ФАКТИ.БГ

Ще гласуваме от дистанция, ама друг път

За проект за цяла нова Конституция ГЕРБ имаше време и енергия. За изборни правила, които гарантират конституционното право да гласуваме – нямаше. Няма и да има

Публикувана: 12 Януари, 2021 12:59
29 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1812
Ще гласуваме от дистанция, ама друг път
Таня Джоева
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Датата на парламентарните избори по време на пандемия изобщо нямаше да е така напрегнато интересна, ако българските граждани имаха възможност да гласуват от дистанция. Но нямат.

Единственият начин да упражнят конституционното си право на глас (което даже е и задължение по закон) е лично да пуснат бюлетината в урната. Била тя я мобилна или не, било първо да натиснат копчетата на машината или да зачертаят избора си с химикалка.

С други думи, физическото им присъствие на мястото на гласуване е задължително и така пандемията се превръща в нерегистрираният участник в предстоящите избори.

В България няма нито ранно гласуване, нито по пощата, нито електронно. Както няма електронно правителство, електронно здравеопазване, електронни рецепти...

Резултатите от вота, застраховат се социолозите, щели да зависят от избирателната активност.
А избирателната активност, да добавим, зависи от фазите на заразата, темповете на ваксинация, накратко – от времето, когато ще трябва да гласуваме.

От тази гледна точка консултациите при президента съвсем не са безсмислени, но много закъснели.

Два вота в две държави оформиха два полюса при сценариите какво се случва с резултатите по време на пандемия. Първият са парламентарните избори в Румъния през декември, вторият – президентските в САЩ през ноември. Рекордни стойности по ниска избирателна активност отчетоха съседите, където възможности за дистанционно гласуване, както и в България, няма. И рекордно висока в Щатите, където има и ранно, и пощенско гласуване. Съмненията и събитията в САЩ, последвали вота, са съвсем отделна тема.

В САЩ гласуването по пощата съществува от 1864 година.
В Германия – от 1957 година с мотива да се даде повече възможност на гражданите да гласуват.
През първата година, когато германците изразяват избора си и с писма, скептиците са значителен дял и едва 4,9% се доверяват на новата форма. През 2017-а по пощата гласуват вече 28,6%, тоест в динамичния глобален свят популярността ѝ чувствително нараства.

В разразилата се дискусия у нас противниците на гласуването по пощата подчертават, че то криело много рискове. Разбирайте, за купен, манипулиран и контролиран вот, който, за жалост, в България сам по себе си се превърна в пандемия.
Но рисковете на пощенското гласуване са само едната страна на монетата.

С две много любопитни решения е излязъл Конституционният съд на Германия по повод пощенското гласуване. През 1967 и 1981 г. висшите магистрати са сезирани именно заради рисковете този вид гласуване да бъде манипулиран, купен и да се разкрива лесно тайната на вота. И двете решения обаче са в полза на гласуването по пощата. Конституционалистите приемат, че контролът наистина е по-малък и възможности за несвободно гласуване има, но този негатив се компенсира с по-високо изборно участие. С други думи, делът на манипулираните и зависими гласове „потъва“ в по-големия обем попълнени бюлетини.

За разлика от машините, вотът по пощата не изисква големи инвестиции, а като логистика е сравнително лесен. Всеки, заявил желание за гласуване с писмо, получава бюлетина и два плика, с които се разделят името на гласоподавателя от неговия избор. Бюлетината е в малкия плик, попълненият формуляр с идентификацията на избирателя – в големия. След края на изборния ден комисията отваря големите пликове и отделя имената. Проверява се дали има двойно гласуване – по пощата и в секцията. Малките пликове се отварят отделно и попадат в друга обща купчина. Името и волеизявлението се сепарират в самото начало.

Организацията е проста, но административната машина в България доказано се задвижва бавно, липсват ѝ мотивация, инициатива, креативност. Тя трудно ще се справи с каквато и да е иновация в кратки срокове, а сроковете са точно такива, независимо дали президентът ще насрочи изборите в края на март, април или май.

Сроковете вероятно щяха да бъдат достатъчни, ако управляващите бяха намерили време, енергия и воля да направят промени навреме, така че всеобщото право на глас, за което човечеството се е борило с десетилетия, да бъде гарантирано.

ГЕРБ проект за цяла нова Конституция измислиха, но дистанционни форми на гласуване така и не успяха.

Въпрос на интереси и на приоритети...

Проблемът, впрочем, не засяга само карантинираните или уплашените по време на пандемия. Диаспората ни се разраства, но все така е лишена от лесни форми за упражняване на вота. Форми, които, както споменахме, други страни практикуват от миналия и по-миналия век.

За партиите с твърди ядра, които разчитат да не се вдигне мощна протестна вълна, трябва да е ясно отсега, че ниска избирателна активност ще компрометира резултатите. В съчетание със съмнения за манипулации ще доведе до ново покачване на политическото напрежение, съизмеримо с това през летните месеци.

За радикални промени в Изборния кодекс време и политическа воля очевидно няма да има. Не са желателни и експериментите при ниско доверие във властта и в изборния процес. Но мерки като мобилни урни, коридори за рискове групи, осигуряване на предпазни средства като ръкавици за гласуването с машините са повече от постижими и казано директно - задължителни.

Рестартът на довдерието минава през честни избори, а не избори изобщо.

Политическата война е неизбежна,
консултациите залагат мини

Здравната и политическата цел се сливат. Здравната цел е да се гарантира безопасно гласуване, политическата – да се постигне висока избирателна активност, която да направи резултатите от изборите високо легитимни.

От тази гледна точка президентът Радев направи много прибързан анонс, като обяви, че ще насрочи изборите на първата възможна по Конституция дата – 28 март.

Прибързан, защото игнорира риска от ниско изборно участие и защото решението следваше да дойде след широк кръг от политически консултации.

Ранната дата устройва партиите с мобилизиран електорат, особено управляващата ГЕРБ, която разполага и с партийно ядро, и с ресурси. Но и тяхната радост се оказа прибързана.

Президентът Румен Радев стартира, макар и късно, консултации за провеждането на изборите, като започна със здравните власти и с експерти, продължи с извънпарламентарните сили (по не съвсем ясни критерии) и предстои да се срещне с партиите от 44-то Народно събрание.

Уж нищо и никаква дата, а совалките на „Дондуков“ 2 отключиха поредния залп срещу държавния глава в конфликт, който и двете страни се стремят да поддържат в гореща фаза.

Защо е това недоволство? Този гневен монолог на Борисов, според който държавният глава трябвало да се придържа към анонса си.
Казана дума, хвърлен камък, внушава премиерът, въпреки че самият той не е ревностен последовател на цитираната поговорка.

Целият проблем изглежда фокусиран във факта, че акцентът отиде в нежелана за властта посока – за честността на предстоящия вот. През усилвателя на институцията се чуха идеи (ротация на полицейските началници, например, с автор „Републиканци за България), които едва ли ще бъдат приети и реализирани от правителството, но отсега могат да се мислят като причина вотът да не бъде признат за особено честен.

Залагат се мини, които биха могли да избухнат при една очаквана вече ескалация на политическото напрежение.
С други думи, опозицията се засилва да демонтира изборната машина, а ако не успее, да я обяви за дефектна.

Големият риск за опозицията и за президента е, ако важни предложения като видеонаблюдение на броенето се реализират и въпреки това партията на Борисов стане първа политическа сила.

Тогава?

Автор: Таня Джоева

Източник: "Епицентър"

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 18 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
само питам
1 Отговор
това кой ще го чете толкова дълго словоизлияние?

Коментиран от #11


Оценка:
-13 +13

Ю Кортес
2 Отговор
Физическото присъствие е задължително и в германия.Конституционният съд забрани всякакви други форми.

Оценка:
-5 +18

Си ган
3 Отговор
Значи щом само САЩ и Германия имат гласуване по пощата и ние трябва да го направим, така ли? Ми то Мая цял склад с фалшиви бюлетини подготви за една нощ та какво остава за писъмцата...

Коментиран от #5, #6, #12, #18


Оценка:
-22 +8

БАЙ Х@Й
4 Отговор
‼ Със СМС на кратък номер 1071 за ГЕРБ, 1072 за БСП ..... ‼

Оценка:
-2 +9

БАЙ Х@Й
5 Отговор

До коментар #3 от "Си ган":


‼ Я пак провери НА КОГО БЕШЕ ПЕЧАТНИЦАТА и не е ли сега министър ‼

Оценка:
-3 +21

БАЙ Х@Й
6 Отговор

До коментар #3 от "Си ган":


Явно при скандала в Костинброд явно не си имал години да гласуваш ‼ Иначе щеше да знаеш истината ‼ Едва ли Мая може да назначава министри‼

Коментиран от #9


Оценка:
-4 +14

София
7 Отговор
Поредната платена дърта и разбираща от всичко м@хла.

Оценка:
-11 +4

БОЗА
8 Отговор
С електронното правителство в още далечната 2008 се занимаваше никито Василев...колко години...колко пари...и едно голямо НИЩО... ;-)

Оценка:
-1 +16

Гост
9 Отговор

До коментар #6 от "БАЙ Х@Й":


Имаш ли грам представа,какъв одита на тези СМСси и колко е рисков,защото,аз имам?

Коментиран от #19


Оценка:
-1 +5

Матей
10 Отговор
Задължение за гласуване ли,а шамар,де!Когато правото стане задължение,предизвиква отвращение,и инстинктивна съпротива.Когато е много ,и медът горчи,прекаляването с демокрацията се изражда в тирания.Никакви избори няма да издокарате,само един пошъл фарс,мвесто демокрация--излагация.

Оценка:
-4 +7

А кой слуша
11 Отговор

До коментар #1 от "само питам":


безмисленото каканижене на Вожда при обявяването на "трудното решение" - да се обсъжда незаконно нова Конституция?

Оценка:
-1 +11

Лъжете
12 Отговор

До коментар #3 от "Си ган":


по гербаджийски... Фалшивите бюлетини си бяха подготвени /от кого?/ и си бяха там... За награда главният практически изпълнител на това мероприятие е удостоен с министерски пост...

Оценка:
-2 +12

целта
13 Отговор
На управляващата хунта от опг герб и етническата партия дпсхе ниска избирателна активност. Така тяхния етнически, купен и контролиран вот ще вземе по-голям процент. Затова троловете им бълват лъжи че от управляващите нищо не зависело, а те правят Изборния Кодекс, те избират ЦИК, те назначиха михаил константинов за шеф на информационно обслужване и същия каза открито че докато е шеф, БСП няма да спечели. Лъжат че Мая Манолова била подтотвила костинбродската манипулация, а тяхната комисия избра печатницата на тяхния човек, и пак тяхната прокуратура не я съди, защото няма за какво.

Оценка:
-1 +15

Пенев
14 Отговор
Който иска да гласува да се довлече в България. Дигнал си чукалата, живее, работи и плаща данъци в друга държава и да решава кой да управлява. Ама пращал пари. На кого? Затова в избирателните списъци само тия дето плащат данъци в България.

Коментиран от #16


Оценка:
-6 +9

Левон е доказан Наглец!!! За теб няма
15 Отговор
Значение какви са парите!! Имаш и Левове и Евро предостатъчно!!! Скрийсе Крадлив Наглец!!

Оценка:
-1 +4

внимавай
16 Отговор

До коментар #14 от "Пенев":


Ако в избирателните списъци останат само плащащите данъци, сиганския продажен вот гори и тогава ГЕРБ, ДПС, БСП и други тяхни клиенти ще са много разочаровани.

Оценка:
-0 +10

Българка
17 Отговор
Управляващите и депутатите откровено саботират изборите и ги правят ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОПОРОЧЕНИ. С внушаване страхове от зараза и всъщност нежеланието промени за дистанционно глаусване- с ел.подпис, по поща или през телефон, те минират вота. Дори не са направени поръчки за машините

Оценка:
-0 +8

Българка
18 Отговор

До коментар #3 от "Си ган":


Аде бегай у лево! Стига си гании!

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +2

БАЙ Х@Й
19 Отговор

До коментар #9 от "Гост":


😀😀😀 имам представа, както и как се подменя вота на избори, както и че коментара ти може би е за пост 4❗ явно ти нямаш представа от ирония и сарказъм 🤔

Оценка:
-1 +2

София
20 Отговор

До коментар #18 от "Българка":


Ма ти си смени ника от последния марсол на българка и стана агресивна ли?

Оценка:
-6 +0

Удавената Риба
21 Отговор
За шАЙКАТА и тИКВАТА не е изгодно хората да могат да гласуват от разстояние ! Статуквото работи за тях и затова те НЕ ИСКАТ и НЯМА да го направят ! Това е !

Оценка:
-1 +2

Наблюдател
22 Отговор
Това което и на кьоравия е ясно ГЕРБ ще направят всичко възможно да маниполират изборите естествено в своя полза! А те вече започнаха! "Бат ви" Бойко започна масироното раздаване на пари на "наши Ора" дето естествено трябва да гласуват по "правилния начин" и циганите естествено вече са подготвени!
"Както му е и реда" автобусите от Турция на сенчестия им съюзник ДПС ще пристигнат пак в нужното време! Така че сами да си "режат клончето" с бюлетини на българите по пощата няма как да стане!

Оценка:
-1 +4

Ще гласувам
23 Отговор
По пощата .
На втори и трети тур , също.
И на четвърти тур също.
И така докато мине ваксината.

Оценка:
-0 +1

123
24 Отговор
Нама нищо толкова бавно за осъществяване, сложно или скъпо в електронно гласуване.Прави се Електронен поратал за влизане с лични данни от всеки един компютър, мобилен телефон или таблет, и след това се избират бюлетините натиска се изпрати и с това се свършва.След това същия човек не може да гласува повторно.Всичко може да се организира за две седмици маскимално само се иска желание а не оправдания.

Оценка:
-0 +1

Marinov
25 Отговор
Госпожо ,
а ВРАЗУМЕИТЕ и Бъдете РЕАЛИСТ:

ТЕХНИЧЕСКИ
при гласуване по Пощата и Електронно чрез Интернет,
елемента Tаен вот НЕ МОЖЕ да се ГАРАНТИРА
и той може съвсем лесно както да се КОНТРОЛИРА така и да се МАНИПУЛИРА ???
Попълването на Изборните Формуляри с изпращане на Писма по Пощата е НЕКОНТРОЛИРУЕМО и ПОПЪЛВАНЕТО им може СВОБОДНО да се извърши, както от Титуляра така и от ТРЕТИ ЛИЦА а също това попълване може СВОБОДНО да се ПРОКОНТРОЛИРА и от ТРЕТИ ЛИЦА ???
При Електронното попълване на Избрните Формуляри е СЪЩОТО а и ПО ЛОШО тъи като и в межата и в системата може също да се прави КОНТРОЛ и МАНИПУЛИРАНЕ???
ТЕХНИЧЕСКИ НЕ възможно ОСИГУРЯВАНЕ на Таен Вот и поради това те трябва ИЗОБЩО като Варианти да ОТПАДНАТ!!!
ТЕХНИЧЕСКИ НЕ възможно ОСИГУРЯВАНЕ на Таен Вот при тези 2 варианта и поради това те трябва ИЗОБЩО като Варианти да ОТПАДНАТ!!!
А трети вариант за Дистанционно Тайно Гласуване поне при сегашните нива НЯМА!

Оценка:
-0 +1

Възмутен
26 Отговор
В Испания -26 градуса. В Гърция плюс 26 градуса. Оставка, оставка?!?!

Оценка:
-0 +0

ДОКО
27 Отговор
ПОНЕЖЕ СЪМ ПРОСТ...МОЛЯ ОБЯСНЕТЕ КАКЪВ Е СМИСЪЛА ОТ ТИЯ ПРЕДИШНИТЕ И БЪДЕЩИТЕ ИЗБОРИ...КАКВО ИЗБИРАТЕ..КАК ТАКА ИЗБИРАТЕ ХОРА НА КОИТО РАЗЧИТАТЕ ДА ВИ РЕШАТ ПРОБЛЕМИТЕ В ВАШЕТО ЖИВОТ..С ВАШИЯТ ГЛАС/БЮЛЕТИНА/ДАВАТЕ МАГИСТРАЛЕН ПЪТ НА ЕДИН ЧОВЕК ИЛИ ПАРТИЯ КОИТО НЕ ПОЗНАВАТЕ ОПРАВЯТЕ МАТЕРИАЛНОТО МУ ПОЛОЖЕНИЕ И НЕ САМО НЕГОВОТО А НА РОДА МУ И ЧАКАТЕ ...КАКВО ЧАКАТЕ..ЗАЩО СИ ГУБИТЕ ЕНЕРГИЯТА И ВЯРАТА ..НЯКЪДЕ ПРОЧЕТОХ НЕЩО..АКО ИЗБОРИТЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ХОРАТА ЩАСТЛИВИ ТЕ ЩЯХА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ..СЪС ЗАКОН И С ВАГОН..

Оценка:
-1 +1

МАЛКА пенсИЯ
28 Отговор
Не четох статията,но да Ви кажа,за дистанцията.Влизам,в месарски магазин,диабетик съм,маскиран,заушен,не вирус,а слънчев лъч,не мое да влезе.Дистанцирам се,на три метра,идва,бабичка,НВИРА СЕ ДА ВИДИ,ПО-ОТБЛИЗО,МЕСОТО.Та и с изборите тъй.Яко,ши съ мре.Дано да греша.

Оценка:
-0 +0

2423
29 Отговор
интересно как ци.аните ще гласуват по пощата

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Ахмед Доган
Лидерът на ДПС Ахмед Доган отговаря на призива на премиера Бойко Борисов и Тройната коалиция да върне бонусите.
Хонорарът не е бонус"

Още бисери
ТОП 5