22 Март, 2021 17:40 6 168 20

Меглена Антонова, „Грийнпийс“ за ФАКТИ: Водите у нас или изчезват, или водят до наводнения

  • грийнпийс-
  • вода-
  • наводнение-
  • засушаване-
  • климат-
  • климатични промени-
  • климатична криза

"По състоянието на водите можем да съдим много за климатичните промени", каза Антонова

Меглена Антонова, „Грийнпийс“ за ФАКТИ: Водите у нас или изчезват, или водят до наводнения - 1
Меглена Антонова, снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 17 март природозащитната организация „Грийнпийс“ - България отправи три въпроса за състоянието и опазването на водите в страната към партии, които се борят за депутатски места в следващото 45-то Народно събрание. „Огромен дял от водните ресурси се използва за охлаждане в енергетиката и в допълнение към това водите са редовно замърсявани“, казват от „Грийнпийс“.

По същество въпросите на природозащитниците са какви решения на проблема с недостига на вода в контекста на климатичната криза ще потърсят партиите, каква е визията им за използването на вода в енергетиката и какво е мнението им относно контрола върху замърсяването на водите от въглищни централи като ТЕЦ „Бобов дол“.

В контекста на Световния ден на водата, който отбелязваме днес, от ФАКТИ се свързахме с Меглена Антонова, която е координатор на кампаниите на организацията „Грийнпийс“ у нас, за да говорим за състоянието на водите в България, за наличието и употребата им.

„Това, което се вижда в последните данни на Националния статистически институт от 2019 година е, че в икономически дейности в България най-много вода се използва за охлаждане в производството на електро- и топлоенергия. Това са ядрена енергия, въглищни централи, които все още имат най-високият процент на производството у нас. Изключваме хидроенергетиката. Над 70% от водата, която се използва в България отива за тази дейност“, коментира Антонова.

Тя сравни използването на вода в енергетиката у нас с това в други европейски държави: „Със сигурност енергетиката е голям консуматор на вода на много места. Много държави в Европа обаче вече започват да намалят производството на електроенергия от изкопаеми горива и съответно при тях този процент започва да спада. Големият конкурент на електроенергията в използването на много големи количества вода е земеделието. В България обаче цифрите за използването в енергетиката са много впечатляващи. На фона на всички останали те доста драматично изпъкват. На местата, където водата се използва за такъв тип технология на производство на енергия обаче, с водата винаги има проблеми“.

„Мога да дам пример с Полша, която е голям консуматор на въглища за производството на енергия. Там преди няколко години през лятото се наблюдаваше сериозно засушаване и съответно централите не можеха да работят. Когато разчитаме на толкова големи количества вода, това предизвика риск и за енергийната сигурност“, допълни тя.

По повод замърсяването на водата при употребата ѝ в производството на енергия, Антонова каза: „По принцип е разрешено да има само термично замърсяване. Тоест водата да излиза по-топла от централата, особено когато това са централи, които използват голямо количество вода и са с т.нар. отворен цикъл – водата не се върти в инсталация, а влиза в централата и излиза в съответния водоем. Причинява се термично замърсяване, тоест по-топла вода, която може да има ефект върху екосистемата в близост, например на някои животински и растителни видове. Има обаче и случаи на друго замърсяване“.

„Съвсем скоро правихме едно проучване, което излезе в началото на март. То беше свързано конкретно с ТЕЦ „Бобов дол“. Взехме проби на река Разметаница, където ТЕЦ-ът зауства отпадъчни води. Освен охлаждане, водата се използва и в много голяма част от целия процес, тъй като се горят въглища, генерира се пепел, тази пепел, за да не се разпрашава и да създава замърсяване във въздуха, се отвежда чрез вода в депа. Тези депа обикновено се наричат „черно езеро“ или депо за неопасни отпадъци от изгарянето на въглища. Във водата, която се използва в тези процеси, се съдържат най-различни замърсители.

Това, което ние установихме от проучването, което проведохме в района на „Бобов дол“ е, че заради лошият контрол в района се случва изхвърляне на замърсена вода и в реката. В нея достига вода, в която има например наличие на металоиди. Взимали сме проби и от седименти от реката, които също показват връзка с въглищата. Можем да кажем с голяма сигурност, че замърсяването идва от въглищата“, разказа Меглена Антонова.

На въпроса до какво води самото замърсяване, тя отговори: „Въглищата са токсични, а водата е част от нашата система. Ние консумираме тази вода, тя се използва и за поливане на земеделски култури, водопой на животни, достига и до хората. Обикновено ако човек не консумира много екстремни количества от тази вода, върху него няма да има мигновен ефект. Ефектите обаче са дългосрочни – това е например натрупване на тежки метали в организма, което има ефект върху всички системи в човешкото тяло“.

Разговорът премина към климатичните промени, които се превръщат в климатична криза. „Това, което наблюдаваме в момента вече не го наричаме климатични промени, защото смятаме, че сме достигнали доста по-сериозен етап на тези промени. Виждаме го ежедневно на места в България, виждаме проблеми и конкретно с водите. По състоянието на водите можем да съдим много за климатичните промени. Водите или изчезват и се случва засушаване, или са в огромни количества, които водят до наводнения. И в двете ситуации проявленията на климатичните промени са екстремни“.

„За нас е показателен също и фактът, че на много места хората директно виждат промените. Станахме свидетели на проблеми с достъпа до вода и в по-големи градове, и в по-малки. Притесненията ни са, че това ще започне да става нещо постоянно за хората на много места. В България много от районите са във висок риск от недостиг на вода. Това означава, че консумацията на вода е повече от това, което е налично в ресурсите на даденото място. Такива райони са Маришкия басейн, басейна на река Искър, на река Струма“, добави тя.

Самото намаляване на количествата вода според Антонова се дължи на комплексен проблем. „От една страна, може би тези региони не са толкова пълноводни, няма наличие на толкова много ресурси, колкото преди сме мислили. От друга страна, те може би не се използват по най-ефективния начин. Тоест възможно е да се консумира много повече отколкото екосистемата може да понесе. Към това добавяме изменението на климата и тази все по-задълбочаваща се непостоянност в климата, в която имаме екстремни ситуации – или прекалено много дъждове и сняг, или прекалено засушаване“, каза тя.

„Това води до нужда да се промени начинът, по който се управляват тези води. За нас най-вече трябва да се види кои са най-големите консуматори на вода, да се помисли дали не може те да се заменят с други източници. На практика за много от дейностите като производство на енергия имаме алтернативи, които са с по-малка консумация на вода“, допълни Антонова.

В края на разговора с Меглена Антонова говорихме и за трите въпроса, които „Грийнпийс“ – България отправя към политическите формации. „Надяваме се, че партиите ще се замислят за този проблем и с влизането в управлението ще има по-конкретни политики в тази посока. Въпросът наистина е на предотвратяване на още по-сериозни бъдещи кризи, свързани конкретно с водата“, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абсурдистан

    35 0 Отговор
    Ами така става,понеже на всяко по голямо язовирче се мъдри по една а понякога и няколко ВЕЦ-а на човече от ДПС . Източват водата и после ВиК-то и вдига цената.
  • 2 КРАДЦИ

    14 2 Отговор
    Cпac Гърнeвcки
    Дeпутaтът oт ГEРБ в зaщитa нa кoлeгaтa cи Дeлян Дoбрeв, мoлeйки гo дa ocтaнe нa пoзициятa cи в Нaрoднoтo cъбрaниe.
    Дeлянe, нужeн cи нa пaрлaмeнтa. Мoля тe, нe cкaчaй oт бoрдa нa кoрaбa, зaщoтo чeрвeнитe aкули щe тe рaзкъcaт!"

    Коментиран от #4

  • 3 Наблюдател

    27 4 Отговор
    Още едни западни марионетки , които "случайно" не забелязват , че въздуха на България е отровен от американски и английски тецове , а българите са с най-много астми и дихателни заболявания в Европа .от
    И кафявите изпражнения , дето плуват вув варненско-Белославското езеро "случайно" не са забелязали „Грийнпийс“ .Проект реализиран от сини фирми с евромилиони .
  • 4 Реалист 2

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "КРАДЦИ":

    Делян Добрев могат и съседите ни да го разкъсат , защото и те реват , че тецовете на натовските му ортаци в България с Тецове мърсят и техния въздух .

    Но Делянчо Добрев го е измислил - АЕЦиите - частни срещу комисионна , а тецовете на сметката на Козлодуй милиардите глоби .
  • 5 ЕдноПоколе

    16 0 Отговор
    Едно поколение израстнахме с идеята, че има озона дупка ... сега израства поколение, че има климатични промени.... ами нормално е да има, в цялата вселена има цилкичност и не знам защо група хора искат да изкарвам млрд. заради това, че съчествува подобна цикличност. Само от глупост не може да се живее, макар че има икономики които точно това правят: възпитават глупост и после защо имало потребителско общество.
    Та като се доказа, че няма озонова дупа (прекалено конкретно беше) ... сега имало "промени" ... и те били във всичко, било то в реки, вятър, слънце ... навсякъде ще виждат "промени" и ще заделят едни млрд. от всички държави .... просто паразитизъм.
  • 6 Гледам през прозореца

    4 1 Отговор
    Брррр глобално затопляне!
  • 7 guest

    8 0 Отговор
    Факти, въпросната Меглена Антонова вероятно и плащат за да говори против въглищата, което няма нищо общо с деня на водата.
    А за водите - 1. Дял от кои водни ресурси се използва за охлаждане в енергетиката и в допълнение към това кои води са редовно замърсявани? Охлаждането се извършва от повърхностни води, които Меглена не пие, защото по принцип не са с добри питейни качества. Вероятните замърсявания не са такива, зашото всяко подобно инвестиционно намерение си има мониторинг, който допуска качества в определени граници.
    2. Ако има лош контрол на качествата на водите - да сезира когото трябва.
    3. Как да се управляват водите според Меглена ? Тя специалист ли е и обвинява ли някоя конкретна институция в некомпетентност ?
    И накрая, че стана малко дълго - честит ден на водата на всички.

    Коментиран от #9

  • 8 123

    11 1 Отговор
    няма гора=няма вода= силен дъжд=потоп или свлачище

    Коментиран от #17

  • 9 ГУМЕН КРАДЕВ

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "guest":

    Да ти кажа честно като и слушам простотиите със сигурност пие само такава вода ! Личи и ! Ако я слуша Айнщайн ще се обеси на мига ! Излиза че водата се изпарява от Земята и кондензира на Марс !!! Абе Мегленче , как такъв технически неграмотник като тебе цъфна в " Грийнпийс " Ама каквато организацията ........ ! Единственото ти голямо са очките а зад тях - кухо пространство !
  • 10 Ало

    5 0 Отговор
    Ало, активистките, за да не замърсявате водите, спрете да се подмивате и без тона ни ставате, много сте нервни.
  • 11 ИВАН

    3 1 Отговор
    Тези, на върха на държавата, висшите управници, не знаят ли, че гората е важна за равновесието - спира ветровете, задържа водата - това всеки го знае .... или ние сме над екологията и природата, по големи сме и от хляба - това ли е новото верую
  • 12 Катаклизъм

    3 0 Отговор
    За кой ли път се убеждавам, че тези "зелени" недорасли индивиди само говорят общи приказки. Ако знаеха наистина какви са проблемите у нас с водите, щяха да си глътнат езика. Да не говорим за истината за климатичните промени. Зелените да ходят да запушат в момента бълващите вулкани в Италия и Исландия.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 000

    1 1 Отговор
    извинявай, ама виж се на картинката. хубаво момиче, знания, претенции за нещо, но нито стойка, нито дрехи, повече прилича на изпит в университета отколкото на обсъждане
  • 15 Съседа който казва истината

    2 1 Отговор
    На тези от Грийнпийс освен частните тецове, мога да им подскажа и друга много по-важна причина за рязкото изчезване и покачване на водите в реките и водните басейни. Причината е масовото изсичане на горите за което са виновни управляващите които се правят на ударени, а в същото време техни фирми под прикритие неуморно се трудят за тяхното ликвидиране.
    Горите са "белите дробове" в държавата а ние търсим кой замърсява въздуха и водата. В България всички горски стопанства са като частни, работещи за мафията ГЕРБ.
  • 16 ТКП

    2 1 Отговор
    Да припомним на младото девойче с жълто около устата , представляващо нечии лобистки интереси , че преди 32 години горите не се сечаха поголовно , горяха в печките и изнасяха зад граница , ние внасяхме своя дървен материал . Където погледнеш се оголи терена , кое да спре водата кое да я задържи ? Но калинките се развъждат с бясна скорост.
  • 17 туй то

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Туй то . Гората има и друг малко познат ефект , да предизвиква дъждове и влага . Така както две капки вода се опитват да се притеглят и съберат в една , така и влагата от облаците се притегля с влагата от горите , облаците разтоварват своя товар най-често там. Каква влага ще притеглят голи бърда , ще притеглят де до ви ят .
  • 18 За кръговрата,

    0 0 Отговор
    В природата, девойчето не е учило, специално за водата. За насищане, хигроскопична ст на почвите. А горите, в България , на всеки десет години се измерват! Нараства гордкият фонд! Нивите на дедите ни станаха гори! Две трети, от разгърнатата площ на България, са гори! Четете, а не лъжете!

    Коментиран от #20

  • 19 Количествата

    0 0 Отговор
    На валежите са важни! При много валежи горите са тропически, като по река Амазонка! Много валежи зимата и пролетта причиняват наводнения, е нас, а сушевото лято , до недостиг на вода! За това са язовирите, зарегулиране на баланса! Какъв еколог е човек, който е против напояването?!
  • 20 123

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "За кръговрата,":

    Само 1/3 от територията на България е с гори и то предимно над 600 м надморско равнище.Много разкриващо и показателно да видиш какво представлява България е да пътуваш със самолет над България във юли/август месец=една почти пустиня.Горите са много малко всичко е жълто-кафяво и ясно се вижда, че горите са унищожени.