Last news in Fakti

6 Февруари, 2021 19:00 4 832 81

Защо в България е толкова мръсно?

  • сметище-
  • боклук-
  • отпадъци

Мръсотията вън търпят и по чисто метафорични причини: защото чувстват, че тя е израз на по-дълбокия морален проблем - че страната е затънала в помия от лъжи, кражби и некадърно управление

Защо в България е толкова мръсно? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще ви го каже всеки лекар: един от признаците на депресията е загубата на желание да поддържаш чистота. А в България навсякъде е мръсно. Храсти, улици, паркове, дворове - всичко е потънало в боклуци и мръсотия.

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Пътешественикът из нашите земи навярно има чувството, че е попаднал в болничната стая на депресивно болен: леглото е неоправено, купичка кисело мляко мухлясва край прозореца, мухи бръмчат около нощното гърне. Ще ви го кажат лекарите: един от признаците на депресията е загубата на желание да поддържаш чистота.

България е потънала в депресия. И в мръсотия.

Защо е толкова мръсно в България? Ако като мен разхождате куче в София, със сигурност знаете, че улиците са пълни с кокали и всякакви други изхвърлени храни - моят домашен любимец сигурно си мисли, че излиза на ресторант. Кучкарите не събират след животните си, а ако ги попитате защо, ще се оправдаят, че при толкова скитащи кучета общият ефект от тяхната съзнателност не би бил особено голям. Сухите листа свободно си гният по улиците, а ако някой реши да прекопае градинката пред кооперацията, то ще е само под неговия собствен балкон. В Ковид-кризата ресторантите преминаха към продажба на храна за вкъщи, резултатът от което е, че в храстите и около кофите за боклук се трупат планини от кутии и найлони. Най-любопитен е начинът за справяне с графитите по българските стени - понеже никой не си прави труда да ги чисти, те се наслагват едни върху други и накрая писачите се отказват, тъй като виждат, че заниманието им е безсмислено.

Живея на неголяма улица в централен квартал и от десет години не съм виждал нито веднъж да я мият. В детството си също живеех на малка улица, но помня, че всеки месец минаваха с едни макари, върху които бяха навити гумени маркучи. От различни цепнатини избликват бурени, може би по програма за дивата природа. Вярно, навремето ни караха насила да хигиенизираме градинките и това никак не ни харесваше. Но ето ви демокрация - можем свободно да се организираме, можем и да изискваме от управляващите да поддържат някакво ниво на чистота. Но не го правим. Едните ще кажат: Само това ми трябва - да се занимавам с бурени. Другите ще се оправдават с ограничените ресурси на местния бюджет. На мен обаче ми се струва, че важна роля тук има усещането, че така или иначе бавно затъваме и нищо вече няма смисъл.

Страната е засипана от боклуци - изриват ги на едно място, а те се появяват на друго. Разходете се из българските села - в тях до ден днешен съществува институцията на „дерето“, където местните изсипват отпадъците си. Защо се чудите тогава, когато някой пусне в реката отровите от фабриката си? Оня ден се разправях с един съсед, който изхвърляше клони от двора си през оградата в парка насреща. „Ами нали е природа?“, оправдаваше се той. Щом парковете могат да се мислят като бунище, какво остава за полетата, за плажовете, за Рилските езера.

Ако пуснете едно търсене с думите „фекални води“, ще видите колко често избликва темата - както самите води, които избликват при всеки дъжд я във Варна, я от луксозните вили край София. Скоро министър Нанков каза, че една трета от българите нямат достъп до канализация. Заедно с Румъния сме на първо място по дворни клозети в ЕС - 15 на сто при близо нула в западната му част. Представяте си миризмите, насекомите, преливането и изпомпването на помийната яма. С удивление ще научите, че за мнозина по-възрастни хора в България външната тоалетна всъщност е въпрос на хигиена - смятат, че мръсното трябва да е именно вън, на двора. А как решават българските общини проблема с тоалетните на обществени места? Наместо да строят истински тоалетни с канализация, намериха еквивалент на дворните - така наречените химически тоалетни, които са толкова миризливи, че много граждани предпочитат директния контакт с природата. Защо не се възмущаваме? Ами който е по-претенциозен, си плаща за тоалетна в близкото кафене и толкова - айде сега, глезотии!

Градовете в България често напомнят абстрактните картини на Мондриан, особено откакто ГЕРБ се захвана с политиката на стиропора: един етаж саниран в бяло, другият в розово, третият и петият си стоят като след бомбардировка. Ще кажете - скъпо им е на хората да боядисват, едва свързват двата края. Не, тук не говоря за самодейните постройки в ромските гета, където живеят наистина бедните. Говоря за тези с жилище в центъра на София, което струва повече, отколкото ще спечелят през целия си живот. Когато влезете вътре, ще видите, че се стараят да поддържат апартамента си чистичък и уютен. А пред ръждясалата дворна врата често стои горд кросоувър, с който да преодоляват градските ями. Как да си обясним тази аномалия? Ами просто не им е важно как изглежда жилището отвън, „моят дом е моята естетическа крепост“, защото тази страна и без това е непоправима. Без обществен натиск няма и сериозни глоби от страна на властите, та да ги накарат да привеждат фасадите в приличен вид поне по главните улици. Започват едни юридически спорове - пък свещената частна собственост, пък културно наследство. Но истинско възмущение от разпадащите се мазилки не долавям.

Помия от лъжи, кражби и некадърно управление

Мръсотията вън търпят и по чисто метафорични причини: защото чувстват, че тя е израз на по-дълбокия морален проблем - че страната е затънала в помия от лъжи, кражби и некадърно управление. След кратки изблици на надежда по време на протестите през лятото, българинът като че ли отново потъва в тежката си депресия. Няма оправия, турско робство, комунизъм, продажна интелигенция... И ентропията следва своя ход по закона на Нютон, според който при абдикиране на човешкия фактор в крайна сметка всичко се превръща в боклук. Ако искаме да победим националната депресия и да върнем надеждата за промяна, дайте да започнем с най-простото - да извадим по една четка и да боядисаме оградата.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ами просто е

    58 8 Отговор
    Защото това е България и в нея живеят българи. Кои по-мургави, кои не чак толкоз...

    Коментиран от #75

  • 3 Как що

    67 11 Отговор
    Защото Герберите наемат фирми, които изхвърлят боклука, където им падне, за да не плащат такси на сметища и лапачката да е голяма.
  • 4 Ева

    79 0 Отговор
    Когато си мръсен и душата ти е мръсна, дъжавата е потънала в кал и мръсотия заради лошите управници, крадящи лъжещи и голяма част от населението е злобно, просто и неугледно
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 сигурно

    53 3 Отговор
    Мръсно е защото политицитте ни са много мръсни ,крадливи и лъжливи ,а законите са само на книга !

    Коментиран от #21

  • 7 Горан гнусев

    24 2 Отговор
    Я, мръсно.Тва е само усещане.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Светослав

    60 3 Отговор
    Защото ни липсват първите 7 годинки. Липсва възпитанието и морала, криво разбрана демокрация. В лошата Германия, където не бият протестиращи, където данък печалба е 40%,където всички спазват закона да сте го видели това? Няма и да го видите😀

    Коментиран от #52

  • 10 Пепи

    7 6 Отговор
    Защото имаме природа - живях в Испания и знам какво е.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Behemoth

    16 4 Отговор
    Гербераски ке.неф!
  • 14 Защо?

    36 2 Отговор
    Защото е домус.Няма ли половин педя г,,ом,,на пода и около себе си,не може да живее! Излиза от асансъора, носи плик с боклуци( вече е модерен- в кошарата да е чисто), оглежда се,и - бам в кошчето под пощенските кутии. Отвън,контейнерите са на дедет метра. В центъра: Уж Топ- център.Група от джиесем зомбита на Пици и кутия с кола.Ядат, хилят се и селфита.С десетки. Тръгват,а след тях салфетки,омазани с къри,мъри, майонези,смачкани кутии от кола и бира. И всички безучастно ги подминават.Доста и не го забелязват изобщо.

    Коментиран от #53

  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    21 4 Отговор
    ,хората се промениха,гледам добре облечени със здрави обувки,хора!За жалост мръсотията и преди бе голяма и сега още по голяма!Ако ме питате какво съм направил да не е така....Колкото мога докато се движа чистя и слагам в контейнерите,но последователите ми ги няма.....Явно е под гордоста на хората ,да почистят,а чакат .....пак бойко....

    Коментиран от #26

  • 16 народ

    24 6 Отговор
    Мръсен управляващ режим!
    Който краде от народа си - орязани доходи, пенсии, високи данъци... и никой от този режим не се интересува нито от духовна, нито от материална чистота!
  • 17 München

    32 2 Отговор
    Внасяме боклук от чужбина, а нашият е по реките и нивите, където трябва да е чисто. Ама много е важно, в Македония на какъв език говорят. Това е изместване фокусът от вътрешните проблеми. Едни, даже войни създават, само да се отвлече вниманието от собствените недостатъци.
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 33 Отговор
    Цялата чужда резидентура e активизирана максимално да плюе по ГЕРБ и ген. Б. Борисов. Това показва, че Борисов работи за България.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 перничанин

    32 5 Отговор
    Заинтригувах се от заглавието , а статията се оказа нула. Констатации и мъгляви обвинения, а решения кога? Отново друг ни е виновен.Подобни на автора съм ги виждал много, особено в парк Витоша. Събират боклука си в торбичка и я връзват на някой клон, очаквайки да мине "чистота" и да я прибере. Имам куче, имам и пликчета за боклуците след него. Видя ли някой "кучкар" спокойно му предлагам от моите пликчета, имам респектираща външност и може би заради това никой не ми отказва. Лятото заедно със съседите провеждаме обезтревяване на тротоарите, готино е с бира в ръка и на сладки приказки, работа за 2 часа. Така възпитах и детето ми, не чакаме Боко да почисти нашата уличка, чистим си я ние. Съгласен съм единствено, че институциите трябва да вземат контролните функции по-сериозно. Промяна на фасадата - одобрение от архитект, засаждане/рязане на дърво-одобрение от кметството. Сигурно ще се получи, но трябва да се задейства електронно правителство, електронно кметство, за да няма рушвети и ганьовщина.

    Коментиран от #50

  • 21 перничанин

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "сигурно":

    Все друг ни е виновен.
  • 22 Criminal

    15 1 Отговор
    Липса на култура, самосъзнание, контрол, управленчески способности.......Абе с 2 думи пълна нархия...........
  • 23 Ако е било чисто

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Диверсант":

    Какво сте чистели всяка събота и неделя? Истината е, че сме си мундари, не е нито русофили в, нито до русофобия....
  • 24 розово

    15 1 Отговор
    Не коментирайте преди да сте прочели и анализирали статията.Вижте вие къде сте и изхвърляте ли боклук макар и фас където и да е.
  • 25 мдаааа

    5 1 Отговор
    Аз от депресия даже не ставам от дивана да ходя до нужника ...😁😁🙄

    Коментиран от #54

  • 26 Behemoth

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Естествено че чакат БойкУ нали той прай всичко в кене.фа?
  • 27 Добър човек

    2 0 Отговор
    Защо хора са настройвали други хора против "1 човек от Варна", за да няма той соц среда, жена, да не постигна нищо в живота и да не живее никога истински добре ли ?!
  • 28 Ммм...да

    22 0 Отговор
    Отговора е много лесен.Защото сме прости ! Мразиме държавата и за това думата Родина е само бръщолевене на масата и биене в гърдите.
  • 29 ИДИ

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Диверсант":

    Другарю Ленински съботник,сега кой те е спрял да чистиш?

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Патето яки

    7 1 Отговор
    Ревизоро ще изчисти ама друг път, гледа си рахата и разрешава вноса на боклук. В европата всеки супермаркет изкупува обратно амбалажа а у нас всичко на боклука.
  • 32 Ицо Петрофф

    14 0 Отговор
    Другарю димчеф знаете ли защо е Западна Европа е чисто защото имат роби от България за да им чистят боклуците а тук ако накараме циганите да ни чистят за да си заслужават мястото си в обществото ще ни обвинят че сме расисти и ще ни оплюят навсякъде

    Коментиран от #37

  • 33 От Англия

    16 0 Отговор
    Защото сме бедна държава. В Англия се мърси много повече, но там се отделят огромни пари за почистване. Например, даденото населено място е разпределено на райони, има си назначен човек за всеки един район, и по цял ден го обикаля и събира книжки и фасове.
    Освен това, там глобите са солени, и се глобява всеки( без значение от пол,раса,религия) който е хванат със смет на неопределеното за това място.
    В БГ не става, не можеш да глобиш циганин, защото нпо-тата ще те осъдят- т.е. законите не са еднакви за всички.

    Коментиран от #39, #41

  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "ИДИ":

    В германия имат СЪБОТНИЦИ!!!ПИше домоуправителя бележка и си длъжен да слезеш,ако е един 6часа,ако 2 по 3 часа ,ако не слезе никой Глоба!Има избор!Там се чупи яко в петък,а събота до 10ч е чисто,даже по рано....
  • 35 Българин

    3 7 Отговор
    Живял съм в Германия, Испания и малко в Австрия. Верно чисто е, ама жените им са буци. А тук в България може и да е мръсно, но жените са мръсници също. А за мен това е важно, не дали е чисто на улицата. Затова се върнах и не съжалявам

    Коментиран от #45

  • 36 Sky-blue

    9 0 Отговор
    Защото сигани и селяни са едно нямат морал и ценности за тях е срам да си изхвърлят боклука а по селата родните места на 80 % на гражданите всички си изхвърлят боклука в реката или накрая на селото за съжаление това е картинката
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Зевс

    5 3 Отговор
    Защото ни управляват и от 30г. са ни управлявали мръсници.
  • 39 Да еааа!

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "От Англия":

    В Англия чекмеджетата вероятно са по малко на брой и по миниатюрни!
  • 40 EdinotBG

    5 3 Отговор
    Защото сме сметището на Европа. Тук си изхвърлят боклуците. И по мръсно ще стане.
  • 41 Criminal

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "От Англия":

    Съгласен, ама айде недей чак толкова да я хвалиш, кочина е и там пълна, щото и там не можеш да глобиш оня от тамбукту или другия с тюрбана, щото имали видиш ли права.......пълно е с боклуци и по магистралите и по населените места, а оня някъв сапиенс ми го сложили на митнически терминал, без да знае английски, другия не знае ляво и дясно, ама ще ти дава насоки с картинки.......тъй, че не я хвалете толкоз тая Англия..........
  • 42 44щщщщщгт

    6 0 Отговор
    Защото сме идиоти.
  • 43 Не е до това

    10 2 Отговор
    кой управлява държавата. Има безброй неща, които не зависят от политиците, а от самите нас. Просто огромна част от хората са безразлични към всичко, което е отвън. Не са в депресия, ходят си по света, виждат и разказват как е "там", но всичко, което е извън личния интерес, е незначително. Нямаме общност - тук всеки е срещу всеки. Зли сме, завистливи и невъзпитани, а онези, които не попадат в тези категории, просто нямат сили, средства и време да се борят с наглите и безотговорните. И както навсякъде и във всичко - мнозинството побеждава.
  • 44 Русенец

    3 8 Отговор
    В домовете на хората не е мръсно. Българите си поддържат собствеността, да има уют и чистота, дори лукс. Мръсно, мизерно и отвратително е само там, където трябва да поддържа държавата.
  • 45 тъпчо

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Ама защо са мръсници,не се ли позаплакват понякога?
  • 46 Шайба

    6 0 Отговор
    Уж тръгнахме да интегрираме циганите,пък то се оказа че и те също ни интегрирали и като се огледаш или заслушаш наоколо ти става ясно чия интеграция работи успешно и коя не,още повече че през последните няколко десетилетия циганите са и основните кръводарители на нацията,по обективни социално-икономически причини все пак,но фактите са налице,във вените ни тече циганска кръв.
  • 47 KENEPHBG

    5 0 Отговор
    Защото българина е keneph.
  • 48 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    тва е наследство от времето на соца.тогава основното възпитание бе че друг ще мисли за нас.българина няма самодисциплина и отговорност към общото .това е характерно за хора живели и възпитани в несвобода.никаде в европа не е такава кочина както у нас.щото само у нас остана толкова силен посткомунистическия модел.

    Коментиран от #55

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Име

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "перничанин":

    С бира в ръка??? И как се работи с бира в ръката? :D
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 готвачка

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Светослав":

    Хм, не е съвсем така...но да - в Германия е чисто...а има много начини за това: обществено-полезен труд, повече пари, по-добра организация, използване на нетрадиционни ресурси, ентусиазъм и желание в началниците, обучение на децата в училище и разбира се, за големи замърсявания - големи наказания...а, забравих - и повече отпуснати и усвоени ! пари за рециклиране, пречистване и екология.
  • 53 готвачка

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Защо?":

    хм, забелязват, но я си се обадил...може и да не осъмнеш...
  • 54 готвачка

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "мдаааа":

    авторът е прав - първото нещо, което явно си личи при депресията е ЗАПУСНАТОСТТА...
  • 55 готвачка

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    хайде, заври се някъде с тая твойта демокрация и лош комунизъм
  • 56 пппп

    8 2 Отговор
    С толко много роми нямаме шанс нито ние, нито държавата! Аз познавам огромно количество роми лично, и не познавам някой от тях да си изаде вафлата и да си прибере хъртийката в джоба! Или да изкара последната цигара от кутията и да НЕ я хвърли преди да е намерил кошче! Няма ШАНС!! Ами какво е по привинцията, към Самоков! ЛЕЛЕ

    Коментиран от #71

  • 57 БГ ОБИЧАИ

    3 0 Отговор
    Защото Политиците печелят от мръсотията.

    А народът обича да му е мръсно, обича бе, обича:
    торти на домашни любимци по тротоари Българи, тупане на пътеки над съседа Българи, фасове от балконите Българи, семки и бутилки от алкохол по градините Българи.
    Хранене на улични котки в, и извън общите части-зарази, миризми, гнусотия-Българи.

    Във всяка сграда има по една възрастна дама, която раздава риби, сосове, кокали на "бездомните животинчета", на входа, ама задължително на входа, защото освен коткокуче "любителката" други хора не съществуват.
    За да може съседите й да носят в домовете си наплъстена лепнеща мръсотия от обувките си и зарази от котки общуващи с мишки, умрели плъхове и птици, изскачащи от контейнери за боклук.
    Това че, хората ще се залазят с бактериални инфекции, токсоплазмози-вредни за бременни жени, глисти, бълхи не им пука.

    Българинът обича да му е мръсно, национален спорт.
  • 58 БГ обичаи

    4 0 Отговор
    Казал съм в БГ е въпрос на време, когато ще плъзне страшна епидемия.
    Да не е опасна като чумата, пренасяна от плъхове Франция, по веригата бездомни кучета и котки, птици.
    Улиците не се мият и дезифинкцират, дори по време на "пандемия".
    Чистотата не е политика на правителствата, който си изтърсва кичетата над съседите, изхвърля фасовете, хранителни отпадъци,бутилки алкохол, храни безстопанствени животни в общи части и входове, които дефекират в саксии по етажи и вони на амоняци, като му сложат глоба от 1500 лева, бързо ще се научи Ганьо, какво и къде трябва да го прави.

    Огромни глоби трябват за БГ хомо боклукос.
    В Германия глобите решават поведението на гражданите, а не че били възпитани и цивилизовани, просто там има страх от високи глоби-тази е истината.
    Я ги вижте нашите Ганьовци в чужбина, колко са кротки и хрисими на пътя, но там глобите са огромни.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Триумф такси

    6 0 Отговор
    Българина иска да е чисто,но не пази.Дори таксито ми да е почистено до блясък,българина го превръща в кочина.Кучешки косми по седалките,напикана тапицерия,рядко се случва но са и повръщали.Чистил съм и избърсани сополи на гърба на предните седалки.Повечето хора миришат лошо като влязат,защото не се къпят.Имам и колеги,които са нечистоплътни.
  • 61 Варна

    4 0 Отговор
    Негово Величество Селинджъра превзе градовете!Няма гражданско общество!Има селяндурска сбирщина!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 БПФ

    3 1 Отговор
    Мръсотията има и друга негативна функция - повишава престъпността !!! Прочетете за Теорията на счупените прозорци - ама то управляващите трябва най-напред да я прочетат, което няма да стане - особено оня, дето е чел една книга в живота си.
    Проблемът е решим с безмилостни мерки, глоби, за които виновните ще се преследват до дупка и принудителен труд - това за ония другите, дето хъхрят като говорят !!! За тях авторчето услужливо нищо не казва - ама аз виждам какво е пред нашия блок (едно боклучи няма) и виждам какво е около техните свърталища - купища б0клуци на някои места по-високи от кaтуните.
    И най-вече масирано да се изчисти цялата държава - и то най-вече гореспоменатите да свършат това, не само защото най-много замърсяват, ами и защото не работят, ама плюскат по три пъти на ден за наша сметка. Когато е чисто хората вече много по-малко замърсяват, още повече като има солени глоби.
  • 64 Реалист

    5 0 Отговор
    Евроатлантическа тоалетна . Сметището на Запада .
  • 65 Ердинч

    5 0 Отговор
    Хората си хвърлят фасовете на улицата.Плюят в краката си и се секнат с два пръста,след което се избърсват на стената или в дрехите си.Да не говорим,че не се мият след ползване на тоалет.Петър Дънов казва,че финните чувства в българина не са развити.Ще се изплюе върху земята по която ходи,ще прекърше клонче или ще откъсне листо и ще го хвърли веднага на земята.И не мога да разбера нещо-примерно тук има пешеходна пътека,а хората десет метра до нея си правят кози пътеки през тревата...
  • 66 БПФ

    3 0 Отговор
    Спомням си как нашият квартален парк - на границата на Татарлъ маала беше истинско бунище - буквално земята не се виждаше от боклуци - това през 90-те. Да, ама в един момент го изринаха, оправиха алеите, разчистиха храсталаците, засяха трева, турнаха пейки, също и кошчета нагъсто и... чудото стана !!! Хората не само започнаха да посещават масово и редовно парка, но и да пазят чисто - включително и рoмовете !!!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 бай Дън

    1 2 Отговор
    Мръсно правителство , мръсна държава. Банда мутри , хагли некадърници.
  • 69 Васил

    1 1 Отговор
    Израел от парче пустиня превърнаха земята в рай докато герб зеленината ще превърнат в пустиня.

    Коментиран от #70

  • 70 Мошето

    6 0 Отговор

    До коментар #69 от "Васил":

    На Израел до сега Германия е дала безвъзмездно над 100 милиарда, заради ВСВ, макар, че тогава държава Израел не е имало.Отделно САЩ са им дарили още не знам колко десетки милиарда.
    С толкова пари България не чиста, ами ще стане златна. По- горе писаха вече, че всичко опира до пари, а от България се извличат пари точно от тези богати държави в които е чисто.

    Коментиран от #73

  • 71 Турчина

    5 1 Отговор

    До коментар #56 от "пппп":

    Е,хайде сега!На вас все ромите са ви виновни!Политиците са ви виновни също!Америка ви е виновна...!Путин ви е виновен...!Турците са ви виновни...!Вие никога не сте виновни.

    Коментиран от #76

  • 72 Щото бегето е прокълнато

    1 0 Отговор
    И живеят прокълнати човеци
  • 73 Шайба

    3 2 Отговор

    До коментар #70 от "Мошето":

    Вярвай си,че ако ни дадат 100 милиарда тук ще стане райска градина,по скоро ще се случи обратното,парите ще потънат из нечии джобове и шкафчета,а навън ще стане още по-голяма цигания
  • 74 На всякъде Общините начисляват и вземат

    2 0 Отговор
    Такса смет??? А Общините нито събират нито извозват Смет??? Хората, населението, къде и какво да е правят тази Смет??? Чиновниците, Общински, Областни, те не вършат нищо за да е извозена и събрана, преработена тази Смет!! Калинки до Калинки, наши хора, дъщери, жени, Безделници, пълно бюро до Бюро, некадърник до некадърник" Няма по Вредно нещо в една Държава от Чиновника!!" "Атанас Буров!!!
  • 75 Истина е

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ами просто е":

    Приятен , отговор!

    Но всичко идва, от "първите седем години" на навици!
  • 76 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #71 от "Турчина":

    тук си прав на 100%.виновни сме си ние.всеки хвърля цапа и накрая вика боико е виновен!

    Коментиран от #79

  • 77 Уйке

    1 0 Отговор
    Опазването на чистотата в България трябва да бъде национална кауза!Като начало в министерството на околната среда и водите,трябва да работят не синекури чиновници и министри, а хора с виждане на проблемите и Воля за тяхното решаване! Сегашния министър вдига много пушилка за язовирите, но до сега не съм го чул да говори за боклуците затрупали иначе красивата ни Родина! Надявам се с отиването си от власта управляващите боклуци, ще започне и изчистването на природата! Хората, които управляват сега, не ги интересува нито народа, нито природата. Интересува ги само колкото се може повече да откраднат!
  • 78 ДядоСтою

    1 0 Отговор
    ЗАРАДИ ИНДИИЦИТЕ ВИЖТЕ В ТУБАТА КАК ЖИВЕЯТ ИНДИИЦИТЕ И ЗАРАДИ БОКЛУКА НА ЕС ТЕ ТОВА СА ДВАТА ПРОБЛЕМА
  • 79 Факт

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "стоян георгиев":

    Нее вярно че всеки цапа я е скрии въпрос на възпитание е много хора не цапат

    Коментиран от #81

  • 80 Майк Алън Патън

    0 0 Отговор
    Това пак е провокация срещу богоугодния Бойко от Станишев , Орешарски , Путин , а дори и от Дарт Вейдър и Ханибал Лектър . Лоши хора !
  • 81 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "Факт":

    не е вярно че всеки цапа наистина,аз например не цапам,но масовката го прави ежедневно.затова е и такава кочина у нас или не си забелязал?