Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 21:00 3 832 27

Какви ще са отношенията между Турция и САЩ?

  • сащ-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • джо байдън-
  • русия-
  • нато-
  • с-400

Нито една от страните не е предложила ясни насоки за бъдещето на двустранните отношения

Какви ще са отношенията между Турция и САЩ? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има много въпроси без отговор относно бъдещия курс на отношенията Турция-САЩ по време на президентството на Джо Байдън. Нито една от страните не е предложила ясни насоки за бъдещето на двустранните отношения или техните възгледи за проблемните сфери. Има обаче някои забележими признаци.

Например държавният секретар Антъни Блинкен заяви преди назначаването си, че администрацията на Байдън може да наложи допълнителни санкции на Турция заради закупуването на системата за противовъздушна отбрана С-400 от Русия. Той също така посочи Турция като „нашия така наречен стратегически партньор“ по време на изслушването пред комисията по външни отношения на Сената. Затова едва ли някой беше шокиран, когато Блинкен спомена Турция и Китай в едно и също изречение малко след встъпването си в длъжност. По този начин Блинкен направи позицията си по отношение на Турция напълно ясна от самото начало. Ако не друго, администрацията на Байдън изглежда е приела същата външна политика като Белия дом на Доналд Тръмп.

Това, което е сравнително ново за Анкара, обаче е, че новата администрация на САЩ изглежда бърза да осъществи контакт със сирийския клон на терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК), „Отрядите за народна самоотбрана“ (YPG), който се нарича SDF. Да си припомним, че Даниел Бейкър, бивш военен от SDF, беше арестуван по обвинения в тероризъм на фона на засилена загриженост относно възможността за граждански вълнения в САЩ. В последните дни от управлението на Тръмп, американското Министерство на правосъдието посочи YPG като член на ПКК, които САЩ считат за терористична организация.

И все пак американските военни или разузнавателни служби изглежда са се срещали с бойци от YPG, които друга правителствена агенция на САЩ определя като терористи. Всъщност командирът на YPG Ферхат Абди Шахин, с кодовото име Мазлум Кобани, обяви, че неговата организация и новата администрация на САЩ са разменили мнения относно стартирането на съвместна програма. Както казах по-рано, това е само „отчасти ново“ за политиците в Турция. Администрацията на Тръмп също е била в една стая с членовете на тази терористична организация, въпреки възраженията на Анкара.

Разбира се, трябва да се вземат предвид по-новите развития. Насърчени от победата на Байдън на изборите, терористите в Северна Сирия се прицелиха в турските войски, които играят жизненоважна роля за регионалната стабилност. Тези атаки доведоха до широко разпространени призиви за нова трансгранична военна операция сред турските граждани.

Нека обобщим: отношенията Турция-САЩ са обтегнати от ангажираността на Вашингтон с терористите от ПКК, проблемите с програмата за изтребители F-35 и решението на Турция да купи С-400 от Русия поради отказа на Вашингтон да продаде ракети „Пейтриът“ на Анкара. Има обаче дългогодишни проблеми, датиращи от годините на управление на Обама и Тръмп. Фетуллах Гюлен, ръководителят на опита за преврат през юли 2016 г. в Турция, продължава да живее в САЩ, което утежнява нещата.

Как да се постигне напредък, без засягане на тези въпроси?

Наскоро се състоя важен телефонен разговор между говорителя на турския президент Ибрахим Калън и съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан. Анализът на този разговор даде ценна информация. Белият дом изразява желание за изграждане на конструктивни връзки, разширяване на сферите на сътрудничество и ефективно управление на проблемите с разногласията. Любопитното е, че американците избират да се ангажират с „управлението“ на проблемите, вместо с решаването им.

Ето какво имат предвид те: отношенията на Вашингтон с Русия, Иран и Европейския съюз, политиката му в Източното Средиземноморие, стъпките му на енергийния пазар и присъствието му в Близкия изток са в противоречие с регионалния потенциал на Турция. Нито една от страните не желае да преразгледа позицията си, но и двете искат да имат силни отношения, да работят заедно по важни въпроси и да бъдат „затварящите въпроса“ в разногласията.

Според източници телефонното обаждане може да е прелюдия към първи разговор на президента Реджеп Тайип Ердоган с Джо Байдън. Ако е така, двамата лидери ще обсъждат дълго бъдещето на двустранните отношения на своите държави и ще изяснят много въпроси.

Яхия Бостан, “Сабах”/ превод: агенция БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де Факто

    32 3 Отговор
    Турци, Руснаци, Китайци - НЯМА БАЛЪЦИ.
    БАЛЪК е Ганьо.Само той е П0ДЛ0ГА, и не си гледа интереса.
  • 2 ФАКТОЛОГИЯ

    5 14 Отговор
    МНОГО ЛЪЖЕТЕ ОТ ФАКТИ, ТАКАВА СРЕЩА НЕ Е ИМАЛО. АМУДЖАТА И БАЙ ДАН. МНОГО ЛЪЖЕТЕ.

    Коментиран от #5

  • 3 Четник

    4 14 Отговор
    За Турция нямам идея но за България съм убеден,че ще бъде равноправен партньор и военнен съюзник на УСА.Ще им помагаме с каквото можем.

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Ганьо

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ФАКТОЛОГИЯ":

    Срещата в момента все още се договаря, но в анонс се споменаха някои неща.Това е.
  • 6 Шабан

    17 2 Отговор
    Ами Бай Реджеп им бърка в червата на говедарите и сега се чудят да се сърдят ли, да се радват ли! Пък и не се знае дали от това какво разстройство ще получат, диария или запек!!!
  • 7 Българина

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Четник":

    Най-вече ще помагаме на ФАЩ ПО ПРИНУДА с кинти, като им купуваме боклучивите оръжия на извънземни цени.
  • 8 Ердо

    2 1 Отговор
    Ердо е умен бойкойе е професор той вьрти ердо на прьститеси
  • 9 ми ,

    0 0 Отговор
    Какви да са ? Нали днес се возиха с лодки в Чьорнае моря ...
  • 10 Ердо

    0 0 Отговор
    Сште купим 75 парчета ф35 самолета ледарани бойко е вьнука христо ботев
  • 11 Брет Макгърк

    1 0 Отговор
    Οтношенията са идеални за любимия ми спорт. Ритници.

    Коментиран от #18

  • 12 Ердоган свърши

    7 16 Отговор
    Турските вестници приспиват хората. Чичо Дони приключи. Ласките и прошката свършиха. Обратно в миналото. Американците изискват пълно подаване, в противен случай ще се чуят силни шамари. S-400 обратно в Русия, освобождение на Кавала, човешки права, демокрация, отстраняване на турска армия от Кипър, освобождение на кюрдски политици и създаване на кюрдско-турска конфедерация и много други неприятни и несмилаеми за турските уши.

    Коментиран от #13, #17, #19, #20, #21, #22

  • 13 Напротив

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ердоган свърши":

    Турция винаги е била враг на Русия и затова САЩ ще продължават да ги подкрепят и също така защото турците са богати и ще купуват американски оръжия за милиарди...
    Турция печели многократно повече милиарди от бизнеса с Русия и руските туристи и затова е готова да плати тези 3,5 милиарда
    за С-400, които даже може после да ги нареже за скрап...
  • 14 Тти

    1 1 Отговор
    Апостола на демокрациата БОЙКО БОРИСОВ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хасан

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ердоган свърши":

    Хахаха ...по скоро би се създало Румелийска република отколкото турско кюрдска федерация или пък Кипър
  • 18 до Брет МакГърк

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Брет Макгърк":

    На световния рекет спорт ли му казваш? Много ритници, Турция, Китай, Русия, Иран, половината свят, да не ти се откачи ставата ?
  • 19 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ердоган свърши":

    Аркадаш алкач, не забравяй преди и след сън апчетата
  • 20 деменцията бай_дън

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ердоган свърши":

    Да си погледнат тяхната си демокрация и после да изнасят демокрация. Омръзна ми да пиша че в САЩ няма демокрация, доказано. В света има само 19 "напълно демократични" държави и САЩ не са от тях. Почти всички от тези държави са в Европа.
    Това показва годишният Индекс на демокрация за 2017 г., изготвен от Economist Intelligence Unit (EIU). Проучването хвърля поглед върху състоянието на демокрацията по света през 2017 г., като в него са включени 167 държави.
  • 21 Ердоган свърши в теб

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ердоган свърши":

    Толкова глупости не съм чел на едно място. Едно от тях, прочети какво е конфедерация и как се създава. Испанският върховен съд осъди лидерите на опита за отделяне на Каталуния през 2017 г. Агитаторите за сепаратизъм също са подсъдни. Като си толкова голям радетел за създаване на етнически държави в територията на дадена държава почни от България, шоплукстания, туркистания, ромостания.....
  • 22 българска поговорка

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ердоган свърши":

    "Преклонена глава сабя не я сече" Тя е ваша всушвайте се в нея, Турция не прави дълбоки поклони, тиквата е по метанета.

    Коментиран от #23

  • 23 Така е бате

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "българска поговорка":

    И ти от 1878 г, тази поговорка изпълняваш!
  • 24 Събуждането

    0 1 Отговор
    Жаждата за свобода е една от причините младите хора в Турция да искат да емигрират. Според проучване, проведено през септември 2020 г. от Изследователския център Аврася, върху извадка от 8 000 души 76% от анкетираните млади хора са заявили, че искат да напуснат страната. Поколение Z, т.е. младите хора, които не знаят нищо повече от безспорното управление на президента Ердоган, вярват, че той и неговата партия няма какво друго да предложат. Крайната поляризация на обществото - турци срещу кюрди, сунити срещу алевити, прогресивни срещу консерватори, светски срещу религиозни, реч на омразата срещу ЛГБТ от властите, плюс висока безработица, 1 на 2 не намира работа, са непреодолими проблеми за тях. Младите хора са недоволни от начина на управление на държавата. Те мислят за бъдещето си, но лидери с изостанал манталитет им предлагат да погледнат в миналото.

    Коментиран от #25

  • 25 Мехмед

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Събуждането":

    Замени думата Турция с България и Ердоган с Борисов и ще видиш, че се отнася за българите. Празна пропаганда! Оправяйте си кочината там, нас не ни мислете!
  • 26 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Отговора на въпроса в заглавието обощено е : Каквито са обикновенно
    Другото са празни приказки!
  • 27 Гост

    2 0 Отговор
    Турция винаги е била най верният съюзник на сащ,каквито и критики да си отправят,най големият враг на русия в региона са анадолците.САЩ ги държат в железни клещи,защото могат за нула време да разделят турция на две,организират кюрдска пролет и се пявяват две държави,тогава османлиите стават многократно по слаби и почти няма да имат влияние в региона.