците си!:) Сигурно са били устни!:) Тая, много добре се бори с беззаконието!:) Евала! Браво! Така се прави!:) Между другото в САЩ за подобно нещо, освен огромните глоби се лежи и в пандиза!:) Ама, тука...! Тая е "боркиня" за демокрация!:)

    Коментиран от #37

  • 31 Фен

    4 5 Отговор
    Групичката се събира! Сорос - Дойче веле - Лозан Панов.... Все отбор манипулатори! Сега и Байдън ще даде рамо, и освен за гей браковете, ще ни подкарат и за Македония!
  • 32 Ам Чи

    3 4 Отговор
    Панова Панова га яди кифтета ни рива ,пък сега с глас,няма да има кокал няма

    Коментиран от #35

  • 33 АНТИ

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    ВИЕ ВПЕЧЕТЛЕНИТЕ ДО УМОПОМРАЧЕНИЕ ОТ МАЯ .ЗА КАКВА ПРОМЯНА ГОВОРИТЕ ВИЕ ИМАТЕ УМСТВЕНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ ЩОМ МАЯ ВИ Е ИДОЛ.ДО СЕГА НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ ЗА БОРИСОВ ,НО СЕГА ЩЕ ГЛАСУВАМ
  • 34 Биби Кинг

    0 3 Отговор
    Бай Дончо го опраскаха и шорошите живнаха!
  • 35 rule

    0 5 Отговор

    До коментар #32 от "Ам Чи":

    Най-много ме кефи, като плаши с германска телевезия!:) Ама, никой не го е страх!:) Тая, си мисли че като вестника и е с немско заглавие и Германия е зад нея!:) Да ходи да се посъветва с кумовете си!:) Те ще и светнат!:)
  • 36 А БЕ

    1 3 Отговор
    БОЙКО ДАЙ И ГО НЕ Я МЪЧИ ЖЕНАТА,ТЯ Е ГОТОВА
  • 37 Перо

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "rule":

    Да не би в САЩ да има трудови договори,но това не пречи данъците да се плащат до пени!

    Коментиран от #38

  • 38 rule

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Перо":

    Няма нищо документирано!:) Аз, изкарвам 120000$ на година, ама плащам данъци върху 60 000 щото толкова декларирам!:) Ама, хванат ли ме!!! Нямало договори!!! Ха-ха-ха!
  • 39 🎃 е прокси

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Haman":

    на кремъл и котилото му в България.
  • 40 Откакто...

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Последният Въстаник":

    ...- ,,ВъстаННикът" ,стана прост...- ,,ВъстаНик''...!
  • 41 Факт!

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ДРОНА НА РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ":

    Президента Радев никога не е бил член на БКП,за разлика от еднокнижника-Винету Тиквониев...!