Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 10:00 4 288 42

"Живеем в скапана държава, където младите хора умират"

  • кабел-
  • смърт-
  • момче-
  • скапана държава-
  • инцидент-
  • ток-
  • ес-
  • небрежност-
  • софия

Оголен кабел уби 16-годишно момче в София. Не за първи път нехайството и стремежът към бърза печалба в България отнемат човешки животи.

"Живеем в скапана държава, където младите хора умират" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Смъртта на дете от необезопасен електрически кабел в шахта в София ми припомни едни думи, изпълнени с гняв и болка, които чух преди 20 години и които никога няма да забравя: "живеем в скапана държава, където младите хора умират". Те бяха произнесени от приятеля на шестнадесетгодишната Елеонора Димитрова, след като тя издъхна на 30.01.2001 година. Елеонора стана жертва на рикоширал куршум, изстрелян от почерпен полицай.

На пръв поглед между двата случая няма връзка - освен, разбира се, необяснимата баналност на злото, връхлетяло, както обикновено, изневиделица. Животът на две деца на 16 години е прекъснат жестоко на централни булеварди в столицата: на "Иван Гешов" през 2021-а и на "Патриарх Евтимий" през 2001-а.

Дали обаче сходствата свършват дотук?

Зад хаоса в администрацията и правосъдието, с който очите ни сякаш започват свикват, и загубата на човешки животи в тези случаи стои един общ знаменател - призраците на дерайлиралите институции.

Убиецът на Елеонора бе осъден на четири години затвор, от които излежа три и след това бе пуснат на свобода. В случая с починалото преди дни момче, уж "по обективни причини", е по-трудно да се установи вината. Институциите са улеснени в опитите си да бягат от отговорност като си прехвърлят топката. Тук привидно няма ръка, държаща димящ пистолет; затова и вината засега се приписва на неодушевен предмет - на "кабела убиец", на "необезопасената шахта" и т.н. Фактите обаче сочат друго: кабелът е захранвал търговски обект, за чието премахване има преписка още от 2018-а, освен това е бил монтиран по начин, който го е превърнал в смъртоносен капан.

Престъпната небрежност не датира от вчера

Могат да се направят препратки и към други случаи, при които у нас престъпна небрежност при строителни и ремонтни работи води до загуба на човешки живот. През 2005-а например 34-годишен мъж загина, поразен от ток в шадравана на площад "Славейков" в София. Фонтанът бе собственост на общинската фирма пазари "Теменуга”. През 2013-а 11-годишно момченце почина от токов удар, прескачайки металната ограда на двора на училище в с. Копривлен. Само през последните години имаше няколко случая с хора, пропаднали в асансьорни шахти, поради технически неизправности на съоръженията. А през 2018-а съдът оправда и четиримата обвиняеми за смъртта на две жени, които на 19.09.2006 г. бяха премазани в автомобила си от ул. "Алабин" в центъра на София след като пететажна сграда се срути.

Стремежът за бърза печалба се превърна в сериен убиец

Дали влизането на страната ни в ЕС през 2007 доведе до повече справедливост? Дали беззаконието спря да бъде норма или напротив - проявите му още повече зачестиха? В България щедрите финансови потоци от Европа бяха посрещнати с възторг от институционалните пирати. Институционият упадък не бележи признаци на подобрение през последните десетина години. Напротив, при правителствата на ГЕРБ корупцията не само не бе ограничена, а пусна по-дълбоки корени. Но ще бъде евтин популизъм да припишем всички беди, сполетели държавата ни, само на една конкретна партия или управление.

Защото тук не става дума само за институции. Не е достатъчно просто назидателно да размахаме пръст към "лошите управници". Институциите у нас вегетират, изпълнена с арогантност, всепозволеност, тарикатлък на едро и дребно, стремеж за бърза печалба на всяка цена. Тази атмосфера се стеле над цялото общество. Да се строи и ремонтира набързо, като законовите изисквания се заобикалят чрез стимулирането на съответните органи с подаръци, остава широко разпространена практика в България.

Човешки животи стават жертва на ненаситността

През 2006-а познати от Франция, които бяха резервирали стая в чисто нов петзвезден хотел на брега в Созопол, бяха изумени от това, че луксозният апартамент върви в неочакван "комплект" с куп архитектурни дефекти, включително липса на топла вода - причинени от немарливостта на майсторите или от бързането на собствениците на хотела. За щастие, тази лятна история се размина само с шеги и закачки. Но срутващите се хотели на брега на морето могат да се превърнат в огромна трагедия. Девалвирането на човешкия живот става за сметка на стремежа към задоволяване на ненаситността. Докато това е господстващата ценността система, виновниците ще минават между капките, а хората ще продължат да загиват в шахтите-убийци, осеяли България като лунни кратери, изградени от общественото нехайство.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    32 11 Отговор
    А на останалите млади им се иска да са умрели.

    Коментиран от #9

  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    48 1 Отговор
    Държавите са такива каквито ги направят властите и народите‼

    Коментиран от #39

  • 3 ужас

    34 9 Отговор
    В БГ. човешкият живот е по евтин от кучешкият в бяла държава !!!
  • 4 НОЩ

    37 6 Отговор
    Как така от първи по смъртност в света по данни на ООН изведнъж станахме на 15 място. ГРОБ явно са включили фабриката на лъжите.
  • 5 Виж ти,

    12 21 Отговор
    а в другите държави умират само стари хора. Много сте от качили в този сайт и публикуватерлинията само лъжи и глупости.
  • 6 3d world

    28 6 Отговор
    бойко срутището , чекмеджето , джипката гаджето на доган гешев ипеевски да си ходи с 2000 ГРОБ Е МФИЯ ПОЗОР ЗАТВОР !!!!!!!
  • 7 родител

    33 4 Отговор
    За това младите бягат като чумави -тъй като никой не им гаранира живота !
  • 8 колю

    9 19 Отговор
    Ясно, DW е статията, но кой продажен българин не смее да си пише името отдолу. А това просто беше поредния циганин, който се опитваше да гепи кабела.
  • 9 Знаещ

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "Мислещ":

    Че кой ти пречи?? Вместо,да искаш направи го! Аман от бездарни мрънкялници...
  • 10 Вис

    16 8 Отговор
    Не четете статиите на дойче веле Финансира се от сина на Сорос.Целта е да се разединява обществото ни и да се убива самочувствието ни.В едно единно общество не могат да виреят В унгария ги забраниха. Млади хора умират на всякъде всеки божи ден Това е нормалитет в сегашния свят в който живеем.И от ток и от катастрофи и от наркотици и от убийства.Просто съдба.В един момент се отказваш на грешното място в грешния час
  • 11 БАЙ Х@Й ‼

    16 5 Отговор
    България при Крум и Симеон! България при Асеневци и Ивайло! България с Иванчо Хаджипенчович ( подписал смъртната присъда на Левски и Търновската конституция)! България на Капитан Петко Войвода ( тачен, преследван, честван)! България с мутрите и управлявана от мутрите! " НАРОДЕ????"‼
  • 12 да да

    16 5 Отговор
    матряла е скапан!
    матряла прави държавата!
    мързели и мрънкаш матрял - това е !
  • 13 Българка

    20 12 Отговор
    Инcтитуциитe у нac вeгeтирaт, изпълнeнa c aрoгaнтнocт, вceпoзвoлeнocт, тaрикaтлък нa eдрo и дрeбнo, cтрeмeж зa бързa пeчaлбa нa вcякa цeнa. Тaзи aтмocфeрa ce cтeлe нaд цялoтo oбщecтвo. Дa ce cтрoи и рeмoнтирa нaбързo, кaтo зaкoнoвитe изиcквaния ce зaoбикaлят чрeз cтимулирaнeтo нa cъoтвeтнитe oргaни c пoдaръци, ocтaвa ширoкo рaзпрocтрaнeнa прaктикa в Бългaрия."
    Статията показва обективно грозната действителност в превзетата от мафията държава. Момчето не просто е убито, то е екзекутирано с ток без да е виновно.
    Доколкото разбирам в момента издирват собственика на павилиона, захранен с кабела- убиец. Собственикът е общински съветник от ГЕРБ

    Коментиран от #17, #30

  • 14 Рангелов

    8 8 Отговор
    А къде не умират млади хора ? Една държава ми покажи, дето всичко е идеално. Какво общо има държавата, че някой всезнайко като теб е решил да спечели някой лев, като "тегли една жица" . Ама нали е чул от такива като теб, че няма ред, че държавата това, държавата онова, що да не вземе парите. Държавата във всяка шахта по един полицай ли да сложи ? Ами мисли малко. Да не би държавен служител да използва чужда / на Пътна сигнализация / шахта за да прехвърля ток ? Ти какво, идеален ли си. Ами погледни се ?
  • 15 Мъдрият

    10 9 Отговор
    Нещастни случаи винаги ще има.

    Има и в "най-нескапаните" по вашия критерий държави, но това не е повод да недоволстваме от държавата.

    Аз пък съм патриот и си обичам родината: България! И никога няма да я обидя! Бог да пази България!

    Коментиран от #33

  • 16 В.В.П.

    9 0 Отговор
    България,,е мнооого далече от живота в общност..Трудно е за разбиране,,,Да мислиш за другите.
  • 17 расистчо

    8 11 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    И как разбра? Или пускаш нещо в пространството, ей така - нарочно и с цел. Кой общински съветник има павилион ? Каква искаш да кажеш с последното изречение ? ГЕРБ са маскари отново. Аман от червени лъжци. Колкото и да лъжете на умирачка, пак ще гласуваме за тях. С всяки "компромат" от типа на чекмеджета зарити с евро и кюлчета, микробусите с двойни дъна, къщи с любовници в Испания, Швейцария, Барбадос, мобилизирате все повече и повече хора за ГЕРБ. Продължавайте.

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 МОШЕНИЦИ

    7 2 Отговор
    МЕСТАН НЕ Е В ЗАТВОРА , КАКВО КАТО ВСИЧКИ ЗНАЯТ ЧЕ Е УБИЕЦ ................ СЪЩОТО ЩЕ Е И С КАБЕЛА - НЕГО ЩЕ ВКАРАТ В ЗАТВОРА
  • 20 Българка

    6 9 Отговор

    До коментар #17 от "расистчо":

    Разбрала съм от обявена вече информация, че собственик на павилиона е общински съветник от Варна

    Коментиран от #23

  • 21 XYZ

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "расистчо":

    сляп, глух, за мозък да не говорим
  • 22 До Фандъкова - водач на листа за СЦЗ

    11 7 Отговор
    ОПРЕДЕЛЕНО ВИНОВНА Е ФАНДЪКОВА И НЕЙНАТА КАМАРИЛА ОТ САТЕЛИТИ. ТОВА, ЧЕ ОГОЛЕН КАБЕЛ УБИ ЦИГАНЕТО (БОГ ДА ГО ПРОСТИ), Е САМО ВЪРХЪТ НА БЕЗХАБЕРИЕТО. АКО СЛУЧКАТА СЕ БЕ РАЗИГРАЛА ПРЕДИ 1-2 ГОДИНИ, ТИХОМЪЛКОМ ЩЕШЕ ДА СЕ ПЛАТИ НА СЕМЕЙСТВОТО И ТОЛКОЗ. АМА СЕГА ИДАТ ИЗБОРИ! Г-ЖО ФАНДЪКОВА, ТАМ ВЪВ "ФАКУЛТЕТО", СЪВСЕМ НАБЛИЗО, ХИЛЯДИ ЦИГАНИ (ВАШ ПРИВИЛЕГИРОВАН ЕЛЕКТОРАТ) ЖИВЕЯТ В НЕЗАКОННИ ПОСТРОЙКИ НА ОБЩИНСКИ ТЕРЕН, НЕЗАКОННО СА СА СВЪРЗАЛИ С ВОДА И ТОК, ЕЖЕДНЕВНО БЕЗНАКАЗАНО КРАДАТ ОТКЪДЕТО И КАКВОТО МОГАТ. КЪДЕ ТЪРСИТЕ ВИНОВНИК БЕ, ФАНДЪКОВА, ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО НАМЕРИТЕ. АМИ ИДЕТЕ ДО НАЙ- БЛИЗКОТО ОГЛЕДАЛО И СЕ СЪСРЕДОТОЧЕТЕ ВЪРХУ ВИДЯНОТО! ЗАЩО
    ВИЕ ИМ ДАВАТЕ ПОМОЩИ, КРАДЕЙКИ ОТ НАШИЯ ХЛЯБ, А НЕ ГИ НАКАРАТЕ ДА ЗАСАДЯТ ПОНЕ ЕДНО ДЪРВО? АЗ КАТО УЧЕНИК, А И СЛЕД ТОВА, СЪМ ЗАСАДИЛ ПО БРИГАДИ СТОТИЦИ ДЪРВЕТА - АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО! ТОВА Е И ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ ДА НЕ СЪМ ВАШ ФЕН!
  • 23 Българка

    6 10 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    съветник от ГЕРБ. Това обяснява "слепотата" на община София от 2011 г. Очаквам официално големите ТВ да потвърдят или отрекат информацията за собственика
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 BigBulgarianBoss

    9 4 Отговор
    И кой го написа това глупаво заглавие на тази убита статийка?

    Коментиран от #27

  • 26 боко

    7 8 Отговор
    ГЕРБОСТРОЙ - всичко построено е разруха от тях с огромни кражби!
  • 27 МАФИЯ НА ББ

    8 7 Отговор

    До коментар #25 от "BigBulgarianBoss":

    МАФИОТСКА ДЪРЖАВА, ЖИВЕЕМ В МАФИОТСКА ДЪРЖАВА,ДЕТО МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА И ЧЕКМЕДЖЕ.AКO CЛУЧКAТA CE БE РAЗИГРAЛA ПРEДИ 1-2 ГOДИНИ, ТИХOМЪЛКOМ ЩEШE ДA CE ПЛAТИ НA CEМEЙCТВOТO И ТOЛКOЗ. AМA CEГA ИДAТ ИЗБOРИ! Г-ЖO ФAНДЪКOВA, ТAМ ВЪВ "ФAКУЛТEТO", CЪВCEМ НAБЛИЗO, ХИЛЯДИ ЦИГAНИ (ВAШ ПРИВИЛEГИРOВAН EЛEКТOРAТ) ЖИВEЯТ В НEЗAКOННИ ПOCТРOЙКИ НA OБЩИНCКИ ТEРEН, НEЗAКOННO CA CA CВЪРЗAЛИ C ВOДA И ТOК, EЖEДНEВНO БEЗНAКAЗAНO КРAДAТ OТКЪДEТO И КAКВOТO МOГAТ. КЪДE ТЪРCИТE ВИНOВНИК БE, ФAНДЪКOВA, ЧE НE МOЖEТE ДA ГO НAМEРИТE. AМИ ИДEТE ДO НAЙ- БЛИЗКOТO OГЛEДAЛO И CE CЪCРEДOТOЧEТE ВЪРХУ ВИДЯНOТO! ЗAЩO,ВИE ИМ ДAВAТE ПOМOЩИ, КРAДEЙКИ OТ НAШИЯ ХЛЯБ, A НE ГИ НAКAРAТE ДA ЗACAДЯТ ПOНE EДНO ДЪРВO? AЗ КAТO УЧEНИК, A И CЛEД ТOВA, CЪМ ЗACAДИЛ ПO БРИГAДИ CТOТИЦИ ДЪРВEТA - AБCOЛЮТНO БEЗПЛAТНO! ТOВA E И EДНA OТ ПРИЧИНИТE ДA НE CЪМ ВAШ ФEН!
  • 28 Васил

    6 6 Отговор
    За диктатора от Банкя и Фандъкова живота не значи нищо важни са чекмеджетата.
  • 29 Тредстоун

    8 8 Отговор
    Как от един инцидент , нещастен случай , червените маймуни и сие си справят пиар. Не се свенят пред нищо тия труфели , оголен кабел поставен с цел да се краде ток , едва ли ще е питана общината или кмета , това което е видно от цялата ситуация е че хората гледат да прекарат държавата , да минат метър , да не си плащат , остатъци от дивия комунизъм. От там и самото нещастие , глупака е взел сигурно и най евтиния кабел. Не им е виновна държавата , такова им е съзнанието.
  • 30 !!!?

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Ти съучасник на скапаната държава...врещищ като истеричка в акутен амок по всичко заобикалящо те !!!?
  • 31 Групова безотговорност

    7 6 Отговор
    България е смъртоносно място, смъртността при трудова злополука е три пъти по висока от немска.. Това е същото.. Некадърнистта и безхаберието водят до смърт.
  • 32 www

    2 0 Отговор
    Скапана е, щото ви мързи да си замъкнете задниците до избирателните секции и да промените нещата!

    Коментиран от #41

  • 33 До мъдрия

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мъдрият":

    ,, Пазете Хората,!!!каза БоК Тиква..Ще те направи безсмъртен,но първо ще си щастлив..щото си любвеобилен.И обичаш страната си ..!!Дъъъ Бог.Хахаха...
  • 34 Behemoth

    0 1 Отговор
    Просто тинята прави хубавото в тая кочина и затова.....когато поколение и нещо живее в турболентна среда отгоре изкача мръсотията...в нормалните държави тинята е отдолу а най отгоре бистрата вода....
  • 35 Зайо

    3 1 Отговор
    Не съм съгласен, алчност, мързел и простотия има навсякъде, където има хора. Разликата е в законите и функционирането на държавата. В нашия случай няма такава. Органите, които би трябвало да следят за ред, правила и структура, са само поредната банда. Ужасно е, че ЕС с безразличие или неуместни намеси, само допринася за дестабилизация на държавата. Но това е някак си логично, защото те нямат интерес да функционираме като стабилна държава, достатъчно им е, че ползват територията ни и човешкия ресурс.

    Коментиран от #36

  • 36 Простотия каза

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Зайо":

    Не е вярно. ЕС НЕ ТИ Е ВИНОВЕН! Запомни това.

    Ти само си го написал и си си отговорил. Има закони, има и институции, но хората, които работят в тях НЯМАТ грам интерес да следят за тяхното спазване.

    В България На. Никой. Не. Му. Пука !! Ако ще и в извенземния съюза да влезеш.
  • 37 Петре

    3 0 Отговор
    подобни неща се случват и в много други държави по света, стига си вил на умряло и стига си се упражнявал в словоблудство.
  • 38 Матей

    3 0 Отговор
    Кой те бръсне за човек,щом си под тираничното управление на мафията-герб,нямаш ли пари и власт,ти си никой.Има някакъв ред,но изопачен и извратен,в култ е издигната арогантността,ашлашкото и наперено държание,предизвикателно и злобно.Мнозина се овълчиха,така е по-лесно,културните обноски се считат като проява на слабост и глупост.Бясното каране на коли е едно от проявленията на самонадеяност и незачитане на чуждия живот,бабаитлък,сам юнак на коня.Всичко се купува и продава,това е проблема и купищата мръсни пари ,които се натрупаха в нечии ръце .
  • 39 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼":

    ....а колониите ,са такива каквито ги направи империята!!!!!!!
  • 40 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Съгласно неолибералната идеология ДЪРЖАВАТА Е ПАГУБНА/////ДЪРЖАВАТА Е ЛОШ СТОПАНИН И УПРАВЛЯВАЩ!!!???нъл помните този лозунг!!!ПАЗАРЪТ Е ВСИЧКО И НАВСЯКЪДЕ,АЛЧНОСТТА Е ВОДЕЩА В ЧОВЕШКИТЕ ОТНОШЕНИЯ......ТОВА го наложиха със,,ШОКОВАТА ТЕРАПИЯ,,!!!!!ако я помните де....НО ТОВА е резултатът!!!!!Разбира ,,САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ!!!!!!,,...тъй внушават от ЦРУто...
  • 41 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "www":

    ЛЪЖЕШ!!!!Като ,,избереш други,, КАКВО ПРОМЕНЯШ!!!!!!СИСТЕМАТА,КОНСТИТУЦИЯТА,МОРАЛЪТ!!!!ОБЩЕСТВОТО ,КАПИТАЛИЗЪМА???????????...сменя само ,,статистите,, които ОБСЛУЖВАТ СИСТЕМАТА....
  • 42 ира

    0 0 Отговор
    Дойче Веле, нали сте идеен ментор, помогнете. Каква част от вашата политика и предписания са отговорни за упадъка на България? Няма "гражданска отбрана", има кал и наводнения. Искахте свобода и конкуренция, ето колко кабели, колко будки, колко "бизнеси". Така че без дидактика, а по същество, моля.