Last news in Fakti

12 Март, 2021 19:00 5 225 44

Защо никой не разбира българските управляващи?

  • българия-
  • еп-
  • ес-
  • европа-
  • политици-
  • лаура кьовеши-
  • иван гешев-
  • бойко борисов-
  • барселонагейт-
  • герб

Когато все оставаш неразбран, или си гений, или най-вероятно реагираш неадекватно. Кое от двете важи за българските управляващи?

Защо никой не разбира българските управляващи? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато оставаш системно неразбран, или си гений, или най-вероятно имаш сериозни дефекти в аргументацията. Факт е, че българското управление е в позиция на сериозна неразбраност и неразбираемост, в резултат от което през последната година получи поредица от звучни шамари както от масовите протести в страната, така и в официални реакции от чужбина.

Неразбраността, уви, не е плод на управленска гениалност, с каквато премиерът Борисов обича да се хвали. Не е и случайност или злонамерен заговор на международното положение, подучено от Радан Кънев, Цветан Цветанов, братя Бобокови или арменския поп. Причината за неразбирането е неадекватността на отговорите, които нашите управляващи дават на напълно оправдани въпроси към тях.

“Управляващите” в България, нека да е ясно, е амалгама от политически и съдебни органи, които като юмрук защитават високите етажи на властта - основно фигури от ГЕРБ и ДПС. Ето и най-пресните примери за неадекватността на отговорите, които тази политико-съдебна амалгама изфабрикува.

ВСС отговаря на Кьовеши

Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши не успя да разбере защо нашият ВСС ѝ е изпратил седем от десетимата кандидати за делегирани европейски прокурори. Седем отхвърлени от десет предложени говори не за случайно промъкване на неподходящ кандидат в иначе адекватно подбрана група, а за сбърканост на цялостния подход. ВСС щеше да постигне по-голяма ефикасност, ако беше подбрал кандидатите с лотария - тогава поне съмненията за предубеденост щяха да отпаднат.

Възраженията на Кьовеши са ясни - тя не вижда какви са качествата на кандидатите, които да оправдават техния избор. Много от тях например нямат опит по сложни дела за еврофондове.

Реакцията на ВСС не само че не е прозрачна, но на практика ще бъде засекретена поради “конфиденциалност на комуникацията”. “Трябва да не коментираме неща, които имат конфиденциален характер. Моментът за цялостен коментар е след финализиране на процедурата”, дава тон за българската реакция главният прокурор Иван Гешев. И донякъде има право, що се отнася до опазване на достойнството на конкретните кандидати. Но ВСС трябва ясно да обясни на обществото - и родното, и европейското, какви са били критериите, по които е направен изборът. И как така представите на европейските прокурори и нашите радикално се разминават по такива важни кадрови въпроси.

Основната роля на ВСС е да кадрува в българската съдебна система. Ако неговото КПД е 30% (трима от десет), какъв ли е резултатът от дейността му в България? Този въпрос също изглежда е конфиденциален.

Управляващите отговарят на Сенатската комисия

Двама високопоставени сенатори - председателят на Комисията по външни работи Боб Менендес (демократ) и най-старшият републиканец в този орган Джим Риш - излязоха с изключително остро, направо сриващо писмо срещу нашите управляващи. В това писмо се казва директно, че в страната има корупция на най-високо ниво, но няма свободни медии и независима съдебна система, които да разобличават и наказват виновните за тези съществени дефекти. В писмото се дава и пълна подкрепа за протестите от миналата година, чиито основни искания бяха оставките на премиера и на главния прокурор.

Сенатската комисия по външни работи е ключов орган, формиращ външната политика на САЩ съвместно с президента и Държавния департамент. Сигнал от такова ниво е абсолютно ясен и еднозначен - още повече, че нито президентът Байдън, нито Държавният департамент са се разграничили от тази позиция в официални съобщения.

На писмото нашите управляващи отговориха така:

- Първо, казаха, че било "лична” позиция, но бързо стана ясно, че това не е вярно. Писмото си е съвсем официално и гордо стоеше на сайта на самата Сенатска комисия - като становище на нейните ръководители;

- Второ, външно министерство обяви, че това не било позицията на САЩ, което също е невярно. И тук въпросът не е дали посолството в София ще качи писмото си на сайта или не - самата Сенатска комисия е достатъчно авторитетен орган, чието мнение е показателно за позицията на САЩ. Неслучайно писмото е подписано и от демократ, и от републиканец - за да демонстрира, че това не е партиен въпрос;

- Трето, медиите затънаха в конспирации, според които зад писмото стоят или Цветан Цветанов, или братя Бобокови, които били наели лобистка фирма. Това вече е политически дебилизъм, който не прави разлика между това как сенаторите са разбрали за даден проблем (в което лобисти може и да имат влияние) и защо те са заели съответната позиция и са сложили имената си под нея.

С две думи: отвън ни питат за едно, а ние отговаряме за друго. Същата беше и реакцията към резолюцията на ЕП за корупцията в България от миналата есен. Това, което управляващите измислиха, е, че са жертва на заговор от външни и вътрешни сили. Именно тази формулировка е толкова неадекватна, че прави позицията им напълно неразбираема за нормалните хора във и извън страната.

Главният прокурор отговаря на комисия на ЕП

След споменатата силно критична резолюция на ЕП, евродепутатите отправиха серия от питания към българската прокуратура по повод ключови дела, свързани с политическите скандали от миналата година. Тези въпроси са напълно резонни: записите на премиера автентични ли са; каква е връзката му с къщата в Барселона; шкафчето и парите в него какви са и т.н.

Ето и последните отговори, които питащите получиха от ръководството на нашата прокуратура:

- “Барселонагейт”: По този въпрос няма по-нова информация от дадената на Европарламента през септември 2020. Основното в тази предходна информация беше, че на 22 юли нашата прокуратура е изпратила в Испания името на наблюдаващия прокурор от спецпрокуратурата в София. "Въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период, съдебните власти в Кралство Испания все още не са се свързали с българските власти." Ново развитие няма.

- Снимки и записи от премиерската спалня: Предприети са всички възможни действия, но извършителят не е заловен и затова разследването е спряно. “Прекрасната госпожа” и Мата Хари, която премиерът явно познава, се оказа неуловим фантом.

- Записът с гласа на премиера: На въпрос дали е автентичен (тъй като на него става дума за злоупотреба с власт и натиск над опоненти), отговорът гласи: "Главният прокурор и заместниците му не осъществяват ръководство и надзор по конкретни дела, поради което не бихме могли да ви предоставим исканата от вас информация по въпроси от 2 до 4”.

Какво се разбира от тези отговори? Че прокуратурата си върши съвестно работата? Че е активна в разкриването на истината? Че не се опитва да прикрива неудобни за управляващите неща? Май и тук става дума за някаква “конфиденциалност”.

Българският съд също не разбира българските управляващи

И накрая, за да не остане някой с впечатление, че само чужденци не ни разбират, да разкажем и това: редови български магистрат - административният съдия Антоанета Аргирова - също се оказва изправена пред сериозни херменевтични проблеми при интерпретацията на действията на нашите управляващи. В решение от 8 март тази година по делото за загубените за бюджета милиони от хазартни такси тя заявява, че нормата на Закона за хазарта е прилагана неправилно и от Държавната комисия по хазарта, и от министъра на финансите в продължение на значителен период - повече от пет години. "И двата държавни органа тълкуват и прилагат превратно нормата, като предоставяща избор на хазартния оператор да организира игрите със залагания. (...) Това тълкуване се поддържа включително и в съдебното производство от юрисконсулта на НАП".

В резултат за този 5-годишен период ДКХ е следвало да реализира 75% повече приходи спрямо действително събраните. Предвид периода и размера на непостъпилите в държавния бюджет такси и с оглед на фактите по делото, за съда е необяснимо както бездействието на органа, осъществяващ държавния надзор върху хазарта, така и бездействието на министъра на финансите, към който е била ДКХ, се казва още в решението.

Обяснението на необяснимото, което премиер, министър на финансите и прокуратура дават, е, че Борисов и Горанов не са знаели нищо по въпроса и са били подведени от служители, които са им подчинени.

България е изправена пред избор

В заключение трябва да се каже, че зад тези примери за неразбиране и необяснимост не стоят просто изолирани инциденти. Те са свързани в система, която показва, че действията и аргументацията на управляващите се разминават сериозно с действителността. От тази гледна точка България е изправена пред избор: да продължи да поддържа илюзии за вътрешна употреба - или все пак да се вгледа в реалността. Колкото и нелицеприятна да е тя.

Автор: Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 47 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 факт

    45 1 Отговор
    лошото е че гласуват мъртви души!

    Коментиран от #40

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОТарАК

    35 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    вие шопите един банкянски галфон ли не можете да сгащите?

    Коментиран от #8

  • 6 Последния Софиянец

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ам Чи":

    Кажи му телефона.

    Коментиран от #44

  • 7 Аидиии

    10 3 Отговор
    А ве отваряй кибабчииниците че хлебарките умряха от глад

    Коментиран от #9

  • 8 Последния Софиянец

    29 2 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Бяга все по помашките села.
  • 9 Последния Софиянец

    25 2 Отговор

    До коментар #7 от "Аидиии":

    Пак не си в час.Пак ще ни затварят.За трети път за една година.

    Коментиран от #14

  • 10 Селянин

    24 1 Отговор
    Щом и тези, които до скоро бяха подкрепа, му казаха, че е неадекватен, значи приключи....

    Коментиран от #15, #25

  • 11 ФАКТ

    30 2 Отговор
    а защо 2/3 от Българите са Наркомани..или Алкохолици..???...чудите се защо управляващите са неадекватни..ами отговора е лесен..оглеждаме се около себе си и виждаме че 90 процента от хората са неадекватни..е тогава как очаквате да изберем Адекватни управляващи..всички които се опитват да влязат в парламента чрез партия или групичка...всички те..или повечето са абсолютно неадекватни..и проблема не е че ние ги избираме..проблема не е че те са неадекватни.проблема е че като цяло в България няма кой знае колко адекватни хора...най вероятно на 100 000 има един адекватен..ама то пък такъв човек има друг проблем..че останалите 99 999 неадекватни..именно него го мислят за неадекватен..:)..просто много повредени мозъци има вече..от къде да изкопаем здрави такива..всичко живо изпушило..или наркомани или пияници или побъркани....нормални..някак си липсват..

    Коментиран от #31

  • 12 ТаУмВзе

    24 1 Отговор
    Племето живуркащо на територията няма управници. Това е кланово племенен Слугинаж. Преди на Москва, сега на Вашингтон. И ако страдат от делюзията, че с гласуване, Партийки Палави идеи нещо ще се промени, бъркате! Всичко отива към логичният ни Край. Който вече се е случил.
  • 13 Ха ха ха

    25 0 Отговор
    Е нагло бе,изроди,унищожиха държавата,боклуци,Господ да ви съди,
  • 14 урко

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Нещо май не доразбрахте.Тук иде реч за роми и за избори!
  • 15 Д р Вирхов

    22 0 Отговор

    До коментар #10 от "Селянин":

    Особено гафа с ваксините го нокаутира както Джошуа си поигра с Кобрата и го изпрати да спи!Изобщо цялата ни работа на практика е такава!
  • 16 ьььььь

    25 2 Отговор
    Всичко се прави само за добруването на хунтата...Какво има друго за обяснения и разбиране?!
  • 17 Гласоподавател

    18 1 Отговор
    Десетки години живеят отдалечени от проблемите на хората
  • 18 Gowko

    15 1 Отговор
    Ние също не разбираме защо съдът чак сега не разбира защо Бойко и правителство не разбира защо никой не разбира че това е пълен абсурд защо още няма виновен.Поне за тия които все още не са забегналия към Дубай.Още са си тука че даже и са в листите за кандидат депутати.Ей това пък въобще не го разбираме......или е некъв гениален ход от селянина от Банкя.Който ние гениите така и не разбрахме....така де.Той ако е гений ,значи и ние сме гении.А гениите един друг все не се разбират и се разминават.Затова може би и той не ни разбира....е ,това за простите така и не го разбрахме.
  • 19 БОЗА

    13 1 Отговор
    Това,че все са "неразбрани" го преживявам някак...но,като се появи някой от техните да ОБЯСНИ,какво Е ИСКАЛ да каже еди кой си(най-често вожда)обвинявайки собственият си народ,за "неразбирането" ми идва в повече...все правят всичко на ползу роду,все ни "спасяват"...а хората долни неблагодарници-НЕ ГИ РАЗБИРАЛИ...не случиха освен на местоположение,природа,валежи,и какво ли не още и на народ...горканчовци... ;-)
  • 20 Матей

    12 1 Отговор
    Как неразбрани,всички ги знаят какво представляват--противници на българския народ и какво целят--пълно подчинение.Трябва ли народа да се съгласява на садо-мазо и превръщането му в безропотно стадо?
  • 21 Banderas

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ноооо... идват избори ! Ще видим,дали народът може да мисли... и дали все още сме хора!
  • 22 Еразъм

    10 4 Отговор
    Аз пък разбирам българските управляващи, но не разбирам българските избиратели.

    Коментиран от #24

  • 23 Истината2

    14 1 Отговор
    Наистина идват избори.Глсувай те за която партия си харесате ,нобади не и за герба вата шайка.А те са много по умни от шайката,ще се обединят всички срещу шайката.Е, с малки изключения.Моят избор е БСП С НОМЕР 4.ПОБЕДА.
  • 24 Гаранция

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Еразъм":

    От проф(ана) М. Костинбродски и Цв. Цв. че изборите се печелят от преброителя! А баламите да ходят и да гласуват! Всичко е отиграно. То, ако от изборите зависеше нещо, ТОЙ и тях ще забрани!
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 20 Отговор

    До коментар #10 от "Селянин":

    Цялата чужда резидентура e активизирана максимално да плюе по ген. Б. Борисов. Това показва, че Борисов работи за България.
  • 26 ХАН КРУМ

    12 1 Отговор
    КАК ДА БЪДАТ РАЗБРАНИ?И НИЕ, И В ЕВРОПА И В СВЕТА СЕ ЧУДЯТ КАК МОГАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ТОЛКОВА Т... ПАРЧЕТА?ЗА ТОВА НЕ МОГАТ ДА ГИ РАЗБЕРАТ.
  • 27 Gowko

    5 1 Отговор
    ,,Той" и на двеста като им го слага, пак не са го разбрали.По сто на американците.И по сто на руснаците.С тия газопроводи им ги вкара на двеста.
  • 28 Ццц

    10 1 Отговор
    Станията милостиво изключва поне още 1000 примера за тоталната некадърност на Главните Еничари на Разбойника Бойко. Но не веднъж съм казвал - когато народът е в подем, образованието е цел има идеал, съдбата ни праща Левски. И обратно....ни праща Бойко...три мандата и възможен 4ти???? Чувам, че много пенсионери били доволни от 50-те лева и не мога да повярвам колко евтино се търгува бъдещето на България от хора без такова. Звучи гадно, но далеч алтернативата още 4 годин Джип направо ме потриса.
  • 29 хан ювиги

    7 1 Отговор
    Неразбираема е овчата душевност и примиреност на населението,а управляващите са гении-тарикати! Това е най-краткия път за унищожението на държавата!
  • 30 DW наливат вода в Мелницата наБорисов

    9 0 Отговор
    Гениални няма сред Правителството, н е търси DW такива!! Има Изпечени, корумпирани Крадци и лъжци, които се правят на Ударени, защото Козируват на вашите шефове и на тези през Океана! Недоразумения на власт, които вие подкрепяте и пазите, те са удобни за вас!!
  • 31 българин

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "ФАКТ":

    На дъното на Марианската падина сме и ни карат да копаеме още надолу.
  • 32 Азззззззз

    5 0 Отговор
    Когато хората си продават съвеста за пари изчезва всякаква адекватност.
  • 33 Чкмджто на Шефа

    5 0 Отговор
    Какво да не им разбират? Аз ги разбирам.
  • 34 име

    4 2 Отговор
    пореден фейк на сорос... кьовеши иска още инфо , а не връща кандидатите. но дойчо сорос си знае опорките.
  • 35 чичо

    4 1 Отговор
    Статията е не коректна-мисирска.Що не зададохте въпроса-какъв европейски опит имаше Кьовеши преди да я изберат.За онези незаконни записи-без коментар.
  • 36 ХАХАХА

    3 1 Отговор
    САМИЯТ Т.Н.ПРОФ.МИНЕКОВ РАЗКРИ И СЕ ИЗДАДЕ,ЧЕ ТОЙ Е НАПИСАЛ ПИСМОТО ДО НАЙ-ВИСОК НЕГОВ ДОВЕРЕН ПРИЯТЕЛ В ЕК,ПРЕДАТЕЛИТЕ КАКВО ДРУГО МОГАТ ДА НАРАВЯТ,НИЩОНЕМОЖЕЩИТЕ МЪРЗЕЛИВЦИ И ЛАПАЧИ
  • 37 Дойче веле???

    1 0 Отговор
    Нема смисъл да се чете.
  • 38 нали

    2 0 Отговор
    Просто не им вярвам на тези и не искам да ги виждам дори.
  • 39 МРЪШИ

    2 0 Отговор
    АЗ ГИ РАЗБИРАМ , ТЕ УПРАВЛЯВАТ ЗА ДА КРАДАТ ЗАКОННО И ЗАТОВА СЕ И КРИЯТ ЩОТО ГИ Е СТРАХ ОТ ТРИЧАНЕ И ЛАБУТ ДО РАЗМЕКВАНЕ !
  • 40 Антимафия

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "факт":

    От всичко написано ,
    остана един въпрос без отговор?
    Подходящ ли е изгонения от "ГЕРБ" Данаил Кирилов ,
    "Барни Ръбала",
    да бъде назначен за Прокурор ,
    който да разследва Главния прокурор,
    Иван Гешев?????????????????????

    Има голяма вероятност и това "чудо",
    да се случи след изборите?
  • 41 ПиииАррр

    2 1 Отговор
    На мястото на ББ и ГЕРБ бих публикувал една сравнителна таблица на БВП, МРЗ, пенсиите, средната заплата, броя не емигриралите, инвестициите, събраните мита, ДДС, измамите, престъпленията от ОПГ и т.н. и т.н. по времената на управленията на БСП, Тройната коалиция и ГЕРБ.
    Това ще смаже всички!
  • 42 Селянин

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На комунист и Прасе как можеш да му обясни като от нищо не взима от дума /кога радев е давал интервю на повече от един журналист/
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Котето

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Питаи генерал деси тя ще го изкара от подлеглото