Last news in Fakti

28 Март, 2021 21:00 3 533 22

"Всичко мина перфектно": как ваксинират възрастните в Германия

  • германия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • възрастни-
  • ваксина

Зелени коридори в Германия няма, но за сметка на това хората над 80 могат да са сигурни, че ще получат без проблеми имунизацията

"Всичко мина перфектно": как ваксинират възрастните в Германия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на миналата година в Германия постепенно започнаха ваксинациите - най-напред на хората над 80 години, които остават приоритет до края на месец март. Скоро ще започне и имунизацията на гражданите над 70 години. С какво се сблъскват над 80-годишните, решили да се ваксинират, за да се чувстват по-защитени? Две от тях - Илзе Вихман от Нойвид и Розвита Кузен от Бон - разказват пред ДВ:

ДВ: Когато разбрахте за възможността за ваксинация, изпитахте ли колебания? Убедени ли сте, че ваксината е ефективно средство за борба с пандемията?

И. Вихман: Аз принципно съм убедена в ползата от ваксините. Но никой не можа да ми каже със сигурност дали в момента съм имунизирана срещу коронавируса. Попитах специално, защото имам съмнения - дали щом съм ваксинирана, съм напълно защитена и никой не може да ме зарази. А това засега не е сигурно - предстои да се установи с течение на времето. Ваксинацията наистина е единствената възможност, която имаме, но засега никой не може да удостовери нейния ефект - става дума повече за надежда, отколкото за увереност.

Р. Кузен: От седми февруари стана възможно да се запишеш за ваксинация - през интернет или по телефона, което аз в продължение на два дни се опитвах да направя безуспешно. Ядосах се и потърсих помощ - накрая в интернет успя да ме запише дъщерята на моя приятелка. Не съм имала каквито и да било колебания, неведнъж съм се ваксинирала. Убедена съм, че ваксинациите са от полза - като например срещу грип или срещу пневмококите, които атакуват белите дробове. И до ден-днешен не съм чула нищо, което да говори против ваксините, а дори и да има - плюсовете определено са много повече от минусите.

ДВ: Възможност за избора на ваксина не е имало – на разположение е била само тази на Pfizer/BioNTech. Как конкретно премина ваксинацията технически?

И. Вихман: Мина много гладко - в имунизационния център всичко беше организирано много добре. Информацията за възможността за имунизации беше поместена в местния вестник заедно със съответния интернет адрес, където да се запиша. Отидох на сайта, попълних формулярите без никакви проблеми - всичко, което искаха да знаят за моите заболявания. Затруднения нямах до последния въпрос, съдържащ код, който трябва да се впише, за да докажеш, че не си робот. С това изискване така и не се справих - все ми излизаше грешка. Звъннах на телефонния номер за въпроси и споделих проблема си. Любезната госпожа на телефона ми каза: "Не се измъчвайте, аз ще ви дам веднага час за ваксинацията." Така получих датите и часовете и за двете си имунизации - стана бързо.

Единствено мога да се оплача от местоположението на имунизацонния център - високо в планината, на половин час път с кола от града, в който живея. Определено можеха да го организират някъде по-близо до хората.

След първата имунизация нямаше абсолютно никакви странични ефекти, но деня след втората доза имах главоболие и болки в крайниците. Определено не се чувствах добре. Но тези болки постепенно спаднаха и на по-следващия ден вече всичко беше наред.

Р. Кузен: Нямах никакви проблеми след ваксинацията, освен че ме наболяваше мястото на инжекцията. Центърът за ваксиниране беше разположен централно и всичко беше отлично организирано - бих казала перфектно. На входа ни посрещнаха любезни млади хора, вероятно студенти, които припечелват по нещо допълнително, измериха ни температурата, след което ни насочиха към една голяма зала, където да поизчакаме. След това вратите се отвориха и ни казаха, че можем да влезем. Минахме през различни гишета, където трябваше да си покажем документите. Накрая ни приеха - наистина като на конвейер, но всичко функционираше перфектно.

Предварително трябваше да опиша предишните си заболявания, както и да декларирам, че съм съгласна с ваксинацията. Описах какви лекарства взимам и толкова.

ДВ: Информирате ли се редовно от медиите за развитието на коронавируса? Какво смятате за наложените ограничителни мерки - докога трябва да останат?

И. Вихман: Това е добър въпрос, но той трябва да бъде зададен на вируса. Аз постоянно следя информациите за коронавируса, а е и неизбежно - медиите са пълни с тях. По отношение на разхлабването на ограниченията смятам, че трябва да се действа максимално предпазливо, тъй като всички учени говорят за трета вълна. Затова аз съм за предпазливост и по-добре да няма твърде много разхлабване, макар всички хора естествено да го желаят. По-добре бавно и предпазливо, с поглед към броя на случаите.

Р. Кузен: За мен това с новините за коронавируса е катастрофа. По телевизията не се говори за нищо друго, затова изключвам незабавно, не издържам и не искам да слушам. Каквото ме интересува, го научавам от вестника. Информацията естествено е важна, но не по десет пъти на ден, след което на другия ден отново и отново. Аз съм обикновен потребител на информация и вече не издържам - не желая да слушам всичко това.

Ясно е, че сме в трета вълна. И същевременно съм сигурна, че пътят, избран от правителството, не е верният. Тъй като според мен повечето зарази се случват в семейството, а не в ресторантите, магазините или училищата. Когато всички са защитени с маски и се спазва дистанция, няма как да възникнат проблеми, но в семейството е друго. Но пък къде другаде да идат хората, когато всичко друго е затворено? Те все пак търсят някакво разнообразие и остава само семейството. А това, вярвам, е най-голямата опасност от зараза.

Самата аз се пазя като нося маска, спазвам дистанцията, а и ходя на пазар по обед - тогава има най-малко хора. Оптимистка съм - смятам, че това, което има да става, ще стане.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    28 6 Отговор
    браво.....почистихте първо "най-безполезните" и продължавате по списък....
  • 2 nazi germany

    25 5 Отговор
    Ще отварят ли лагерите за "ваксинация"?
  • 3 нащия

    27 2 Отговор
    сега ще подкарате и тия между 45 и 80 заедно с децата ...иии пследно тия които още могат да са ви полезни с нещо ...и така
  • 4 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    Подколонията на Кравария, може да й предложиш скок от 14 етаж за лечение. Ако някой се е сетил, защо имат Канцлер. Не Президент, както твърди Демокрацийка. Двигател а? Без северен поток 2? Бухахахха

    Коментиран от #14

  • 5 БХК

    6 21 Отговор
    Само в БГ медиите са поръчково полудели на темата ваксини. По света хората се ваксинират спокойно. Тук е пълна лудница. Имам две ваксини ПФАЙЗЕР. ВСЕ още нямам крила и рога.

    Коментиран от #7

  • 6 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    22 1 Отговор
    Вие работите както в 30 и 40год на миналия век в вашата държава!!! Маниполатори, с коя, ваксина ваксинират възрастните!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 нашия

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "хахахаха":

    личните опити за обиди не са аргументи но ти едва ли го разббираш това като чета какво пишеш....трудно ти е ...почини малко ...почети и пробвай пак...
  • 11 -----

    11 1 Отговор
    Само заблудените още мислят че това е ваксина. DW са доказани измамници.
  • 12 Самир от Измир

    3 0 Отговор
    А аз не спирам да "ваксинирам" млади германки
  • 13 90-те минаха

    0 7 Отговор
    А тука още спори Мангъра дали е грипче и дали да се носят маски.
  • 14 Споко

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    те имат и канцлер, и президент. Не че има демокрация
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 РЕАЛИСТ

    7 0 Отговор
    Така постъпиха в повечето държави. Приоритет са възрастните хора, а у нас първо Бойко си ваксинира полицаите, за да го пазят от народната любов. ГЕРБ иска възрастните хора да измрат, че няма пари за пенсии.
  • 17 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    5 0 Отговор
    Професионални Маниполатори!!!
  • 18 ЛЪЖАТ БГ

    1 1 Отговор
    Нeщaтa дaлeч нe ca пoд кoнтрoл. Лeглaтa c киcлoрoд бързo cвършвaт, a eднa oбикнoвeнa бoлницaтa нe e пoдгoтвeнa дa e изцялo интeнзивнa. Тoвa зaяви в eфирa нa Нoвa тeлeвизия д-р Дecиcлaвa Кaтaлиeвa пo пoвoд бoлнитe oт кoрoнaвируc у нac.

    Вълнaтa e вce тaкa виcoкa. Ниe cмe нa прeдeлa нa cилитe cи, кaтeгoричнa бe тя.

    Идвaт хoрa c типичнaтa клиникa зa кoрoнaвируc, нo c oтрицaтeлни тecтoвe и ниe нe мoжeм дa ги нacтaним, зaщoтo нямa кaк дa ги дoкaжeм кaтo кoвид пaциeнти. Трябвa дa oтидaт в пулмoлoгични oтдeлeния, нo тe ca трaнcфoрмирaни в кoвид oтдeлeниe. Зa cъжaлeниe cлeд тoвa пoрaжeниятa зa тях ca гoлeми, имaт уврeждaния нa бeлитe дрoбoвe и нa cърдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa, кaзa oщe cпeциaлиcтът.

    Пo думитe ѝ чacт oт бoлницитe нямaт интeнзивни лeглa, зaпoчвa eднo прeнacoчвaнe нa бoлнитe c линeйки. "Зaпoчвa eднo циклeнe, виждaм пo книжaтa им, чe нe cъм първaтa прeнacoчилa пaциeнти", рaзкaзa oщe д-р Кaтaлиeвa.
  • 19 ха ха ха

    5 0 Отговор
    Как... избиха ги на 50 % ама още отричат 😁
  • 20 Матей

    3 0 Отговор
    Много ще се увардиш бе,бабе,ми нали вируса е вездесъщ,досущ дух божий,как ще стане с една смешна маска.Дистанцията и криенето в къщи също не е добра идея,тъй като реално е безполезно,вируса пак ще те намери,а междувременно си вредиш страхотно физически и ментално.с ВАКСИНИТЕ Е ИГРА НА РУСКА РУЛЕТКА,опасна игра на тука има тука нема.За възрастни пък съвсем не е препоръчително,тъй като поради отслабения организъм може да не я понесат.Доколко вируса е действителен все още е спорно,но политическата му употреба няма нужда от доказване.
  • 21 А защо не тази най известната

    1 0 Отговор
    А на, Пфайзер или Бионтекс....?!
  • 22 чекмедже 2

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: След ваксината и за ефекта"става дума повече за надежда, отколкото за увереност". Щом ДВ и германци го казват..какво ни остава..Значи Мангъров е прав когато казва който иска да се ваксинира...файда голяма няма специално за тези които вече проболедуваха и пак ще боледуват и заразяват всички..просто нещата станаха много бързо и това съревнавание кой по по най ще излезе през носа.