Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 15:02 4 737 29

Мокрите обувки и кирливите ризи

  • ток-
  • шахта-
  • мокри обувки

Докато хората с яке на марка с буквата „м“ ни съветват да вървим пеша, други хора, джапайки с мокрите обувки…

Мокрите обувки и кирливите ризи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В метростанциите явно вече е забранено да пребиваваш безцелно. Това го разбрах преди няколко дни, докато чаках приятелка да ме вземе с колата си. Излязох от метрото и открих, че подобно на пейките и масите в моловете, в метростанцията бяха оградили празното пространство. Стори ми се много странно да оградиш празно пространство, но какво да правя – излязох в „Голямото застудяване“.

В София никога няма задръствания, моята приятелка не попадна в такова, просто някак закъсня. Последваха трийсет минути отрезвителен студ, голяма веселба. Беше студено да си ровя в телефона и понеже не гледах Бойко, гледах хората около себе си.

Първо ми направиха впечатление една жена и един мъж. Жената беше с гумени обувки, викаше. Може би беше пияна, може би не. Мъжът или се опитваше да открие скришно място, където тя да повърне, или търсеше място да извърши все някоя нужда. По едно време я замъкна зад метространцията, после отново се появиха.

След това забелязах едно момче. Откривам, че вероятно ми е странен навик да гледам хората в обувките, но и него забелязах заради това, което носеше на краката си – класически бежови мъжки боти, имитация на една марка с „т“. Дясната бота беше спукана при малкия пръст.

А навън – кучешки студ. Вятърът хапе, вали и сняг. В топлата метространция празното пространство се охранява. Задръстването е петъчно софийско, автобусите посещават спирката по щастлива случайност, не по разписание.

И се замислих за контрастите. Докато някои неща вървят с 200-та, други (ваксинацията срещу COVID) се влачат. Докато едни деца „вкъщи реват“, други ги удря ток. Докато едни се топлят в скъпо яке на марка с буквата „м“, други носят скъсани обувки посред зима. И докато хората с яке на марка с буквата „м“ ни съветват да вървим пеша, други хора, джапайки с мокрите обувки… Апосиопеза.

Апосиопезата обаче е изградена от точки. Точката, откъдето и да я гледаш, ни съобщава за край. По-скоро и дано завинаги.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    24 61 Отговор
    Ако авторката си разбира статията, ще се радвам.

    Коментиран от #6, #20

  • 2 Хайл

    63 8 Отговор
    Интересна статия , със смисъл . Да се замислиш малко . Как живеят хората около нас.
  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    65 2 Отговор
    От днес : "Ами хОди пешА бе!" вече е заплаха за убийство‼
  • 4 Шамара

    11 59 Отговор
    Ами дакато чакаше не ти ли дойде на ум да скочиш под метрото, та да спреш да ръсиш глупости?
  • 5 Последния Софиянец

    73 5 Отговор
    Платените медии се занимават само с внуците на Бойко и сина на Радев,а за това бедно момче не им пука.Момчето е помагало на баща си да ринат сняг в зверския студ за 10 лв да си купят хляб.И е загубило живота си заради корупцията в Общината и ЧЕЗ.Ама сития на гладния не вярва.В България бедните и безработните не ги имат за хора.

    Коментиран от #21

  • 6 Вучо Вучо

    8 28 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Ако авторката си беше написала статията в мерена реч,щяха да и платят двоен хонорар.

    Коментиран от #22

  • 7 БАЙ Х@Й ‼

    12 1 Отговор
    Апосиопезата обаче е изградена от точки. 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #9

  • 8 пройчо

    35 5 Отговор
    "... Беше студено да си ровя в телефона и понеже не гледах Бойко, гледах хората около себе си..."**** Диването ,почти 24 часа не се е проявявал медийно,странно е !
  • 9 Апосиопезата...

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼":

    е изобразена посредством многоточие (много/три точки). 😶

    Коментиран от #12, #16

  • 10 браво за

    24 2 Отговор
    статията,а ножицата между мозъчни/коментар 2 например/ и безмозъчни/повечето други коментари/ в се разтваря още повече!
  • 11 "Апосиопезата обаче е изградена от точки

    17 1 Отговор
    Точката, откъдето и да я гледаш, ни съобщава за край." - не е точно така. Една точка говори за край. Многоточието говори за нещо недоизказано, респ.незавършено - т.е. обратното на край. Текстът е хубав, смислен. Заключителният абзац е по-скоро ефектен, но, за съжаление, и леко дефектен. В зависимост от гледната точка.
  • 12 БАЙ Х@Й ‼

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Апосиопезата...":

    Не се хваля с книгите които съм прочел! Но никъде след ... не бях виждал изписано апосиопеза! Никъде не съм срещал и "това е хипербола", "това беше метафора" ... (апосиопеза)‼

    Коментиран от #14, #15

  • 13 сила

    12 1 Отговор
    В МЕТРОТО СЕ ПОДВИЗАВАТ НАЙ МАЛОУМНИТЕ МИЛИЦИОНЕРИ КОИТО МОГАТ ДА СЕ ПРЪКНАТ ОТ ИНТЕРНАТА ЗА ПОЛУИДИОТИ В ПАЗАРДЖИК....ДОКАЗАНО Е
  • 14 И аз не съм,

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ Х@Й ‼":

    но лошо няма. Предполагам, че първото споменаване на понятието "апосиопеза" цели въвеждане на заключителния абзац, който, както споменах, ми се струва не толкова удачен/силен. Но иначе, добре е да публикуват такива авторски текстове от време на време. Да се научат да пишат журналистите, а не само да копират. Да кажем, че това с апосиопезата е някакъв стил на авторката.
  • 15 Реално погледнато,

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ Х@Й ‼":

    на целия текст може да се гледа като на апосиопеза - започнати, но недовършени (или само привидно завършени) мисли. 🤔
  • 16 или 4 fyi

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Апосиопезата...":

    Апосиопеза (от гръцки: ἀποσιώπησις, замълчаване) е стилистична фигура в реториката, при която ораторът внезапно замлъква и оставя недоизказана мисълта си, обикновено под влияние на силно вълнение или притворство. По този начин се предизвиква обрат в мислите на слушателите. Освен в реториката, замълчаване се използва в драматургията и белетристиката.

    Графически апосиопезата се обозначава с многоточие.

    Коментиран от #17

  • 17 Това за какво

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "или 4 fyi":

    ми го копира от Уикипедия?

    Коментиран от #26

  • 18 Зик.

    15 1 Отговор
    Да се замислим. А не да вървим като коне с капаци. Да се огледа ме как живеят другите . Как са облечени . Как изглеждат . Тази статия доказва , че не обръща ме внимание какво става около нас . Повечето хора вървят , и си гледат телефона ,пишат си из разните платформи . За последните месеци , защото като ходя из града се оглеждам , видях само 3 души да четат книги от телефона или от четец за електронни книги . Повечето блеят или пишат из фейса .
  • 19 Льокрем

    3 3 Отговор
    Едно четене не ми стигна. Трябваше ми и второ четене, за да възприема автора като силует на музикант зад три тюлени пердета, свирещ на арфа почти без да докосва струните. За злощастие примитивните ми възприятия са твърде груби и нечувствителни, за да чуя приглушените звуци и да ги сглобя в мелодия.
  • 20 Светла

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Нека да ти обЯсна - авторката или който и да е, ТИ ГОВОРИ за това, което Е, но НЕ СЕ забелязва...всъщност КОЙ ТРЯБВА ДА ГО ЗАБЕЛЕЖИ...? Аз или ти, или някой друг...или пак ще си разправяме за приказката за детето, дето казвало, че царят е гол, но нямало кой да забележи...
  • 21 Тухла

    0 7 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    хм, знае ли човек, ами ако се е опитвало да открадне кабел...заедно с баща си...

    Коментиран от #23

  • 22 читателка

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Вучо Вучо":

    зависи от вестника...
  • 23 Ами, ако не е?

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тухла":

    Хайде стига глупости! Опитвало се да открадне кабел по обяд, на оживено място... Засрами се малко!
  • 24 Де Факто

    9 1 Отговор
    АКО ИСКАТЕ ДА ВИДИТЕ КАТОРЖНИЦИ,
    ОТИДЕТЕ В СЕВЕРОЗАПАДА....ПЪЛНО Е.
    Хората буквално носят дрипи.

    Коментиран от #25

  • 25 Брадвата

    10 3 Отговор

    До коментар #24 от "Де Факто":

    Джипката не ходи там. Тера инкогнита. Даже концерт на Орлин Горанов забраниха, да не би да покажат нещастниците с дрехи от '80-те на камера.. Чист концлагер е.
  • 26 Бриго Бичкията

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Това за какво":

    За такива като мен дето не знаят какво значение има тази дума😁
  • 27 тате

    1 0 Отговор
    бакър....?!..Макара,и лапна `тока`..
  • 28 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ТЪЖНО БЕШЕ ,НО ГЪРЦИТЕ РАЗПОЗНАВАЛИ БЪЛГАРИТЕ ПО ОБУВКИТЕ . ЗА ГЪРЦИТЕ Е ЦЯЛ РИТУАЛ , ДА ПРИВЕДЪТ ОБУВКИТЕ СИ ДО ПЕРФЕКТЕН БЛЯСЪК , С МИКС ОТ ОБУВНА КОЗМЕТИКА.БЪЛГАРИНЪТ ОЩЕ ПРИПЯВА ОНЗИ ТЕКС :
    МИНЬОР Е МОЯТ ТАТКО ,МИНЬОР ЩЕ СЪМ И АЗ .
    АХХХХ , САМО ДА ПОРАСНА , ПЪК ВИЖТЕ СИ ОБУВКИТЕ ТОГАЗ.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.