ФАКТИ.БГ

Протестът спечели, но недостатъчно

Изборите бяха и санкция за националистическите партии, явили се разединени, но и повечето били част от досегашното управление

Публикувана: 8 Април, 2021 13:00
38 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3938
Протестът спечели, но недостатъчно
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След пороя коментари за протеклите избори едва ли може да се добави нещо ново. Ако пиша това, то е заради собственото си спокойствие, защото смятам, че тези избори бяха натоварени с огромни очаквания, а кампанията протече така, сякаш нищо не се беше случило. Е, случи се, макар и, както обикновено в България, донякъде.

Сбогом ГЕРБ

Залогът на изборите накратко беше същият, както го формулираха протестите от 2020 г.: „с или без ГЕРБ в следващото управление“. Ситуацията след изборите не променя този въпрос. Премиерът Борисов направи заявка за „спасение на престижа“ като предложи експертно управление с подкрепата на всички партии до края на годината. Това предложение, макар сякаш да изглежда логично и дори приемливо в ситуацията на пандемия и тежки икономически проблеми, няма как да бъде прието от онези, към които беше отправено. Вероятно в ГЕРБ си дават сметка за това – партията изглежда напълно изолирана в новоизбраното Народно събрание, както беше и през 2013 г. Но тогава предишното правителство на Бойко Борисов се беше оттеглило с доброволна оставка, а БСП и ДПС колективно се „самоубиха“ с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Сега нещата са съвсем различни.

Макар ГЕРБ отново да е начело по броя на получените гласове, това е с поне 270000 гласа по-малко от 2017 г., при това спечелени заедно със СДС (последния път СДС се явиха самостоятелно през 2013 г. и имаха малко под 50000 гласа). Този успех е учудващ след поредицата скандали и масовите протести от 2020 г. В една обичайна демокрация след такива събития правителството обикновено подава оставка. Но ГЕРБ получи неочакван съюзник – пандемията му позволи да харчи широко публичните средства при минимален контрол и да впише това в предизборната си кампания, въпреки закона, който просто беше подминат заради извънредната ситуация.

ГЕРБ не ще може отново да намери спасителна тактика с помощта на неприемливо предложение, както успя да предотврати предсрочни избори в края на 2020 г. с причудливия си проект за нова конституция. Новото правителство не би могло да бъде отново начело с Бойко Борисов, ако не иска да се сблъска отново с пълни площади на протеста. Нито пък правителство на ГЕРБ под каквато и да била друга форма. Изборите поставят, този път вероятно наистина, началото на залеза на ГЕРБ като партия, която успяваше удивително да печели всички парламентарни избори от 2009 г. насам, без да има никаква идеология (т.е. идея за обществен проект, за някакво желано бъдеще), освен идеологията на интереса за оставане на власт независимо от всичко. При иначе персоналистката структура на партията, в която дори не може да се обсъжда въпрос, който да не е потвърден от лидера, оттеглянето на Бойко Борисов от нея ще доведе, както и при НДСВ, до нейния най-вероятен политически залез.

БСП на трето място

Изненада на тези избори беше това, че досега основната опозиционна партия БСП се нареди на трето място по брой на получените гласове. БСП изгуби почти 470000 избиратели спрямо 2017 г., като пандемията не обяснява по никакъв начин изцяло тази загуба. Причините за това са многобройни, дългосрочни и краткосрочни. Сред дългосрочните е липсата на сериозен разговор в левицата за това, защо от 2009 г. на всички парламентарни избори БСП винаги излизаше втора, никога не успя да мобилизира повече от 1 млн. избиратели (за последно това успя през 2005 г.). Защо направи толкова рязък идеологически завой, който я отдалечи от политическата фамилия на европейските социалисти? Защо не успя да бъде припозната като естествен говорител и изразител на интересите на работещите хора в България (работници, служещи, дребни собственици)? Защо не успя да привлече значителна част от младите граждани в България, повечето от които приемат за свои ценностите на социалната справедливост и социалното равенство?

И в краткосрочен план БСП пропусна много възможности. Тя не успя да капитализира успеха на нейния кандидат за президент през 2016 г. Не успя да постигне по-добър резултат от ГЕРБ на европейските избори през 2019 г. Дори и когато спечели важни кметски места през 2019 г. успя да влезе в конфликт с някои от избраните си кметове. БСП не успя да се впише в протестната вълна през 2020 г., въпреки участието на много социалисти сред протестиращите. Не успя да води диалог с „партиите на протеста“, дори с „Изправи се.Бг“. Но БСП успява през годините винаги да направи така, че да квалифицира бившите си лидери като „предатели“, отървавайки се лесно от тях.

В кампанията БСП игра на терена, който най-малко можеше да ѝ донесе подкрепа – терена на „големите обещания“. Защото ГЕРБ можеше винаги да опонира, че прави нещо действително (раздава помощи, увеличава пенсии, строи магистрали, купува изтребители, повишава заплатите), докато социалистите обещават без никаква гаранция. Вместо да заяви просто, че първо трябва да бъде разчистена държавата от захвата на ГЕРБ, а после да се правят други реформи. Така БСП не успя да се впише в „партиите на протеста“ и на изборите получи най-ниския си резултат от всички досегашни парламентарни избори след 1990 г. (на критичните избори от 2014 социалистите имаха 505000 гласа, сега 480000). Дали това е достатъчно за оставка на сегашното ръководство или трябва да се случи още нещо, много по-драстично? Изпълнителното бюро го направи, председателката, уверена в подкрепата на членовете, които я избраха преди 6 месеца, няма да се оттегли. Но сред причините за сегашния резултат е и това, че през времето преди изборите БСП се занимаваше с вътрешните си конфликти, някак се „саморазчистваше“, очевидно прекалено, защото е „разчистила“ и половината си избиратели.

Победа за „партиите на протеста“

„Мъглявината“ на протеста от 2020 г. нямаше един единствен говорител и политически изразител, всъщност тази разнородност даваше едновременно сила (и новост) на тези протести, но беше и тяхната слабост. Най-видимите изразители на недоволството са три сегашни партии: „Демократична България“ (обединението на Да,България, ДСБ и Зеленото движение), обединението „Изправи се! Мутри вън!“ (широка коалиция на партии от левия и центристкия либерален спектър), новосъздадената партия „Има такъв народ“. Разнородността на тези три партии е съвършено очевидна, най-новата от тях е и без никакъв досегашен опит в политиката. Но някой може да каже: „Дотук ни докараха опитните, да видим, какво могат да направят неопитните“. Разбира се, че има огромни рискове и неизвестности, но такава разнородност представя повече или по-малко множеството на отминалите протести и няма как да бъде иначе. „Гласът на протеста“ е разнороден, без обща политическа програма, освен по един пункт: трябва да се освободи държавата от захвата на една икономико-политическа мрежа, която наричат или „мафия“, или „мутри“, или „олигархия“.

Заедно тези три нови партии в парламента спечелиха 1/3 от местата, но също така заедно получиха над 1 милион гласа, значително повече от ГЕРБ. При обичайни обстоятелства, те заедно, ако разбира се го искат, могат да съставят правителство, но с неизбежната подкрепа на някоя друга партия. Задачата изглежда трудна, вероятно невъзможна, ще зависи от това, доколко тези партии (а и другите) ще поискат предсрочни избори (вероятно в края на лятото). Не искам да гадая, нещата ще зависят от въображението на политическите лидери в новия парламент, което (въображение) досега по-скоро им е липсвало.

Най-ярките националисти останаха отвън

Изборите бяха и санкция за националистическите партии, явили се разединени, но и повечето били част от досегашното управление. Тази новина дава нови възможности пред едно бъдещо правителство, поне по отношение на иначе доведените до истерия на омразата отношения със Северна Македония. Но все пак: общо ярките националисти („Атака“, НФДБ, „Воля“, ВМРО, „Възраждане“), които не деля на „проруски“ и „прозападни“, защото те просто отхвърлят либералната (а заедно с това и социалната) демокрация, получиха заедно над 280000 (което би било над 9% от гласувалите). Накратко, запазват позициите си.

Не бива да оставяме извън внимание и неочаквано високия резултат на „партията на Васил Божков“ – почти 100000 гласа, но това вероятно е един от многото изрази на протестния вот, защото не вярвам в политическото дълголетие на този политически проект. Както това се случва обичайно в всички „бизнес“ партии, освен когато успееш да превърнеш самата политика в бизнес, както това се случва вече 12 години. Едва ли дълголетие очаква и проекта на „Републиканци за България“, освен ако не продължи да намира трайна подкрепа отвън. Но на терена на „евроатлантическите ценности“ има толкова много други играчи в България, че републиканските опити за заемането му едва ли имат особено добра перспектива.

Изборите започнаха с банална кампания, сякаш нищо не се беше случило. Завършиха със сериозно разбъркване на политическата арена, макар и недостатъчно с оглед на очакванията от протестите. И все пак – нещо се случи!

Коментар на проф. Антоний Тодоров в блога му

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
bandita
1 Отговор
БОРИСОВ 4 Е НА ХОРИЗОНТА. ЕДИНСТВЕНИЯ ДЪРЖАВНИК НА НИВО. ОСТАНАЛИТЕ СА ЗА ЗАТВОРА НАЧЕЛО С кРадев

Коментиран от #5, #10, #11, #12, #13


Оценка:
-59 +27

Кирил
2 Отговор
До жалкото авторче на тази помия - руска подлого, ти си срам за България!

Коментиран от #15


Оценка:
-31 +14

уаси Тито
3 Отговор
Какъв тодоров бе ,този не беше ли Гълъбов,яростен бойковист?!

Оценка:
-7 +7

Последния Софиянец
4 Отговор
Мая , Христо и Слави имаха 80 процента.БСП,ДПС, ГЕРБ и ВМРО 20 процента.Всички млади и хора със семейства гласуваха за промяна.За ГЕРБ само група неграмотни платени роми.А за БСП пенсионери с бастуни дето не знаеха къде се намират.За ДПС от Турция.

Коментиран от #16, #21


Оценка:
-30 +15

Някой си
5 Отговор

До коментар #1 от "bandita":


bandita подкрепя бандита, което е нормално!

Оценка:
-1 +19

Gowo
6 Отговор
Пак АНАЛлизатори.Още ги е страх да кажат че царят е гол

Оценка:
-2 +16

ИДИ СИ В САЩ
7 Отговор
БОЙКО ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА И ОТ ГРАД БАНКЯ , ГРОЗНО Е ДА СТОИ ТАМ !

Коментиран от #18


Оценка:
-10 +18

Виждам
8 Отговор
двама мутреещи се комплексари , инфантилно обидливи и болезнено влюбени в себе си !

Оценка:
-2 +11

ТаУмВзе
9 Отговор
Какво сбогом герберастия, докато мутропитека шизофренясал и тварите Му не са в Белене, Нищо няма да се промени. Учиндолския чалгар няма да издеяни и 6 месеца.

Оценка:
-6 +13

Gowo
10 Отговор

До коментар #1 от "bandita":


Нека поизчакаме още малко.Бай Ставри е стар познавач.Познава кой ще го посети близките месеци.За Бойко говори.Но за президента нищо не е казал

Оценка:
-4 +15

бачо
11 Отговор

До коментар #1 от "bandita":


заработи ли си стотинките,още малко и ще изчезнете като тулупа от хоризонта

Оценка:
-2 +11

Haha
12 Отговор

До коментар #1 от "bandita":


Сложих ти минус, но трябва да призная, че коментарът ти, точно съответства на името ти - изразяваш мнението на един "БАНДИТ".

Други гласували за ГРОБ, са само ония... ПЛАТЕНИТЕ, дето за адско съжаление вече не са малцинство и със сигурност НЕ са българи!

Оценка:
-7 +9

Петър
13 Отговор

До коментар #1 от "bandita":


Ще има Борисов-4,но без Борисов.

Оценка:
-11 +6

Бони
14 Отговор
ОЧАКВАМ ЛОШИ ИЗНЕНАДИ ОТ ХАДЖИГЕНОВ И МАЯ,ТОВА Е ТРОЯНСКИЯ КОН В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ.

Оценка:
-6 +15

Льольо русофобски!
15 Отговор

До коментар #2 от "Кирил":


Радвам се че има! Такива като теб завличат Територията на дъното! Така да е.Дядо П.Р.Славейков каза колко струва този народец.Мястото му е там,където е - на Дъното.Ти ускоряваш процеса.Карай все така..

Оценка:
-1 +9

Ахил
16 Отговор

До коментар #4 от "Последния Софиянец":


Съгласен съм.Ако има още едни избори и мързеливите си загубят от важното време едни 10 минути да отидат да гласуват още по-добре ще стане.

Оценка:
-4 +8

Лилява
17 Отговор
Не квалифицирай хората, защото винаги може да се намери някой,който да те нарече и теб с обидни думи.Все пак има и нормални хора

Оценка:
-2 +4

Гост
18 Отговор

До коментар #7 от "ИДИ СИ В САЩ":


Ти ли ще издаваш заповеди кой къде да ходи? А ако кажат същото за тебе ????

Оценка:
-7 +2

Сделано в СССР
19 Отговор
Cъдeбнaтa рeфoрмa я cпряхa БCП,ДПC и OП. Гeшeв гo избрaхa ГEРБ, ДПC и БCП , чрeз квoтитe cи във ВCC, Цaцaрoв гo избрaхa ГEРБ, ДПC и БCП. Нaд 3 млрд. нaши пaри, хaризaхa нa мocкoвcкитe бaндити ГEРБ и БCП .... БCП e чacт oт прoблeмa , чacт oт мaфиятa.

Оценка:
-9 +1

мислещ
20 Отговор
При толкова контролирани избори, нямаше как да е повече. Затова твърд бойкот на ГРОБ, служебно правителство, нормални избори и тогава повече.

Оценка:
-9 +9

ШАШАВ ПО ЦЯЛАТА ГЛАВА
21 Отговор

До коментар #4 от "Последния Софиянец":


А ТИ ОТ КОИ БЕШЕ...😬😬😬😈😈😈

Оценка:
-2 +6

Котарак
22 Отговор
Кога ще лети боко за Брюксел?

Оценка:
-3 +8

Реалист
23 Отговор
Как печели бе? Протестът направо размаза ГЕРБ с 75% на 25%! Стига платени статии и журналя. Чудовищна разлика срещу шайката на Тиквата

Оценка:
-7 +9

ФАКТ
24 Отговор
БОЙКО Е БАНДИТ , А НЯКОЙ ГО НАРИЧАТ ДЪРЖАВНИК - НАЙ - МАЛКО Е СТРАННО !

Оценка:
-8 +8

хехихихиу
25 Отговор
Защо никой не коментира следната ситуация. Стига се до положение Президентът да връчи мандата на БСП, а ГЕРБ и ДПС вземат, че ги подкрепят /нали и магаре ще подкрепи онова/! Голям цугцванг ще бъде това за Нинова. Ха сега, де! Смях ме напушва, хораааа!

Оценка:
-4 +2

МЪНИ ПУЛАТОР
26 Отговор
БОКО СЕ ОТКАЗВА ОТ ДЕУПУТАТСТВО , В ДОПЪЛНЕНИЕ ПОСЛЕ СЕ ОТКАЗВА И ОТ ИМУНИТЕТ - МИ ТО КАТО НЕ СИ ДЕПУТАТ , ЕСТЕСТВЕНО Е , ЧЕ НЯМАШ ИМУНИТЕТ ! ТОЛКОВА МУ Е УМСТВЕНИЯ БАГАЖ НА НАШИЯ ДЪЛГОГОДИШЕН УПРАВИТЕЛ И ПРЪВ НЕКАДЪРНИК !

Оценка:
-8 +7

Милойкович
27 Отговор
Кой каквото и да ви говори, борбата е за онези милиарди, които се чакат и за кокала. Всичко друго е шменти капели. Просто идват по-гладни. Който и да вземе власта, веднага ще си сложи неговите хора на кацата с меда. След година-две се очаква и наплив от завръщашти се българи в светлата родина. Просто сега ги спира Ковида. Не ми се мисли какви опашки ще се извият по границите.

Оценка:
-0 +7

Сега ще
28 Отговор
усетите силата на чалгата

Оценка:
-0 +3

J Y Moineau
29 Отговор
Нищо ново в тази статия. Вече коментирано 1000 пъти.

Оценка:
-1 +1

30
Този коментар е премахнат от модератор.
Пешо
31 Отговор
ПРОСТЕТЪТ БЕШЕ ИЗЛЪГАН - СЛАВЧО Е КУПЕН ОТ СВИНИ! ПАК ЩЕ ЦЪКТА С БАЦЕ МИЛИАРДИТЕ.

Оценка:
-1 +1

аз съм Веска
32 Отговор
ПРОТЕСТЪТ НИЩО НЕ Е СПЕЧЕЛИЛ , ОСВЕН НАЙ- ВАЖНОТО .
СМАЧКАНО Е НЕОБУЗДАНОТО ЕГО НА ГЛАВНИЯТ В МС.
ТОВА Е НЕОБХОДИМО , ЗА ДА МОЖЕ ДА ИЗРАСТНЕ КАТО ДЪРЖАВНИК,КОЙТО Е ПОСТАВЕН НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА , НЕ ЗА ДА ОБСЛУЖВА СОБСТВЕНИЯТ СИ ЦИП .
СЛАВИ ИМА ОБИЦА НА УХОТО .
УПРАВЛЕНСКАТА КАКАФОНИЯ , ЩЕ КАЦНЕ КАТО ОБИЦА И НА УХОТО НА Б.Б. .ЩЕ БЯГА ОТ ПРИЯТЕЛСКИ ЗАВИСИМОСТИ , КАТО ДЯВОЛ ОТ ТАМЯН .
КАКВОТО МУ Е ПИСАНО , ЩЕ ГО СТИГНЕ .НО КАК ТОЧНО ЩЕ СЕ ПРЛЕОБРАЗИ ТОВА ЛАКОМО ЧУДОВИЩЕ , ПРЕДСТОИ ДА ВИДИМ .
НАМА ГРЕШКА , НЯМА И РАЗМИНАВАНЕ С БЪДЕЩЕТО .
ЩЕ СЕ СЪСТОИ БАЛЪТ НА БАЛКАНИТЕ .

Оценка:
-3 +0

БРЪТВЕЖ
33 Отговор
БОЙКО ЕКА РАЗКАЖЕ КАК ЗАЩО И ОТКЪДЕ КРАДЕШЕ ПОМИЯ , ПО - ИНТЕРЕСНО ЩЕ НИ Е ОТ БРЪТВЕЖИТЕ МУ , ЗА ГОЛЯМАТА ПОЛИТИКА !

Оценка:
-1 +1

069
34 Отговор
Погледната от друга страна картината изглежда по следния начин: Много гласове бяха накупени и фалшифицирани, но не достатъчно. Най-вече за МВРО.

Оценка:
-0 +1

Тапата
35 Отговор
Казано накратко: отстранихме пожарникаря, докарахме чалгаря, злобарката,дърдоркото и кречеталото поставихме на трупчета, така че дадохме властта на въздухаря. И ако се питаме, защо сме в дъното на всички класации, то одговорът е много прост - защото това си искаме.

Оценка:
-0 +1

Donald
36 Отговор
ГЕРБ и Главатаря им ББ купиха 75 % от гласовете си, а останалите са подчинените им чиновници.
За тях са гласували 0.
ТОВА Е РЕАЛНОСТТА, ДРУГОТО Е ДЕМАГОГИЯ .
БЪДЕТЕ ЗДРАВИ !!!

Оценка:
-0 +1

ЕТОГОРЕЗУЛТАТА
37 Отговор
Шоуто на Слави се мести в Парламента... И ще гледаме как се срива и той и държавата но кой какво посадил туй и ЩЕ ЖЪНЕ...! И ДА ВИ Е ХАКЪ..

Оценка:
-0 +2

КРОКОДИЛА
38 Отговор
ЩЕ ВИ УПРАВЛЯВА - ЧОВЕЧЕ С ДВЕ ОБИЦИ - НЕ С ЕДНА А С ДВЕ ......................

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Доналд Тръмп
Новият президент на САЩ още бърка понятията
Ние сме много могъща компания...страна. Ние сме много, много силна страна"

Още бисери