ФАКТИ.БГ

Как една държава спаси 800 милиона души от бедността

Китайското правителство се бори с бедността в продължение на няколко десетилетия

Публикувана: 3 Март, 2021 19:00
29 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4568
Как една държава спаси 800 милиона души от бедността
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китайският президент Си Дзинпин обяви, че Китай е спечелил историческа победа в борбата срещу абсолютната бедност. Според него през последните осем години 98,99 млн. жители на селските райони са преминали тази граница, 832 окръга и 128 хил. села са изведени от бедните райони. Както отбеляза Си Дзинпин, през това време Китай е инвестирал около 1,6 трилиона юана (около 246 млрд. долара) в борбата в тази област. Трудно е да се спори с успеха на правителството на КНР: според Световната банка през последните 40 години Китай е извадил над 850 млн. души от бедността. Самият Си Дзинпин каза, че от 1978 г., когато страната започва политика на реформи и отваряне, 770 млн. души са излезли от бедността. Бедността обаче е относително понятие, както и критериите за нейната оценка. Как започна всичко и как се промениха преценките?

40 години работа

Китайското правителство се бори с бедността в продължение на няколко десетилетия: идеята за изграждане на общество "сяокан" ("общество със среден просперитет") беше обявена за първи път през 1979 г. от "архитекта на китайските реформи" Дън Сяопин. Изграждането на такова общество беше поставено за крайна цел на модернизацията на Китай. През 2002 г. XVI конгрес на Китайската комунистическа партия си постави за цел да завърши „цялостното изграждане на общество със среден просперитет“ до 2020 г. През 2002 г. Си Дзинпин беше секретар на провинциалния комитет на провинция Чжецзян и току-що бе станал член на ЦК на КПК на същия конгрес. Кой би помислил, че именно той 18 години по-късно ще бъде предопределен да направи равносметката от многогодишната работа на четири поколения от ръководството на страната и да стане олицетворение на тази победа в очите на нацията.

След като дойде на власт през 2012-2013 г., китайският президент Си Дзинпин, следвайки своите предшественици, обяви борбата с бедността за един от приоритетите на националната политика. От 2012 г. насам държавният глава е направил повече от 50 инспекционни посещения в най-бедните села в страната. Трябва да се разбере, че правителството не просто отвори кутията и раздаде пари на бедните. Програмите за премахване на бедността включват много аспекти. Това е полагането на съвременни пътища, електропроводи и комуникации до най-отдалечените райони на страната, за да се повиши тяхната транспортна достъпност и жизнения стандарт на жителите. Това е преселването на милиони хора от труднодостъпни райони, субсидии, привличане на бизнес в провинцията за създаване на работни места. Както и специални курсове за обучение и преквалификация на земеделските производители да управляват модерна икономика и да се занимават с търговски дейности. Освен това властите са предприели редица мерки, които са премахнали „наследяването“ на бедността: училища, техникуми и други образователни институции са построени в райони с ниски доходи със свободен достъп до образование за деца и младежи.

Праг на бедността

През 2010 г. китайското правителство определи линията на бедността като годишен доход от 2300 юана (около 356 долара). Оттогава тази цифра се е увеличила няколко пъти и сега възлиза на 4000 юана годишно (около 620 долара) за жителите на селските райони. Доколко тази цифра отговаря на реалностите на съвременен Китай е спорен въпрос. Световната банка препоръчва за международна граница на бедността да се смятат 1,9 долара на ден. Китайските власти, въз основа на цифрата от 4000 юана годишно, определят линията на бедността под тази стойност - на 1,7 долара на ден. Дяволът, както се казва, е в детайлите.

Световна банка разделя всички икономики по света, в зависимост от брутния национален доход (БНД) на глава от населението, на няколко нива: икономики с ниски доходи (под 1036 долара средно на човек годишно), икономики с ниски средни доходи (от 1036 долара на 4 045 долара годишно), икономики с висок среден доход (4 046 до 12 535 долара годишно) и икономики с високи доходи (над 12 535 долара годишно). Въз основа на тази класификация Световната банка предоставя своя препоръчителна линия на бедността за всяка група държави. Според тази версия Китай принадлежи към икономиките с високо ниво на среден доход, следователно според международната институция препоръчителният праг на бедност не трябва да е 1,7 долара, а 5,5 долара на ден.

С други думи, Китай е упрекван за това, че неговите национални критерии за бедност вече са много остарели. Да се ​​говори за победа над бедността, приравнявайки се по стандарти с Руанда или Еритрея, не е много акуратно. А за втората икономика в света това е проява на лош вкус. Но органите на КНР очевидно нямат илюзии за това. Дори тази победа над бедността не беше лесна: в разгара на кампанията имаше няколко скандала - местните власти съзнателно намаляваха доходите на жителите, за да получат повече субсидии и средства от правителството. Включването в броя на бедните населени места за тях означаваше преди всичко бюджетни средства, приоритетна процедура за получаване на всичко необходимо, изграждане на пътища, училища, медицински центрове, центрове за отдих и образование за държавна сметка. За обикновените жители участието в тази програма също можеше да реши редица проблеми: те можеха да получават храна от властите, назначение на работа или преквалификация, възможност да обучават децата си в училища и технически училища безплатно и дори да се преместят в нови жилища.

В експертните среди има сериозни опасения, че ограничаването на програмите за изкореняване на бедността може да доведе до връщане към нищетата на много хора в Китай. През май 2020 г. премиерът на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Кецян обяви цифра, която казва много за разпределението на доходите сред 1,4-те млрд. жители на Китай. По думите му, около 600 млн. души в Китай живеят с доход под 1090 юана (около 169 долара) на месец. Така че за формирането на реална и обширна средна класа не е достатъчно една държава да провъзгласи победа над абсолютната бедност - трябва измине доста сериозен път.

Автор: Роман Баландин, ТАСС

Превод: "Гласове"

Китай

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.1 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Аноним
1 Отговор
Гледам президента и не вярвам на ушите се по загубен военен не съм виждал да се изказва неподготвен как не го е срам

Коментиран от #2, #4, #6


Оценка:
-52 +15

2
Този коментар е премахнат от модератор.
Майна
3 Отговор
,,ЖЪЛТАТА РАСА ЩЕ ЗАВЗЕМЕ СВЕТА....,, ДА ВЗЕМЕМ ОСВЕН ДА СЕ ПРЕБОЯДИСАМЕ, ТА ДАНО..ОЦЕЛЕЕМ..ТЕЗИ ИЗЛИЗАТ НАД 700 МИЛИОНА ОТ БЕДНОСТТА , БЪЛГАРИТЕ ЗАТЪВАТ В БЛАТОТО НА БЕДНОСТТА...Я СЕ СТЕГНЕТЕ И ДА ГИ ИЗМИТАМЕ ТИЯ ДЕТО СЕ ГАВРЯТ С НАС..ГЛАСУВАЙТЕ!

Оценка:
-3 +24

4
Този коментар е премахнат от модератор.
5
Този коментар е премахнат от модератор.
6
Този коментар е премахнат от модератор.
Аз40🏴‍☠️
7 Отговор
Това е целта, технокрацията е моделът Китай. Както каза Шваб: "Никой няма да има нищо и всички ще са щастливи с него."

Оценка:
-1 +10

Бедността сега започва в Китай
8 Отговор
И по цял свят...икономиката по цял свят ще деградира!!

Оценка:
-4 +12

9
Този коментар е премахнат от модератор.
До Аноним
10 Отговор
Ти като си много подготвен да си се кандидатирал за Президент! Завистник-това си ти! Това е така, защото никой от досегашните Президенти не може да се сравнява с Президента Радев и не са били на нивото му. Умните винаги са били трън за недоучките.

Коментиран от #13, #15


Оценка:
-6 +22

Четник
11 Отговор
За сметка на Китай,населението в САЩ обеднява с бързи темпове и до няколко години ще се молят за помощи.Нито една чер—нилка не работи а се разчита на белия човек да произведе нещо във фермата.Скапани пиндоси.

Коментиран от #20


Оценка:
-6 +19

12
Този коментар е премахнат от модератор.
Квак
13 Отговор

До коментар #10 от "До Аноним":


Не му се връзвай на трола,той е Бот.Пише едно и също щото е олигофрен от ГРОБарската партия.

Оценка:
-4 +9

Гост
14 Отговор
Да,И ДА ГИ ПРЕВЪРНЕ В РОБИ..........................КАКТО И В ЕВРОПА ЩЕ СТАНЕ............С МИНИМАЛНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ДОХОД..............СХЕМАТА НА СВЕТОВНИТЕ КУКЛОВОДИ Е ЕДИН И СЪЩ........ЛЕКА ПОЛЕКА НЕЩАТА ЗА КОИТО СЕ ГОВОРЕШЕ ЧЕ СА КОНСПИРАЦИЯ СИ СТАВАТ...

Оценка:
-1 +8

Anonim
15 Отговор

До коментар #10 от "До Аноним":


Защото не съм в БКП не съм летец с 2 часа във въздуха и цицане на държавни пари цял живот , бацили ба обществото са военните знаеш ли им заплатите кратунко и отпуските

Коментиран от #22


Оценка:
-12 +8

Тикволенд
16 Отговор
А една друга "държава" успя за 30 години да изгони няколко милиона и да обере още няколко милиона души.

Оценка:
-2 +22

Нямам срам
17 Отговор
И аз съм бенен какво е едно шкафче с по 500 евро пачки няма и за един самолет толкова съм бенен ще рева

Коментиран от #18, #19


Оценка:
-2 +7

18
Този коментар е премахнат от модератор.
19
Този коментар е премахнат от модератор.
Вярно..но по цял свят са тъка
20 Отговор

До коментар #11 от "Четник":


Правят деца и живеят от социални помощи....в Америка е лесно..печатат долари и цял свят им слугува..хартията никога няма да свърши..евреите обират парите на хората..с производство на фалшиви лекарства..инвестиции в биткойни....правят пари от глупостта на хората..

Оценка:
-1 +13

ГруЮ
21 Отговор
В природата празно няма. Едни забогатяват, други обедняват. Китайците изкупиха куп фирми по света, гонят си плановете, а хората от тези фирми или трябва да се преквалифицират или да висят на помощи. Ресурсите на Земята така или иначе няма да са достатъчни за 7,5 милиардна средна класа. Та , богата китайска средна класа= обедняваща такава в други страни.

Оценка:
-2 +4

Е па
22 Отговор

До коментар #15 от "Anonim":


Да беше станал военен...

Оценка:
-1 +5

розово
23 Отговор
Не ни хареса Русия не ни харесва ЕС не ни харесва САЩ а за този Китай което ще погълне всички изброени защото вече е късно да се вземат мерки какво ще кажем.

Оценка:
-1 +12

Пацо
24 Отговор
Щом не е казано от дойчето нищо не е вярно!

Оценка:
-3 +3

Син цин пин,
25 Отговор
Май никой не чете статията, 620долара годишно. Ако на това му викате излизане от бедност здраве му кажи... Те нашите цигани от помощи взимат повече😂😂😂😂😂.

Оценка:
-3 +4

Шайба
26 Отговор
Спасили са се от бедност,но на каква цена?Казват,че най-страшното на комунизма е това,което иде след него,е ние вече 30 години му берем плодовете,изродената ни демокрация също е комунистическо отроче,а с мащабите на Китай това ще е ужасна, та дори световна катастрофа,откъдето е минал комунизмът,трева не никне.

Оценка:
-5 +3

Питам
27 Отговор
Кога ще ги стигнем китайците-по политици мислещи за народа си...?

Оценка:
-0 +2

ема
28 Отговор
Истината е -Западният начин на мислене- малък кръг хора много богати -особено в Америка милиардери а милиони бедни и всичко това е " демократично" справедливо, честно - Китайският е съвсем различен. Всеки нормален би схванал разликата само малоумните и идиотите не биха разбрали е естествено ще напишат глупости .

Коментиран от #29


Оценка:
-0 +4

Шайба
29 Отговор

До коментар #28 от "ема":


Че какво му е различното на Китайския комунизъм,безбожници атеисти се разпореждат все едно са Господ,същото правят и милиардерите на запад,а който им вярва-жална му майка.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Петър Хубчев:
Селекционерът на националния отбор по футбол Петър Хубчев:
Проблемът на повечето играчи е в главите им..."

Още бисери