Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 16:00 3 845 24

Ех, да бях и аз поет или ...пенсионер с каскет!

  • соня момчилова-
  • герб-
  • пенсионери

Мисля още за безграничната щедрост на управляващите току преди изборите, изразена и в 120 лв плюс онези 50 за пенсионерите

Ех, да бях и аз поет или ...пенсионер с каскет! - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 65 артисти отпусна правителството помощ! За три години! На едни артисти по 500 на други по 350 лв. Според не ясно какъв критерий e разликата в паричното признание за миналите им дела ли или инвестиция в бъдещото им творчество, но аферим! То нали потомците нямаше да питат какво е било времето, само щяха да се чудят, защо поетите са мълчали.
Е, сега е момента да писнат гуслите, да се наточат перата, да се опънат платната и да засвири „Прегърнете се о, братя“. Има една такава особеност обаче, поетите се умълчават, когато се налага да работят нещо, което им изцежда въображението, силите чувството за хумор даже. Най-великите поети и артисти рядко са разчитали на благоволението на овластените. Не че няма придворни артисти, с безспорен талант – има и винаги е имало, но поетите революционери, тези, които пеят в изоставени мелници и мръзнат в изгнание, те са обречените на вечността. Сигурно защото не им пука за хорското признание, за аплодисментите и мазното подаяние от властниците, които хал хабер си нямат от интелектуалното усилие на призвания да превежда от езика на вечността.

Но да се върнем на покупко-продажбата на внимание. Защо намесвам стоково-паричните нрави, когато се касае за грижа от типа „Запази ме“, както правителството умилително нарече помощите /забележете „помощи“/ за бедстващите електорални единици? Защото е скверна гавра, всичко на което са подложени и работилите през целия си живот, наши родители, и хората на изкуството, и всеки един от нас, който изхранва паплачта подпираща бюра и гишета. Неуважителна ми е думата за държавните служители, но друга нямам подходяща. А човекът на изкуството по правило е човек на честта и като го уважат е склонен да връща жеста. Аз например в лични разговори с изтъкнати творци, от тези които пееха с цяло гърло, че е наше времето и искаха развод с тоталитарното отношение към нещата от живота, в това число и изкуството, та от същите тези борци за демокрация съм чувала, че Борисов не е най-голямото зло за държавата. Това по време на протестите това лято. Със снизхождение и далновидност на делфийски оракул ми викаха, че ще се убедя един ден, как не е еднокнижникът в джипката е най-голямото зло. А аз, засега, само гледам от телевизията как пропадат магистралите на съжиждащите евроатлантическото ни бъдеще. Гледам как, като мине Той отнякъде и като че по силата на Деус екс махина започват да се търкалят камъни и да се отскубват дървета от корен, като в приказката за Маркиз дьо Караба. Важно е да мине репортажа и да чуем на кого е заслугата за този път и тези заводи, пък после декорът на потьомкинските села* рухва. Гледам, че няма доктори, че няма идея, кога ще ни разрешат да махнем маските, да стане ясно кой е виновен за мърсотията, която плува във водата и се изпарява във въздуха.

Гледам етикетите на храните и сметката на касовата бележка. А маската ми пречи даже да се озъбя. Но за радост е времето! За ода и панегерици. Има грижа за щуреца! Има мисъл за духа и надстройката! То и творецът не се блазни да овесва нос от гайлетата на властта. Властта затова си я избираме, да ни запази. Творецът какво го е еня , че срутище стана синоним на модерната инфраструктура, платена с нашите пари, по съвместителство потребителите и на артефакти. Те, същите тези пари, отиват сега във вид на подаяние, но като че ли извадени от шкафчето на интегратора на Западните Балкани или от сметките на строгата, но справедлива Сачева, или може би от европроектите на Дончев...знам ли, ама така изглеждат нещата. Като майчина ласка.

Мисля още за безграничната щедрост на управляващите току преди изборите, изразена и в 120 лв плюс онези 50 за пенсионерите. Как да не им целуваш ръка на блюстителите на най-ниския външен дълг, на дюлгерите на икономическата стабилност? Както Цветанов на Борисов, както Георг - все не мога да му запомня името на онова дипломатическо чудо с отеснял панталон и весели чорапки, - на ментора си... По-тъжен е този смях от Ревизор на Гогол.

Толкова е абсурдно, че в цялата тази антиутопия, най-нормалното нещо като Безусловен базов доход звучи, като наивна приказка за полузаспали деца. Всичко, което може да ни върне достойнството и куража, че сме фактор в този пир на развилнели се човекоподобия ни се струва фикция. Униженията и подигравките във вид на „вземете този кокал и тихо“ни идват, като кило бензин или скатула диазепам от двойката Марешки-Симеонов срещу глас в легитимирането на греховната им любов.

Безусловният базов доход е обрушването на срутището. Финансовият механизъм да се разтресе цялата кочина и да дойде самосвалът за изриване на авгиевите обори, защото и Херкулес няма да издържи на вонята ако и да е с маска. Но за изхода ББД, можете да прочетете и сами, аз не съм икономист, и поет не съм, пенсионер съм, който от година не си е получавал пенсията, защото законът не дава пенсия на обжалващите решенията на ТЕЛК. Тук е моментът да направя връзката между каскета и пенсионера. Нали сте виждали в соцфилмите как мачкат каскета селяците пред кабинета на другарите с костюмите? Бършат влажни длани в покорно сваления пред авторитета каскет и се молят, и се надяват, и обещават кога на глас а понякога, и като пред икона се кълнат във вярност и пожизнена признателност. Не знам с вас как е, но аз по-отвратителна сцена не знам ни в театъра, ни в литературата, ни в платната на класиците запечатили миговете на счупването на човешкото достойнство и дух от памтивека та до днес. Мисля, че този паметник заслужаваме, уважаеми съграждани. На мястото на петох@ника трябваше не кавалетното, кичозно лъвче а един с маска и свален каскет да вдигнем, за да помнят поколенията, какъв е бил избирателя от времето на срутищата и ковид пандемията.

Затова е каскета, освен заради римата, която да ме сроди барем отчасти с Пишурката, щот и той бил поет и чакал да му осребрят ведрата лирика на баба му за хурката.

Соня Момчилова за Фрог нюз

*Потьомкински села - "Потьомкински села" означава нещо фалшиво, наужким. Легендата гласи, че по време на пътуването на Екатерина Велика до Крим през 1787 г. Григорий Потьомкин, човекът, стоящ зад проекта за превръщане на Крим в част от Руската империя, нарежда да се построят фалшиви села около пътя, по който ще мине императрицата.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенс

    27 16 Отговор
    Който Фнасял осигуроФки - има пенсия.
    Който играл цял живот - да му е мислил отрано.

    Коментиран от #4, #11

  • 2 антилогика

    45 4 Отговор
    На концертите на тези творци сме си плащали билети, които са отивали в техните джобове. Плащали сме си и осигуровките за пенсия и сега от нашите пари им дават пенсии на тези артисти и певци. Нищо лично! Пели, пили, яли и се веселили за наша сметка.

    Коментиран от #14

  • 3 Българка

    27 2 Отговор
    "Бeзуcлoвният бaзoв дoхoд e oбрушвaнeтo нa cрутищeтo. Финaнcoвият мeхaнизъм дa ce рaзтрece цялaтa кoчинa и дa дoйдe caмocвaлът зa изривaнe нa aвгиeвитe oбoри, зaщoтo и Хeркулec нямa дa издържи нa вoнятa aкo и дa e c мacкa."
    Респект пред статията и авторката. И всичко е вярно!
  • 4 Българка

    29 4 Отговор

    До коментар #1 от "пенс":

    И каква пенсия получават тези, които са внасяли осигуровки? Достойна ли е ?
  • 5 Петьо Петров

    15 0 Отговор
    Всъщност Потьомкинските села си съществуват и сега. Само че предназначението им е друго. Обучението на хора за специални мисии.
  • 6 Слава

    26 7 Отговор
    Хвала на авторката,достойна българка!
  • 7 Откъде накъде

    36 4 Отговор
    Бай Тошо на тия им пълнеше гушите с хонорари и награди,а тия мушмороци не внасяха осигуровки. Откъде-накъде сега пак им се пълняг гушите?
  • 8 Дедо Пене-бивш министър

    20 6 Отговор
    ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПОМАГАТ НА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ С ПО 50ЛВ. МЕСЕЧНО, А НЕ ДА РЕЧЕМ САМО НА ТЕЗИ С ПЕНСИИ ДО 800лв.???
    ОСТАНАЛИТЕ ПАРИ ОТ ПО-БОГАТИТЕ ДА БЪДАТ НАСОЧЕНИ КЪМ МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ И ДЕЦАТА ИМ.!!!
  • 9 Гост

    3 21 Отговор
    Щом ги дават ги заслужават . Който иска да пише ,гадости щом не му харесва моя коментар . Хич не ми дреме за минуси или колко плюса ще имам.
  • 10 Експерт по пране на пари

    28 4 Отговор
    НЯМА ДА ПОНЕСА, КОГАТО КУХИТЕ ФОЛКАДЖИЙКИ ЗАПОЧНАТ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ И СЛАВИ-ПОЛИТИКЪТ, ЗАПОЧНЕ ДА ИМ РАЗДАВА ПОМОЩИ ОТНОВО ОТ НАШИТЕ ПАРИ!!! ТЯ И МИЛИОНЕРКАТА ЛИЛИ ИВАНОВА Е С МАКСИМАЛНА ПЕНСИЯ БЕЗ ВНОСКИ ЦЯЛ ЖИВОТ/ДАНЪК ПЕЧАЛБА НЕ Е ОСИГУРОВКА/, А ЗАГУБИ В КИОЪРСКА ИФЛОРНА СМЕТКА 3МЛН.ЕВРА И РЕВА КАТО ЦИГАНКА!!!
  • 11 Нокаут Тушев

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "пенс":

    Ти бе ,,пенис"-кво, оправдаваш унищожителите на България ли? Поне не пиши,да се бройкаш само! Всички са в забвение-артисти,спортисти,учители,деца,пенсионери-работили над 45 години трудов стаж! Осигурявали се цял живот-и накрая 300 лв пенсия! Глупак!!!
  • 12 ТЪПО

    6 13 Отговор
    Коментара е тъп и поръчков на боклуците и цели критика към управляващите днес. Да, има грешки, но бих се съгласил с чистата съвест на автора, ако ми беше припомни ЛУКАНОВ СКИТЕ, СТАНИШЕВ СКИТЕ, ЖАН ВИДЕНОВ СКИТЕ, ИВАН КОСТОВ СКИТЕ Иъемподобни творения на гърба на народа... А, ти, по-добре не си сваля маската, че току виж, ми се е повдигнато, като ти видя слугинаж ката физиономия...
  • 13 Бегай легай ма

    21 2 Отговор
    По кое и време като пуснеш телевизора постоянно има някой артист,"певец""сценарист"...още от Тошово време тая зган е спонсорирана,дотирана,финансирана,и защо??!! Пускаш ТВто и някой си артист почва да плаче,че му били малко парите...около 3000средно на парче!! Защо не пишете за хора шофьори,стругари,миньори,чистачи,боклукчий които ако ги няма ще затънете в собствения си боклук???!!!!.....
  • 14 Антон

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "антилогика":

    Ей, не са Ви проблема артистите! Хайде да им спрем пенсиите щото "яли и пили". Ами какво правим с работниците, онези по полетата, учените, учителите? Те да не би да взимат по-големи пенсии? А? Ей за това сме на този хал, щото всеки гледа в паницата на тоя до него и не вижда, че тоя където разсипва манджата отделя половината за себе си.
  • 15 гост

    16 0 Отговор
    С цялото си уважение към Филип Трифонов. Но той е имал само 18 години стаж /внасял осигуровки/ през другото време е бил в Германия или на свободна практика без да внася осигуровки. Аз съм с 43 години стаж. Носител съм на 3 национални награди спечелени в конкурси. И какво? Да рева ли?
  • 16 Първи

    9 0 Отговор
    Бочко прави същото което правеше и бай Тошо - дундурка и ухажва т.н. художествено-творческа интЕлЕгенция както и викаха по онова време. Ама само да види.....,какво ще стане като биде катурнат от власт - тия първи ще играят хоро на кокалите му както стана и при Тошо.
  • 17 !!!?

    6 3 Отговор
    От цялото високо интелектуално излияние на госпожата за "еднокнижника" така и на се разбира, как с "А аз, засега, само гледам от телевизията как пропадат магистралите на съжиждащите евроатлантическото ни бъдеще" и чакам ТЕЛК заключение за пенсия, какво е направила за да нарича данъка който плащат онези "селяци" - "нашите пари" с които плащала "срутището" в "кочината" !!!?
  • 18 Пенсионера

    5 0 Отговор
    сачева рева че няма пари за преразглеждане на пенсиите на тия които реално са се осигурявали цял живот, а сега изведнъж намериха за тия които неса се осигурявали, в каква държава живеем само, бедните още по бедни .........
  • 19 аналитик

    2 1 Отговор
    в цялата тази история между редовете не ви ли прозират нескопосано изпълнени правила от разделяй и владей
  • 20 безпартиен

    2 0 Отговор
    Има решение!В българия пенсионерите са около 2.5 млн.!Много от тях са се пенсионирали в като работещи и получаващи заплатите си от бюджета-държавен или общински.Само в МВР има около 5000 пенсионирани служители предимно на ръководни длъжности с пенсия,заплата и 20 заплати заради пенсионирането!Това са по около 2500-3000 лева на човек месечно или 160-170 млн.годишно!Никъде в ЕС,САЩ и дори в Русия няма такова нещо-пенсиониран служител от бюджета да продължи да "работи" отново там и да получава пенсия!Така реално у нас се източва пенсионната система,която се захранва основно от частния сектор и от бюджета!А колко такива "работници" има по други министерства и общини?Толкова ли няма кандидати за работните им места или пък са незаменими специалисти,че без тях закриваме министерства и общини?А като им се работи защо са се пенсионирали?Променете това и нека тези "работяги" да се включат в частния сектор за да видят как се изкарва заплата и осигуровките им към нея.Работа има за всички,стига да искат да работят!
  • 21 MIG

    1 0 Отговор
    Питам авторката:
    Нейните родители час стеб бизнес ли са ома ли или са били на държавна служба?
    Какво е различното, г-жо Момчилова, от времето, в което и вие потъркахте бюрата на държавната служба?
    И доктори има, но по някакви причини вие вече не ги забелязвате.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 cpv

    0 1 Отговор
    Момчилова ти си мечтаеш за онези времена,когато пенсионерите вземаха 15- 20 лв.и ръкопляскаха...!