ТЕМА: Избори 2021
ФАКТИ.БГ

Президентът е чужд на лицемерието и отново атакува силно правителството

ГЕРБ и БСП така, както аз виждам нещата, максималното са с 80-85 депутатски места

Публикувана: 16 Януари, 2021 09:53
46 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4677
Президентът е чужд на лицемерието и отново атакува силно правителството
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.4 от 36 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Датата е очаквана. Във всички случаи коментарите и очакванията бяха, че датата ще е най-близката, а не най-крайната, която е в края на май. Така че тази седмица в повече е добре, така или иначе фактът е факт – навлизаме в приблизително 80 дни или 11 седмици до изборите. Това казва в интервю за радио "Фокус" социологът Кънчо Стойчев.

- В обръщението към народа президентът Румен Радев обяви след подписан указ парламентарните избори да бъдат на 4 април. Така той приключи срещите, посветени на организацията на вота по време на пандемия от коронавирус. На тази дата обаче са католическият и арменският. Дали тя би могла да създаде проблем за българите в чужбина? За първи анализ поканих социолога Кънчо Стойчев. Как оценявате датата 4 април и обръщението на държавния глава?

- Датата е очаквана. Във всички случаи коментарите и очакванията бяха, че датата ще е най-близката, а не най-крайната, която е в края на май. Така че тази седмица в повече е добре, така или иначе фактът е факт – навлизаме в приблизително 80 дни или 11 седмици до изборите. По-важното е другото, което президентът каза. Първо, той както винаги е чужд на така наречената политическа коректност. Под политическа коректност имам предвид лъженето и лицемерието. Той беше откровен, това което аз чух – да, атакува силно отново правителството, но той винаги го прави, така че не измени на себе си. Две-три важни неща са акцентни.

Той предлага да се даде възможност на българите в чужбина с гласуване по пощата, не на всички българи, защото това не може да стане в момента и за два месеца да се организира, но в чужбина вероятно това е възможно. Защо е толкова важно? Защото сме в пандемия. Защото дори придвижването в много от европейските страни е затруднено и ако не се даде нова форма и нов начин, всички тези българи, това са стотици хиляди българи, от които България има нужда и те имат правото да гласуват, да упражнят своя вот, наистина ще се породи съмнение в легитимността на резултатите. Според мен за оставащото време организация на гласуване по пощата за българите в чужбина е напълно възможна.

Второто, което каза президентът и всъщност, той не го заяви директно, но това се подразбира – не е важно, кой ще спечели тези избори. Важно е резултатът да бъде признат от всички българи. Т.е. ние да сме в ситуация, при която имаме признат резултат и съответно максимално доверие към следващата власт, която и да е тя, както и да бъде сформирана.

И обратно, ако ние завършим тези избори с нараснало недоверие, хората не вярват в резултата, независимо дали са прави да не вярват или не, знаем, че масовите настроения и масовите вярвания, колкото и субективни да са, те се превръщат в обективност. И най-простият пример, който винаги давам – ако хората масово мислят, че банките ще рухнат, без да е основателно това, банките рухват, защото хората си прибират парите, а може да е било напълно неоснователно.

В този смисъл задачата на българите е, всички ние да се убедим, че по честен начин се провеждат изборите. Тя е много важна и изцяло трябва да се настоява за максимална прозрачност на изборния процес. Живеем в 21 век, видеонаблюдението нищо не струва, това вече е много евтина процедура. Всеки български гражданин, и без това ние имаме право по Конституция да присъстваме на броенето на бюлетините, защо да не се заснеме, защо да не се филмира, защо максимално не се породи доверие у хората, че всъщност по честен начин тече целият процес. Това е и моят апел – за нас най-важно е не какъв ще е този резултат, а този резултат да е легитимен.

- Президентът настоява за промени, сред които гласуване по пощата и онлайн излъчване на броенето на бюлетините, но е известно, че управляващите са склонни да направят само една поправка в изборните правила и то за мобилните урни, в които да гласуват карантинираните. И въпросът е – разумно ли е сблъсъкът между президент и управляващи, който е перманентен от началото на неговия мандат, да се пренася върху доверието към изборите, защото оттук нататък се отваря магистрала за разговори за опорочен процес до самия изборен ден, че и след него?

- Проблемът с доверието в изборите в България не е от днес, не е и от този мандат, последният президентски, т.е. не е от 4 г. За съжаление, ерозира изборният процес и с всяка година, с всеки нови избори спада доверието. България в момента е на ниски места в световен и европейски мащаб, говоря за страните, в които има демокрация, по отношение доверието на гражданите в изборния процес. Неслучайно си спомняме, преди 4 г. беше подхванат и дебатът за машинното гласуване.

Защо ние си променяме изборната система? Защото не вярваме в предишната. Това нямаше да се случи, ако всичко си беше наред и хората вярваха в хартиеното гласуване, такова гласуване има на много места по света, нямаше нужда да променяме. А сега говорим за още по-нови и по-нови форми.

Има заболяване в българското общество и това заболяване се нарича липса на доверие и в управление, и в държава, и в изборен процес. Това е най-тежката болест. Виждаме какво се случва в най-голямата демокрация САЩ. Толкова тежко разделена нация, враждуваща вече помежду си нация, до нищо добро не води.

А нас ни чака такава криза, никого не плаша, но всички знаят, всички анализатори знаят, че медицинската криза, кризата с пандемията, тя ще прерасне във финансова криза рано или късно и в купища други неща. Т.е. на нас ни трябва обединена България.

Тези избори трябва да доведат дай Боже до обединение на България, до ясни цели, до ясни програми. До обединен народ, който преследва своите цели. Като че ли, ако не направим всичко възможно хората да имат доверие в резултата от изборите, ние няма да можем да постигнем обединена България и всички останали цели ще бъдат химера за нас. Затова е толкова важно в момента да се прояви гъвкавост. Аз разбирам, че има сблъсък, всички го виждаме, но всяка една от двете страни, три-четири, колкото ѝ да са страни, да се замислят за бъдещето на всички. А бъдещето на всички зависи от доверието в избирателната система и в самия изборен процес.

- За съжаление, разумът за този компромис трябваше май да се прояви досега. Въпросът е, какво ще правим през следващите 2 месеца?

- Аз не виждам нещо, което да е различно от това, което винаги сме гледали. Най-вероятно ще има изостряне на тона, най-вероятно ще има изостряне на конфронтацията. Ще протекат изборите, особено ако се тръгне на инат и не се пипа избирателният закон, не се търсят необходимите промени по посока на повишаване легитимността и вярата на хората в изборния процес, то тогава ще имаме и обвинения. Денят на изборите, вечерта с резултатите, ще се стигне до неприятни сцени, защото ако българският народ, значителна част от българския народ не приеме легитимни резултати, ни чакат много тежки времена.

Водещ: Казахте неприятни сцени, какво имате предвид?

Кънчо Стойчев: Неприятните сцени са най-неприятното отсъствие на доверие. Демокрацията по принцип се гради върху идеята за доверие, тя е система, която се гради върху тази идея. Т.е. ще станем свидетели на израждане, не че сега стъпка по стъпка нямаме деградация в някои от процесите, но така или иначе ние минахме тези 30 г., да, винаги е имало нарушения, всички ги знаем.

Имало е и провали в някои изборни процеси и т.н., това са донякъде нормални неща. Но ние сме нямали тотално недоверие в една избирателна система. И ако стигнем до тотално недоверие, то тогава ще стигнем до ситуация, която наблюдаваме в САЩ. Т.е. лоша ситуация. До този момент 30 г., независимо от шашмите, които са правени, като цяло волята на народа е била зачитана. Ако осъмнем след изборите в ситуация, при която хората решат, че тяхната воля не е зачетена, то горка ни майка, както се казва.

- Какво очаквате, че може да се случи?

- Няма да може да се управлява тази страна, какво да се случи? Нито ще може да се направи правителство, нито някой ще го слуша това правителство. Ще влезем в спирала от скандали и избори. Да, при демокрацията наистина изборите са единственият начин да се успокои напрежението, но защо ние трябва да влизаме в тази спирала, вместо в оставащите ни 80 дни да не направим всичко възможно по достоен начин да протече целият процес и да не стигнем до въпросната спирала на недоверие.


- Със зададения тон постави ли президентът в ъгъла ГЕРБ и Борисов?

- Не бих употребил точно поставяне в ъгъла.

- Боксова терминология може би?

- Да, това е боксова терминология. Знаем, че напрежението е достатъчно и предстои. Знаем, аз пак казах, Радев е откровен и открит човек. Той не си играе на политическа коректност. Той още с първите думи тази вечер атакува, както знаем, правителството. В това отношение му прави чест. Всъщност хората за това голяма част, значителна част от българите му вярват, защото той има пряк изказ, той пряко казва нещата и ги назовава. Дали е прав или крив, всеки един човек сам си решава, но поне не лъже, не лицемерничи.

- Какво ще се случи в кампанията, как ще я проведат политическите партии?

- Аз не очаквам някаква иновативност. Това, което сме го виждали, ще бъде същото. Да, ще имаме ограничения от пандемията, но считам, че те ще бъдат много сериозно нарушени. Партиите ще търсят контакт с избирателите, прекият контакт е най-ефективният контакт и той няма да може да бъде спрян и би било погрешно да бъде спрян. Така че ще наблюдаваме това, което винаги сме наблюдавали. Дай Боже да е в един максимално коректен тон.

Но не бива да отдаваме чак такова значение на тази кампания, тъй като истината е, че даже към днешна дата тези, които ще гласуват, над 70% от тях са направили своя окончателен избор. Да, не казвам, че е без значение една кампания, защото тя оказва влияние върху едни 10-15-20 процента от хората, но не върху 100% от хората. Кампанията е винаги за колебаещите се, най-големият проблем тази година ще бъде неизвестната ситуация с пандемията.

Засега нещата вървят като че ли добре. Дано се запазят добре, но представете си, че след месец отново по някаква причина тръгнат заболяванията нагоре, мерките се стегнат, т.е. това ще пречи и на самата нормалност на кампанията. А най-вече и върху желанието на хората да гласуват, защото видяхме в страните, в които се проведоха избори в Европа в тази обстановка, навсякъде се регистрира понижена активност на гласуването, понижената активност винаги води до участие главно на твърдите ядра и там донякъде изкривява реалната картина.

- А има ли някакво отражение от гледна точка на политическия интерес датата 4 април?

- Не, аз изобщо не мисля, че датата е важна. Дали е на 4, на 25, това е маловажно. Да се концентрираме върху датата е най-глупавото. Все едно да кажем за един футболен мач: най-важното е на коя дата се провежда. Не, не е важно. Важно е доколко отборите са тренирали и в каква форма са, а не на коя точно дата се провежда мачът.

- Кои отбори са в силната си кондиция в момента?

- В тази ситуация, в която значителна част от хората са уплашени от случващото се, говоря за болестта, най-подготвени са твърдите ядра, хората които са твърди привърженици и знаят за кого ще гласуват, те са най-подготвените, разбира се. И то във всяка страна е така. Ние не правим изключение в това отношение. Но в интерес на обществото е максимален брой хора да гласуват.

Под максимален аз не си преставам чудеса, но силно се надявам да гласуват над 3 милиона, 3,5 милиона да гласуват, дай Боже. Сериозен проблем ще имаме, ако гласуват под 3 милиона, защото вече това отново опира до въпроса за легитимността.

- Вие сте опитен социолог, вашата агенция провежда постоянни и редовни наблюдения. Партиите в следващия парламент как изглеждат към днешна дата?

- Напълно реалистично е да говорим за новите играчи, защото да говорим за ГЕРБ, за БСП, за ДПС е излишно, защото това са участници традиционни и нищо няма да се промени, те ще бъдат в парламента със сигурност. Погледът е насочен към по-малките, особено към по-новите партии.

Говорим за партията на Слави Трифонов, която според всички данни, с които разполагаме, преминава бариерата и има дори шансове да сформира група от 30 души поне в следващия парламент.

Голямата въпросителна е за образуванието, което е около Мая Манолова. Към момента шансовете са по-големи да могат да прескочат бариерата, но пак казвам – в пандемична ситуация сме. Представете си, че нещата се влошат, спадне избирателната активност, тогава ще останат отвън. Въпросителни имаме и за ВМРО.

Първо, ВМРО не е ясно дали ще участва самостоятелно и как ще участва. Към момента е по-скоро с по-малки шансове за самостоятелно влизане в парламента. Това са основните всъщност три по-малки и нови играчи, без ВМРО, които не са нов играч. Те са традиционна партия, силна партия, но с малък електорат.

- Пропускате „Демократична България“. Никакъв шанс ли не им давате?

- О, да. Пропуснах „Демократична България“. Мисля, че там не стои въпросът за бариерата. Може със сигурност да кажем, че „Демократична България“ ще бъде в следващия парламент, тъй като завоюва достатъчно електорат. За „Демократична България“ ключовото е, дали ще могат да съставят просто присъствие в парламента, което е 20-тина души или ще могат да имат силно присъствие, което е 40 души. Има възможност и за двете цифри, които назовавам, но всичко зависи вече от и кампанията, и от точното протичане на изборите.

Така че можем да имаме парламент, който да е 4 партии, 5, 6 – напълно възможно е. Със сигурност можем да твърдим още от сега, че такъв ясен победител, партия, която да може с лекота да направи мнозинство самостоятелно, няма да имаме такава ситуация, защото и в най-доброто представяне на двете големи партии – ГЕРБ и БСП така, както аз виждам нещата, максималното са с 80-85 депутатски места.

Т.е. ние ще бъдем изправени отново пред необходимостта от съставяне на коалиция и то според мен по-сложна, защото няма да е достатъчно да е двойна, най-вероятно ще е тройна. И там вече неизвестните започват да стават много.

Източник: радио "Фокус"


България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.4 от 36 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Вова
1 Отговор
Стойчо ти каква дребна душица си, мижитурка лукава!

Коментиран от #12


Оценка:
-6 +38

Спас
2 Отговор
Следя политиката от 1996 насам , и по-калпаво и просташко правителство не сме имали , доближават се до Виденов , ама разликата е че бойко има чекмедже , а Виденов нищо не открадна и малко го бутнаха отвън , така че Бойко чупи тъпомера с верните калинки. Всички президенти ни бяха добри , само Плевньо от герб е голяма издънка.

Оценка:
-25 +78

мдда
3 Отговор
Президентът е приятел на лицемерието, и отново атакувате заедно законното правителство.

Оценка:
-91 +27

Рап
4 Отговор
Президентът пак се изложи! Кой прави избори по време на Цветница и католически Великден,само един неук човек! Много му трябва още да учи Радев ,той не става за нищо!

Коментиран от #11, #16, #28


Оценка:
-93 +32

КОТарАК
5 Отговор
президентът допусна грешка лятото , че не игра ва-банк и не поведе протеста . нямаше да загуби нищо-напротив / в последствие ,поради недоброто ръководство от страна на триото, всичко свърши. вместо да се фокусират върху посолства , направиха блокади , които изнервиха доста граждани . сега герберите се поокопитиха , и благодарение на огромния им капитал , натрупан през годините и заемите с които замазаха очите на лековерния народ , ще бъде далеч по-трудно

Оценка:
-13 +57

Аз40🏴‍☠️
6 Отговор
Тези са като по назубрен учебник на оная даскалица с точилката. На Стойчев му се плаща по грантови програми за прокарване на лобистки интереси. Тези интереси целят поддържане на познатото статукво/режим. Тиражират ги от края на предния режим такива "социолози", "експерти", все хора на "прехода". Едно подновено мислене няма, все дърти кадри трупащи пред-пенсионна зимнина.

Оценка:
-13 +19

БАЙ Х@Й‼
7 Отговор
Защо ли никой не споменава никъде думата меритокрация! Забранена ли е! Непозната ли е ! Защо ли лекарите при операция не питат сестрите и санитарните кое да режат ! Защо ли капитаните на кораби не питат южните и готвачите накъде да карат!

Коментиран от #13


Оценка:
-12 +9

Бамбука
8 Отговор
Да плюене между партиите ще има, за жалост и както обикновено. Не виждам някоя партия която да излезе с програма за развитието на България в следващите 15-20 години.

Оценка:
-3 +24

Чук и Гек
9 Отговор
Един политик трябва да умее да бъде лицемерен демагог иначе не става за политик! Това е голям недостатък при Радев! Излез и говори като стар мошеник - приятел съм с всички, най важното е да ви опазя от болести, защото сте ми скъпи, най мили са ми всички пенсионери и веднага след тях - всички мюсюлмани и католици! Благодат, здраве, благополучие! Нашето общо европейско семейство и приятелите малко по нататък - това е моята ориентация! Цивилизация и прогрес! България просперира, недостатъците от комунизма приключиха, разни кражби и корупции има само в далечното минало! Начело на държавата сме все генерали, умни, прилежни, морални, интелигентни! Ще присъединя и генерал Шивиков и заедно с Бойко и Мутафчийски ще направим обща ваксина и каре карти публично! Мир, съединение, обединение - заедност! Последното - цитат от Благодетеля Ахмед Доган!

Коментиран от #24


Оценка:
-26 +9

Румен
10 Отговор
И да съм сам, я па чесе бутам у трамвая.

Оценка:
-6 +9

БАЙ Х@Й‼
11 Отговор

До коментар #4 от "Рап":


Католически Великден, Православен Великден, Конски Великден, Цветница, Ден на шизофреника, Ден българската азбука..... Абе защо въобще да правим избори? Как беше оня сериал "Докато Свят светува" - Баце да царува !

Коментиран от #35


Оценка:
-9 +33

Данъкоплатец
12 Отговор

До коментар #1 от "Вова":


Кънчо, мислиш си, че си печен манипулатор, но вече не ти се връзват!
По кой закон в избирателните списъци присъстват над милион незаконни избиратели мъртви души?
И след като избирателните списъци са незаконни,
законни ли са НС, властта и Борисов?
Очевидно са нелигитимни, нали?

Коментиран от #14


Оценка:
-2 +40

Чук и Гек
13 Отговор

До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":


Господ ако слушаше бездомните кучета, от небето щяха да валят паржоли! Народна поговорка!

Коментиран от #32


Оценка:
-2 +19

Прав си
14 Отговор

До коментар #12 от "Данъкоплатец":


ГЕРБ и Борисов затова скачат срещу гласуването по пощата.
Защото то е невъзможно без активна регистрация!
А след активната регистрация изчезват от списъците
всички мъртви души!
България е ЕДИНСТВЕНАТА държава в ЕС,
в която не може да се гласува по пощата!
ФАКТ!

Оценка:
-7 +34

демокрацияли
15 Отговор
Тайната е в бюлетината. Дават на циганите попълнени бюлетини. А повечето от другите бюлетини имат киселина в квадратчетата които не са за ГЕРБ. Само квадратчето за ГЕРБ не е с киселина, ИЛИ СДСтата. И за час мастилото избелява напълно. или белина с тънък слой запечатка - но химикалът го изтрива и белината почва да действа.

Коментиран от #18


Оценка:
-7 +23

16
Този коментар е премахнат от модератор.
ЧЕКМЕДЖЕ
17 Отговор
Президентът се подиграва с тиквената бойковщина ! Карказмът , прямотата и иронията му , пронизват селящината на байганьото от Банкя !

Оценка:
-8 +19

Лъжеш Троле
18 Отговор

До коментар #15 от "демокрацияли":


В България няма толкова цигани-гласоподаватели,
колкото са синекурните ГЕРБ-калинки !
И колкото са милиционерите и любовниците им по гишетата в шуро баджанашкото МВР!
Нали?

Оценка:
-5 +17

ХАРОН
19 Отговор
прецизно точен, отличен социолог, разполага с много информация и соцологически данни. съсобственик във водеща социологическа агенция- трън в очите на кликата и задкулисието. с отличен бизнес нюх, възможности и идеи за бизнес. информацията е невероятна сила, стока и оръжие в ръцете на знаещи и можещи хора.

Оценка:
-12 +9

ИНТЕГР БЮЛЕТИНА
20 Отговор
Тайната е в бюлетината. Дават на циганите попълнени бюлетини. А повечето от другите бюлетини имат киселина в квадратчетата които не са за ГЕРБ. Само квадратчето за ГЕРБ не е с киселина, ИЛИ СДСтата. И за час мастилото избелява напълно. или белина с тънък слой запечатка - но химикалът го изтрива и белината почва да действа.

Коментиран от #23


Оценка:
-7 +8

!!!?
21 Отговор
Точно обратното - Фигуранта обяви на Шипка COVID-19 за провокация, а сега най-лицемерено се представя за пръв радетел по спазване на противоепидемичните мерки за произвеждане на изборите. Сега ходи с маска и до тоалетната в Президентството и демонизира Кабинета, че ще му провали изборите !!!?

Оценка:
-22 +18

ИМПИЙЧМЪНТ!
22 Отговор
ПРЕЗИДЕНТЪТ Е АЛЧЕН НИЩОПРАВЕЦ, КОЙТО СЕ ОБВЪРЗА С МАФИОТИ, КАТО БОЖКОВ ! В РОДИНАТА НИ МАЙ НЯМА ЧЕСТНИ И ПОЧТЕНИ ХОРА, ВСИЧКО СА С МЕРКАНТИЛНИ ИНТЕРЕСИ!

Оценка:
-25 +12

И в главата ти
23 Отговор

До коментар #20 от "ИНТЕГР БЮЛЕТИНА":


изглежда е празно, като в квадратчетата на бюлетината! Спри филмите идват ти в повече или сбирките на БСП с оправдателна цел!

Оценка:
-9 +10

Филип Георгиев
24 Отговор

До коментар #9 от "Чук и Гек":


ДА, АМА РАДЕВ НЕ ИСКА И НЕ УМЕЕ ДА ПРОИЗВЕЖДА ЛЪЖИ ДЕНОНОЩНО. ТЕ И ЗА Т'ВА ГЕРБЕРСКИТЕ ПОМИЯРИ НЕ МОГАТ ДА ГО ДИШАТ. И РАДЕВ ИМА СВОИТЕ ГРЕШКИ И УЧУДВАЩИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ ПОНЯКОГА, НО Я ГО СРАВНЕТЕ С БАЯ ВИ ГАНЯ ПО КАКВОТО И ДА БИЛО. НЕУМЕСТНО НАЛИ. ДАЖЕ Е КОЩУНСТВО.

Коментиран от #30


Оценка:
-8 +24

демокрацияли
25 Отговор
Камери навсякъде, и при броенето. И бюлетините да се проверяват за химия. .... Тайната е в бюлетината. Дават на циганите попълнени бюлетини. А повечето от другите бюлетини имат киселина в квадратчетата които не са за ГЕРБ. Само квадратчето за ГЕРБ не е с киселина, ИЛИ СДСтата. И за час мастилото избелява напълно. или белина с тънък слой запечатка - но химикалът го изтрива и белината почва да действа.

Оценка:
-5 +13

26
Този коментар е премахнат от модератор.
СЕРИОЗНО
27 Отговор
Не знам как е с референдумите, но да искат промяна на конституцията: с жетон да се гласува, вкаран между две дебели стъкла, и после публично се броят жетоните като ги виждат и снимат през стъклата. За да не гласуваш два пъти и повече, да оставяш отпечатък, без да си казваш името, отпечатъкът ти отива в централен компютър - или поне 10 такива, и от там се вижда че си гласувал - вече. Според твърдост на костите, да мерят пълнолетието, с ултразвук. Дистанционно гласуване, по скайп показваш личните документи и доверен човек гласува вместо теб в дадената секция, като заснема "изборът" си - изборът на човекът от скайп. Но само работещи и с добра грамотност, да се позволява такова гласуване от разстояние, и по преценка на всички избиратели от изборният район, ако 30% са против, да му се отказва.

Коментиран от #38


Оценка:
-1 +6

28
Този коментар е премахнат от модератор.
Обикновен Бг
29 Отговор
Театър за пред 90% олигофрени. Всички са ибрикчии на Сащ.
Докато не прекратим дипломатичеките отношения със Сащ и ЕС и ЕДИНСТВЕНО да гледаме интересите на България все такажще си продължава. Еййй олигофрени неразбирате ли че И Радев, Курнелия, ДБ, и всички сегашни са ИБРИКЧИИ НА САЩ. Леви са им единствено воланите на лимузините БЕ ОВЧЕ НАСЕЛЕНИЕ.

Оценка:
-7 +6

Станимир Русев
30 Отговор

До коментар #24 от "Филип Георгиев":


Май си забравил кой тръбеше , че няма вирус?! ТОЗИ Е НАЙ ТЪПИЯТ ИЗМЕЖДУ ТЪПИТЕ, А НИЕ ГО ИЗБРАХМЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ, НО ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО!

Оценка:
-18 +6

Обикновен Бг
31 Отговор
Пак ще ме цензурираш нали администраторче. За това Ти плащат от Американската "фондация".

Оценка:
-3 +10

БАЙ Х@Й‼
32 Отговор

До коментар #13 от "Чук и Гек":


Е тогава защо неграмотни, незнаещи за кого гласуват да определят кой да ни ръководи? Защо пътуващи катунари да казват какви данъци да плащаме? Защо хора неживяли
и нямащи намерение да живеят тук да казват как ние да живеем тук?

Оценка:
-1 +15

МАРКСИСТ
33 Отговор
Трябва изборната демокрация да се отмени. Пряка демокрация от политически клетки. Една клетка да е от 21 човека. За един човек гласуват, представя ги, 20 човека. Той ги представя, чете образова се политически, икономически, всякаква информираност, и гласува вместо тях - за законите. Но никой да не става висша администрация ако не е положил безплатен труд 10 000 часа, и не е одобрен от 21 000 човека - 1000 клетки. Ниските държавни служби да се изисква да имаш 1000 до 10 000 часа положен труд за държавата и обществото, безплатен, и одобрение от 10 до 100 клетки. И колкото е повече точки тестът за интелигентност, морал, и общи познания и култура, на по висок пост или предимство. Но преди всичко професионалните познания. Така президентът винаги ще е отличник, и правителството. Народът одобрява тестовете.

Оценка:
-3 +6

Гнусeн си ми
34 Отговор
Не позна.ГЕРБ-121 мандата.БСП-18-20, за останалото да се бият други.

Оценка:
-11 +10

Не политик
35 Отговор

До коментар #11 от "БАЙ Х@Й‼":


И в момента е по добре Баце да царува ,другите са наистина много зле.ПРОСТО ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ НЯМА КОЙ

Оценка:
-9 +9

НАТО МИРО ТВОРЕЦ
36 Отговор
Кънчо пак подложил червенгъз, та а дано докопа някой тлъст държавен бакшиш. И той и дружката му Андрейчо са от гнусната корупционна школа на Москва, отгледани от руския слуга Луканов.

Оценка:
-6 +7

Хмммм
37 Отговор
Аз съм на мнение ,че избори в ситуация на пандемия не трябва да се провеждат. По добре е да се изчака,така ще има време да се подготвят по-добре.

Оценка:
-10 +2

Сериозно!???
38 Отговор

До коментар #27 от "СЕРИОЗНО":


Много филми гледаш. Наистина ли вярваш ,че всичко това ,което предлагаш е осъществимо? В България??

Оценка:
-1 +1

вярващ
39 Отговор
а бе комунист не вярва в бог те само за пред хората палят по 1 метър свещи на празника това са хора атеисти за тях бог е мираж може ли такива хора да осквернят най съкровеното да взриват божи храм и да убият десетки невинни хора да това го могат комунистите е тогава какво се чудите че точно на католическия велик ден ще има избори за тях това не е празник те тачат 9 септември е седми ноември

Оценка:
-4 +3

Шура
40 Отговор
„Демократична България“
+++

Оценка:
-4 +1

Bai nudals
41 Отговор
Кви католици и арменци,алооо смятайте малко,датите..

Оценка:
-2 +3

име
42 Отговор
силно противоречив и лицемерен е решетников. казва , че няма да става политик....и става. казва 28 март и...4 април. , че няма вирус иии..... фигурант и руски резидент.

Оценка:
-6 +3

Инженер Стрезов
43 Отговор
Олий Кънчовците пак се изходиха по въпроса. По-голям неприятник от Кънчо не съм виждал .

Оценка:
-0 +2

Капиталист
44 Отговор
По голяма издънка от Румен Решетников не съм виждал .Този човек страда от психично заболяване. Обсебен от Бат Бойко.

Оценка:
-4 +3

5889
45 Отговор
ДА БЕ, ДА! Ха, ха, ха... 😋

Оценка:
-0 +1

Бай Курти
46 Отговор
Стойчо е придворен на Корнито.Какво друго да каже след като тя му плаща.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Родриго Дутерте
Така президентът на Филипините се защити от критиките, отправени му от Западните нации, които изразиха загриженост по отношение на войната му срещу наркотиците и твърденията за масови убийства без съд и присъда.
Вие, САЩ, ЕС, можете да ме наричате всякакъв, но аз никога не съм бил или съм лицемерен спрямо вас. Затваряте вратите си, а когато моментът дойде, там има имигранти, бягащи от Близкия изток. Оставяте ги да гният там, а се притеснявате за смъртта на хиляда, две хиляди, три хиляди?"

Още бисери
ТОП 5