Last news in Fakti

11 Януари, 2013 14:37 1 854 0

Неконтролируема корупция води до унищожението на дюните

  • корупция-
  • дюни-
  • несебър-
  • за да остане природа в българия
Неконтролируема корупция води до унищожението на дюните - 1
Снимка:БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 След запознаване с документи около случая с дюните в Несебър експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" установили, че всъщност не законите, чрез които се опазват дюните, а ненаказуемата и неконтролируема корупция води до унищожението на дюните и защитените територии по Черноморското крайбрежие.

Настоящите предложения на Министерство на зеделието и храните, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите за промени в законодателството не решават принципни проблеми с дюните. Дори в някои свои части позволяват отслабване на сегашната защита. Ако  законодателните предложения се изчерпват само с вече предложените, то тогава от тях няма нужда, твърдят от "За да остане природа в България".

Вместо промяна бързешком на няколко сериозни закона на парче, за да се покаже, че правителството взима някакви мерки, по-добре е да се разширят възможностите за обществен контрол върху институциите. Няма смисъл от налагането на допълнителни забрани, ако обществото не може да следи дали въобще се спазват, предупреждават природозащитниците.

Коалицията "За да остане природа в България" отново настоява за:

- достъп до информация и правосъдие на гражданите във връзка със строителни разрешения, подробни и общи устройствени планове (Закон за устройство на територията);
- прекратяване на всички сделки по реда на стария закон за горите, не само тези за дюните в защитени зони и територии (Закон за горите);
- контрол върху процедурите по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), екологична оценка и оценка да съвместимост и участие на вносителите на зоните от Натура 2000 (Закон за биологичното разнообразие);
- дискусия по проблемите с обективността на тези оценки.

Основният въпрос, който досега нямаше конкретен отговор, е как се стигна до унищожаването на дюните в Несебър?

Главният архитект на Община Несебър пренебрегва разпоредбите на Закона за устройство на територията, като одобрява подробния устройствен план за хотелския комплекс на "СЛЕ Груп" в нарушение с предвижданията на Териториално-устройствения план на община Несебър, според който имотът на "СЛЕ Груп" попада в територията на градския лесопарк. В края на 2012 г. община Несебър издава разрешителните за строеж за проекта на "СЛЕ Груп", без да е налице пълната проектна документация.

Експертът изготвил доклада за оценка съвместимостта на проекта на "СЛЕ Груп" с предмета и целите на защитена зона "Ахелой-Равда-Несебър" не предлага - а директорът на РИОСВ Бургас не налага -  никакви мерки за опазването на установените от експерта дюни в имота, което е пряко нарушение на Закона за биологичното разнообразие.

Зам.- министърът на земеделието и храните нарушава Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), като продава дюните - държавна собственост, въпреки наличната информация в лесоустройствения проект и кадастралните данни за имота, че 2/3 от имота е зает от "пясъци" (т.е. “пясъчни дюни”, публична държавна собственост по ЗУЧК).

Агенцията по геодезия, картография и кадастър не успява за 4 години от влизането в сила на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие да картира дюните, лагуните, езерата и лиманите по черноморското крайбрежие, така че да се предотврати тяхното унищожение по административен път. (Прякото геодезическо заснемане и нанасяне в кадастъра е съгласно чл. 6, ал. 6 от ЗУЧК).

Областните управители на Бургас и Варна не издават актове за държавна публична собственост на черноморските плажове, острови, дюни, лимани и лагуни, както изисква приетият през 2008 г. Закон за устройство на Черноморското крайбрежие.

Редица държавни органи повсеместно прекатегоризират дюните в пасища или гори с цел разпродаването им, както е случаят с Камчийски пясъци.

Петчленна комисия в Министерството на земеделието и храните приема двойна експертиза за определяне на пазарната цена, въз основа на която министерството продава държавния имот с дюните на Димитър Петров на четири пъти по-ниска цена от пазарната, т.е. от цената, на която Петров препродава имота на "СЛЕ Груп", с което държавата е ощетена с най-малко 3 милиона лева. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА