Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 10:00 8 442 58

Цените излетяха в космоса: какво става в Турция?

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • икономика

Валутната криза вече не е някаква абстрактна опасност - тя стигна до кухнята на всяко турско семейство

Цените излетяха в космоса: какво става в Турция? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цените на храните в Турция излетяха в космоса, страната е скована от турбо инфлация. И докато много от турците са на ръба на отчаянието, в бюджета за тази година са предвидени 82 млн. евро за два нови двореца на Ердоган.

Новината за окаяното положение, в което се намира турската икономика, изобщо не е нова. Вече повече от две години турската лира се намира в състояние на свободно падане. В края на 2020 президентът Ердоган с гръм и трясък дръпна внезапната спирачка и оповести „нова ера в турската икономика“. Последваха сензационни уволнения: първо си отиде шефът на емисионната банка, а после и финансовият министър, който освен това се пада зет на президента. Само дето до момента оповестеното ново начало никакво го няма, дори напротив: сътресенията даже се усилиха. И то тъкмо там, където хората най-много ги боли: при цените на хранителните продукти, които през последните месеци излетяха в космоса. Статистическата служба съобщава, че цените на хранителните стоки в Турция са се увеличили драматично, а инфлацията е скочила до 20,6%.

Кой е виновен?

Това означава, че валутната криза вече не е някаква абстрактна опасност - тя стигна до кухнята на всяко турско семейство. Плодове, зеленчуци, олио, яйца - през последните седмици всичко поскъпна с около една четвърт, а при плодовете и зеленчуците дори с една трета.

Президентът Ердоган веднага заяви, че виновни били търговците на дребно и оповести „строги наказания“. „Няма да търпим издевателства над гражданите. (…) Вършете си съвестно работата и не измъчвайте хората“, скара се Ердоган на търговците и обяви, че през идните месеци ще бъде въведена по-строга регулация на търговията с хранителни продукти.

Всъщност в Турция съществуват идеални климатични условия за много продуктивно селско стопанство. И въпреки това страната е принудена да внася плодове и зеленчуци. Критично настроените наблюдатели твърдят, че инфлацията в сферата на хранителните продукти е предизвикана главно от действията на правителството: просто защото управляващата Партия на справедливостта и развитието години наред твърде едностранчиво насърчава единствено строителния бранш. Икономистът Бариш Сойдан обяснява, че през последните години много селскостопански площи са били превърнати в терени за жилищно строителство - просто защото селското стопанство носи по-малко печалби.

Все пак поне Парламентарната комисия за хранителните продукти прави някакви опити да помогне на селското стопанство - чрез данъчни облекчения, ограничения за износа и гаранции за изкупуване. Но тези мерки не са достатъчни, смята председателят на Селскостопанската камара Беки Ремзи Суйджмез, който припомня, че в почти всички индустриални държави по време на пандемията за селското стопанство са били осигурени допълнителни финансови помощи. По неговите думи, в Турция тези мерки не били достатъчни, нямало нито облекчени кредитни условия, нито пък подкрепа за снижаване на производствените разходи.

Бариш Сойдан обяснява на свой ред, че сегашните указания на Ердоган няма да помогнат за снижаване на цените. За да се намали пазарният натиск върху селскостопанските производители, трябва да се снижат цените на дизела и на торовете, смята той. И добавя, че в дъното на инфлацията, засегнала хранителните продукти, са нерешените дълбоки структурни проблеми.

Дългове, бедност, фалити

Според резултатите от едно синдикално изследване, седем от всеки десет турци са задлъжнели, а всяко второ дете е заплашено от бедност. Сред трудещите се бедността е два пъти по-висока, отколкото в Европа, като 40% от тях живеят под границата на бедността. С 43% е нараснал и броят на фалитите през 2020 година. В същото време в държавния бюджет за 2021 година са предвидени 82 милиона евро за два нови двореца на Ердоган.

Турският президент обаче дори не помисля за някаква самокритичност. Според него виновни са търговците на дребно, сушата и пандемията. До неотдавна той добавяше към този списък също така „силите на мрака“ и някакви чуждестранни „терористи“ в хранителния бранш, които нарочно вършели спекулации, за да надуват цените на хранителните продукти.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точка Омега

    22 32 Отговор
    Всички валути ще заминат скоро време в канала. Ще въведат една валута и всеки ще е нейн роб.

    Коментиран от #11, #39

  • 2 Гост

    42 12 Отговор
    Байдън ги предупреди, че няма да остави нещата така.
  • 3 Хахаха

    31 40 Отговор
    Турция е Империя,ние какво сме?!

    Коментиран от #15, #36, #44

  • 4 гост

    53 14 Отговор
    Еми така е като султана не си знае мястото и се дърви на САЩ ...

    Коментиран от #24

  • 5 един от многото

    90 23 Отговор
    Техните цени ако са в космоса , нашите не знам къде са щом ходим да си пазарим от тях!

    Коментиран от #9, #26, #31

  • 6 КОЙкой кой

    22 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Кой е виновен?

    Същият, който беше виновен за преврата.

    Коментиран от #13

  • 7 Господ си

    41 3 Отговор
    знае работата! Ама не оня педофила,а истинският!!! Направете още някоя църква джамия,и после си скубете брадите в з..ка на комшията,и викайте --вай вай вай вай.....

    Коментиран от #10

  • 8 Дългият

    30 2 Отговор
    Какво става ли...Ами Султана да си затваря повече устата ....
  • 9 Научи

    15 10 Отговор

    До коментар #5 от "един от многото":

    Български бе! "пазаряща"чалма!

    Коментиран от #23, #51

  • 10 РАДИО ЕЛТО

    16 16 Отговор

    До коментар #7 от "Господ си":

    БАЙДЪН е кукла на конци

    Коментиран от #12

  • 11 Doko

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Точка Омега":

    И сега всички са роби на парите!!! Няма значение дали е една валута или друга ,важно е кой я контролира! Аре метаите се биткойн и други такива там е кериза. Ха ха ха
  • 12 Млък бе

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "РАДИО ЕЛТО":

    "КОЗЛОДУЙ"ски ляв бряг.

    Коментиран от #16

  • 13 Курнелия

    15 7 Отговор

    До коментар #6 от "КОЙкой кой":

    Ердоган си е виновен за преврата .
  • 14 360

    23 27 Отговор
    ТУРЦИТЕ СА МНОГО КОРАВ НАРОД, А И НЕ СА ИМАЛИ КОМУНИЗЪМ КОЙТО ДА ГИ НАУЧИ ДА НЕ ПРАВЯТ НИЩО И ДА ЧАКАТ ТКЗ-сетата ДА ПРОИЗВЕЖДАТ, СВИКНАЛИ НА КРИЗИ И НА БЛАГОПОЛУЧИЯ КАКВИТО ВИНАГИ ИМА В НЕКОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ДЪРЖАВИ, А У НАС ПОЛОВИНАТА НАРОД СЕДИ И ТРОЛИ, ТОВА Е ЩОТ ОТ 45г НЯМАМЕ БИЗНЕСИ И ИНИЦИАТИВА, САМО ЛОМОТИМЕ
  • 15 Ай ти къв си бе?

    19 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    От коментара ти бам прави че си османски ром, изоставен тук от поробителя!
  • 16 РАДИО ЕЛТО

    12 2 Отговор

    До коментар #12 от "Млък бе":

    БОГ е създал АДАМ
    И ЕВА ане
    АДАМ и
    АДАМ
    не на ИСТАНБУЛСКАТА конвенсия да на нормалноста хетеро сексуалноста семейството е съпуга съпруг деца
  • 17 демир

    30 6 Отговор
    Ердоганчо слаб политик си и държавник, направи си двореца и строиш затвори за бедният турски народ, диктаторче си на гърба на народа. Разпада е съгурен ако си още на власт.

    Коментиран от #37

  • 18 Схемата е една и съща без значение

    13 1 Отговор
    Дали е приложена в капитализъм комунизъм ислям или тоталитаризъм схемата е в зависимост от особенностите на стадото иначе всичко работи за благото на управленската върхушка и другото е без значение
  • 19 АнтиДПС

    16 7 Отговор
    Дано паднат тия Путинци и Ердогани, за да се разкарат Шишита, Догани, Борисовци...
  • 20 Мани Мани !

    6 15 Отговор
    Бъдете рахат, юнаци и юначки! Този глад в Турция не засяга тези, които всеки ден тровят живота ви с военно-техническите си постижения, с икономическата си мощ. Този глад е камшик за плебса, който все по-често отправя поглед към Балканите. Кой знае; белким са изпълнени с желание да напълнят тумбаците си, като отучат бившата си рая да мързелува и гайдутства.

    Коментиран от #41

  • 21 Шопо

    6 0 Отговор
    Кво да става ?!!!! Путин не дава пари !!!
  • 22 Мразя Deutsche welle

    11 4 Отговор
    Защото са лъжци от онуй време. Нямате си работа хеееееей...... Все със Турция и Русия се мъчите бастуни. Ясни сте на всички!
  • 23 Калпак

    6 9 Отговор

    До коментар #9 от "Научи":

    И какво му е на българския?а и не длъжен да знае.Теб някой да те задължава да научиш Турския?

    Коментиран от #25

  • 24 Е много ясно

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Че ще се дърви,Турците да не са роби?все пак са с Имперско мислене

    Коментиран от #38

  • 25 Ей помак

    17 2 Отговор

    До коментар #23 от "Калпак":

    аз,не съм отишъл в любимата ти турция,да дращя на тяхния език! Но съм сигурен,че имам по голям шанс,да ме приемат от теб,защото не съм помак,който се мисли,и представя за турчин!!!

    Коментиран от #30, #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Верно ли?

    23 0 Отговор
    Си толкуа про*т?Цените са високи за самите турци,щото заплатите им стоят,а цените в турски лири галопират нагоре.Затуй ходиш да си пазариш,щото като ги обърнеш в левове излиза по-евтино оттук.Затуй и по зимните курорти сега е пълно с румънци,щото заплатите им на обикновените румънци са по-високи от тия на обикновените българи.Само богатите българи могат да си позволят зимен курорт,например.По същата логика румънците ходят до Русчук да си пазаруват!

    Коментиран от #52

  • 29 Щом dw плюе

    10 8 Отговор
    Значи Турция е на правилен път,всичко е лъжа,абсолютно всички турски продукти в Бг са на тройни цени.преди седмици се увеличиха пенсии и заплати,а сега гледам и долара отива постепенно в канавката,от 8 и кусур,сега е 7,13 лири,колкото и да лае dw,всичко си е апачък

    Коментиран от #33

  • 30 Калпак

    6 6 Отговор

    До коментар #25 от "Ей помак":

    Имаш шанс да те приемат в Конго и Джибути,а аз съм си Турски гражданин и от 35 год живея в Турция
  • 31 Дедо Пенещ

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "един от многото":

    Ти си пазариш от тях, защото лева е Евро, а лирата е паднала с 300% спрямо еврото за 10г! С птичи мозък пак добре е, че пътуваш и се връщаш???
  • 32 бай фес

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "Ей помак":

    не знаеш какво е помак а вие какво сте, питай макето.
  • 33 Експерт

    5 5 Отговор

    До коментар #29 от "Щом dw плюе":

    Лирата беше равна на лв., а сега са 5/1 ???
  • 34 Мъка, брато, мъкааааа !

    12 9 Отговор
    Мааму стара, тъз криза в Турция, вместо да мори турците, май ни удря назе. Кой туй, бе джанъм; те всяка година се увеличават с милион и кусур, а ние намаляваме с 50-60 хиляди калпака. Дей Илия на кирия ! Плюс това ранят най-малко 5 милиона бежанци. Ердооооо, ти баща, ти майка, прати някое милионче от тях, туканка, че да си упрайм демографията и икономиката. При вас има фалити, безработица, а при нас няма кой да бачка.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Рошко

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Вилает, кой отде ни хване ни навежда
  • 37 Рошко

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "демир":

    Дюдюк като гледам 15 години все се разпадат
  • 38 гост

    13 5 Отговор

    До коментар #24 от "Е много ясно":

    Еми като ти е много ясно - сега ще си използвате турските лири за тоалетна хартия и тапети :)

    Коментиран от #45

  • 39 Домакин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Точка Омега":

    "Неин" ...!
  • 40 българин

    11 4 Отговор
    защо не погледнете цените на хранителните стоки в "българските супермаркети" които изнасят печалбата си в чужбина, с колко са се увеличили за един месец, не гледайте у чуждата паница.
  • 41 Goiko Mitich

    12 7 Отговор

    До коментар #20 от "Мани Мани !":

    Вай вай чок годжаман серсем си бре .Ако скори си пътувал до Константиние ама не помагистралата а по стария път ако можеш да броиш и не си карагйоз ще си хаберлия ,че от Одрин до Кючук чекмедже има около 200+ затворени фабрики последните 2-3 годиниосвен че турсикито внася картофи от Египет то внася и слама от България.Даул от 60 год турсикито е в гражданска война самомопрез 90 те фалира ДВА ПЪТИ И СМЕНИ ЛИРАТА ЕВРОПА И ЯПОНИЯ НАЛЯХА АШАУКАРЪ ПАРА КОЛКОТО В ЮНАН .СЕГА ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ГИ НЯМА ИЗБЯГАХА И И ПО СТАР ТУРСИКИ ОБИЧАЙ И ТРАДИЦИЯ ФАЛИТ И ПАК ФАЛИТ, само че този път ще има и разпад Арабската пролет не е приключила

    Коментиран от #42, #46

  • 42 Край Босфора шум се вдига

    11 3 Отговор

    До коментар #41 от "Goiko Mitich":

    Де ще се сравняват турците с нас !? Високият жизнен стандарт в Бегето, даде възможност на почти 3 милиона българи да заживеят разкошно в Европата. Помагат и на близките си в родината, та слава богу, почти не се срещат ора да нощуват около боклукчийските кошчета. При тази криза у комшиите, нищо чудно да купим одринския пазар, барабар с Одрин-вековна мечта на нащи патриотаре и злобаре, И от минаретата на Синята джамия да отправим орлов поглед към Царския град.
  • 43 2479

    14 6 Отговор
    Още първия път когато Ердоган се издърви на САЩ и американците разклатиха лирата,султана заяви ,че парите не били важни ,защото видуш ли турците имали нешо по-силно и то било Алах...Айде сега яжте алаховци,докто САЩ не решат да ви заличат икономиката.

    Коментиран от #47

  • 44 патриота

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Турция никога не е била империя.Виж исманлийте са имали империя,но е трябвало да учиш повече в училище,за да разбереш разликата. за сметка на това България е била империя хиляда години.Няма да ти изброявам създадените държави с името България.Потърси си ги сам.

    Коментиран от #55, #57

  • 45 Вие така ли

    5 4 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Направихте,когато 1$ беше 3000 лв.при 200 лв заплата пхахаха
  • 46 Хайде хайде Гоче

    4 4 Отговор

    До коментар #41 от "Goiko Mitich":

    Ти си по бетер и от Дойче Зеле бе,лично да не си ги проверявал тези фабрики дали работят?всичко си бачка с пълна пара,ти си гледай кочинката
  • 47 Хасан

    7 5 Отговор

    До коментар #43 от "2479":

    Турция не се подчинява на Запада и затова е това - строи АЕЦ,купува С400 ,развива газодобив и нефтодобив ..почват се с валутни операции ,рейтингови агенции,икономически анализи и хоп ти криза ..
  • 48 Хасан

    5 3 Отговор
    За българина е трудно да го разбере
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Смешник

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Научи":

    Човека пише по-грамотно от теб.Първо виж себе си.
  • 52 123

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "Верно ли?":

    С една подробност, че цените стават високи в Турция, на хората там покупателната им способност пада и все по малко могат да купят за да сложат на масата си. Заплатите ум са около 500 лвеа сега , а бяха по високи от Българските.Докато на Румънците сега годишния доход е 18000 долара ,двойно на Българския.
  • 53 Мразя

    6 1 Отговор
    Хасане напълно си прав. Искат чрез кризи да създатат хаос вътре в страната. Защото Турция апропо някаква си мюсюлманска държава взе да прозвежда всичко и да бъде навсякъде.... Дур бакалъм кой си ти, нас ни има от кога и хоп нов играч. Първо трябва да питаш и после, ако "БАТЬО" разреши "ОКЕУ". Аагата не пита никой не може така..... ааааа.
  • 54 Мразя "Deutsche welle" папунгери

    4 1 Отговор
    Хасане напълно си прав. Искат чрез кризи да създатат хаос вътре в страната. Защото Турция апропо някаква си мюсюлманска държава взе да прозвежда всичко и да бъде навсякъде.... Дур бакалъм кой си ти, нас ни има от кога и хоп нов играч. Първо трябва да питаш и после, ако "БАТЬО" разреши "ОКЕУ". Аагата не пита никой не може така..... ааааа.
  • 55 Ццццц

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "патриота":

    А те Османмиите бяха марсиянци нали ей така паднаха от космоса
    А бе я се научете да приемате истината че не се изморихте от злоба
  • 56 Истината

    0 0 Отговор
    Дойче Зеле!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Един

    0 0 Отговор
    Мислите ли , че една дебитна/кредитна карта е гаранция за парите ви? Я извадете каквато искате банкнота - лев, евро - и какво виждате? Скъпа шарена хартийка! Само да спре тока и ... сбогом Гергино! Къде са ти парите тогава да питам