Last news in Fakti

20 Февруари, 2021 21:07 3 655 52

България - държавата на незаконните будки

  • ток-
  • кабел-
  • будки-
  • инцидент-
  • софия-
  • управление-
  • законност-
  • шахта

Заради някои от тях дете умира на улицата. Заради други цялата държава изглежда като от Средновековието.

България - държавата на незаконните будки - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дете загина на улицата в центъра на София. Уби го ток, потекъл по кабелите, които захранват “незаконна” будка. Будката е била на мястото си изглежда от памтивека - следите ѝ се губят в 90-те години на миналото столетие. Освен че физически си е съществувала и функционирала, собственикът ѝ не се е криел, а точно обратното: бил е в официален контакт с властите. Общината му издавала служебни бележки, той си плащал наеми и сигурно някакви данъци, енергийните дружества му дали зелена светлина за връзка с мрежата и т.н. За неговия обект даже имало преписка в органите за контрол върху незаконното строителство, която обаче не завършила със затварянето му и изглежда се загубила между различните институции.

Когато трагичният инцидент се случи, изведнъж властите констатираха, че будката е била изцяло незаконна. Служебните бележки били с юридическата стойност на “билет за баня”, нямало един куп нужни документи и одобрения, а енергийното дружество не трябвало да свързва обекта с мрежата. Накратко: реалността се оказа коренно различна от нормите в страната. И така беше обявена за незаконна.

Метафора за състоянието на България

В казуса с отнетия детски живот трябва, разбира се, да има наказателна отговорност за този, който макар и без умисъл е пуснал тока по металните повърхности на шахти и парапети. Следствието и прокуратурата навярно работят по установяването на преките извършители. Но този казус повдига и един по-общ въпрос. Как става така, че реалността в България се оказва изведнъж толкова радикално незаконна? Кой е отговорен за драстичното разминаване между правилата и практиките на хората?

Народопсихолозите сигурно ще прибягнат до стандартните обяснения за културата на българина: битовата му изобретателност, склонността му да връзва с тел и свински опашки, желанието да мине напряко, за да спести някой лев. Но нещата изглежда са по-дълбоки и народопсихологията е просто непохватно извинение за разминаването между норми и реалност.

Това разминаване е болест на управлението, белег за незавършилата модернизация на властта, която виси, разпъната между Просвещението и Средновековието. За съжаление, структурата на казуса с “незаконната будка” е универсална метафора за управлението на България.

Да вземем като пример “незаконната лотария” на Васил Божков, която може да бъде представена като една гигантска, милиардна будка за вкусни сандвичи от статистически невъзможни надежди. През годините тя е била създадена и е функционирала физически. Собственикът ѝ не се е криел, а е бил публична личност, плащал е някакви данъци и такси, бил е вързан към ток и вода и т.н. В един момент обаче става някакъв високоволтов инцидент в отношенията на собственика с властта. След този инцидент будката-лотария изведнъж е обявена за незаконна, а собственикът ѝ става престъпник-беглец.

Паралелът между будката и лотарията е оправдан поради следната причина. И будката, и лотарията години наред съществуват в някакво неясно положение - уж са законни, но всеки момент могат да бъдат обявени за извънзаконни. Това неясно положение е именно белегът на незавършената модернизация на България. Собствеността и правата не са нещо ясно разписано и гарантирано от държавата, а просто смътни притежания, които могат да изчезнат в мига, в който собственикът им загуби личната си връзка с властта, влезе в конфликт с нея или просто е толкова осветен от публичното внимание, че вече не може да се ползва от неформална защита “отгоре”.

Собственикът на будката, който и да е той, се е справял успешно с удържането на своето притежание до момента на инцидента. Дали е бил в добри отношения с администрацията, дали е давал нещо под масата, дали просто щастливо е минавал под радара на контролните органи - това е вторичен въпрос, който може и някога да се изясни. Важното е, че за защитата на притежанието му (будката) той не е разчитал на правовата държава, а по-скоро на нейното отсъствие. Както в Средновековието правата на васалите са зависели от личното подчинение на сюзерена им, така и в България собственикът на будката е разчитал основно на благосклонността на властите, срещу което се е подразбирало, че ще им служи с каквото може.

Същите са отношенията и в казуса с гигантската будка - лотарията на Васил Божков. “Собственикът” ѝ си е гарантирал нейното притежание с определени престации към управляващите - подкрепа за футболен клуб, пари за реклами в тяхната телевизия и т.н. По негови твърдения престациите са стигнали и до директни и лични васални плащания в размер на 64 млн. лева. В момента, в който тези лични отношения се развалят по някаква причина, “собствеността” на Васил Божков изчезва в рамките на дни. Лотарията се оказва напълно незаконна.

Този модел не е измислен в България - Ходорковски в Русия също загуби собствеността си върху “Юкос” (а и свободата си) веднага след като личната му лоялност към Путин бе поставена под въпрос. При Навални не особено добре защитена се оказа не само собствеността, но и правото му на живот, след като оспори властта на сюзерена.

Големият въпрос за домодерното управление на България

От тази гледна точка казусът с трагичната смърт на момчето в София повдига отново и големия въпрос за домодерното управление на България. От будките до големия бизнес - собствеността и правата на гражданите зависят не от строги и безлични правила, а от лични, неформални отношения, с които да се гарантира благосклонността на властите. Дали тези отношения са подкупи, дали са партийни лоялности и пристрастия - това зависи от конкретните казуси. Но докато при малките будки подобни отношения може да са само инцидентни, при големия бизнес изглежда са систематични. Така или иначе обаче, ситуацията е много далеч от правовата държава и изискванията за добро управление.

На предстоящите избори България ще получи шанс да смени модела на управление и по този начин да придвижи модернизацията на властта малко напред. За да се случи това обаче, характерът и дълбочината на проблемите в управлението трябва да бъдат добре разбрани. Защото е напълно възможно лицата да се сменят, а неформалните отношения и зависимости да си останат. И да се сещаме за тях само когато произведат поредната обществена трагедия.

Автор: Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тука е така

    27 1 Отговор
    Беззаконието убива и е първопричината на демографския срив, ама лъжепатриотите зъб не обелват по темата.
  • 2 Последния Софиянец

    29 3 Отговор
    Ама какво всички се правят на луди? Павилионите по спирките са на Шиши.Това го знае всеки в София.
  • 3 Google

    24 2 Отговор
    В блозист до спирки не теябва да има търговски обекти още повече на общинки терени.

    Коментиран от #5

  • 4 Срам

    21 3 Отговор
    Срам! Управниците се мъжат да прикрие едно убийство! Доказва се в момента че, една будка уби дете! Изплува мръсната пяна от курбана!!!
  • 5 Последния Софиянец

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Google":

    Кажи го на Шиши и Доган.
  • 6 гост

    15 2 Отговор
    Незаконна е и скелетната подпорна стена на Алепу приличаща на хотел обявена от Петя Аврамова.
    Бойко защо я остави...
    тряваше веднага да излети.
    Единствено Ревизоро / май единствения мъж с панталони в правителството каза каквото трябва

    Коментиран от #10

  • 7 Корупция

    19 2 Отговор
    Корупцията за некачествено извършена работа уби детето!
  • 8 Бриго Бичкията

    9 0 Отговор
    Незаконни са защото няма адекватни закони за този тип търговия, като будки, павилиони, подвижни каравани и други такива.
  • 9 5397

    7 4 Отговор
    В блозист до спирки не трябва да има търговски обекти още повече на общинки терени ,тротоари и кръстовища..

    Доказва се в момента че, една будка уби дете! Изплува мръсната пяна от курбана..

    Незаконното строителство, завършва със затварянето му и премахване..
  • 10 Ка ли пък не

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ревизоро е същия мошеник като шефа си, хореограф, който се прави, че разбира нещо от околната среда и водите. Чиста проба театрал.
  • 11 Йозеф

    18 0 Отговор
    При изграждането на ел.мрежи има ясно заложени стандарти. Щом плащаш за ел.енергия значи някой те е присъединил съвсем законно. Кабелите до електромера са собственост на ЕРП-то. Какво има да се търси повече?

    Коментиран от #49

  • 12 Айде сега..

    9 2 Отговор
    Според DW Божков и Путин са виновниците,пак старите вицове..

    Коментиран от #24, #46

  • 13 не знаех

    10 0 Отговор
    Охоо ,ама то и законни ли е имало !!!!!99% отт тези курни-_ци са на дпс и шиши @
  • 14 Найлон Гъск

    3 0 Отговор
    Дай пък да ни управлява будкаджия с незаконни пари .....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Найлон Гъск

    1 0 Отговор
    видео може ,браво ,напред вате
  • 17 Найлон Гъск

    0 0 Отговор
    до всички ,ВИДЕО МОЖЕ ! ЙЕХУУУ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Найлон Гъск

    0 0 Отговор
    уапай бафура ,моде 😂😂😂😂😂😂😂
  • 20 Найлон Гъск

    0 1 Отговор
    мода е от Кремльовка👮
  • 21 бечев

    12 0 Отговор
    Може да са незаконни будките,но са на правилните хора.
  • 22 Анонимен

    6 1 Отговор
    Не е будка уее! Пувильон е уее!

    Коментиран от #29

  • 23 Софиянец

    7 1 Отговор
    Елате вижте бул Витоша, будка до будка не можеш да минеш, големи бизнесмени.
  • 24 Чичо Тончо

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Айде сега..":

    Ндаа! На кривия му пречи вълната!
  • 25 град Макака

    2 1 Отговор
    Пре нас няма бутки ,сички ге бутнаха
  • 26 Мильо Аликпрост

    0 1 Отговор
    Дъртаци ,дават да посвате видьо от ПорХуп !
  • 27 Казуар

    7 0 Отговор
    В София има няколко хиляди незаконни гаража върху общинска земя и много години чиновниците си затварят очите.Даже някои се дават под наем.
  • 28 Кси

    7 0 Отговор
    Изобщо, какво означава да узакони, впоследствие, когато нещо не е правено по законноустановения ред, тия служби в цялата страна са под всякаква критика, като няма нужната инфраструктура/ток, вода, канализация/ няма да има будки там, ще връща болницата за узаконяване, службите на район Триадица не трябва да го допускат, ето ви корупционна верига- болницата, район Триадица, и съда, връщат делото, вместо да стопират, в цялата страна е същото
  • 29 Чичо Том

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Анонимен":

    Във любимата на много Русия им викат киоски.

    Коментиран от #36

  • 30 И сега

    2 1 Отговор
    най-любопитното е - въз основа на какви документи и КОЙ е вписал будката в кадастъра?!?
  • 31 Павел пенев

    8 1 Отговор
    Отново ни правят на глупаци,като ни отвличат вниманието със статута на павилиони. ЧЕЗ извършват включването към мрежата след заплащане на определена такса и събират парите от абоната. Това са нарушителите и крадците у нас и заедно с ЕВН експлоатират 2/3 от територията на страната и изнасят печалбите.

    Коментиран от #43

  • 32 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    7 1 Отговор
    Еййййй чудо голямо, поздрави на ромските маали дето са обрасли с незаконни кабели които са като паяжина която лятно време пази сянка на маалата.
  • 33 Чичо Тони

    4 0 Отговор
    От информацията в медиите, до тук, става ясно, че павилиона е незаконен. Оттук следва, единият виновен е ЧЕЗ - не може да подадеш ел.захранване към незаконен обект (включително и "времянка") - има куп законови процедури и документи през които се минава и на финала е "Разрешение за ползване" (Протокол Акт 16), който е основание ЕРП-то да подаде захранване.Другият виновен, очевидно, е директора на болницата, който е допуснал (а изглежда и лобирал) да има незаконен обект на територията на болницата. Третия виновен, който със сигурност ще "опере пешкира" е пишман майстора бъркал в шахтата. Да се притесняват и от кадастъра. Там са известни с това, че прибират пари за (зле)несвършена работа. Та така. Случая не е за астрофизици, но може "разследването" да се проточи с години (с изключение на вината на чичото дето е бъркал в шахтата).
  • 34 jorj

    1 3 Отговор
    Па и за бутките не бяхте опявали. Сигурни ли сте за какво става въпрос, б или п.
  • 35 Алеко КАН

    3 1 Отговор
    На територията за участта на която винаги други са виновни и на която реално властва Бай Ганьовщината, винаги ще има бутки и кабели убийци! Оправия няма, сега Бойко му е виновен, утре ще е друг и друга партия но общинските съвети повсеместно са Бай Ганьовски, те винаги ще са на власт!!!
  • 36 Стой Копеев

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Чичо Том":

    викат им ларьок !
  • 37 РАДИО ЕЛТО

    4 1 Отговор
    БОГ да прости ДЕТЕТО

    Коментиран от #38

  • 38 Барбара Брусли

    0 5 Отговор

    До коментар #37 от "РАДИО ЕЛТО":

    Кое дете ве ?

    Коментиран от #41

  • 39 Приказки под шипковия храст

    2 1 Отговор
    Будките са толкова законни, колкото и спечелините от цветарите избори. НО изисква се глад/в/ния прокурор да спре да слуша какво МУ диктуват, а да си свърши работата. И ще се разбере КОЙ какво е взел, и КОЙ как е броил и сменял бюлетини и протоколи.
  • 40 РЕАЛИСТ

    5 1 Отговор
    Вървяхме с един човек на име Бойко Борисов из центъра на София преди 30 години.Човекът рече" Виж ги тия будки, павилиони, сергии, къде в Европа го има това. Само да имах власт всички щях да ги махна. "
  • 41 РАДИО ЕЛТО

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Барбара Брусли":

    БОГ да прости ДЕТЕТО

    Коментиран от #44

  • 42 Васил

    3 1 Отговор
    То цялата държава е незаконна най добре да се смени името Картеландия както направи Холандия
  • 43 Скромен въпрос

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Павел пенев":

    А къде е общината, гл. архитект? Или там са само за заплатите?
  • 44 Мильо Аликпрост

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "РАДИО ЕЛТО":

    викат им ларйок
  • 45 Само БСП

    4 1 Отговор
    В България е незаконно да съществуваш! Павильоните пречели. Да ни направят всички депутати или общински съветници.
  • 46 Ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Айде сега..":

    Авторчето замеси и Навални в убийството на детето.Сравненията му са жалки и неуместни.Ако се действаше в България с твърда ръка и законно срещу престъпниците(Навални е такъв),корупцията,мафията,то нямаше да има тези кинти под масата,тази немарливост и тези убийства нямаше да се случват.Но чекмеджето се пълни със знанието и благословията на Фандупкова и другите пионки в ГЕРБ.Оставка и затвор.

    Коментиран от #52

  • 47 KENEPHBG

    2 4 Отговор
    Българина си ги обича той будките. Всеки политик тръгнал срещу будките ше бъде изяден жив. Малко незаконничко така, по нашенски.
  • 48 Авиг обори

    5 2 Отговор
    Статията е с тенденционна насоченос и преследва политически цели . Истината е следната - От десетки години на територията върви отрицателна селекция , и за това вина имат всички управляващи през годините , и най-вече тези които сега реват най-много. Тока не прави разлика между законен , или незаконен обект , а между грамотно , и неграмотно изпълнение . До сега не прочетох никъде заключение от вещи лица , които да посочат виновният извършител , който щом полага кабели трябва да е техническо лице , а ако не е , още по-зле за него. Всеки ден има убити от ел. ток , но случая се осребрява политически. Някой минавал ли е по строителен обект да види , дали сега кабелите се полагат в тръби , или директно се коват на стената , да сравни степента на изолацията между един съвременен кабел , и един такъв преди 30 години , и още много въпроси , които изобщо не са от компетенцията на заинтересованите лица , защото те са политически обременени , с нищо не са спомогнали до сега , а отговорите които дължат на обществото трябва да са честни професионални , и максимално обективни , за да са по -малко смъртните случаи в бъдеще.
  • 49 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Йозеф":

    А кабелите за уличното осветление на кого са, вероятно на общината. И ако стане нещастен случай кой ще бъде виновен.
  • 50 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Убииството на момчето просто е върха на беззаконието ширещо се повсеместно в България! Това е така по простата причина че това е негласната политика на управляващите, много по-типична за Африка но не и за ЕС!
  • 51 БЪЛГАРИЯ

    0 0 Отговор
    НЕЗАКОННА БУДКА БЕЗ СОБСТВЕНИК С КАБЕЛ УБИЕЦ
  • 52 Да и на сичкото отгоре Божков

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ха ха":

    Преди не е бил против властта... ЗАГОВОРИ ПРОТИВ НЕЯ СЛЕД КАТО ГО ПРЕЦАКАХА ДРУГИ ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ ЧРЕЗ ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ