Last news in Fakti

8 Март, 2021 14:12 3 660 50

Рут Колева за ФАКТИ: Пет минимални работни заплати не са достатъчни, но биха дали глътка въздух на сектора

  • рут колева-
  • музиканти-
  • свободна практика-
  • отворени писмо-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • изпълнители

"За нас важна победа е и обещанието на премиера да се въведе квота за излъчване на национална музика в радио ефира, каквато има в много държави по света", коментира Рут Колева

Рут Колева за ФАКТИ: Пет минимални работни заплати не са достатъчни, но биха дали глътка въздух на сектора - 1
Рут Колева; Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В петък над 1000 български музиканти на свободна практика изпратиха отворено писмо към премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов.

"Oт caмoтo нaчaлo нa кoрoнaвируcнaтa кризa музикaлният ceктoр прoяви рaзбирaнe и прeди първия и втoрия лoкдaун гoлямa чacт oт кoлeгитe пo coбcтвeнa инициaтивa oтмeнихa рeдицa кoнцeрти и учacтия, зa дa дaдaт дoбър примeр, кaктo и нeпрecтaннo призoвaвaхa нaceлeниeтo дa ce cъoбрaзявa cъc cитуaциятa и дa cпaзвa вcички прeпoръчитeлни мeрки", пишaт музикантите на свободна практика в cвoeто пиcмo.

„Ниe, музикaнтитe oбaчe, кaктo и вcички cвързaни c дeйнocттa ни прoфecии, упрaжнявaни кaтo cвoбoднo нaeти лицa, нe пoлучихмe никaквa зaщитa. Aкo бизнecът в Бългaрия, пoдпoмoгнaт oт рeдицaтa cпacитeлни мeрки, тeпървa щe ce cблъcквa c икoнoмичecкa нecтaбилнocт, нaшият ceктoр e в тeжък кoлaпc oт eднa гoдинa“, написаха още те и настояха за създаването на механизъм за пoдпoмaгaнe и кoмпeнcирaнe нa музикaлни твoрци нa cвoбoднa прaктикa, кoитo нe ca oбвързaни нa щaт c държaвнитe и oбщинcки културни инcтитуции.

Последва среща между представители на музикантите на свободна практика и властта. Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева се срещнаха с премиера Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов и финансовия министър Кирил Ананиев. Стигна се до решение музикалните творци на свободна практика да получат по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях като еднократна помощ в условията на пандемията.

Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева. Средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет през тази седмица, съобщиха от пресслужбата на МС.

За да говорим за инициативността от страна на музикантите на свободна практика по въпроса, за необходимите промени в законодателното третиране на музикантите и за степента на удовлетвореност сред взетото решение за подпомагане, от ФАКТИ се свързахме с Рут Колева. Разговора четете в следващите редове:

- В писмото се казва, че музиката не е "декоративен лукс" - какво е правилното третиране на музиката в конкретната ситуация?

- Музиката е от огромно значение за националното богатство на България в културологичен и икономически смисъл. Тази индустрия е била доста печеливша преди пандемията и трябва да се третира като такава.

- По време на срещата с премиера Борисов и министър Банов говорихте за механизъм за подпомагане на музикантите - отпуснатите пари окачествявате ли ги като механизъм?

- Не само, механизъм за подпомагане и стимул за създаване на качествено културно съдържание е и за в бъдеще този сектор да бъде стимулиран чрез финансиране. За нас важна победа е и обещанието на премиера да се въведе квота за излъчване на национална музика в радио ефира, каквато има в много държави по света. Това ще стимулира по естествен начин изпълнители и автори да повишават качеството на работа и ще спре процеса, в който много пари излизат извън България под формата на отчисления за авторски права, както е в момента.

- Говорейки в цифри, какъв е минимумът на държавната помощ, която би покрила базисни нужди?

- Смятаме, че 5 минимални работни заплати не са достатъчни да компенсират една година безработица, но биха дали глътка въздух на сектора.

- Това, че чак сега и след инициативност от ваша страна, се стига до мярка за вас, за какво говори?

- Говори, че дълги години този сектор е бил неглижиран и практически забравен от институциите.

- Исканията в отвореното писмо бяха ли посрещнати от страна на институциите?

- След като дълги месеци бяха абсолютно игнорирани, макар министър Банов открито да бе заявил, че са напълно основателни, чак сега се стигна до някакъв резултат.

- В какъв момент идва отпусната помощ?

- Идва в момент, в който много голяма част от музикантите са на прага на екзистенциалния минимум и е спешно и наложително да бъдат компенсирани от държавата за невъзможността да практикуват професията си.

- А всъщност как музикантите на свободна практика посрещате ежедневните разходи в последната година, в която концерти няма?

- С помощ от близки и приятели в голяма част от случаите. Спестяванията им отдавна са свършили и голяма част от тях вече нямат никакъв начин да се издържат финансово поради невъзможност да работят и поради факта, че като хора практикуващи свободна професия няма как дори да се впишат в бюрото по труда. Няма нито един държавен механизъм, който да защитава тези хора от безработица.

- Защо музикантите на свободна практика всъщност не попадат в нито една от мерките?

- Заради дългогодишна политика, която изцяло е игнорирала този сектор и хората, които работят в него.

- На срещата с премиера и министър на културата бяха адресирани и други проблеми - в каква посока трябва да се промени законодателната уредба на музикантите на свободна практика?

- На първо време е много важно да се създаде ясен регистър на хората в този бранш. Това е важен инструмент, който би ни спасил от подобна ситуация в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алоуууу

    104 1 Отговор
    Кво ни занимавате с тая кифла всеки ден,бе?!
  • 2 някой

    111 0 Отговор
    Нахалство до безкрай .4300 лева били ,,глътка въздух,, !!! Един литър от тоя "въздух" ще ви стигне ли? Някой работещ взе ли такава глътка ?
  • 3 иванчо

    75 0 Отговор
    Вместо пет залати да бяха ви дали виб-ратори с баттерии ,че те най-много са ви нужни !!
  • 4 choko

    75 2 Отговор
    4 бона изкарва една чалгажийка в чалготека :)
  • 5 брут към рут

    68 6 Отговор
    да бяхте направили поне един протестен концерт против статуквото,че да си заслужите тия 5 мин заплати,ама нейсе!
  • 6 Plam

    76 0 Отговор
    Тая некадърна милионерска дъщеричка ли ще ми се прави на говорител на творците? Нахално леке!

    Коментиран от #50

  • 7 Коки

    54 2 Отговор
    Редно е да се дадат пари, но въпросът е откъде ще дойдат.
    Поколението, което е заслужило, иска награди, пенсии.
    Но някой трябва да ги плаща.
    Например инженерите имат създадено сега ново поколение, което е качествено и работи от сутрин до вечер.
    И голяма част от младите инженери внасят сериозни осигуровки.
    Въпросът е - дали младото поколение артисти, певци и музиканти внасят сериозни осигуровки, или вземат нелегални хонорари на вечер, които хонорари се харчат много бързо и ще трябва и тях след време да награждаване заслужено.
  • 8 Перо

    54 1 Отговор
    Ами проститутките и троловете,също са на свободна практика,защо няма държавна помощ? Професиите на свободна практика са много,как става избирането,особено за хора,които не са плащали данък и са в сивия сектор от години.Изглежда само тези,които могат да са полезни за толупа,може да се облажат.
  • 9 Айде стига

    62 0 Отговор
    Сте ни занимавали с тези така наречени артисти! Всички знаем, че имат и странични доходи и добри спестявания! С какво са повече от нормалните хора които работят на две места да издържат семейството си! Стига сте им давали трибуна за изява! Като са на свободна практика да му мислят те! 90 % имат една, две песни и вече били известни и заслужили артисти!
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 5 Отговор
    честит ПРАЗНИК ДАМИ МАЙКИ СЪРУГИ ПРИЯТЕЛКИ
  • 11 Азим

    72 1 Отговор
    Тази колко е нагла и двулична, ходи на екскурзия в Мексико, а проси пари от държавата!
  • 12 Вла

    47 0 Отговор
    Скоро не съм слушал нова българска песен, която да ми хареса, ако някой се сеща някоя, която му е харесала да ми каже коя е, ще си я пусна да я чуя.

    Коментиран от #15

  • 13 Го4о

    57 0 Отговор
    Руд, а разходки до САЩ не щеш ли от държавата? Колко запомнящи песни имаш?
  • 14 Еееее

    50 0 Отговор
    Стига де. Какви музиканти сте вие? Пробвате се да пеете в някоя кръчма и хоп мислите се за музикална звезда. А че не плащате и лев данък е друг разговор. Какво да правиш идват избори.
  • 15 Аз слушам

    24 4 Отговор

    До коментар #12 от "Вла":

    Само народна музика. Само музика, не песни. Щото в песните се пее много за душманите, което ме подсеща за Тиквата и НОЩ. :))
  • 16 ИНТЕЛЕКТ

    54 0 Отговор
    И на тази куха лейка и се даа възможност за проява!Хората няма, какво да сложат в устата си а тази патка, нямало да и стигнат 4 300
  • 17 Читател

    34 0 Отговор
    Брейййй, който не поиска, той не одруса таз държава. Само за простолюдието ТРУБУКВЕН ОРГАН
  • 18 Тиквата

    25 2 Отговор
    Пак си направи предизборна антиреклама. Чак сега се сетил.
  • 19 Кака Мара

    29 0 Отговор
    Аз пък като те пуснат ще врътна копчето на друга станция. Ще ви слушам глупостите които вряскате.
  • 20 Съдията Дред

    42 0 Отговор
    Стигат за 1 седмица на Малдивите. Ако отидат на Занзибар, може и да останат. Че то тия наши от категорията "звиздъ" , ако не се постнат от екзотичен остров , ще ги налегне тежка депресия.
  • 21 Гост

    30 0 Отговор
    Тази нали живееше в Англия знам, че таме издавала албуми.
  • 22 отвратен

    44 0 Отговор
    Безсрамници! За една вечер изпиват по 1000 лв., почивки в Доминикана и искат от бедните хора пари, които си броят стотинките за лекарства. Не ви е срам!
  • 23 ТИТИ

    34 0 Отговор
    РАЗВЯВАТ СИ БАЙРЯКА ПО СВЕТА СЕГА ОЛЕЛЕ ЗАЩО ЛИЛИ ИВАНОВА НЕ ПОИСКА САМО КИФЛИТЕ МРЪНКАТ
  • 24 Темерут Колев

    37 0 Отговор
    Не ви е срам!!!! Работещ човек останал без работа,не взима и един лев подаяние,на вас пет хиляди от въздуха са ви малко???? Кандидатирайте се за "нищоправец" там ще ви дават по 16000 всеки месец+безплатна квартира+ядене и пиене+охрана,и превоз....Търтеи такива нагли!
  • 25 Реалист

    33 0 Отговор
    Коя е тази Рут Колева? Някой може ли да каже поне една нейна песен? Паразит! Веселин Маринов на който целият му репертоар е шлагер, всеки може да му запее песните! Но той е работлив и скромен. Не е нагло нахален, като тази кифла Рут, или пък Икебаната. Сревнение не може да има.
  • 26 Колев

    23 0 Отговор
    Радостна новина , на музикантите ще ли да им връщат парите от малдивите , канарските острови , сейшелите където са ходили да си отпочиват. На тези дето не са ходили на почивка от 30г. кой ще дава пари
  • 27 Срам

    22 0 Отговор
    Не трябва да получават хиляди левове Що за дебелоочие Дайте им по 24 л както на бедните хорица Тези отишли със скъпите си дрехи и лъскави коли просят без срам Никой не им длъжен Обиколили света по курорти не заслужават пари Заслужават помощ бедните болните немощните а не такива
  • 28 Надали

    14 1 Отговор
    ще им стигнат дснякъде тези парички.Те повечето изпълнители са дгогари и дрогарки и тези 5хилки ще им минат през носа за няма и толкова.
  • 29 Гост

    21 0 Отговор
    Абе патко заспала, я кажи колко данъци и осигуровки си платила за писледните 5 години?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дилър

    12 0 Отговор
    Малко са. Няма да стигнат да си платят "белото", което са дръпнали на кредит, през пандемията.
  • 32 За Бацо Гацов

    13 1 Отговор
    Четири милиона са,като четири лева.Нали не са от джоба му.Ако има бъдещ читав министър на финансите,трябва да ги разкости.Изобщо не е проблем.Проверка десет години назад.Колко данъци са платили,отговаря ли имуществото , движимо и недвижимо на декларирания доход.Двама грамотни компаджии за седмица,ще им изкарат по дни и часове,къде са " отмаряли" и колко струва.Толкова са лесни,че няма накъде.През НАП - район, и агенция по вписванията,ще им изскочат коли,джипове,апартаменти в други населени места.Пет бона били" глътка въздух"!? Вах,ти дебелоочието.Синът не може да ги отгладува от заплата си за повече от година.Ама ние сме си рогати чифтокопитни.Търпеливи и мълчаливи.Тези си правят тотален бъзик с вас бе ,хора! Нормално семейство,не може да спести подобна сума за минимум година.12 месеца да заделя по 420 лева на месец.Тази кимимора и били глътка въздух!?
  • 33 Васил

    16 0 Отговор
    Значи имаше пари за да си разхожда задника в Доминиканата а сега рева за пари. Не мога да повярвам дават се пари на богатите а за бедните кога?
  • 34 Врачка

    12 0 Отговор
    Рут Колева е от хората,за които Англичаните имат много точна дума
    “Useless”.
  • 35 ТутуРУТ Колева

    6 0 Отговор
    Абе дайте й бе ... ..дайте й на РутКА някой лев......че не млъкна !
  • 36 един от многото

    12 0 Отговор
    Отвратителни , лакоми и крадливи чалгаджии!
  • 37 чичо

    12 0 Отговор
    Колева,като не става с пеене,опитай с копаене.Как другите могат да се преквалифицират,а вие не?
  • 38 луд доц

    13 0 Отговор
    Е ,точно на теб (РК) не трябва и стотинка да ти дават !
    Първо , ще ги изсмъркаш !
    Второ , какво си направила , че да ти плащат освен да фиркаш и да смъркаш ?
    Трето ... пак няма да ти стигнат да се насмъркаш !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пламен

    11 1 Отговор
    Аз съм свободно нает стругар,Вие, музикантите първо си вижте 'селфитата' от нам,си къде си, и после предендирайте за "помощи"?! Ние, свободно наетите стругари, искаме 8000лева за всеки месец от 'пандемията', щото произвеждаме и плащаме данаци! Плащаме данъци мила Рут!

    Коментиран от #41

  • 41 Ами Рут

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "Пламен":

    нали се похвали, че е наета от бащата на Лейди Гага да пее в неговата пицария в Ню Йорк...А пък Лейди Гага като чула нейно изпълнение и възкликнала" УАО"... Та Рут е заработила едни пари там...вероятно без данъци
  • 42 Спрял работа

    4 1 Отговор
    А на мен Бойко ми каза да си изтегля кредит ?!
  • 43 Станислав

    4 0 Отговор
    И какво излиза този който плаче най-много той получава, а за този който си трае 0 или в някаи случаи и две нули.
  • 44 айдуците

    3 0 Отговор
    с КАКВО ТИЯ ПОЛУЧАТЕЛИ НА ПАРИ СА ПО РАЗЛИЧНИ С ВСИЧКИ ДРУГИ КОИТО СА БЕЗ ПАРИ ТА НА ТЯХ ДАВАТ А НА ДРУГИТЕ НЕ ?
  • 45 АЙДУУУК

    2 1 Отговор
    ДВЕТЕ НУЛИ ОТ БАНКЯ Е ПАРАЗИТ КРАДЕЦ И ПРЕДАТЕЛ !
  • 46 Marinov

    0 1 Отговор
    Властимащите май си КУПИХА и Музиката та да им ЗУРНАЛИСТВА и ИБРИКЧИЙСТВА за Изборите !
  • 47 ей борисов

    1 1 Отговор
    и ние бедните отрудени хора искаме "глътка въздух" само около 5000 лв. Като ще даваш на певците, ще даваш на целия народ.
    А не на пенсионерите по 50 лв., а на тез дето седят по 5 месеца в Мексико!
  • 48 ами рутке

    2 0 Отговор
    вземи се преквалифицирай, търсят сервитьори, шивачи и много други. Стига си плакала, или както каза Борисов на нас, тегли си безлихвен кредит. Освен това ти не си звезда.
  • 49 50 заплати

    1 0 Отговор
    Не 5, а 50 минимални заплати трябва да дадат на Рут! Тя е гениална в бездарността си! Заслужава да я позлатим, под златото няма да се вижда що за дзверо е в действителност и така децата няма да сънуват кошмари.
  • 50 Дядо Маркс

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Plam":

    Пo-вoнящ бoклук oт рут кoлeвa мaй нямa! Нaглo cъщecтвo, c нeoпрaвдaни прeтeнции и липca нa кaквaтo и дa билa културa и c eлeмeнтaрнo възпитaниe. Тaя e рacлa в дълбoкa изoлaция oт oбщecтвoтo, в нaй-зaтънтeнaтa и дълбoкa прoвинция, ....... мoжe би някъдe в Пaтaгoния.