Last news in Fakti

5 Март, 2021 19:00 3 312 56

ЕС е виновен, че "създаде" консерватори като Борисов и Орбан

  • виктор орбан-
  • бойко борисов-
  • енп

Виновна е и самата ЕНП, пък и целият ЕС, които прекалено дълго си затваряха очите пред грубото погазване на общите ценности – както в Унгария, така и в Полша, а и в България

ЕС е виновен, че "създаде" консерватори като Борисов и Орбан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Корупция, самообслужване, непотизъм. Виждаме ги не само в България. ЕС и сам е виновен, че на бърза ръка "създаде" консерватори като Борисов или Орбан, които решиха, че европейските ценности са само куха фраза.

Първото десетилетие на 21 век, Берлин: В кулоарите на среща на ЕНП Бойко Борисов и Виктор Орбан дебнат Ангела Меркел, за да си направят селфи с нея. Дали е истина или не тази история – не се знае. Факт е обаче, че повечето новоизлюпени консервативни партии и политици от посткомунистическа Средна и Източна Европа първоначално гледаха главно да се присламчат към традиционните западноевропейски консерватори за по някое действително или метафорично „селфи“. (Всъщност и самата Ангела Меркел излезе на сцената като „момичето на Хелмут Кол“.)

Как се "правят" консерватори

След повече от четири десетилетия съветска диктатура, заквасена с атеизъм и фалшиви ляво-прогресивни идеи, в София, Букурещ, Будапеща и т.н. не бяха оцелели много автентични консерватори. Те трябваше наново да бъдат „правени“ с подръчни средства. И Европейската народна партия положи сериозни усилия в това отношение. Така някогашният стипендиант на Джордж Сорос, младият борец за свобода и убеден либерал Виктор Орбан постепенно се превърна в християндемократ.

Така и бившият член на БКП Бойко Борисов, възпитаник на Школата на МВР и на спортно-охранителните структури в България от края на миналия век, също стана консерватор и християндемократ. Допускам, че днес и двамата смятат себе си за вярващи християни и убедени консерватори, но корените им в европейския консерватизъм и неговите ценности са прекалено плитки.

Да, както всяка друга партия и ЕНП е машина за произвеждане на мнозинства. Особено в условията на сложния и недоправен ЕС, където и за най-дребните стъпки напред трябва много да се лавира и преговаря. Тъкмо поради това европейските консерватори не само посрещнаха с отворени обятия новите си съпартийци от Средна и Източна Европа в Европарламента, но и вложиха доста усилия в изграждането на такива партии отвъд някогашната Желязна завеса и в създаването на някаква общоевропейска християндемокрация. Обаче новите им съмишленици от Полша, Унгария, Румъния или България сякаш бяха разбрали само първата половина от предложения им негласен договор: ще си помагаме за сглобяване на мнозинства.

Общите ценности не са политическа фраза

А за същинското спояване на Европа в едно цяло далеч по-важна е втората половина: общите ценности. Защото политическото мнозинство стабилизира структурите, докато общите ценности стабилизират обществата. Новите средно- и източноевропейски консерватори, отраснали с официалната пропаганда на някакви абстрактни комунистическо-пролетарски ценности, по инерция решиха, че и в случая става дума просто за надути политически фрази, за куха идеология, която само трябва да приспива вниманието на гражданите.

Ето как върховенството на закона, доверието към структурите, свободата на медиите, човешките права, християнското състрадание към хората, изпаднали в беда, а в крайна сметка и чисто човешката почтеност – цялата тази втора част от договора между консерваторите в ЕС – в Средна и Източна Европа се оказаха заметени под килима. В Унгария и в Полша систематично извиват ръцете на правовата държава – за България изобщо да не говорим.

В същите тези страни вече от доста време ограничават свободата на словото, а България се срина до последната позиция в Европа по този показател. Християнско състрадание към бежанците от гражданска война? Напразно ще го търсите в Средна и Източна Европа. Добросъвестно отношение към милиардите, които пристигат от еврофондовете? Отговорът и тук гласи: не, тъкмо обратното – корупция, самообслужване и непотизъм.

Вина има и целият ЕС

Такава е картинката в момента, когато партията на Виктор Орбан „Фидес“ напусна ЕНП – малко преди да бъде изхвърлена. И за тази тъжна гледка са виновни далеч не само онези новите християндемократи и консерватори, които са на власт в част от средно- и източноевропейските държави и пет пари не дават за ценностите на ЕС. Виновна е и самата ЕНП, пък и целият ЕС, които прекалено дълго си затваряха очите пред грубото погазване на общите ценности – както в Унгария, така и в Полша, а и в България, където протестите през миналата година осветиха като с прожектор лицемерието на политическите компромиси.

След излизането на „Фидес“ ЕНП няма да се разпадне. Още повече, че в Европарламента тя обикновено сглобява мнозинства със социалдемократите и либералите. И ЕС няма да се разпадне, защото носи прекалено много ползи за всички държави-членки. Но Евросъюзът никога няма да се добере до онова идеално състояние на сплотено 450-милионно общество, ако политиците и занапред се отнасят по досегашния двусмислен начин към общите ценности. Защото партиите конструират мнозинства, но ценностите конструират общество.

*Коментарите, които четете тук, изразяват личното мнение на авторите. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лекар

    16 5 Отговор
    Не съм фен на никой , но на нас все някой ни е виновен....
  • 2 БСП...МИЛИАРДЕРИТЕ

    8 22 Отговор
    И ТЕХНИТЕ ПРОТЕЖЕТА ПАК В ПАРЛАМЕНТА,ПАЧКИ ТРУПАТ, КРЪВЧИЦАТА НАРОДНА СМУЧАТ,НЕСМЕТНО БОГАТИ СТАВАТ....БСП ИЗБИРАТЕЛЯ НА ТРЪСТИКАТА, ЯКО БАЧКАТ, СКЪСВАТ ИМ ГЬОНА ОТ РАБОТА, ВСЕ ПО БЕДНИ СТАВАТ...КЪДЕ ГО СОЦИАЛИЗМА ДРУГАРКО НИНОВА.....НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ
  • 3 Rado

    6 24 Отговор
    Браво Бойко ще бъде уважаван като орбан от русофилите
  • 4 ха ха

    12 30 Отговор
    Борисов – консерватора който пуска мигранти от Турция необезпокоявани..
    Но пък БСП и фигуранта щяха да ги направят привилегировани българи. Като едно време.
  • 5 Продал корову ,купил москвич

    31 8 Отговор
    Орбан е мъжко момче,с характер и достойнство. Докато другия......това е положението,едно е Австроунгарската империя,друго е отоманската. Какво да се прави...съдба.

    Коментиран от #24

  • 6 Behemoth

    13 7 Отговор
    Баце е консерва и ристиенин до първата и последна гънка на мозъка....всъщност и консерватизма и християнството са еманация на лицемерието ,задръстеноста ,и ЗЛОТО!
  • 7 Хахаха..

    27 7 Отговор
    Ами те нямат нищо общо! Орбан е пич-патриот,нашият е ТБП..

    Коментиран от #9

  • 8 Lapay хура

    33 6 Отговор
    Орбан е патриот, а Борисов е крадец няма място за сравнение!
  • 9 Behemoth

    12 16 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха..":

    ХАХАХА от едно тесто са... просте сте глупави и не го разбирате....в Унгария умните хора са пропищели от тоя глупак както ние от нашия....

    Коментиран от #12, #16

  • 10 Достойна присъда

    14 1 Отговор
    С такъв старейшина нищо хубаво не чака енп и ЕС!
  • 11 Тръмпи

    21 3 Отговор
    Само скотоложка медийка може да приравни животното Борисов с политика Орбан.
    Борисов е продукт на ЕНП, а Орбан е национално отговорен държавник, който представя на първо място интересите на Унгария и нейните граждани, и след това на ЕС, ако не противоречат на първото.

    Докато Борисов по подобие на ЕС първо изпълнява пъклените планове на ЕС, които обезлюдяват България провеждайки геноцид срещу населението, а после обогатява самия себе си и слугите около него, като за този "възвишен" евроидеал получава правото да не бъде обвиняван, а стимулиран за геноцида срещу населението на България.
  • 12 Плутон

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Behemoth":

    Внимавай! Знаем от кой център си троле!!!
  • 13 ПСР

    15 6 Отговор
    Мнооого дълга статия-бла,бла.
    ЕНП,под немска диктовка,ни натрапи Боко и доктрината"ГЕПП".Заедно със 1001 довода и Шехерезада.Срам и позор.
  • 14 ЩЕ СЕ

    13 3 Отговор
    Усетят да, но на нас ни се стори
    Доста бавно загряват. 12 год
    МЪКИ и простотии,кражби и
    Разпределение на порции те.
    И EU И САЩ ТЪРПЯТ ДО КАТО
    ИМ СА УГОДНИ. МЕРЗОСТ
  • 15 хаха

    17 1 Отговор
    Боко не е консерватор, той е страхлива мижитурка, Дървиткова и ПКП също.
  • 16 Лъжеш.

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Behemoth":

    Пропищели са обратните.

    Коментиран от #21

  • 17 А сега де

    3 2 Отговор
    Е тва е нагло от либерал в йристяндемократ не било европейско, ужас христяндемократите не били европейци, а извратеняци те сегашни либерали са, да пази Господ от такава Европа с извратен ценности
  • 18 Гънчо

    14 3 Отговор
    Къде сравнявате Орбан с този полуграмотен нещастник?!
  • 19 Григор Лилов

    4 9 Отговор
    Прочетете книгата проекта Борисов и Орбан е руски проект

    Коментиран от #20

  • 20 Без срам

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "Григор Лилов":

    Абе тая Русия верно ще излезе Фар на надеждата за човечеството, както я нарича американската Ванга, Едгар Кейси щом и Орбан е руски проект, макар, че и в САЩ има борци с извратените и Слава Богу:)
  • 21 Behemoth

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Лъжеш.":

    И защо да пропищят обратните ,при положение че оня дето го фанаха да се спуска по улука е от партията на Орбан хахахх....в тая страна сте уникални глупаци и наивници всичките...

    Коментиран от #25, #29

  • 22 Матей

    5 1 Отговор
    Твърде повърхностно внушение е да се отъждествява бойко с Орбан,това са несъпоставими величини,бойко е на космическо разстояние под Орбан,във всяко едно отношение.Орбан донякъде се доближава до Путин,може да изкара Унгария от ЕС и НАТО и да се сближи с Русия.

    Коментиран от #27

  • 23 Анонимен

    3 1 Отговор
    ЕС създава диктатори които в последствие незнае как да отстрани
  • 24 шумчо

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Продал корову ,купил москвич":

    А за болшевизма нещо да кажеш, Боко не е ли негово творение?

    Коментиран от #31

  • 25 Така е...

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Behemoth":

    И го изритаха. Все пак не всички п -ед@ ли си личат.
  • 26 С уважение

    6 2 Отговор
    За България ше е най-добре да бъде без ПП ДПС и да излезе от ЕС, освен това бъдещето на България изобщо не трябва да се решава от ДПС, нито от ЕС ! Не им отива всъщност !
  • 27 Брендилия

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Матей":

    Несъвместимо е драги! Бирисов е тоталитарен фашизъм, а Орбан демократ консерватор

    Коментиран от #32, #40

  • 28 АБЕ ИДИОТИ

    4 1 Отговор
    Колко трябва да си тъп за да сравниш ОРБАН с БОРИСОВ ?!
    КОЛКОООООООООООООООООООООО ???????????
  • 29 Именно

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Behemoth":

    Което само показва, че този сам е осъзнал, че е извратен и не се чуди как да направи ненормалното норма, напротив
  • 30 С уважение

    2 1 Отговор
    България , тази България, която все още не изградена като цяло, трябва да знае какво и кое е за нея и кое не !
    За България не е характерно да има турска партия, както всички знаем ПП ДПС е турска партия !
    За България не е характерно да бъде в ЕС !
    За България не е характерно да бъде управлявана от чужди сили !
    Позволете на България и тя да си има СВОЕ ! ! ! ! ! !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Абе Дидо

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Брендилия":

    Много усложняваш дефинициите - единият е пич,другият е пич..сети се кой кой е..

    Коментиран от #38

  • 33 ХАРОН

    0 1 Отговор
    ЕС е реплика на Бенелюкс- Белгия, Холандия и Люксембург. Християни, със сходен- разбираем език и най- важните компоненти: развити, световни икономики, култури и традиции. Зачитащи различните, ако не пречат на националните ценности и идентичност. В годините на зад- колонизатори на континенти като Северна Америка, Африка и Пасифика. Къде сме ние към ден днешен и защо? Вишеградската четворка е клуб който наш Буци е разпознат и изолиран. Защо ли- елементарно като самия Буци- никой не вярва на популисти и всичко е замръзнало като членството на Фидес в ЕС!

    Коментиран от #36

  • 34 Боже

    3 0 Отговор
    Какви сте страхливци! Вместо български журналист да напише това, смелостта ви стига само да го публикувате. При това с тенекия на зад*ника, че не се обързвате с мението на автора, чието име дори не споменавате... и после що сме на 111 място....много ни е, да знаете.
  • 35 Тодор Живков

    7 0 Отговор
    За Орбан не знам. Може да е и консерватор. Борисов е най-обикновен мафиот, мутра, крадец и селяндур в едно цяло. Просто трябва да бъде натирен в Банишора и да не мърда от там.
  • 36 Айде, бе

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "ХАРОН":

    Извън Вишеград ската останалата Европа няма нищо общо с христянството вече, извращения във всички посоки, бившите колонии им го връщат за робството на дедите си и опасен ислям
  • 37 АИДЕ Стига

    1 0 Отговор
    Лъгахте от ЕС вие давахте и после с закон си вземахте даденото на Бойко от Българският народ и например нещо като наредбата за паспорти на съборените Български къщи и който няма пари му вземат къщата с помощ на съдия изпълнител
  • 38 Брендилия

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Абе Дидо":

    Не ме вълнуват! Аз съм против ЕС и винаги съм била против

    Коментиран от #43

  • 39 Порно

    3 0 Отговор
    Какъв консерватор е бибипкаджията?
  • 40 Ленин

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Брендилия":

    Кой е казал,че фашизмът е тоталитарен режим?Не твърдя,че е демократичен,но...

    Коментиран от #41

  • 41 Брендилия

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ленин":

    Никакво значение няма кой го е казал. И без това всичко е изкривено
  • 42 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Няма нищо общо между Орбан и Борисов . Разбира се - в наш минус .
  • 43 А с кой си?

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Брендилия":

    Ако си с Русия,значи сме братя по оръжие.А може и да си неутрална,като Швейцария.Макар че и тя вече е ЕС.Няма неутрални.Важното е да сме Антитиква,защото е позорно вече да го траем.04-04,с бюлетина или машинно,независимо че тикварите влизат в парламента,този път ще се шмугнат с подвити опашки,11 те минути слава изтекоха в канала..

    Коментиран от #44

  • 44 Брендилия

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "А с кой си?":

    Бях неутрална, но откакто 25.01.2020 Божков отиде на Изток макар и не в Русия сериозно се замислих. Не го познавам и нямам вземане-даване с него. Наблюдавам го и ми служи като ориентир.Приеми, че съм с Русия
  • 45 ало статията

    4 0 Отговор
    боко,ако и той напусне енп, само тогава можем да говорим за прилика между него и орбан!
  • 46 Потоп и Ной

    2 0 Отговор
    Няма да ни спаси от системата но да са живи и здрави инзвънземните дето нападнаха Земята но не се плашете защото сте гольовци и инзвънземните търсят богатства от Злато и като ги вземат отлитат и ако някой знае богаташ с кюлчета да се запише в сайта предадох Борисов. com.
  • 47 макробиолог

    2 0 Отговор
    Да сложат Борисов и Орбан в едно изречение могат само от DW ,платените хрантутници на Сорос,който ,както е добре известно е публичното лице на фамилиите с трилионите.Точно те извършиха цветните революции и сринаха държавите на клетите бежанци та хем да ги оберат ,хем да трансмодифицират подредените европ държави в неолиберални ко.чи.ни.....Не е ли свръхцинично либерастващите да разсъждават за консерватизма....
  • 48 Мислещ

    2 0 Отговор
    Не стана ясно какво е общото между тиквата и Орбан при положение, че единият е вярна подлога на еврокомунягите, а другият е точно обратното...дойче зеле.
  • 49 пкп

    2 0 Отговор
    тиквата защо го държат този простак
  • 50 чалма тв

    1 0 Отговор
    дойче зеле слагат в една редица Орбан и ...паж на Меркел...чисто гьобелски прийоми..кръвта вода не става..
  • 51 Васил

    1 0 Отговор
    А сега ЕС не иска да си поправи грешката това не е ли е лицемерие?
  • 52 Аспарух

    2 0 Отговор
    Унгария и България си приличат в момента по това,че са под пълна диктатура! Всяване на страх,заплахи и психически натиск...Който се опълчи или каже нежо,което не се харесва на властоимащите-много бързо му запушват устата - с много хитри или груби прийоми!!! Примери-хиляди!!!
  • 53 Алеко

    1 0 Отговор
    бай Ганьо беше лЕберал,Боко бил пък консерва!Май във къщи се кланя на портретите на Маркс и Ленин!
  • 54 Уйке

    1 0 Отговор
    Бойко Борисов и некакви политически убеждение, били те комунистически, либерални или консервативни! Борисов и някакви Евро съюзни ценности! Цялите духовни, политически иЕСни ценности на този примат, са отлично представени съвсем нагледно в едно Чекмедже!!!
  • 55 МУТРОООО

    2 0 Отговор
    Тaкa и бившият члeн нa БКП Бoйкo Бoриcoв, възпитaник нa Шкoлaтa нa МВР и нa cпoртнo-oхрaнитeлнитe cтруктури в Бългaрия oт крaя нa минaлия вeк, cъщo cтaнa кoнceрвaтoр и хриcтияндeмoкрaт. НИТО ЕДНА ДУМА В ГОРНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ НЯМА ОБЩО С ИСТИНАТА
  • 56 Наблюдател

    1 0 Отговор
    От кога краденето и корупцията станаха консерватизъм!?