Last news in Fakti

29 Януари, 2021 13:00 44 840 154

Мата Хари удари отново! Този път по гордостта на Борисов – метрото

  • метро-
  • метрополитен-
  • бойко борисов-
  • софийско метро-
  • йорданка фандъкова-
  • стоян братоев

Освен това да знаете, че на много места по света строителството на нови линии е по-евтино, отколкото в София. Как става този номер – не знам

Мата Хари удари отново! Този път по гордостта на Борисов – метрото - 1
Снимка: БГНЕС, архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнение на Емил Азар, публикувано във "Фрогнюз"

Случаят с аварията в метрото между станции „Театрална“ и „Хаджи Димитър“ се развива като микс от: абсурд от Кафка, криминална загадка за виновника като по Агата Кристи и инфантилност като от ”Летящия цирк” на Монти Пайтън. Помните ли: ”Това овце ли са?” ”Да, овце са.” ”Тогава защо са накацали по дърветата?”

Шефът на метрото инж. Стоян Братоев, притиснат между партийните и едни други интереси посочи хладнокръвно Перловската река, която, видите ли, е виновна за злополучната ситуация. Да се смеем ли, да плачем ли… Братоев е професор, сериозен човек и трябва да му вярваме.

Той може и да не си дава сметка, но историята заприличва вече на онзи конфуз с чекмеджето в спалнята на Борисов: на всички им е ясно за какво става дума, но продължават да ни пробутват тъпотиите за Мата Хари и аранжирани милиони.

Имало три версии за аварията, която стана месеци след величественото откриване, равно по историчност на откриването на Триумфалната арка в Рим от император Константин.

Първата версия: неочаквано покачване на водите отместило бетонния под и някакви плочи. Девет бала вълни в Перловската бара? Проф. Георги Рачев веднага да се заеме с този рекорд в климатологията.

Второто обяснение надминава дори първото: Влошени химикомеханичните свойства на почвата довели до втечняване на пясъка под метрото. Представяте ли си бе, хора – втечнен пясък. Ако по бетономорието химикомеханичните свойства се объркат и плажовете се втечнят – отиде ни туризмът. Не че сега го има в нормален вид, но втечнен е прекалено авангардно… Говорих с едни експерти и те викат, че има редица способи и методи за определяне динамичната якост на почвите. Нормалните хора правят това преди да се захванат с каквото и да било строителство. Сигурно съм попаднал на неправилните експерти.

Има и трети вариант за случилото се, но не му обръщайте голямо внимание, защото е малко вероятен. Става дума за човешка грешка. Ако проектантът или изпълнителят са си бъркали в… джоба, вместо да си свършат работата както трябва. Това, разбира се, няма как да е човешка грешка, защото строителите са „Трейс“, а те са безпогрешни. Питайте Борисов или Фандъкова и ще ви кажат.

Как е по света, питат се мнозина.

Тунелът под Ла Манш преминава на дълбочина 50 m под дъното на морето. Дълъг е 50 км. Влаковете летят със 160 км в час в двете посоки между Франция и Великобритания. И много странно – няма никакво втечняване на пясъка! Нито подът на тунела е поддал.

Лондонското метро е минало под Темза две години преди Априлското въстание.

И понеже тези дни премиерът е на вълна Навални и Русия, да го светнем, че Московското метро пресича на 18 места река Москва. А тя е река, а не като Перловската. Но няма течове, ти да видиш…

Петербургското метро минава под Нева – цели 125 км, а станция „Адмиралтейская“ е на 84 метра под земята. Досега са се разваляли само ескалатори.

В много трудна природна среда - вода и скали, е построено метрото в китайския град Циндао. Счита се за истинско чудо на инженерните и строителните умения.

В Хелзинки, Финландия, е построена най-дълбоката станция на метро под вода в света. Не тече, няма разместени подове.

Това е положението. Никъде не се откриват данни за втечнен пясък, нито за издънки с бетона.

Освен това да знаете, че на много места по света строителството на нови линии е по-евтино, отколкото в София. Как става този номер – не знам. Мирише ми на заговор срещу Борисов и Фандъкова. Мата Хари удари отново. Този път да по най-милото на премиера… - метрото. Вие какво си помислихте?...

"Това метро ли е?" "Да, метро е." "Тогава защо плува в Перловската вада?"


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 510 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Си ган

    121 584 Отговор
    Че е гаф, гаф е......спор няма...но каква е гаранцията, че изпълнителят щеше да го направи по друг начин ако Бабикян беше на власт или Мая?

    Коментиран от #3, #5, #10, #15, #17, #64, #100, #129, #130, #133, #153

  • 3 дядо курти от село пиперково

    549 50 Отговор

    До коментар #2 от "Си ган":

    Гаранцията е,че изпълнителя нямаше да пълни нечий чехмедже,както е в случая..Или поне нямаше да е толкова много...

    Коментиран от #12, #62, #123, #146, #152

  • 4 РАДИО ЕЛТО

    446 29 Отговор
    БОРИСОВ назначава за министри кметве отговорници бушони калинки а ФАНДЪКОВА САЧЕВА БОРИСОВ КАРАЯНЧЕВА И другите от герб са без съвест
  • 5 АНОНИМЕН

    430 31 Отговор

    До коментар #2 от "Си ган":

    края на герб е близо
  • 6 Добре

    474 26 Отговор
    Казано и не само метрото е така а всичките му строежи
  • 7 Мнение

    435 27 Отговор
    Браво за достойната статия!
    Вероятно престъпната управляваща мафия, заедно с тяхната псевдоопозиция, броят дните, които им остават в парламента (а на някои от тях и на свобода)!
  • 8 мъдра приказка

    278 19 Отговор
    абе те искрените/децата/, са го казали още отдавна за подобни истории -царят е ГОЛ!

    Коментиран от #145

  • 9 Столича Община

    300 27 Отговор
    Да не гледаме в чужбина, те нарочно така строят, че да ни е яд. А тук просто природата бе против нас. На никой, повтарям, на никой и през ум не му минава да е човешка грешка!
    А за корупция в България е несериозно да се говори. Всички знаем, че такава няма.
    Предлагам, всички столичани да дадем по 100лв. на общината или общината да глоби всички столичани, че плюят по улиците, а пък ние да не жалим. И готово, парите за нов ремонт събрани.
    Да се спукат от яд всички българомразци!
  • 10 гадно

    177 27 Отговор

    До коментар #2 от "Си ган":

    Гафа не е на изпълнителя, а на проектанта който не е догледал геоложката документация.

    Коментиран от #32, #105

  • 11 дядо ставри

    211 9 Отговор
    Чакам 🎃 и Далавери СимеоноФ в моя дом ,стая N5 на 2рия етаж в дясно...
  • 12 Си ган

    53 136 Отговор

    До коментар #3 от "дядо курти от село пиперково":

    Дядо Курти, сложи ръка на сърцето и кажи дали поне веднъж не си взел или предложил пари на някой, за да минеш по тънката лайсна! Това е....проклета власт и алчност, някои в повече, други по-малко..който и да дойде корупция винаги ще има..

    Коментиран от #21, #80

  • 13 Санчо

    269 19 Отговор
    Виновни са комунистите, че не са пресушили Перловската река... Пък и по време на строежа приоритет е било да е пълно чекмеджето, никой не е гледал колко е пълна реката...
  • 14 трикстер

    224 19 Отговор
    На много места по света строителството на нови линии е по-евтино, отколкото в София. Не е вярно, селянинът от с. Банкя и Фандъчката "не са крадци" :)
  • 15 Толуп

    123 9 Отговор

    До коментар #2 от "Си ган":

    Нямаше тия крадци да го строят!
  • 16 Българка

    288 25 Отговор
    Статията е в десятката! Точно, ясно и категорично! Очаквам Бащицата да я коментира! Особено в частта за втечнения пясък! Борисов има да дава отговори на много задедени от хората въпроси- за чекмеджето, коя е Мата Хари, къде е мис бикини, за пране на пари, за къщата в Барселона, за национално предателство като връща в Турция опозиционери на Ердоган, за свлачищата, за кражбите в АПИ , за ограбени /липсващи милиарди, за руските тръби.... и т.н
    Може да започне с проблема на 3 лъч на метрото
  • 17 РАДИО ЕЛТО

    114 14 Отговор

    До коментар #2 от "Си ган":

    ти да не мислиш защото БОЙКО е чист като кладенчова вода
  • 18 Иван Грозни

    180 13 Отговор
    Така става винаги когато първо се усвояват парите, а след това строителните материали ако остане нещо за тя
  • 19 Стига сте му скачали

    181 15 Отговор
    Човека е с наследствена умствена недостатъчност и е за лечение в Курило, а клептоманията му е страничен ефект от основното заболяване. Та така.

    Коментиран от #86, #88

  • 20 иво

    43 162 Отговор
    Кой каза, че на много места строителството на метрото е по-евтино от това в София. Да каже къде. Най-ниските цени в чужбина са между 60 и 80 млн.евро на км. В София са мвежду 30 и 45 млн.евро в замисимост от метода на строителство. В участъка е още по-ниско- под 20млн.евро за станция и тунел 700м с цялото оборудване.Ако някъде има между 50 и 60 млн. евро то това е изкрлючение- предимно открити надземни, а не подземни участъци. Сега в Атина започва Линия 4 с цена 103млн.евро км. В Полша, Чехия и Унгария цените са над 120млн.евро км.

    Коментиран от #54, #67, #82

  • 21 ром си

    81 6 Отговор

    До коментар #12 от "Си ган":

    електората копира власта умнико,заразително е!
  • 22 чичо

    32 109 Отговор
    Това мисирка ли е,да мисирка е.Тогава защо не е в курника,а се прави на журналист.Всички метра имат едни или други проблеми,всяко човешко изделие-също.Фрог,дали не обиждам мисирките като ги принизявам до вас?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Виж

    50 150 Отговор
    Хора Вие имате ли представа колко трудно и в какви сложни условия се строи метрото в София.Вероятно не. Няма пострадали, системите за безопасност са действали безотказно.Отстраняването е за сметка на гаранцията. И става въпрос за участък от 36м, а не за 48 км каквото вече е нашето метро. Метрото в София е изключително съоръжение- модерно, бързо и удобно.

    Коментиран от #27, #96

  • 25 ДжафДжаф

    69 16 Отговор
    Всичко добре, ама автора все пак трябва да знае, че съществуват такива явления като "протичане" на почвата, та включително и на пясъка, ако разбира се основата е песъклива, което е твърде вероятно в този район на София. Така например ако земната основа е льосова, което е характерно за голяма част от Дунавската равнина, при покачване на подпочвените води структурата на почвата се разрушава и се получава пропадане! Протичането на почвата е особено опасно при земетръс!. Пре песъкливите почви проблема е обратен! Когато пясъка се намокри се получава набъбване на почвата! Ако конструкцията не е в състояние да понесе евентуални неравномерни деформации, е възможно да се компрометира! Имал съм такъв случай в кв.Левски, който е съвсем наблизо! Там на около 30м дълбочина е чиса баластра! Вероятно някога там е минавала р. Искър. Проектанта беше проектирал сградата на еденични фундаменти! За съжаление и до ден днешен мазилките и шпакловките продължават да пукат! Допускам, че проблема не е в Трейс, а по-скоро в проектанта, ако разбира се Трейс и проектанта не са свързани лица, което често се случва!! Друг е въпроса, че много често геоложките доклади, които се изискват са отбиване на номер, колкото да се вземат едни пари.
  • 26 Друго мнение

    75 11 Отговор
    Възможно е да е така, както пише автора, но има и още една възможност - да си е обикновена некадърност. Като гледам какво се случи с икономиката ни, където действаха мастити специалисти като професор Р. Гечев и доц. Орешарски, здравеопазвнето, където също се извървя една сюрия професори, съдебната система, където също и баяха една купчина професори, преподаващи и днес и всички други области, считам, че би било ненормално всички области да се пълни с некадърници и измислени специалисти и само строителите на метрото да са на световно ниво. Имам личен лош опит и с доцентка-зъболекар от МА, която ми униожи здрав зъб. Тук трябва да се вини образователната система, която ги е създала и издигнала до такива постове. Честно казано страх ме е да отида и на лекар.
  • 27 То и до Своге

    101 12 Отговор

    До коментар #24 от "Виж":

    Участъка беше малък,ама бая хора загроби.
    Чувяк! Като им е трудно строенето да не се хващат, но като са зейнали тия пусти шкафчета, ненаситни.
  • 28 Кински

    109 11 Отговор
    Магистрали пътища метро всичко се руши .качество никакво ,но парите са раздадени .кой носи отговорност ?
  • 29 БГ МАФИЯ В МС

    115 14 Отговор
    ДЕБЕЛИЯ ОЯДЕН ТОЛУП ДА ПОЧНЕ ДА СКАЧА ВРЪЗ ИЗДУТОТО В МЕТРОТО И ДА ГО ЗАРАВНИ. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ГО КАТО ТРАМБОВКА, ТОЙ ЗА ДРУГО НЕ СТАВА.
  • 30 Боце

    91 11 Отговор
    Какво стана в тая държава, бре? Не мога вече и едно чекмедже спокойно да напълня. Ще взема да се обидя.
  • 31 20 Иво!!! Дрън, дрън та пляс!!!!

    98 10 Отговор
    Перловската НЕЕ и река, един Канал, имаше хиляди километри подобни за напояване по Нивите!!! Каква Река, само на Име!!! Братоев какъв Професор е станал??? Каквито Професорите, такова и Метрото!!
  • 32 Спас безделника

    63 7 Отговор

    До коментар #10 от "гадно":

    Взе ми думите от устата! Хайде сега да надзърнем кой участва в авторския колектив! Ти да видиш! Чудо! Алилуя!
  • 33 Айхман

    73 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Тогава защо плува в Перловската вада?"
    Защото е строено под командването на Бойко Борисов.
  • 34 Next

    100 12 Отговор
    Ако капитан Петко войвода възкръсне, щеше да избие всичките тия корумпирани боклуци, сигурен съм. А пък шебек_бою въобще нямаше да го бави, щеше да е първият. Но на 4/4/2021 от нас зависи да не изберем тоя крадец на животи.
  • 35 съобщение РУП

    40 4 Отговор
    Опасен джебчия!Граждани,ако ви преджоби тел.112!
  • 36 Micho

    99 12 Отговор
    А някой да е очаквал нещо друго! Цялата им работа на ГЕРБ се базира само на комисионни, рушвети и далавери. Няма да ревете, вие си ги избрахте.
  • 37 Омерзен

    81 10 Отговор
    Вън веднага и завинаги вируса ГЕРБ и краварника от калинки на Боко!
  • 38 едно да беше

    85 10 Отговор
    За втори път разбиват печатницата на Иван Тодоров
    за фалшиви пари. Любопитното е, че машините за
    производството са били в същото помещение в хотел
    в Слънчев бряг, където беше разкрита печатница
    и през 2018 година. Тогава бяха арестувани
    собственикът Иван Тодоров и организаторът на
    нелегалната дейност Александър Крихтин и
    работниците им. По-малко от три години на същото
    място са открити нови машини за пари и документи
    менте. Част от участниците са същите, както и
    през 2018 година. Намерени са 360 хиляди долара,
    410 хиляди евро, шофьорски книжки, талони и
    други документи. Пласирани са в България, но
    бандититте са работили и за клиенти в чужбина.
    Даже и за Силвестър Сталон !

    Питаме мутрата Буда , къде са били през това време
    МВР и Невидимата съдебна ВЛАСТ ?
  • 39 Матей

    81 12 Отговор
    Плува ,защото герберските ша-ман-ду-ри се нагушват яко.Нямат насищане,крадат наляво и надясно,затова кипи такава трескава строителна дейност,често безсмислени проекти и напълно ненужни.Правят ремонти ,където е здравои може да изкара още сто години,а там,където е крайно належащо,не го пипат.Обяснението е във възможността да бъдат откраднати поне половината пари,надписват се двойно или тройно,хазната отпуска парите и далаверата се завихря.
  • 40 българка

    75 11 Отговор
    Еха, браво на автора - убийствена сатира!
  • 41 Аз40🏴‍☠️

    73 8 Отговор
    Боко приключи, всички го знаем. Плаче нощем, а сутрин по 15 мин. бърше сополи. Не помни от хапчетата, твърдо гориво. Депресия, рахатлъка му свършва.
  • 42 БРАВО

    59 5 Отговор
    ПОКАЗА НА ТЕЗИ БЕЗ МОЗЪЧНИ
    СЪЩЕСТВА СЪС БЕЗ УПРЕЧНИ
    ПРИМЕРИ. КАК И НА КЪДЕ ТЕЧЕ
    РЕКАТА(ВОДАТА). А ТЕ СЕ МИСЛЯТ ЗА НЕВИННИ И НАЙ ВЕЧЕ НЕДОСЕГАЕМИ. ИДЕ ВРЕМЕ ВЪЗМЕЗДНО.
  • 43 един от многото

    98 13 Отговор
    Само в България , пясъците се втечняват , язовирите се изпаряват , магистралите стават на решето от дупки , краде се на поразия , плащат се едни милиарди за несъществуващи самолети или за стари корита , строим на хората газопроводи с наши средства и с техни работници и нищо не стига до съд и никой не влиза в затвор. Факирска нация!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Уйке

    51 9 Отговор
    Премиерът създаде един особен речник, изпъстрен със странни мисли и изразни средства, които станаха езика на неговите съпартийци и за съжаление и по - интелигентните от него го възприеха! Стана партиен език така да се каже!
  • 46 MOLI

    24 88 Отговор
    А,КАТО 50 ГОДИНИ КОМУНИСТИТЕ НЕ ПОСТРОИХА И 1 МЕТЪР МЕТРО И ПЪТ,А САМО КРАДЯХА ,ТОГАВА НЯМАШЕ АВАРИИ .ЗАЩО НЕ ВИДИТЕ ,КАКВО ПОСТРОИХА ДРУГИТЕ СОЦ.ДЪРЖАВИ.ДА,ТЕ ИМАХА И МЕТРО И МАГИСТРАЛИ.НО НИЕ ПОНЕЖЕ ХРАНТУТЕХМЕ СИВ И БРАТУШКИТЕ ,ОСТАНАХМЕ НА ОПАШКАТА.ЗАЩОТО ТОГАВА НЕ ПИТАХТЕ КЪДА СА ПЕНСИИТЕ,ОСИГУРОВКИТЕ.ВСИЧКИ МЪЛЧАХТЕ КАТО ПУКЕЛИ,ЗАЩОТО ИНАЧЕ ОТ БЕЛЕНЕ И ЛОВЕЧ НИКОЙ НЕ ИЗЛИЗАШЕ ЖИВ.А,СЕГА ИМАЛО ЦЕНЗУРА.КЪДЕ Я ВИЖДАТЕ.ЗАЩО,АКО ИМАШЕ ТАКАВА,ТОЗИ ПАСКВИЛ ЕДВА ЛИ ЩЕШЕ ДА ВИДИ БЯЛ СВЯТ!!!

    Коментиран от #131

  • 47 Куера

    45 9 Отговор
    Софиянци звучи като марсианци да одят пеш туй е гербераски призив
  • 48 123+

    52 3 Отговор
    Българинът ще стане човек на света, когато се научи да не минава тънко
    Атанас Буров
  • 49 123+

    62 4 Отговор
    Най- голямото престъпление е липсата на наказание!
    Бърнар Шоу
  • 50 123+

    65 12 Отговор
    Уви! Пак ще се намерят идиоти да гласуват за боклуците от ГЕРБ- да пукнат, дано!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Цветанов,

    29 5 Отговор
    MOLI , оди се моли за лечение! Направо си за трапанация !
  • 53 Бай Иван

    44 13 Отговор
    Браво г-н Азар!
    Точно и ясно казаноНа 4.04 е време да размаж
  • 54 Никой

    50 7 Отговор

    До коментар #20 от "иво":

    Я кажи специалисте защо тогава колко километра магистрала 13 ли беше струваше 300 милиона евро ,а някъде извън българия хората построили 113 км за 700 млн евро аз мога да смятам а ти?

    Коментиран от #144

  • 55 старият рокер

    13 33 Отговор
    фрог нюс- абе жабешка му работа,мирише на блато1
  • 56 МОШЕНИЦИ

    51 7 Отговор
    крадец и лъжец КОГАТО ТЕ ,,УПРАВЛЯВА " ТО И ОСТАНАЛИТЕ ОКОЛО НЕГО СТАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ , А ПЯСЪЦИТЕ СТАВАТ ТЕЧНИ И ЦАЦАТА КИТ ............ ДОРИ НЕ МОГАТ ДА НИ ИЗЛЪЖАТ И НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВО Е СТАНАЛО ЗАЩОТО НИ ЛЪЖАТ И КРАДАТ ПЛАДНЕШКИ !
  • 57 ЧЕКМЕДЖАРИ

    36 8 Отговор
    21-годишна изкарва над милион долара на месец от порно снимки....... ДРЕМЕ И НА ОНАЯ РАБОТА КАКВО НИ ЛЪЖЕ БРАТОЕВ ФАНДЪШКА И ТИКВОЧА ЧЕКМЕДЖАР И ПОМИЯР !
  • 58 Вуте

    43 8 Отговор
    Нямате ли една актуална снимка на ББ? Той е поне 30 кила по-тежък сега!

    Коментиран от #90

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 БСП най крадливата партия

    21 51 Отговор
    Комундетата са утайката на обществото. Докато съществуват народа е тъне в мизерия.

    Коментиран от #68

  • 61 Протестър

    22 43 Отговор
    Докато едни работят, други само плюят и лъжат хората, такива са комунистите, цял живот на хранилка без ба се работи.
  • 62 малкия

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "дядо курти от село пиперково":

    Чакаш Мунчо нали?Ако той управляваше няма да се краде нали?
  • 63 Знаещ

    69 9 Отговор
    Мавзолеят за 10 дена 3 пъти го гърмяха, с триста зора го събориха, а е проектиран е за 12 часа и построен от трудови войски за 6 дни!!!

    Коментиран от #69

  • 64 блаблабла

    16 6 Отговор

    До коментар #2 от "Си ган":

    ми ако не искат 40-50% под масата троле може и да стане но докато не проверим как да сме сигурни щото сега сме сигурни как е станало - точка
  • 65 БиБи Кинг

    15 5 Отговор
    Одете пеша! Няма значение каде тейниката се чупи, важното е кой иска да ползва медрото го ползва! Те тва е, кой мо не аресва да оди пеш! Кой мо се иска мое да закупи стар Чавдар,да си го боядише,да мо направи гпр са двете си раце и да кара! Нема закасациа тоа звер дее, само да запали де!
  • 66 Истината

    23 3 Отговор
    Истинската опозиция се бори !
    А пък нашата се договори !
    Страхливи ! Но живи !...
  • 67 ТурчинЪТ

    21 4 Отговор

    До коментар #20 от "иво":

    Е то затуй е и такова качеството. Запомнете: ХУБАВО И ЕВТИНО НЯМА. ТОВА СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА.
  • 68 Истината

    24 6 Отговор

    До коментар #60 от "БСП най крадливата партия":

    А щото ГРОБ хич не крадат. А и те повечето комунистически изчадия а останалите са няква връзка с комунистите пак

    Коментиран от #76

  • 69 Кирил

    33 5 Отговор

    До коментар #63 от "Знаещ":

    Истина е. Проектант-конструктор е проф.Нисимов, който създаде невероятни проблеми на Бъки бомбата,който през живота си и една тоалетна не беше построил но си напълни чекмеджетата и се покр.
  • 70 Мутрострой

    32 4 Отговор
    Фалове безброй....
    Няма да мине без бой !...
  • 71 Валери

    30 11 Отговор
    До 60. Бсп най крадливата партия. А герб хипер супер грабителска бандитско мутренска партия корумпирана и просташка лъжлива и пълнеща чекмеджета с милиони от 500 евра и кюлчета със злато. Хора опомнете се. Стига сте робували на тези васали. Оставка час по скоро.

    Коментиран от #87

  • 72 Мата хари

    22 2 Отговор
    И аз ли трябва да ходя пеш.
  • 73 Пкп

    26 2 Отговор
    Ама как може господин карадайъ. Вие ми задавате неудобен въпрос и аз ще се въздържа от коментар. Тоеа беше много грозно. А карадайъ се усмихна задоволително и каза благодаря. Ами така де. Когато калин каза да изчистят абревиатурата де пе се че букеата п била заразна от ковид караянчева весело отговори разсмяхте залата.
  • 74 Я съм Я

    17 1 Отговор
    ДЕЖУРНИЯ ВИНОВЕН СЕ ЗНАЕ КОЙ Е.ВСИЧКИ ЧУКОНДУРИ ДА ВЗЕМАТ ДА СЕ СКРИЯТ ПА ДА СЕ ТЪРСЯТ МОЖЕ да им се отвори ПАРАШУТА.
    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.!!!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ти не си истината

    8 17 Отговор

    До коментар #68 от "Истината":

    Ти си защитник на комунягите, което означава, че трябва да се кръстиш лъжата.
  • 77 Бедуин

    24 3 Отговор
    Кервана си върви , кучетата си лаят - каза водещата мъжка камила и си облиза манерките . А селинджъра от с. Банкя не го мислете , готов е с дисагите взе парите каза Чакай малко хвана самолета дръжте Му макарите , дръпна за Хамериката . Пустиня с пустиняци и бедуини , тикви и фъндъци , ъци , ъци ...

    Коментиран от #84

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 единственият

    7 32 Отговор
    принос на вас комунистите, за метрото, е това, че изпробвахте авариините бутони в реални условия. Оказа се,че работят и спряхте мотрисите, пълни с хора в тунелите. Голям принос, затова сте отворили усти като хипопотами.

    Коментиран от #81, #102

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Аз, бе... Аз...

    4 1 Отговор

    До коментар #77 от "Бедуин":

    Ами женските камили цял живот ближат звънците на водещите кервана и чакат на опашка - сещаш ли се за своята позиция ... !!?

    Коментиран от #115

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Лешояд

    1 5 Отговор

    До коментар #71 от "Валери":

    Ти май отдавна си на опашката за подаващи оставка при Всевишния !
  • 88 Cпoмeни

    27 3 Отговор

    До коментар #19 от "Стига сте му скачали":

    БОКо сам се фалеше, че дедо му (дето уж бил убит от комунистите) му казвал: "Як си БОКо, ама си пpocт и бyдaлa!" И той после го потвърждаваше като думаше на лyмпeн-пролетариата: "И аз съм пpocт, и вие сте пpocти, и затова си се разбираме!"
  • 89 Кольо

    26 3 Отговор
    Много пара натрупаха. Никой няма да видите в затвор. И най дребният им кмет е феодал милионер.
  • 90 Болярин

    4 1 Отговор

    До коментар #58 от "Вуте":

    И с 300 кг. да е по - тежък, си го носиш ...
  • 91 Оставчо

    24 4 Отговор
    Това герберите са гадове и трябва да бъдат изметени и бити на голо където ги заварите!
    И това ще стане много скоро !!!
  • 92 ФБР,ЦРУ,КГБ,МВР,ЦУМ,УМБАЛ и

    16 3 Отговор
    Цеденбал !
    Да го гътнем Боко комуниста гербав !
  • 93 Рихтер

    8 2 Отговор
    Опозицията трябва да се бори !
    А тя се договори ! Авгиеви обори !
    Но някои трябва да го стори ?!
  • 94 Светла

    15 3 Отговор
    Браво на автора!
    Много точно казано!

    Коментиран от #121

  • 95 Тиквуний

    12 3 Отговор
    Скалите ни са лоши!
  • 96 Я виж ти

    15 4 Отговор

    До коментар #24 от "Виж":

    Удобното Софиянско метро НЯМА директна връзка между летище и жп гара и автогара, наистина уникално друго такова в която и да е европейска столица или голям град няма.

    Коментиран от #103

  • 97 Пак съм АЗ

    14 2 Отговор
    Чакам едни милиарди сега !! Ще ги раздадем на хората само ме оставете още един мандат!! А относно метрото аз съм сигурен че е от глобалното затопляне свързано е и с парниковия ефект !! Ще ви спра сега старите коли дето карате !+
  • 98 Готин

    7 18 Отговор
    Нямам никакво намерение да оправдавам нито строителя, нито проектанта. Те са основните виновници за случилото се, но в интерес на истината да кажа: ,,Писателят,, на статията няма никакво понятие от строителство и геология, нито от това, какво е воден напор или пластификация на почвите. Това може да се случи на всеки подземен обект, особенно на територията на София, Пловдив и Стара Загора. Това си е политическо заяждане.

    Коментиран от #101, #148

  • 99 гошо

    12 3 Отговор
    Гробарят използва всеки проект и строеж за прикритие на кражбите си. Не това е трагедията. Трагедията е ,че и всички останали са долни обирджии.
  • 100 Една реплика

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Си ган":

    от трижди презряния комунизъм - "Ами вие защо биете негрите?" По- умните ще разберат какво значи това, по-глупавичките ще се опитат да защитят Вожда си с "Ако...". А Перловската река ще продължи да си тече. Впрочем - защо ГЕРБ си "осигури победа" в София?
  • 101 Явно е

    13 2 Отговор

    До коментар #98 от "Готин":

    че си един от знаещите. Ама ако има такива и сред хората на Борисов, отговорни за строителството на метрото, защо не се справиха с тези проблеми? А може би тези процеси са специфично софийски, няма ги никъде по света...? Така че не вини автора на статията - той констатира, че калинки има навсякъде . Гербави калинки...

    Коментиран от #147

  • 102 Ако

    1 9 Отговор

    До коментар #79 от "единственият":

    знаете за друг ваш принос, комунистчета за метрото, просто споделете, а не ми слагайте "-"та, за да се осведомим.
  • 103 Ами това

    5 1 Отговор

    До коментар #96 от "Я виж ти":

    е най-лесното - ще им сменим местата... Друг е въпросът, че - без да защитавам ГЕРБ - това не е съвсем вярно. Я все пак погледни на картата къде са централната жп гара и автогара и има ли близо метростанция...
  • 104 КаленДАР

    16 2 Отговор
    Тая Перловска река се оказа голяма гадина. Пречи на величието на Вожд Бойко да изгрее като строител. Та даже и засенчва величието на неговата мегаломания. Една нищо и никаква си рекичка. Добре , че метрото не минава през Марица !
  • 105 Киро

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "гадно":

    ГАФА Е И НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ ЗАЩОТО ТОЙ Е ПРЕМИНАЛ С РОТОРА ПРЕЗ ТОВА РАЗРИВНО НАРУШЕНИЕ , ВИДЯЛ Е КАКВА СКАЛА ПРЕМИНАВА , НЕ Е ДОКУМЕНТИРАЛ СМАЧКАНИТЕ ДО ПЯСЪК СКАЛИ И ОПЕРАТИВНО ДА ГО СЪОБЩИ НА КОНСТРУКТОРА НЕ САМО ЗА СВЕДЕНИЕ А И ЗА РЕШЕНИЕ - КАЛПАЗАНСКА РАБОТА
  • 106 1944

    8 6 Отговор
    най некадърни са комунистите от герб
  • 107 Недоволна от властта

    16 5 Отговор
    Когато те управляват такива простаци, какво да очакваме. Те са там, за да крадат и след това да замазват. Борисов, Фандъкова, ПКП, мисирката Дариткова, баба Менда, Харизанов малоумник-при бай Ставри. Народа ще ви накаже за безхаберието.
  • 108 cpv

    4 11 Отговор
    Интересно е,че тези които нищо не правят за хората най-много критикуват,като малки мижитурки!
  • 109 карамфила

    15 5 Отговор
    "Това, разбира се, няма как да е човешка грешка, защото строителите са „Трейс“, а те са безпогрешни. Питайте Борисов или Фандъкова и ще ви кажат." Защо "Трейс" са беспогрешни?Защото са фирмата на нелегалния строител боику борисоф.
  • 110 срам

    13 2 Отговор
    Много се пише, много се знае, да видим какво ще излезе на изборите, да не се окаже че пак са първи!!! Нека всички да не забравяме мъката ни през тези толкова години!
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Когато те управляват идиоти,е напълно...

    8 2 Отговор
    В реда на нещата,нищо да не е нормално!Ама КОЙ е виновен?Ами ние сме виновни госпожогоспода ТО ,защото сме оФЦи..
  • 113 Чук и Гек

    3 6 Отговор
    А под Босфора не минава ли нещо такова бе, автор? Добри примери, но това не накърнява ничий имидж! Напротив! Справяме се, работим, строим, перчим се, майсторски управляваме вируса и сме с най добрите резултати в света! Факт!
  • 114 крАСАВци

    8 1 Отговор
    То колкото депуткати има толкова и партий ще се навъдят скоро
  • 115 Бедуин

    14 3 Отговор

    До коментар #84 от "Аз, бе... Аз...":

    Моята позиция е ясна за мен , да спрем беглеца от самолета докато не е излетял за хАмериката с милиардите откраднати от народа беден

    Коментиран от #120

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 бармалей

    15 2 Отговор
    Когато БМБ , беше секретар на МВР при Черепа-Готски , медиите , които сега го освиркват и оплюват , тогава ГО , величаеха и възхваляваха . Даже бяхя пуснали , поредица от комикси за неговите геройства в града , въпреки , че той основно търсеше престъпниците по селата и паланките . В градовете , престъпниците , бяха „ДОБРЕ ОБЛЕЧЕНИ БИЗНЕСМЕНИ“-цитат от Бойково изказване . . Още тогава се знаеше , че това е един посредствен човечец , с мания за величие , но медиите му създадаха ореол на могъщ поборник и всесилен защитник . Това започна , през 2001г. Сега , 20г. по-късно легендарният герой от медийния епос , се превърна в оплюван враг . Медиите , са като скъпа шафрантия , но за разлика от проститутките , ТЕ НЕ ОСТАРЯВАТ . Те са винаги в услуга на парите , независимо под каква форма - биткойнти , злато , влияние и т.н.
  • 118 Бивш от GP груп стройтел

    11 2 Отговор
    Това е само началото на проблемите ,които започват след 2-3 г рязане на ленти и "гордост"..Всичко в стойтелетвата от МЕГА НЕКОМПЕТЕНТНИ ,но получаващи поръчки ще е така.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 е х о

    10 2 Отговор

    До коментар #115 от "Бедуин":

    Лошото е , че него ще ГО СПРАТ , но милиардите , отдавна са напуснали територията ни . Припомнете си Стефчо „Софийски“ , когато се опитаха да го съдят . Оказа се , че момчето Стефчо , е „ЧИСТ“ , като „непорочно зачатие“. Чистотата му е само от съдебна гледна точка , но не и от морална и етична точка . Както „непорочното зачатие“ е чисто от теологическа гледна точка , но не и от медицинска .
  • 121 Май никой не помни

    7 7 Отговор

    До коментар #94 от "Светла":

    Докато бяха комунягите на власт заедно с дпс магистрала струма за пет години неможа да стигне перник,,борисов изгони турската ферма дето ужким правеше нещо и си деляха парите със дпс и бсп и за пет години стигна сандански, нямаш и един километър готово метро, само клошари и децата си играеха в подземието, че взема комисионни това е сигурно но поне остава нещо, за разлика от тези които сега искат да дойдат само да крадат
  • 122 Диоген

    11 2 Отговор
    Знаете ли че Бурдж Халифа е висок 828 метра на 163 етажа има 344 000 кв. м. площ,построен е за пет години и три месеца и струва един милиард и половина $,точно колкото нашите бъдещи самолети,които ще бъдат сглобени за същото време и на същата цена.
  • 123 Май никой не помни

    6 10 Отговор

    До коментар #3 от "дядо курти от село пиперково":

    Като комунягите постройха, магистрала до перник, със турската фирма дето открадна милиони и нищо не направи, или изкопа за метрото който стоя празен десет години, за съжаление, колкото и зле да е борисов тези които сега искат да дойдат са сто пъти по зле

    Коментиран от #125, #128

  • 124 Турчина

    8 4 Отговор
    Турците дори си направиха "Евразия" и "Мармарай", които свързват Европа и Азия.Тунелът "Евразия" е само за автомобили,докато през "Мармарай" се движи влак."Мармарай" има капацитет да превозва 1,5млм. души дневно.Явно турския пясък не се втечнява...!
  • 125 Дон

    8 3 Отговор

    До коментар #123 от "Май никой не помни":

    Помним,че Мавзолеят на Георги Димитров е построен за 6 дни и два пъти го взривяваха с по 300 кг тротил,като успяха да го килнат само на една страна.

    Коментиран от #137

  • 126 учуден

    12 5 Отговор
    Строим най-скъпо в цяла Европа, а магистралите ни в дупки, Метрото се разпада или по-точно надига, подпорни стени падат седмица след като са построени...всички знаем причините, ама ГЕРБ отчита успехи. А според социолозите все още има около 22% балами в тази държава.
  • 127 предложение

    10 3 Отговор
    Борисов що не отидеш с джипката на свлачището до Рилския Манастир и да питаш някой случаен дали му харесва "ПЪТА"
  • 128 не съгласен

    9 5 Отговор

    До коментар #123 от "Май никой не помни":

    от Борисов по-зле няма накъде
  • 129 Цецко

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Си ган":

    Ако беше друг щеше да изкара поне година. Ами тротоарите, улиците и всички пътища дето след седмица се ремонтират отново!
  • 130 Защо

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Си ган":

    Се заяждате с Борисов? Толкова си може. Гласувате за него, а после олеле.
  • 131 Oх на дедо

    9 3 Отговор

    До коментар #46 от "MOLI":

    По време на комунизма имаше пътища с асфалт до всяко селце,а сега оди да видиш селата,не се строеше метро защото се строяха заводи и пътища
  • 132 Никой

    4 4 Отговор
    За разлика от много други градове София лежи върху пясъци и глини, строеж върху/в такава основа е проблемен. В Москва, Париж и Лондон метрото преминава през масивни скали, където подобни проблеми не са възможни. Та автора на горните редове или е лаик по темата или спекулира с цел даа бъде оплют политически противник.

    Коментиран от #139

  • 133 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Си ган":

    Си Ган= на Са Пун....!!!
  • 134 Oх на дедо

    6 3 Отговор
    По време на комунизма имаше пътища с асфалт до всяко селце,а сега оди да видиш селата,не се строеше метро защото се строяха заводи и пътища
  • 135 Април

    6 2 Отговор
    За да падне от власт Бойко,Гроб,Дпс,Валерката,Каракачамаков,Магарешки и дебелото момче - просто е! Масово излизаме да гласуваме на 04 АПРИЛ !!! Гласувайте за партии които досега не са били в парламента ! Толкова е просто !

    Коментиран от #138, #141

  • 136 Турчина

    9 2 Отговор
    Долу "Ханс Зайдел" и Бойко Борисoff!
  • 137 Май никой не помни

    5 5 Отговор

    До коментар #125 от "Дон":

    Точно, да строят бункери за мъртвите национални предатели влагаха всички средства на държавата, а обикновените хора чакаха дест години за москвич, не благодаря предпочитам борисов ,ако някой иска мавзолеи от северна корея със сигурност ще го приемат и даже стая с плакат на вожда може да му дадат, само да е готов да работи като роб да яде дажби ориз и да ходи редовно на манифестации

    Коментиран от #143

  • 138 Турчина

    12 0 Отговор

    До коментар #135 от "Април":

    И какво ще промени това?След три години ще плюем тях.Българската политика не зависи от България.Чужди политики определят курса на България.Тя е зависима държава и обслужва чужди икономики и политики.
  • 139 Ами като лежи,там да си остане...

    2 1 Отговор

    До коментар #132 от "Никой":

    Трябваше веднага да се смени София с друг град и проблема ще бъде решен.Стара Загора е идеално решение....То от тази София бял ден не е видяла България...Има ли шопи в революционното движение за освобождение на България?Няма,Няма....
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Май никой не помни

    4 3 Отговор

    До коментар #135 от "Април":

    Е кои са тези партии, славимутрягата, на който когато му откраднаха джипа, каза да в ефир че ще им прати мутри или мая лъжата която си призна че тя е издигнала пеевски за данс и после пак публично отрече или корнел инпекс или да българиа които бяха заедно с герб
  • 142 Някой

    3 5 Отговор
    Frog news-Тенденциозни поръчкови статии без всякакви доказателства.Било по евтино на други места.Доказателства и примери никакви.Не било текло под Ламанша-то не е спирало да тече и помпите работят денонощно.Фейк статии предназначени за глупави хора.
  • 143 Дон

    2 1 Отговор

    До коментар #137 от "Май никой не помни":

    Тук темата е качество и скорост на строителство,а не политически локуми от всякаква разцветка!
  • 144 Някой

    0 2 Отговор

    До коментар #54 от "Никой":

    Еми той ти го е казал господин разбирач и дори ти е написал конкретно къде и колко струва.Напиши ти за къде говориш,че е излезнало толкова пари, защото тук такъв лот няма никъде.Отново пишете без доказателства и само с внушения..
  • 145 ГрУЮ

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "мъдра приказка":

    И краде като разпран
  • 146 Диамантената ръка

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "дядо курти от село пиперково":

    А ти що мислиш, че Бабикян и Манолова искат да седнат в стола на Борисов? Ами да си пълнят техните чекмеджета, не твоето...
  • 147 Готин

    1 2 Отговор

    До коментар #101 от "Явно е":

    Да, колкото и невероятно да е , тези проблеми са специфични за тези три града и за това София нямаше метро дълги години, въпреки че бяхме главният сателит на Москва и тогава всичко се правеше като при тях. В последните 30 години ,,някой,, реши, че ще бори природата и това е ефекта. И той няма да е единствен.
  • 148 др Уотсън

    1 2 Отговор

    До коментар #98 от "Готин":

    Не си прав , по отношение на авторът ! Той просто е преразказал събитията . Опитваш да бъдеш компетентен , но дали си ??? Аз съм сигурен , че не ти е ясен терминът -„воден напор“ и „пластификация на пластовете“ , защото в инжинерния език се казва - ХИДРОСТАТИЧЕН НАПОР а термин , като пластифициране на пластовете не съществува ! Пластовете могат да се наситят с вода , но не могат да пластифицират . Пластифицирането е постоянна КОНСТАНТА , докато НАСИЩАНЕТО е непостоянна /времева/ КОНСТАНТА ! Константа - едва ли ти говори нещо , но можеш да се консултираш .

    Коментиран от #150

  • 149 Готин

    2 1 Отговор
    И още нещо към коментара ми 147. Геологията на терените в София е толкова специфична, че единственото място за високи сгради е в Лозенец. За това там японците построиха ,,Ню Отани,,. Те знаеха какво правят. Сега тези ,,небостъргачи,, по Цариградско, ако ги друсне едно земетресение с преобладаващо хоризонтално движение, ще падат цели като талпи.
  • 150 Готин

    1 1 Отговор

    До коментар #148 от "др Уотсън":

    Казва се: ,,инжЕнерен език,, г-н инжИнер!
  • 151 Готин

    1 0 Отговор
    За сведение на многознайковците:,,В североизточната част на София са установени по сондажен път и тинести отложения. Те са типични недоуплътнени седименти с голяма слегваемост. Като маломощни прослойки в тините са установени и торфени почви със специфичните им неблагоприятни свойства. И едните и другите са неблагоприятна основа за строителство. Кватернерните пясъци и чакъли са предимно с алувиален произход по терасите на реките, но се срещат и делувиални и пролувиални в подножията на планините. Кватернирните чакъли са предимно с глинест пълнител в твърда консистенция, което обуславя високите якостни характеристики. В изкопи държат стабилни вертикални откоси до 3–4 m. Кватернерните пясъци имат прахова компонента и често са структурирани. Това е причина понякога да показват кохезия. Връзките в кватернерните несвързани отложения са неустойчиви на водни въздействия. Попадат в група С. ,,
  • 152 Бaш Мaйcтор

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "дядо курти от село пиперково":

    Вече знaем, че ББ лично некaдърно е поcтроил метрото, някои пътищa , тротоaрите , изпрaзнил язовирите. ББ ще го мaхнем не знaм кого ще търcите зa личнaтa cи некaдърноcт и тaзи нa бaчкaторите
  • 153 Наг ис

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Си ган":

    Като дойдат на власт- ще ги видим и тях...!Но това е в бъдеще- неосъществено време...!А ние говорим за властта,която е ТУК и СЕГА...- за властта на селският тарикат-Борисов...!Така,че,нека веднъж той си поеме отговорността,без да шикалкави ,като неговият учител- Тодор Живков...
  • 154 Поп харитон

    0 0 Отговор
    Много разбирачи има в БГ ужас