Last news in Fakti

26 Декември, 2012 17:47 2 007 2

Бащи искат равни родителски права при развод

  • бащи-
  • шествие-
  • равни права
Бащи искат равни родителски права при развод - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Двайсетина бащи, преоблечени като Дядо Коледа, се събраха на мирен протест в столицата. Шествието им под наслов "Децата имат нужда от бащите си по Коледа!", тръгна от площада пред Народното събрание и премина по някои от централните улици и булеварди на града. Исканията на мъжете са за равни права на родителите над децата им след развода.

По пътя си участниците в проявата, въоръжени с бенгалски огън и конфети, раздаваха дребни подаръци на непознати деца.

"Бащите са на улицата, защото в голямата си част те са потърпевши. При раздяла или развод бащите получават един рестриктивен режим, който ги ограничава в контакта им с детето“, обясни пред „Дарик“ един от протестиращите, като уточни какви са исканията на бащите: "Законодателни промени, промяна на съдебната практика, а и да привлечем общественото внимание към проблема. Това, че тук са някаква група хора, не означава, че проблемът е само техен. Проблемът е масов... Ако родителите са нормални, адекватни, защо единият родител трябва да бъде ограничаван? Това е абсурдно".

"Законът е, за да пази, а не да руши семейства", пишеше на един от издигнатите плакатите.

По-рано през деня художникът Панчо Малезанов, председател на фондация „Бащи за отговорно родителство”, която е организатор на шествието, заяви в студиото на ТВ7: „Основните ни цели са първо законодателни промени и второ - тяхното прилагане, тъй като сега са само на хартия”.

Макар да е записано, че бащите имат равни права с майките, по презумпция детето се дава на майката от съда. „В интерес на децата е да се виждат по-често с нас”, подчерта Малезанов.

Когато между двамата родители има необявена война, в нея понякога се стига до методи като обвинения в педофилия, домашно насилие и др. Най-лошото обаче е манипулацията над децата. „За да не търпи неодобрението на родителя, който го отглежда, детето заема пасивна позиция. Това не е ли натоварващо за психиката на тези деца?”, попита риторично друг от активистите, Васил Попов.

Протестиращите бащи искат да се приеме и предостави на съответните служби методика за оценяване на родителския потенциал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пораснало дете

    0 0 Отговор
    Законът не трябва да се променя. В сегашния си вид дава някаква, макар и малка, защита на майката и детето, ако бащата е например насилник. А ако родителите са се разделили с добро, нищо не пречи и двамата да прекарват празниците с детето си. Обикновено бащите, които протестират, са се провинили сериозно и затова майката не иска да имат достъп до детето.
  • 2 ерген

    0 0 Отговор
    За бога братя НЕ СЕ ЖЕНЕТЕ