Last news in Fakti

1 Април, 2021 13:51 7 978 63

Николай Колев-Босия пред ФАКТИ: Да избираш лошото или по-лошото, това е пълна безсмислица

  • николай колев-босия-
  • парламентарни избори-
  • модел на управление-
  • управление-
  • кръгла маса-
  • политици-
  • промяна-
  • николай колев-
  • босия

"Сега за пореден път отказах на три места да вляза в изборни листи", каза Босия

Николай Колев-Босия пред ФАКТИ: Да избираш лошото или по-лошото, това е пълна безсмислица - 1
Николай Колев-Босия; Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Това да се нарекат избори е малко пресилено. Ние просто нямаме избор. Да избираш лошото или по-лошото, това е пълна безсмислица“.

Това каза общественикът Николай Колев-Босия в интервю за ФАКТИ. Свързахме се с Босия, който неуморно и последователно от десетилетия изразява позицията си чрез протести и стачки, включително множество гладни стачки, за да говорим за предстоящите парламентарни избори, за гражданското общество у нас, за промяната в политическия модел, която би дала действителни резултати и за начините, по които този нов политически модел би могъл да се постигне.

Разговорът започна от предстоящите парламентарни избори. На въпроса дали в последните месеци успя да се оформи опозиционна на сегашното управление сила, която да мобилизира промяна, Колев отговори: „Тя няма как да се появи, защото няма стратегия, няма срочни програми, няма подготвени хора, които да свършат тези програми. За тази цел трябва да се проучат както регионите, така и цялата държава. Това би могло да стане единствено с Кръгла маса, която да е постоянно действаща. Единствено на такава Кръгла маса би могла да се изработи необходимата нова Стратегия – да се набележат проблемите, начина, по който трябва да бъдат решение, сроковете, в които трябва да бъдат решени. Това е един много сложен процес. Поляците правиха именно това в рамките на две години и няколко месеца. Така те започнаха да следват дадена държавна политика, защото имаха стратегия. Ние нямаме такава стратегия, ние работим на парче и то предимно на приказки“.

Това далеч обаче не е първия призив на Босия за провеждане на Кръгла маса. Припомняме, че в края на миналата година той започна гладна стачка пред Президентството именно заради настояването си президентът Радев да организира Кръгла маса, от която да произлезе Стратегия за България.

Нужни са продължителни разговори с гражданите. Трябва да се стигне до някаква приемлива на повечето хора посока, с приемливи за повечето хора темпове на промяна. Това са сложни процеси и не могат да бъдат решавани от отделни хорица. Да не говорим, че през последните две десетилетия ние направихме повече професори, отколкото нормални хора“, коментира Николай Колев.

На въпроса дали ще гласува на 4 април, той отговори: „Да, аз ще гласувам, за да не могат да спекулират след това с гласа ми. Ще задраскам цялата бюлетина, целия лист, тъй като не виждам такава политическа сила, която да може да направи това, което трябва да се направи“.

„На всички досегашни президенти съм писал писма, в които предлагам да се направи Кръгла маса под егидата на държавния глава, на която кръгла маса да набележим Стратегия, да направим срочни програми, да направим Институт за подготовка на политически и административни кадри, обаче получавам пълно мълчание. На настоящия президент до септември миналата година бях изпратил пет писма. Нямах отговор на нито едно дълго време, накрая ми отговори по най-глупавия начин – че сега не било времето да се прави Кръгла маса, да се прави Стратегия и да се търсят оставки. Тоест моделът да бъде запазен. Запази ли се моделът, това е пълна безсмислица, защото той е повтаря, който и да дойде на власт. При този модел на управление не може да има резултати. На всички нива в държавата проблемите не се разбират или ако се разбират, съзнателно се работи срещу тях“, каза Николай Колев-Босия и уточни, че нужните промени в модела са от една страна, върху това, което се реализира като модел на управление, но от друга са чисто законодателни.

„В Нидерландия например живеят близо 18 милиона души. Знаете ли колко е държавната администрация? 38 хиляди. А знаете ли колко е администрацията в България, която няма и 7 милиона население в момента – 800 хиляди души. При това положение, каквато и подготовка да имат тези кадри, те си пречат един на друг и не могат нищо да свършат. Разбирам много добре и Башибозука (бел.: има се предвид Бойко Борисов) – той иска хора, които да гласуват за него. Тези 800 хиляди, при положение, че имат семейства, формират едни гласове, на които той разчита. Ето това е самият модел – да се фалшифицират по този начин изборите“, каза още Босия.

На въпроса в каква посока трябва да е новият законодателен модел на управление, той отговори: „Нужно е например намаляване на тази администрация. Нужна е обаче първо една нова Конституция, в която точно и ясно да бъде определено каква държава ще бъдем, в каква посока ще се движим. Имайки предвид член първи от сегашната Конституция, новата Конституция може да се създаде от Велико народно събрание, но може да стане и с един референдум, но добре подготвен. Тоест пак трябва да се мине през Кръгла маса по места и централно, нещата да се обяснят, за да може хората да имат критерии, по които да избират посоката на развитие на България“.

Относно участието на гражданите в управлението, Босия каза: „Активно или пасивно е участието на гражданите, това не е толкова важно. Важното е това участие да бъде смислено. При нас има прекалено много емоции, които вместо да решават с разум и значение, взимат решение емоционално. От всеки 100 българи, които срещнете на улицата, 99 ще кажат, че искат да живеят по-добре. Това обаче нищо не е, това са общи приказки. Как ще се реализира това нещо не е ясно, но и хората не се интересуват, не искат да знаят“.

В България от векове тече една антиселекция. В агрономството и при животните в селекцията се добиват най-качествените екземпляри, за да може да се създадат генетично най-качествените плодове и животни. При нас това не е така още с приемането на източното православие, което е създадено от император Константин I. Източното православие е създадено като политическа доктрина, а не като истинска религия. Самият Константин I, бидейки император на Римската империя, през 313 година подписва едикта за въвеждане на католицизма в Рим. На следващата година той оценява, че е направил голяма грешка, тъй като католическата религия е отделена от държавата – тя е подчинена не на императора, а на папата. Тогава той разбира, че не може да влияе върху хората така, както би искал. Започва да ги притиска, те го погват, той бяга на изток, отцепва Византия от Римската империя и създава източното православие. В него религията е подчинена на императорската власт. Той започва да унищожава всички несъгласни и да ги прогонва. На първо място това са павликяните.

Същото нещо прави и княз Борис Михаил при покръстването на българите през 865 година. Най-напред избива 52 болярски рода до крак, защото те не са съгласни да сменят религията си – от Тангра да минат към християнството. След тях започва да избива и да прогонва богомилите, които имат само едно единствено условия – те не искат молитвата им към Бог да минава през държавата им. Това е единственото им условие и затова има толкова написани лъжи за богомилството. По този начин в България остават само пречупени, смачкани хора, които лесно се управляват и лесно се подчиняват, защото те искат да оцелеят. Те не искат един нормален, естествен, съзнателен живот, те искат да оцелеят. Този стремеж за оцеляване води до тези резултати, които виждаме и днес. Това обяснява защо българинът е такъв и защо Дядо Славейков е казал „не сме народ, а мърша“, затова Паисий е казал: „О, неразумни и юроде“. Те само не са успели да обяснят това нещо със системата, която фактически е антиселекция“, разказа Николай Колев-Босия. Той уточни, че под антиселекция има предвид, че вместо най-добрите представители на дадено съсловие, общност или народ, се избират най-лошите.

След това разговорът се върна към настоящата политическа обстановка. Споменавайки създаването на политически институт за обучение на политици, на въпроса кой би трябвало да може да стане политик у нас, Колев отговори: „Ние нямаме политици. Ние имаме хора, които твърдят, че са политици, но те не са. Те не взимат политически решения, а най-често колективни бандитски решения, с които се ползват една малка част от хората. Говоря за управляващите и за тези, които желаят да управляват, които са кандидати“.

„Сега за пореден път отказах на три места да вляза в изборни листи. Поканиха ме, но им отказах. Казах им, че аз няма да им предам легитимност. Те нямат нито посока, нито имат програми, нито имат стратегии, нито имат подготвени хора. Казах им, че ако ида при тях, хората ще си кажат, че щом Кольо Босия е отишъл, те са читави. Не мога да подведа хората“, каза Босия. „Покани ме Сашо Томов (бел.: Александър Томов, „Движение заедно за промяна“), поканиха ме „Изправи се! Мутри вън!“. Минчо Христов („Движение на непартийните кандидати“) също ме покани. Не мога обаче да отида при хора, които не знаят какво искат. Така от една страна, ще подлъжа хората. От друга страна, няма да има никакъв нормален резултат. Навремето така отказах на Жельо (бел.: Жельо Желев) да му бъда вицепрезидент. Просто му казах: „Жельо, ти си един обикновен цървул. Искаш мен да ме назначиш за вице-цървул. Е, няма да стане!“, разказа Босия.

В края на разговора Николай Колев-Босия беше категоричен, че Кръгла маса е нужно да бъде проведена у нас. „Трябва да се видят какви са проблемите на хората, какво трябва да се случи според тях и според анализа на експерти. Трябва да се стигне до едно разбирателство. Точно както поляците го направиха“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    20 87 Отговор
    За Герб и Апостола Борисов ще гласувам само

    Коментиран от #28

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хан ювиги

    20 34 Отговор
    Нашия бог е Тангра,а християнството е еврейска религия!Аз казах!

    Коментиран от #23

  • 5 сократ

    9 13 Отговор
    Колев Босия,кажи го по интелигентно,не се излагай,срамота!Речи така Между Сцила и Харибда!Бъди на ниво!!!
  • 6 Защо

    16 30 Отговор
    Го коментирате тоя???

    Коментиран от #20

  • 7 Мнение

    42 11 Отговор
    Прав е!
  • 8 хах

    27 30 Отговор
    Избирам да отида да бера гъби, коприва и лапад, отколкото да си губя времето с предрешен избор на нови стари муцуни, баш комундери.

    Коментиран от #11, #15, #50, #54

  • 9 Тиква

    22 16 Отговор
    Накрая избери въжето и не дудни с простотия. Като не ти отърва никой, това мен не ме интересува. Всеки има глава и акъл ужким и да гласува!
  • 10 Ами то

    30 12 Отговор
    на практика Босия ще гласува за запазване на статуквото щом мисли да задраска цялата бюлетина. А има претенции да е опозиция.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Стамат магарето

    14 8 Отговор
    Това на снимката е град козлодуй на млади години

    Коментиран от #16, #26

  • 13 НА ВЕЧНО ГЛАДНИЯ

    15 6 Отговор
    КЛЮ БОСИЯ ВСЕ МАСИ МУ СЕ ИСКАТ😂ИНЕЧЕ Е ПРАВ ПО НЕГОВИЯ СИ НАЧИН!ТО ИМАШЕ ОЩЕ 39 ГЛАДНИ,НО ОТ ГЛАДУВАНЕ СТАНАХА ПО ДЕБЕЛИ ОТ БОРИСОВ😀
  • 14 Неглижирах,

    17 4 Отговор
    Този човек, босият, но сега чета, че той, е много добре “ обут”
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 оня с магарето

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "Стамат магарето":

    оригинална глупост си изръсил,амебо!

    Коментиран от #35, #37

  • 17 Дидо

    14 9 Отговор
    Човек,недей и ти да ставаш медийна звезда.Прибери се в пещерата от която си излязъл.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гласувайте масово на 4 април

    13 13 Отговор
    За патриотичната формация която декларира единствена че като влезе в парламента ще потърси от хунтата съдебна отговорност за грабежа и пълните с милиони евро и кюлчета злато шкафове и чекмеджета

    Коментиран от #29, #36, #38, #43

  • 20 чаплин

    6 15 Отговор

    До коментар #6 от "Защо":

    Защото е рошав като Айнщайн и почти толкова умен.
  • 21 !!!?

    9 20 Отговор
    Николай Колев - Босия е сбъркал президента ! Фигиранта раруши дори една добра традиция - да прави в годината една среща с бившите президенти на България, а камо ли "кръгла маса", защото ще му правят "провокации", от сорта: защо мълчи за руските шпиони, защо излъга за вируса, защо излъга за изгонването му от Естония,...!!!?
  • 22 Johanes

    3 13 Отговор
    Тоя защо още е жив?
  • 23 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "хан ювиги":

    Няма Наш и Ваш БОГ ! БОГ Е ЕДИН И ТОЙ НА ВСИЧКИ НИ !

    Коментиран от #59

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ГраТ Козлоуй

    9 7 Отговор

    До коментар #12 от "Стамат магарето":

    Не е ли в лудницата вече?
  • 27 Поп Кръстю

    10 28 Отговор
    Да избираш лошото или по-лошото, това е пълна безсмислица- за това избери доброто- ГЕРБ бюлетина 28
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 уаф

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Гласувайте масово на 4 април":

    Точно за този - НИКОГДА!
  • 30 Край

    15 2 Отговор
    Кръглата маса за която мечтае този човек се нарича ПАРЛАМЕНТ. Само че в него трябва да са избраните от народа представители. Това става на мажоритарни избори в два тура. С тях се зародила демокрацията и без тях демокрация няма.
    Това дето сега ви го организират е менте демокрация и менте избор при които потвърждаваш избрените от олигархията листи с послушковци. С такива "избори" продължаваме кръглия Преход.
  • 31 Варненец

    4 15 Отговор
    Кольо, Кольо, само с бабаитлък не става. Поляците нищо не направиха - сега там е католически фашизъм, питай опозицията срещу Качински. Изборът е само един: Русофилите от "Възраждане за Отечеството"!
  • 32 ТОВА Е

    17 3 Отговор
    В НЕДЕЛЯ ИЗБИРАМЕ ИЗМЕТА НА БЪЛГАРИЯ ! ПОБЕДИТЕЛЯ ЩЕ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ БОКЛУК !
  • 33 Тихина

    6 8 Отговор
    Нали искате някой да представлява България пред света, а това е Майчето най-подготвена от всички! Все пак светът се променя, а никой от вас не знае какво са и поставили в главата.
  • 34 ТЪПСКИ

    0 10 Отговор
    Цветан Цветанов
    Цветан Цветанов коментира резултата от президентските избори в САЩ:
    В Съединените щати винаги изборът е най-демократичен..."
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Оня с големия

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "оня с магарето":

    Сус бе катър
  • 38 Копейкин шчикията

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гласувайте масово на 4 април":

    Правилно само така
  • 39 дддддд

    4 4 Отговор
    Тоя земе се обуй най-накрая и да млъкне
  • 40 Прав е човекът! !

    14 3 Отговор
    НО Е ТРУДНО ДА ВЪРВИШ СРЕЩУ ОРГАНИЗИРАНОТО ПРЕСТЪПНО ПРАВИТЕЛСТВО. .НАЛОЖЕНО ОТ САЩ И ЕВРОПЕЙСКИ ЛОБИТА! !
  • 41 Хмммммм

    9 0 Отговор
    И аз повтарям същото от години.
    На България и е нужна Бяла книга, Харта или както и да го нарекат документа, но трябва да има цел, приоритети, пътна карта и т.н. и всяко правителство, което дойде, да е задължено да работи съгласно тях.
    С други дум, целите трябва да са единни, а политиците да търсят най-добрите пътища за постигането им.
    А сега нещата са - орел-рак и щука. Всеки тегли нанякъде, гонейки някакви частни или тясно-партийни интереси и държавата и народа се лашкат.
  • 42 ??????????...😕😕😕

    5 3 Отговор
    Това нещо на снимката...Чубака от Междузвездни войни ли е?????
  • 43 Miro

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гласувайте масово на 4 април":

    Само така има много симпатизанти дано успее да влезе
  • 44 Знайко

    10 0 Отговор
    „В България от векове тече една антиселекция."
  • 45 МААТРИАЛА

    11 0 Отговор
    НЕЩО СМИСЛЕНО ДА ПРОЧЕТА ДО СЕГА. МНОГО ТОЧНО КАЗАНО ЗЛОТО ИЛИ ПО ЗЛОТО САМО ИЗМЕТ, ТЕ ОБУВКИТЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ВЪРЖАТ, ДЪРЖАВА ЩЕ УПРАВЛЯВАТ
  • 46 кочо

    8 2 Отговор
    г-н КОЛЕВ МНОГО Е ЛЕСНО ДА СЕ БИЕШ И УМРЕШ ЗА БЪЛГАРИЯ.НО Е МНОГО ТРУДНО ДА РАБОТИШ И ЖИВЕЕШ ЗА БЪЛГАРИЯ.КАКТО Е КАЗАЛ ХАЙТОВ--ЕДНО Е ДА ИСКАШ ВТОРО ЕДА МОЖЕШ И ТРЕТО ИЧЕТВЪРТО ЕДА ГО НАПРАВИШ.

    Коментиран от #49

  • 47 Фффффф

    10 1 Отговор
    Прав е босия,не трябва да се дава легитимност на бандити, никакво гласуване,нула процента гласували,да видим тогава какво ще правят
  • 48 Бивш левскар

    5 3 Отговор
    Кой ще е тамадата на тази маса плужек? Зельо, П.Берон или Г.Пирински. Вашата пасмина от кръглите маси провали територията.
  • 49 дърт рокер

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "кочо":

    Имаш един голям бутон, викат му интервал...ползвай го от време на време!
  • 50 трън

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "хах":

    Няма да Ви разберат! Подкрепям написаното, и ще отида да бера коприва.
  • 51 4же4

    8 3 Отговор
    Май Босия ще излезе най-читавия човек в родината. За плач е работата.
  • 52 Абе

    5 2 Отговор
    "Факти" - не ви ли е ясно,че за да гласуваш преференциално ,първо трябва да гласуваш за някоя партия,т.е. за същата тая мафия.
    Изводът какъв е - забрана на партиите и само мажоритарни избори плюс декомунизация,за която вашия бос човек нищичко не казва,защото е син на "акативен борец".

    Коментиран от #53

  • 53 хшгх

    1 4 Отговор

    До коментар #52 от "Абе":

    Забрана ще има само за една партия. Това е тая дето иска забрана на останалите. Със здраве.
  • 54 Съгласен

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "хах":

    който гласува всъщност легитимира комунистите,защото всички партии са техен проект.
  • 55 СусБе

    5 3 Отговор
    Освен БОС се оказа ПРОС и ПРОДАЖНА ДУШИЦА!
  • 56 joro

    2 5 Отговор
    Защо ни занимавате какво е казал някакъв клошар.
  • 57 Наблюдател

    6 0 Отговор
    Много е прав Николай Колев-Босия !
  • 58 перничанин

    7 1 Отговор
    Ето с този човек съм съгласен. На тези избори , както и на предишни съм поставен (не само аз) пред избора Лош, По-лош, Много по-лош, ДПС, БСП, Мая и отровните, ДБ, Възраждане, Боец, Атака. Тия последните ги изброявам поименно защото съм сигурен , че за тях НИКГА няма да гласувам. Сега проблема ми е за кой от останалите да гласувам. Има време, ако трябва ще хвърлям монета.
  • 59 Казмир

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    И какво от това ? Доволен ли е ?
  • 60 Анархия 865 г

    1 0 Отговор
    Да избиеш Болярин от Търново ---- Борис Михаил при покръстването на българите през 865 година. Най-напред избива 52 болярски рода до крак,Анархия в БГ па ще има след 5 Април и тогава Герб до крак
  • 61 ЧОБАНИН

    4 0 Отговор
    Знаеш ли Босия че високомерието е грях Ако искаш някой да те чуе влез в парламента и както си в тоя вид излизай всеки ден на трибуната и повтаряй едно и също Това че ЖЕЛЕВ Е ЦЪРВУЛ Е ВЯРНО А ЧЕ НЕ СИ ГО ПОДКРЕПИЛ И КОРИГИРАЛ Е СРАМНО И НЕ ВИЖДАМ ЗАЩО СЕ ГОРДЕЕШ С ТОВА
  • 62 Marinov

    1 0 Отговор
    Господине, 30-годишната трагедия на Българския Народ се дължи именно на Кръглата маса и вашата Пишман Интелегенция и Ибрикчии за която вие сега Виете и Плачете! На всички вас одавна ви е време да сте на Бунището на Историята!

    Коментиран от #63

  • 63 КолевБосия

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Marinov":

    Доста несвързани дрънканици!
    Нали точно заради идиотската Кръгла маса тогава искам да се направи Кръгла маса от друг тип-без участието на партии. Защото те би трябвало да си имат стратегия и програма.
    Защо им е втора?
    Прочее, аз отказах да участвам в тогавашната Кръгла маса именно по съображения от несъгласие с нейната програма. След като искането ми за декомунизация, лустрация и съд за виновниците беше отхвърлено, участие в Кръглата им маса само би им придало някаква легитимност.