Last news in Fakti

30 Януари, 2021 19:00 11 285 41

Юнаците, които прекаляват с пиенето, завършват с цироза и смърт

  • алкохолизъм-
  • пиене-
  • алкохол-
  • цироза

Интервю за вестник "Доктор" с хепатолога проф. д-р Красимир Антонов

Юнаците, които прекаляват с пиенето, завършват с цироза и смърт - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю на Мара Калчева от вестник “Доктор” с проф. д-р Красимир Антонов

Проф. д-р Красимир Антонов, д.м.н., е сред най-изтъкнатите хепатолози в България. Специализант по “вътрешни болести” (1995 г.) и “гастроентерология и диететика” (2000 г.), с международни специализации в Атина, Копенхаген, Лисабон, Неапол, Прага. Защитава дисертация на тема “Хроничен делта хепатит” и придобива образователна и научна степен доктор. проф. Антонов е председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография; член е и на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (EASL).

В момента проф. Антонов е началник на Отделение “Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация” към Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” в София. Проф. Антонов обясни как човек уврежда черния си дроб пред Мара Калчева от вестник “Доктор”:

- Проф. Антонов, как увреждаме черния си дроб?

- Черния си дроб увреждаме преди всичко с консумация на алкохол, и то в значими количества. Другият начин е като напълнеем и натрупаме мазнини -така наречената стеатоза на черния дроб. По-специфичен начин за увреждане, но много разпространен, е чрез хронични инфекции от хепатитни вируси -хепатит В, хепатит С, хепатит D. Макар и рядко, черният дроб боледува също от автоимунни, генетични и други заболявания.

- Кога трябва да потърсим помощ?

- Когато се повишат чернодробните ензими -трансаминазите АСАТ и АЛАТ. Това са цитолитични ензими, които показват дали умират чернодробни клетки. Другите два показателя са ГГТ/GGT (гамаглутамил трансфераза) и алкална фосфатаза. Тези два чернодробни ензима показват заболявания на жлъчното дърво -малките жлъчни капиляри и жлъчни пътища, които се намират в черния дроб. Тези ензими се повишават при автоимунни състояния каквито са първичната билиарна цироза и автоимунен склерозиращ холандит. Гамаглутамил трансферазата се увеличава и при сериозна консумация на алкохол. Когато при нас дойде пациент с такъв резултат от изследването, със сигурност той прекалява с алкохола и неговият черен дроб е започнал да се уврежда.

- Понеже в България е признак на мъжкарство да се пие много, как убеждавате тези пациенти да спрат да пият?

- Не се справяме. Животът сам се справя с тези юнаци. Много хора, които починаха от чернодробна алкохолна цироза, са ми казвали: “Докторе, ти нищо не разбираш. Алкохолът е толкова качествен. Аз съм здрав като камък”.

Но обикновено тези хора, както са здрави като камък, в един момент рязко се влошават.

Кожата им пожълтява, пълнят се с течност и пристигат при нас в насипно състояние, тоест с “Бърза помощ”, на носилка. Голяма част от тези юнаци умират.

Наистина асоциирането на юначеството с алкохола е факт в България. Ние не можем да променим навиците на пациентите си, докато конкретният човек не се усети докъде го води алкохолът. Независимо дали е домашен или купешки, алкохолът в големи количества след 5-6 години редовна употреба довежда до чернодробна цироза, до общо тежко състояние.

- Боли ли черният дроб?

- Боли, но в два случая. Първият е при острите хепатити: хепатит А - на мръсните ръце, и при хепатит Е. Вторият е, когато е настъпила чернодробна цироза, която е преминала в рак на черния дроб. При останалата патология черният дроб не боли. Човек изпитва някакъв дискомфорт, тежест, мравучкане, подпиране и т.н., но не и болка.

- Много хора приемат хранителни добавки за изчистване на черния дроб. Такива продукти се рекламират и по телевизиите. Какъв е ефектът им?

- Те са обикновено на растителна основа и играят ролята на антиоксидант. От тези натурални продукти черният дроб може наистина да получи помощ, тъй като намаляват увреждането му. Но не могат да предпазят човек, който редовно пие алкохол, нито да спрат развитието на цирозата. Единствено, ако се намали или спре пиенето, може да се предпази увреждането на черния дроб. Ако човек си пие и приема натурален продукт от магарешки бодил, пак ще развие цироза.

- Продължава ли да е така ефективна терапията за хепатит С, която направи революция в лечението на това заболяване?

- Тази терапия е изключително ефективна. В нашия център в Университетска болница “Св. Иван Рилски” вече сме излекували 800 пациенти. Реално само двама не успяхме да излекуваме, при тях няма трайно премахване на вируса. Но трябва да уточня, че когато чернодробната болест е много напреднала, декомпенсирана, дори да се премахне вирусът, тези пациенти пак умират от цироза. Защото терапията не може да върне в изходна позиция вече много напредналата чернодробна цироза с пожълтяване и с асцид в корема, с кървящи варици и увреден мозък. От една точка няма връщане назад.

При малка част от пациентите терапията доведе до възстановяване на черния дроб. Когато цирозата е в начална фаза, е възможно след 5-6 години черният дроб да се върне към първоначалното си състояние. Затова колкото по-рано диагностициран е хепатит С и започне лечение, толкова по-добър е ефектът от терапията.

- Каква е профилактиката на хепатит С?

- Изследвайте се, изследвайте се! Никой не е застрахован, че няма да се зарази. Имам пациенти от всички слоеве на обществото -от най-бедните, до най-богатите, от незавършилите образование, до най-учените и интелигентните. Нямат значение нито расата, нито полът. Всеки човек може да бъде инфектиран и ако не се изследва, е възможно тежко да пострада.

А при положение че лечението на хепатит С има почти 100-процентна успеваемост, че е по-добро от ваксина, не е нормално да не активираме хората да се изследват и да предотвратят тежко увреждане на здравето си. Нашето общество и институции трябва да бъдат много по-активни в информирането на населението от нуждата да се изследва. Статистиката показва, че 80% от инфектираните с хепатит С не знаят за заболяването си. В България 77 000 души са инфектирани, а това вирусно заболяване е основна причина за неалкохолна цироза и рак на черния дроб.

- Какви точно изследвания се правят за хепатит С?

- Изследват се антитела срещу хепатитен вирус С (анти-HCV). Ако пробата е позитивна, трябва да се потърсят съответните гастроентерологични кабинети или клиники, където лекуват заболяването.

- Много хора са с хронични заболявания, на постоянна медикаментозна терапия, която също уврежда черния дроб. Какво препоръчвате за тези пациенти?

- Обикновено се обръщаме към колегите, които водят терапиите, с молба да редуцират максимално дозата на съответния медикамент, ако това е възможно. Обикновено към това прибавяме медикаменти на растителна основа с антиоксидативно действие. Те намаляват до известна степен увреждането на черния дроб. Като се намали токсичната доза на основния медикамент, плюс тези антиоксиданти, при голяма част от пациентите постигаме резултат.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    41 25 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ,СКАПАНАТА ХРАНА И МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ УБИВАТ МНОГО ПОВЕЧЕ.....
  • 2 ГУЙ

    40 7 Отговор
    Статията да не е писана специално за Борисов? Този мъж прекалява с пиячката и спи напреко на спалнята.Не е добре,хич даже.

    Коментиран от #21

  • 3 Седефчо

    38 7 Отговор
    Значи трезвеницити са безсмъртни?

    Коментиран от #7

  • 4 КОТарАК

    22 7 Отговор
    ама умираме като юнаци нали:) нас корона не ни лови
  • 5 Тъп

    22 4 Отговор
    Наздраве
  • 6 Наздраве

    17 4 Отговор
    В Русия да не четат това интервю
  • 7 Почти

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "Седефчо":

    Трезвениците просто си умират здрави...

    Коментиран от #15

  • 8 родител

    40 10 Отговор
    Доктора да каже колко млади хора умраха без са пили и пушили !!Въздухът ,ментето- храна , безработицата , напрегнатият живот и герберистката сган убиват много повече хора от алкохола !
  • 9 Помак

    16 3 Отговор
    Трябва да се прегледам. Половин кило ракия и половин вино или 2л бира са доста

    Коментиран от #28

  • 10 Лошомноголошо

    21 0 Отговор
    Аз пия алкохол до двеста грама.не давам съвети.Но ако видите човек С цироза в тежък стадий лошо ще Ви стане.от Юнак става пеленak!ако страда от други болести и трябва да влезне в болница те като разберат за циpoзата
    може ида не го вземат в болница.имам опит от майка ми която почина точно от циpoза!

    Коментиран от #24

  • 11 Брендилия

    6 2 Отговор
    А, благодаря д-р Краси, значи т.като съм юначка и не прекалявам с пиене ще си взема антиоксидант магарешки бодил

    Коментиран от #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Д р Цвах

    6 2 Отговор
    Абе какви са тези деца на по година-две дето чакат за чернодробна трансплантация - кога се родиха ,че изпиха толкова нещо?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АНОНИМЕН

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Почти":

    Стар брадясал виц: Мъж дето не пие, не пуши и не ходи по жени - умира по здрав!
    Има и друг по-нов : Абсурдно е, че хомосексуалистите стават все повече при условие, че не могат да се размножават!
  • 16 АНОНИМЕН

    6 4 Отговор
    Въх ма бошкее и хепатит Е било имало/пък аз ги знаех до С/! И хепатита се разщами като КОВИД-а! Ужаст!
  • 17 Петюо

    5 1 Отговор
    Ракията е елексир а зелената салата пълна с пестициди
  • 18 Гост

    76 3 Отговор
    Дано по-малко русофили прочетат това!
  • 19 Hoho Boho

    6 3 Отговор
    Херпетолога бърка много..
    НАЗДРАВЕ!

    Коментиран от #29

  • 20 Лимонада Джо

    6 1 Отговор
    Ако смея да запитам,а трезвениците как завършват?Със КОВИД ?
  • 21 д р Фройд

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГУЙ":

    Плюс яко друсане със диазепам.
  • 22 бай Нас

    12 4 Отговор
    Всяка вечер цъкам 200 - 250 грама твърдо от 30 години. Нема проблем.
  • 23 ХайлАдолф

    9 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Юнаците, които прекаляват с пиенето, завършват с цироза и смърт - нищо такова няма да им се случи . Много преди това ще ги довърши прекрасната отровна храна по рецепта на евросъюза с разрешително от Брюксел .....
  • 24 ХайлАдолф

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Лошомноголошо":

    Дадох ти плюсче защото си прав , но само на половина . Защо не кажеш ,че хората умират от цироза на черния дроб , дори и когото през живота си не са пили и пушили . Но тази истина не е удобна за източване на здравната каса и субсидиране на бялата мафия в България .

    Коментиран от #32

  • 25 Вучо Вучо

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Брендилия":

    Ами то и името Ви едно такова...И аз обичам бренди!По една водна чаша против сърцебиене...много помага!
  • 26 Буха ха

    7 2 Отговор
    Батето пиеше сериозни количества, но качествен алкохол в продължение на поне 40, ако не и 45 години
    Накрая почина от белодробно заболяване...

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Д р Вирхов

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Помак":

    Със сигурност поне коронавируса си го утрепал!
  • 29 обичам охлюви

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Hoho Boho":

    Херпетолог е специалист по ЗМИИТЕ, умнико! Кой бърка повече - хепатологът, който лекува заболявания на черния дроб и знае от какво умират най-често алкохолиците или ти, дето четеш статията и пишеш за ХЕРПАТОЛОГИЯ?
  • 30 Иван

    2 0 Отговор
    Тебе те интересува от кое повече хора умират, ли?! Във военни конфликти загиват още повече, ще те спаси ли това по някакъв начин?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хъкълбери Фин

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "ХайлАдолф":

    Може да се случи, но е рядкост! Ще ти кажа случай - жена със затлъстяване има затлъстял черен дроб (стеатоза). Не предприема мерки за намаляване на теглото или повече движение, защото е на години. Не пие и не пуши въобще, но пие лекарства за други заболявания, а и е имала през живота си досег с различни отровни препарати като поради ниското си образование и невъзможност да прави друго, не се е пазила. Къде се унищожават отровите в организма? В черния дроб! Така. От самото пиене на лекарства при тази чернодробни стеатоза би могла да възникне цироза. Достатъчни са няколко години пиене на лекарства в големи количества.

    Коментиран от #36

  • 33 туй то

    9 0 Отговор
    Много е важно какъв алкохол се пие , качествена водка , или домашнярка правена по незнайна технология . Какво количество се пие , и през какъв период , не познавам човек с проблеми , който всяка вечер с вечерята и салатата пие до две големи ракии , или такъв който цяла седмица не близва алкохол , а в събота се направи на прасе . Има и генетична обусловеност на ромите черният дроб , не издържа колкото на Максим , Пьотар , или Чарлз. В домашно сварената ракия , в обикновените казани процеса не може да се контролира , част от вредните съставки остават в ракията , такава ракия освен , че може да е опасна , предизвиква наркотична зависимост , за това и ще видите почитателите на подобни ракии , да се нахвърлят със зъби и нокти , да обясняват , че е най-добрата . Достатъчно е да погледнете един системно употребяващ домашна ракия след 55 г. с кървясалият поглед , подпухнало лице , и ритъмно говорни нарушения , и го сравните с някой който пие същите количества Уиски , или Водка и ще откриете много разлики . Алкохола има и добри страни , сваля напрежението и стреса , добър дезинфектант , в малки количества 50-100 грама разширява и профилактира кръвоносните съдове , отпуска и сваля умората , повишава бързината и активността на сперматозоидите . Тези които успеят да намерят своя баланс до 100 грама качествен алкохол дневно , или две чаши вино , обикновено надживяват всички останали . Едно лекарство , или отрова го прави дозата. очаквам порой от негативни

    Коментиран от #35

  • 34 туй то

    5 0 Отговор
    Очаквам порой от негативни коментари и минуси , но това е положението .
  • 35 падналия ангел

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "туй то":

    Чърчил е почвал с уиски още по пижама. Не е изпускал чашата от едната ръка, в другата е била пурата му. Смятал е спорта за вреден. Доживял 92 или 93 години, там някъде. Аз лично съм изпил и изпушил своето за тоя живот, и от години наблягам само на третия порок.

    Коментиран от #37

  • 36 ХайлАдолф

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хъкълбери Фин":

    Не е рядкост ! Хора с объркани диагнози и грешно назначено лечение , водещи до рак на черния дроб, има достатъчно много, и това е факт неоспорим , който пак не е удобен на бялата мафия , защото по презумция на тази мафия винаги пациентите са и виновни .
  • 37 гуньо

    0 3 Отговор

    До коментар #35 от "падналия ангел":

    Наблягаш,или те наблягат?

    Коментиран от #38

  • 38 падналия ангел

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "гуньо":

    Ако много те сърби Д-то не е тук мястото да си искаш да ти го почешат!

    Коментиран от #39

  • 39 гуньо

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "падналия ангел":

    Извинявам се,господине,ще слушкам вече!
  • 40 кварталния

    4 0 Отговор
    доктора говори глупости от завист щото не може да носи на пиене напива се от 1 бира и всички му се смеят
  • 41 докторе

    1 0 Отговор
    извинявай но лемми килмайстър пиеше уиски с бира и умря от рак на гърлото а дроба му беше като чисто нов вземи си скъсай дипломата напразно си харчил парите на баща си