ФАКТИ.БГ

Как Католическата църква се превръща в секта

Ако е вярно, че Господ не може да благослови греха, тогава нито проповедниците, нито архиереите, нито цялата църква могат да разчитат на божията благословия

Публикувана: 19 Март, 2021 10:00
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2492
Как Католическата църква се превръща в секта
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Твърдо "не" от Ватикана: хомосексуалните двойки няма да бъдат благославяни от Църквата. Тази позиция е още една стъпка към самоунищожението на някога така могъщата институция, твърди Александър Гьорлах в коментара си.


Когато германският папа Бенедикт XVI (Йозеф Ратцингер) при посещението си в Германия през 2011 призова Католическата църква да се дистанцира от светските дела, мнозина решиха, че той критикува събирането на църковен данък по административен път. Тоест, че църквата не бива да използва помощта на държавните институции, за да не се излага на опасността от корупция. Днес обаче разбираме, че той е имал предвид нещо друго.

За Ратцингер истинската църква вече не може да бъде народна църква. Защото сред народа били разпространени какви ли не нагласи, вкупом заразени от релативистичния дух на времето. Според възгледа на вече оттеглилия се Бенедикт XVI, право на съществуване в църквата има единствено истината: църквата по-добре да стане по-малобройна, отколкото да отстъпи дори на сантиметър от тази „истина“. Междувременно Католическата църква наистина се оттегли в тази нишова позиция, и то тъкмо под ръководството на новия папа Франциск, който – като възгледи за църковната политика и теологията – се намира точно на противоположната позиция в църковния спектър.

Ватиканът: "Господ не ви иска!"

Под ръководството на аржентинския папа хардлайнерите във Ватикана монополизираха своята сектантска „истина“ и я превърнаха в единствената позиция, която има право на легитимно съществувание в църквата: жените нямат право да заемат духовнически постове, защото даването на причастие от женска ръка е богохулство. Хората с втори брак нямат право на причастие, защото в божиите очи това създава объркване. И накрая: хомосексуалните двойки не само нямат право да се венчават, те дори нямат право на свещеническа благословия, защото Господ не може да оправдае греха. Мимоходом са прокълнати и всички онези, които с помощта на модерната медицина търсят сбъдване на желанието си да имат деца или пък размишляват как човек би могъл да умре с достойнство, като с квалифицирана помощ се отърве от мъките. На всички тях Рим казва: господ не иска това. Господ не ви иска вас!

Ето как някогашната толкова велика и могъща Католическа църква вече се е свила до размерите на секта. В Латинска Америка близо половината вярващи (!) я напуснаха и се присъединиха към свободни християнски вероизповедания. На много места в Европа църквата вече изобщо не съществува: в неделната литургия участват вече едва 10% от вярващите, а тенденцията продължава да сочи надолу. Хората гласуват с краката си, право към изхода на черквите, но това само потвърждава осенените хардлайнери: звани са мнозина, призваните са малцина!

Католическата църква вече не им предлага нищо

При хардлайнерите позата на осенени много напомня за политическата поза на популистите в политиката: симулация на действия вместо истински действия. В Кьолн, един от европейските центрове на католицизма, Административният съд вече не насмогва да разглежда молбите за напускане на църквата. При това не защото Лукавият, видите ли, вилнее из кьолнската архиепископия, а защото свръхконсервативното епископство с почти криминална енергия се опитва да прикрие случаите на сексуални посегателства. А подобни сцени се разиграват не само в Кьолн, но и на много други места. Католическата църква е затънала в най-тежката си криза от Реформацията насам. Само че този път вече няма да има разцепване, защото църквата собственоръчно подпечатва смъртния си акт.

Нека да се запитаме защо днес вече никой не вярва в древноегипетските или в старогръцките божества. Не, не защото вярата в тях днес не може да намери последователи. То и да вярваш в непорочното зачатие или във Възкресението из мертвих открай време, та и до ден-днешен си е само и единствено въпрос на вяра. Хората се отказват от една религия не поради липса на вяра, а защото тя вече не им дава отговор на конкретните въпроси, които те си задават. В това отношение Католическата църква вече нищо не предлага.

Църквата се е свила до размерите на секта

Освен всичко друго, тя все повече нарушава рамката, в която вероизповеданията са поставени от Конституцията. Нима една свободолюбива и демократична държава може частично да финансира организация, която отхвърля равенството между всички хора, тяхното достойнство и произтичащите от това човешки права? Определено не. Та нали в католическото вероизповедание мъжете и жените не са равни, нали там цари дискриминация в зависимост от семейното положение и сексуалната ориентация? Свилата се до размерите на секта Католическата църква вече не е съветник и помощник на държавата в търсенето на правилните и устойчиви отговори на най-важните въпроси – тя се е превърнала в пълната противоположност на това.

В този смисъл понтификатът на Франциск вече се провали. Папата не успя да прокара нито една от обновителните си идеи – просто защото хем му липсват теологична задълбоченост, интелект и подходящ персонал, хем сам не съумява да канализира и да обоснове категорично както теологически, така и от гледна точка на църковното право, онези неопределени и дифузни цели, към които се стреми. Ето как твърдоглавите екстремисти в Рим съумяха да излъжат и компрометират папата, като в същото време фрустрираха и маргинализираха либералите до такава степен, че тяхната окончателна раздяла с църквата се случва тъкмо под управлението на един либерален папа.

Кои са тези хора на витражите?

Ако е вярно, че Господ не може да благослови греха, тогава нито проповедниците, нито архиереите, нито цялата църква могат да разчитат на божията благословия. Защото греховете на църквата са прекалено големи, а арогантността на Рим на фона на всичките простъпки е лекомислена и цинична.

„Смачкайте безчестните!“ – провикна се навремето Волтер срещу църковните фанатици. Този призив си остава валиден и до днес. През 2050 година във всяко германско село и във всеки германски град ще има архитектурно красиви концертни зали, ресторанти и клубове. А децата ще питат: Кои са тези хора на витражите?


*Александър Гьорлах е лингвист и теолог, старши научен сътрудник в Съвета по етика на международните отношения "Карнеги" и водещ изследовател в Института за религия и международни изследвания към Университета в Кеймбридж. Преподавал е в Тайван и Хонконг.

Ватикан

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 19 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ТаУмВзе
1 Отговор
Овче зеле си иска халифат и това си е. Ватикан не е просто секта, а първата корпорация. И нито дума за педофилите и другите улави в расо. Дай достъп до Архива бе! И кажи защо подкрепи хитлер.

Оценка:
-9 +30

Аз40🏴‍☠️
2 Отговор
Замислете се, че DW никога няма да ви напише нищо лошо за ционизма, талмуд и т.н. Това, което пишат постоянно е, че вие сте лошите християни. Само се замислете кой води пандемията. Всяка една компания производител на "ваксини". Всичко се ръководи само от ...

Оценка:
-2 +47

Рошко
3 Отговор
Това е църква на сатаната, за да си вярващ трябва първо да прочетеш какво означава самата дума вярващ

Оценка:
-11 +11

Пропагандистите на сороснята
4 Отговор
DW е гласът на краварите сороси в Европа!

Оценка:
-1 +44

Психиатъра
5 Отговор
Време е смахнатите да си измислят собствена религия!

Оценка:
-1 +25

KODIAK
6 Отговор
Всичко публикувано от ДВ е с решение от САЩ! Родината на сетите е САЩ където събират пари в всевъзможни църквички по градове и градчета!

Оценка:
-1 +31

Православен
7 Отговор
Ние тук си имаме монахини в Троянския манастир. Кичка Троянска, Филка Троянска, да не забраваме Викентий Сливата. А да не забравяме и Палома Троянска и баба Гуси

Коментиран от #9


Оценка:
-11 +6

Разни вкусове
8 Отговор
В библията гейството е категорично порицано от Бог . Ако на някой не му харесва , ще трябва да е атеист , или да си потърси друга религия .

Коментиран от #17, #22


Оценка:
-1 +36

Али
9 Отговор

До коментар #7 от "Православен":


Хасане , вашия ходжа как е с ромките . Една май го окраде наскоро ?

Коментиран от #12


Оценка:
-3 +12

В исляма жените и мъжете са равни...
10 Отговор
Приемайте исляма,слагайте на Ватикана четири джамии по ъглите и всичко става като при черквата Света София в Истан Бул.Настава ред и обич по цялото ислямско Земно кълбо.
Почва голяма търговия на чайници и бурки и други атрибути за коч...ритуали....

Оценка:
-11 +4

кьорфишек
11 Отговор
Най-голямата заблуда за всички времена!!!Тия с расата са най-големите педали и педофили.Каква ти вяра?

Оценка:
-8 +12

До Асан
12 Отговор

До коментар #9 от "Али":


Нямам тоалетна хартия би ли си дал корана за хартия

Оценка:
-5 +7

Парадокс
13 Отговор
Като гледам джендърите по заразни от ковид- успеят ли да превземат църквата, значи са покорили всичко. Тежко и горко на този който иска да е мъж и на тази която се чувства жена след това. Целия свят ще стане Сидом и Гомор. Наближава зануляването

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +27

Pepars
14 Отговор
От,, дойче веле "плюят всички които не играят по свирката на Джорч Сорос!

Оценка:
-0 +28

DW-пропаганден нашинен
15 Отговор
DW, ах палави джендъpчета и на църквата посегнахте вашта м..... 😬

Оценка:
-2 +22

Ню Джендърейшън
16 Отговор

До коментар #13 от "Парадокс":


Всъщност имат сериозни успехи в тази насока! В Гърция известна до сега със силното си Православие откак е започнала "драмата с корона йос" бяха забранени църковни мероприятия за гражданите и вече втори Великден няма да празнуват ! Както и децата знаят техният водач Мицотакис е меко казано виден проводник и радетел на джендър идеологията ! Това разбира се веднага даде плод и много скоро гърците, ще забравят за църквата, ако "нова демокрация" продължат с тези мерките! Така че джендърите видимо атакуват и католическа и православна църкви, просто хората още не си дават сметка понеже маските им запушват и очите и ушите !

Оценка:
-1 +17

ГрантоветеНаДВ
17 Отговор

До коментар #8 от "Разни вкусове":


Правилно , защо геювити искат да променят всичко и всички според техния тертип, и най-вече една многовековна институция като църквата. Ако искат нещо, да си го изградят и ползват както искат, но де се мешат, ппоменят и определят на другите своите виждания е меко казано нагло и лицемерно.

Оценка:
-0 +20

Behemoth
18 Отговор
Ти православните кукувици да видиш ...в сравнение с тях католиците са като авангардисти ...

Оценка:
-9 +2

Подозрително
19 Отговор
Александър Гьорлах на заплата към Синедриона ли е?

Оценка:
-0 +13

20
Този коментар е премахнат от модератор.
1357
21 Отговор
Кой разпъна на кръста Йисус Христос?Кой е без вяра?Кой издържа капуцините, които в Израел не работят ,а бият чело по цял ден в Стената на плача в Йерусалим?Кои корпорации владеят тъпите сащ?Защо в сащ има 20 престъпни секти?Кой народ /ако тъпите американци са народ/,е проводник на секти, джендърство, гейове, лезбийки и всички полови извращения?Кой почита парите за Бог ,а не признава Йисус Христос за Месия.Отговорът е един ЕВРЕИТЕ и ПРОТЕСТАНТИТЕ/от противната Англия/. Каква задача имат евреите и протестантите:да нямя ПРАВОСЛАВИЕ, семейство между мъж и жена,,да има родител1 и родител 2;узаконяване на гей бракове и тези на лезбийките,узаконяване при евреите да се раждат деца от еврейки без брак и дори от леки жени.За католиците не зная какво мислят по въпроса за Религията.За протестантанството /въведено като религия при това фалшива е виновен Хенри VIII.Той изменя на католицизма.Не е бил съгласен Църквата да има първостепенно значение.Виждаме до къде е докарана Англия-негърка за снаха в Кралския двор, незаконни деца/от времето именно на този Хенри VIII,до другарката Даяна.За България е важно да съхрани ПРАВОСЛАВИЕТО.На него българския народ дължи запазване на българщината .Естествено който се изправи срещу Бог, без значение дали вярва или се съмнява,/особено сектите-адвентисти,мормони, катари адамити белитебратя ,еремити, петдесятниции др, които са БЕЗБОЖНИЦИ/ще си понесе наказанието.Мисля, че Православието трябва да се пази ,като зеница на очите ни.

Коментиран от #25


Оценка:
-3 +12

Булгарбаши
22 Отговор

До коментар #8 от "Разни вкусове":


Няма страшно ,в Анадола яко благославят гейове двойки.Който търси намира.А пък и не е чак толкова далече.

Оценка:
-1 +7

Реалист
23 Отговор
България е перла в короната на христа !

Коментиран от #24


Оценка:
-2 +8

Behemoth
24 Отговор

До коментар #23 от "Реалист":


А туй то ....да не е трън от короната му ...не съм чувал за перлена корона ХАХАХА...

Оценка:
-2 +0

Behemoth
25 Отговор

До коментар #21 от "1357":


Мисля ,че си за освидетелстване ... България е най загубената част от Европа именно заради това изостанало православие ...по принцип религията е нещо примитивно нещо като окови на прогреса но православието е дъното....как ще си обясниш че най богатите страни са протестанските...ами с гъвкавостта на тая религия ,докато православието е средновековна догма задушаващо прогреса...

Коментиран от #26, #27


Оценка:
-10 +4

Генерал 🇧🇬
26 Отговор

До коментар #25 от "Behemoth":


Колко е лесно без знания- пляскаш небивалици само за това, което виждаш.
1. Да питам. защо протестантството и католицизма не познават мюсюлмански ярем, а няма православна държава която поне едно столетие да не е яла ятаган в историята си?! Някои и по 5-6 даже.
Цяла западна Европа не се ли измъква тихичко по терлици два пъти - един път от арабите, втори път от турците?!

2. Защо имаме термин Dark ages (времето от 5-15 век) и защо той се отнася за държавите за Западна Европа от този период? Ако правим исторически съпоставки, то нека да започнем оттам, на чисто.
През този период държавите в Източната и част не са ли под влиянието на България и/или ИРИ-Византия, и това не спомага ли за цялостен просперитет на региона, който се разпростира и в Азия?

Оценка:
-1 +10

Генерал 🇧🇬
27 Отговор

До коментар #25 от "Behemoth":


Макс Вебер е обяснил ( ама ти даже не знаеш кой е) - как точно протестантството е принесло такива богати „капиталистически“ плодове...че именно, протестантският дух е довел днешните западна Европа и най-вече САЩ до състоянието, в което са сега - страна глобален тиранин, страната на робството, на тоталната диктатура, на индианския геноцид, на медийните лъжи, на мозъчните промивки, на лицемерието; страната, избила планини от народ с ядрени бомби, напалм и химически отрови, страната, единствено достойна да бъде наречена Империя на Злото. Въпреки, че по стара традиция там обръщат нещата нагоре с краката и наричат опонентите си с това, което най-добре приляга на самите тях. Крадецът винаги крещи дръжте крадеца, а злодеят обвинява другите в собствените си мръсотии. Така и Вашингтон и Брюксел, или по-скоро, тези, които реално управляват там. Те са и тези, които разпространяват в България либералните лъжи и идеологическите пропагандни мръсотии, на които се връзват тия, дето не могат да проумеят, че „Няма причини за бедността; има причини за богатството“

Оценка:
-1 +10

Въпрос
28 Отговор
А Билдербергите са клуб нали ?

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Васил Гарнизов
Антропологът Васил Гарнизов коментира обществото ни
Отзвукът от случаите на насилие е голям в обществото и слаб в институциите"

Още бисери
ТОП 5