13 Април, 2021 19:00 6 947 71

Путин иска капитулацията на Украйна. Ни повече, ни по-малко

  • украйна-
  • донбас-
  • крим-
  • русия

С дрънкането на оръжие Владимир Путин да пореден път се опитва да докаже на Киев и на целия свят, че бъдещето на украинската държава ще се определя само от него

Путин иска капитулацията на Украйна. Ни повече, ни по-малко - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От Кремъл се чу нещо много опасно. Ако в Донбас се стигнело до клане като в Сребреница, Русия щяла да нахлуе, за да защити своите граждани в Украйна. Така Путин иска да покаже, че съдбата на Киев зависи само от него.

Концентрацията на войски по границата между Украйна и Русия рязко изостри ситуацията в Донбас. Военните маневри на руската армия близо до украинската граница и изявлението на руския външен министър Сергей Лавров, че е възможно възобновяване на войната в Източна Украйна, показват, че Москва се стреми да предизвика капитулацията на Киев. В същото време президентът Володимир Зеленски декларира намерението на Украйна да се присъедини към НАТО и отиде в Донбас, за да демонстрира подкрепата си за украинската армия.

Днешна Украйна не е Украйна от 2014 година

На осмата година от войната в Донбас на украинците им е трудно да останат спокойни, когато Русия предприема в района военно-политически маневри. Нещата са пределно ясни: от една страна имаме държава-агресор и нейните марионетки, провъзгласили се за ръководители на тъй наречените Донецка и Луганска народни републики - ДНР и ЛНР.

От другата страна са украинската армия и украинското общество, което в по-голямата си част е единодушно относно случващото се в момента. Тук изключение правят само онези политически сили, които, по примера на Кремъл, се опитват да представят руската агресия като „гражданска война“ или борба за „независимост“, водена от „ЛНР“ и „ДНР“.

Навярно Путин и сие не разбират, че Украйна през 2014 и Украйна от 2021 г. са две различни държави. След анексията на Крим в страната беше създадена силна армия. Може и да не е така многочислена и добре въоръжена като руската, но тя е в състояние да даде достоен отпор. За седем години израсна цяло поколение украински офицери, които знаят как се водят бойни действия и как се ръководи армия. На разположение е и боен резерв от стотици хиляди запасняци с военен опит. А подкрепата на украинското общество за армията е безпрецедентно висока.

Наличието на повече от 13 000 убити и десетки хиляди ранени в Донбас отдавна отрезвиха и най-пламенните привърженици на идеята за създаване на „руски свят“. Затова не може да се очаква, че евентуално нахлуване на руската армия на украинска земя ще се окаже „лесна разходка“ - без значение дали руснаците ще направят опит да се представят там като миротворци или като защитници на местните жители с руски паспорт. Никой няма намерение да предаде без съпротива украинските градове и села. Още по-малко пък могат да се очакват призиви от рода на „Путин, ела ни помогни!". В сегашната ситуация това би било равносилно на самоубийство.

Защо Зеленски отново заговори за НАТО

Сегашната ескалация на напрежението, породена от Русия, принуди президента Зеленски да направи нещо, от което дълго време се беше въздържал: на 6 април той заговори за членството на страната в НАТО като единствен начин за прекратяване на войната в Донбас. Досега той смяташе, че за да възстанови мира на изток, страната ще трябва само да се споразумее с Путин. Но през последните две години той осъзна, че е възможно да се договори с Путин, само ако изцяло приеме условията на Москва. Мирът е възможен единствено при капитулация от страна на Киев.

Но и Путин де факто не остави никакъв избор на украинския президент. Затова Зеленски призова за започване на преговори за членство в НАТО. Разбира се, това изобщо не означава, че за няколко дни украинската държава ще се присъедини към Алианса. Или пък, че Киев ще получи незабавно помощ от НАТО.

За прием в НАТО се изискват не само определени военни, но и политически, икономически и правни стандарти. Само желанието на президента Зеленски не е достатъчно. Това предполага дълга и упорита работа. Готова ли е Украйна на подобно нещо днес? Едва ли. Но тя просто няма друг изход. Или както се казва, надявай се на НАТО, но и сам вземи мерки.

Повод за агресия?

На фона на нарасналата военна активност край границата с Украйна заместник-ръководителят на руската президентска администрация Дмитрий Козак обяви условието, при които руската армия би навлязла в Донбас: ако ситуацията там се развие по сценария на клането в Сребреница. В този случай Москва щяла да направи всичко, за да защити своите граждани или по-скоро онези жители на Донбас, които са получили руски паспорт, а това са около 400 000 души.

Това изказване на Козак поражда силно безпокойство. За какво клане говори руският представител? Киев смята Донбас за неразделна част от Украйна и няма никакво намерение да воюва там. Явно Кремъл търси сериозен повод, за да оправдае свое нахлуване на територията на една независима държава. Ясно е, че споменавайки Сребреница, Козак адресира изказването си към друга аудитория – тази на европейците. Но извинете, за какъв геноцид от страна на Украйна говори човекът на Путин? И не означава ли това, че Русия е готова сама да провокира клане в Донбас, за да обвини после Киев и да действа по утвърдения сценарий, като нахлуе в Украйна с войски и принуди Киев да сключи мир.

С дрънкането на оръжие Владимир Путин да пореден път се опитва да докаже на Киев и на целия свят, че бъдещето на украинската държава ще се определя само от него. Президентът на Руската федерация иска мир в Донбас, но при условията, които той налага: регионът да получи специален статут в рамките на Украйна, така че Москва да влияе на вътрешната и външната политика на съседната държава. Накратко казано, Путин иска капитулацията на Киев. Точно това явно е започнал да осъзнава и президентът Володимир Зеленски. А фактът, че преди да бъде избран, той обеща да прекрати войната в Донбас, сега му създава само главоболия.

*Сергей Руденко е украински журналист и политически наблюдател


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГЕРБ

    40 5 Отговор
    ЩО НЕ СИ .......

    ..
  • 4 Yamaha

    124 13 Отговор
    За Соросоидната пропаганда няма почивка!

    Коментиран от #17, #67, #68, #69, #70, #71

  • 5 AXA

    87 11 Отговор
    Нека видим какво могат укрите и как са ги обучили, ще бъде интересно?
  • 6 яяяя

    118 9 Отговор
    Цял ден не спира пропагандата на прислужниците на DW и Козяк ! Вижте си анкетата по долу!
  • 7 Пучо Капучо

    103 14 Отговор
    Путин ги пробва, като си прибра Крим. И какво направиха до този момент американците? Нищо! Ся Вова ше си прибере обратно и Украйна...и дотам с краварите.

    Коментиран от #41

  • 8 питащ

    117 10 Отговор
    ФАЩ разполагат оръжията и войниците си по цялата планета, а Русия няма право да ги разполага на собствената си територия?
  • 9 Иво

    105 7 Отговор
    Тоя автор е спал при отворен прозорец на силно евроатлантипеско течение
  • 10 Дойче си меле

    42 3 Отговор
    Очевидното, а кой го извика?
  • 11 хъхъ

    93 6 Отговор
    Украйна е антируски проект така, както Македония е антибългарски.
    Украйна ще бъде приключена от Русия, а Македония - от албанците, щото на нас не ни стиска.
  • 12 😄😄😄😄

    74 11 Отговор
    В Домбас мяма украинци, а етнически руснаци които са щастливи, пе руската Армия е отзад и ги пази от артилерията на бендерите!
  • 13 Защо не питаш Путин кво иска

    63 5 Отговор
    Защо не го питаш Путин какво иска? Той е приемал всички журналяги, винаги. Отговаря на всички въпроси даже от русофобски настроени хора. Защо пишеш от негово име тогава?
  • 14 Niki13

    69 5 Отговор
    Все едно на Козяк е писано
    защо всички забравят, че Украйна въобще не изпълнява Минските споразумения
    защо няма наложени санкции за това
    Така и не разбрах върнаха ли на Българите правото да ползват БГ език като регионален
  • 15 ежко

    59 3 Отговор
    Ооооо DW.КОлко сте зле!Ама много зле!
  • 16 Бонифаций

    58 3 Отговор
    Според устава на нато - нямат право да приемат държава която води териториални спорове или военни действия с друга страна !
    Украинците на какво се надяват ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 седящият бик

    32 0 Отговор
    б*си!
    и най-невинни коментари трием вече!
    бравос, аферим, машалла и пр.!
    "свободни медии", сър.
  • 19 Сандо

    41 2 Отговор
    А ДВ интересува ли се от мнението на една голяма част от живеещите в тоя бардак,подложени всекидневно на всякакъв тормоз?Досега не съм прочел материал на ДВ за тях.
  • 20 Винету

    5 61 Отговор
    Джуджето скоро ще спре да си пробва тъпите номера на нормалния свят. На гол г..., чифте атомни бомби. Ватенките са по зле и от макетата.

    Коментиран от #24

  • 21 Поредната русофобска статия

    52 6 Отговор
    Точно от тия които запалиха (с помощта на Франция и Англия) последната световна.Аз следя ставащото последните години.Но и
    зная че всичко станало последните 100 години между Руската империя и Украйна е сбор от взаимни грешки (взаимните насилия над народите,политическите репресии, колективизацията, една част от украинците в сътрудничество на немците и избиваха и от собствения си народ(6000000 са загубите от войната),после Хрушчов какво прави.Как след СССР и независимостта си Украйна потъпка правата на малцинствата си.При тия реалности бе логично рускоговорящите да искат да се махнат. Започна войната на Украйна срещу народа си от отцепилите се райони.До момента загиналите са над 4500 и над 140 деца до 16 години.Спокойно може да се каже геноцид.С кръв ли украинските фашисти (защото свободно развяват флагът на хитлеристите и този на украинските националисти на позициите си редом с този на държавата) ще убедят хората че Украйна е добро място?Русия до момента не е признала Републиките.Но може да го стори.Нормално е да се помага на хората с руски паспорти .Грешката на 90 % е на Украйна.Всеки ден артилерията стреля по селата.Защо се мълчи?Така че Украйна може и да се посмали още доста...Няма ни ФАЩ ни дявол да я спаси.

    Коментиран от #26

  • 22 VovИ

    33 4 Отговор
    ДВ и пасача явно никога не са стъпвали на Изток от Днепър. С тези изказвания там ще го линчуват. А Украйна твърдо върви към разпад. Колкото и да не му се иска на американците и слугите им. На хората им забраняват да говорят на езика си. Все една нас а ни заставят да говорим на ТРЪНСКИ.
  • 23 Djafer

    37 3 Отговор
    Обеща ли са му покровитество от Обора на Зеленя защото упозицията му вдигна мерника сега рискува сигуноста на цяла Киевска Рус за да угоди на дядо Джо мошенника демократ!
  • 24 дивергент

    23 3 Отговор

    До коментар #20 от "Винету":

    Некромонгите от краварника ги чака як кютек. А некролога ще загаси лампата.
  • 25 Миро

    40 5 Отговор
    Ако Русия искаше Украйна можеше да си ги приберат през 2014. Но не ги иска. И НАТО не ги иска и Европа не ги иска и Хитлер не ги искаше и Сталин не ги искаше и никой не ги иска. Нищо против нямам спрямо украинци и руснаци. Но дразниш до безкрай мечката е голяма грешка.
  • 26 😄😄😄😄

    23 3 Отговор

    До коментар #21 от "Поредната русофобска статия":

    Е ТОВА Е DW ТИ КАКВО ОЧАКВАШ ЖЪЛТА ПРЕСА ЕКВИВАЛЕНТ НА ВЕСТНИК,, СТЪРШЕЛ" ТОВА Е ЗА КОЛНКАТА ХУМОР И САТИРА!!!
  • 27 Гоце

    2 22 Отговор
    Защо американците победиха Германия? Сега всичко щеше да е спокойно
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 !!!?

    7 16 Отговор
    Путин - гробокопача на "руския мир" !!!?

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Долче Густо

    16 1 Отговор

    До коментар #28 от "Antymediator":

    Аз само една държава знам със сух режим и това не е Русия. А ти ?
  • 32 Мадуро

    27 2 Отговор

    До коментар #30 от "Голем смях":

    То за това сега Сърбия по добре от нас . Макар че не е в ЕС и нато.
  • 33 Хо Ши Мин

    26 1 Отговор

    До коментар #30 от "Голем смях":

    И Дуайт Аизенхауер си мислеше, че ще спечели Виетнамската !
  • 34 Хаха

    16 0 Отговор
    Превърнете сайта в нещо друго. Предлагам, да го преекспонирате в сайт за зачознанства или онлайн търговия. Казвам го, понеже по направлението което сте избрали, не вървите в правилна посока. Доста е грозно "Копи - смешен превод - нулева редакция - пейст" и то oт DWporn.com. Цял свят си изясни, чи интереси храни тази pseudoNews Agency. Сега вие пък изяснявате вашия faktixxx.bg чий "го" хххРани!
  • 35 ДжафДжаф

    33 2 Отговор
    През 2008-ма Джордж Буш- Тъпото обеща подкрепа на Грузия, прати им 3-4 кораба с български муниции и оня олигофрен Саакашвили веднага захапа кукичката и тръгна да превзема Южна Осетия! Резултата от 5 дневната война е ясен! Сега историята се повтаря точ в точ както казват руснаците. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили. В момента Украйна има над 100 хилядна армия в близост до руската граница, хиляди танкове, оръдия и реактивни системи! Спореед украинските данни, Русия е концентрирала 40хил във Воронеж и Ростов и още 40хил в Крим! Добре известно е, че според съветскстс и рускстс военна стратегия за да има успешна настъпателна операция е необходимо превъзходство в жива сила и техника минимум 3:1! А ко Русия деъствително смята да провежда настъпление с 80хил калпака против 120хил, то в руският ГЩ служат или откровенно луди или просто никой няма намерение да настъпва. Аз не мисля, че руснаците са луди за връзване, така че всичко е просто истерия! Друг е въпроса, че имаше изтичане на информация по разузнавателните канали за подготвяна офанзива против двете републики. Усранците даже бяха определили датата- 2 май! Да нямало много кал и дърветата да се били разлистили, че да можели да се прикриват! Мисля че даже руското разузнаване дори разполага с писмени документи в тая посока! Шойгу няма просто ей така да тръгне да разкарва цели армии!
  • 36 Джон

    2 26 Отговор
    Ами изходът за Украйна е НАТО. Влизане на войски на НАТО. Ракети на НАТО на украйнска територия.
  • 37 ну путя ну погоди

    2 18 Отговор
    скоро раша ще я сринат със земята и всичко ще бъде наред
  • 38 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    22 2 Отговор
    Руснаците взеха най вкусните парчета от тортата -Крайна и сега англосаксонците реват и искат реванш.....как да стане???Крим е вече Руски ,Донбас и Луганск са самостоятелни само на книга те са руски протекторат...За да бъдат взети към крайна ,трябва война,а има ли сила Нато да воюва там???Според мен руснаците трябва да заявят твърдо,ако падне и един убит от дрон,или снайпер просто ще ..........свърши крайна и по този начин да спрат животинската война,която водят бандеровци срещу хората в Донбас и Луганск!
  • 39 ЖОРО

    21 2 Отговор
    БРАВО НА ПУТИН И РУСИЯ..А ТЕЗИ ЗЕВЗЕЦИ УКРАИНЦИТЕ ДА КАЖАТ КОЙ ГИ СПАСИ ОТ ХИТЛЕР..ДА БЪДЕ ВИНАГИ МАТЬ РОСИЯ...
  • 40 В края

    19 2 Отговор
    На границата на Русия е изключено да има нацистка държава, която дължи съществуването си, и територията си на Русия.
    Не може в По крайна да има ядрени установки на САЩ, нито да е членка в НАТО.
    За да няма в бъдеще Русия проблеми от В крайна, трябва да унищожи нацистите и САЩ да се махат от изконно руска територия.
    Ако Русия се съгласи на компромис със САЩ, за в бъдеще ще я чакат огромни проблеми от О краина, огромни.
    Още 2014 Русия трябва да унищожи О крайна, и да нарече територията Малорусия, каква то е всъщност, защото руски войници са проливали кръвта си за КРАЙНИТЕ територии на империята.
    До 1920 държава В Края просто няма на картата.

    Коментиран от #52

  • 41 1944

    2 16 Отговор

    До коментар #7 от "Пучо Капучо":

    май украинците не искат при пияните прасета в кочината?
  • 42 Хохлите

    12 2 Отговор
    Поляците определено не искат Укърските пияндета в Полша и ги бият лошо на границата.
  • 43 стоян георгиев

    1 10 Отговор
    украинците са корав народ с достоинство.при един военен конфликт руснаците ще имат сериозни проблеми в украина.и на троловете дето псуват украинците им пожелавам да се качат на шипка или по местата където руската армия е водила освободителната за нас руско-турска воина.огромната част от жертвите в тази воина са украински .та помислете следващия път като псувате украинците ,че именно тяхната пролята кръв плати вашата свобода.не че искате да сте свободни ама все пак.

    Коментиран от #48, #53

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Народна мъдрост

    4 1 Отговор
    Каквото повикало, такова се и обадило.
    Рейтинга на Зеленски пада голяма скорост. За почти две години на власт, хората не виждат в негово лице промяната, заради която са гласували за него. (по същата причина и партиите на протестния вод от предното правителство ги няма в новото). За да остане на власт, на Зеленски му трябва нещо, което да му изтреля рейтинга - я започване на членство в НАТО, я прекратяване в полза на Украйна на конфликта в Донбас и Луганс, я връщане на Крим. Очевидно за неговия мандат, той не успя по политически път дори и да се доближи до някоя от тези цели. За да остане на власт, ще му трябва военна интервенция в източните републики или в Крим. Русия от своя страна, не може да допусне подобно развитие на нещата (както САЩ не могат да допуснат Канада да стане колония на Китай или ЕС да допусне Франция да е Руска република)
  • 48 ами

    6 3 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Уважавам украските граждани.
    Но те не могат да водят собствена политика.
    Русия също няма избор и е задължена, заради своето оцеляване, да контролира нещата в Украйна.

    Коментиран от #61

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Draco

    6 1 Отговор
    Дойче Веле отдавна не са това ,което трябва да бъдат - обективна и независима медия !
  • 51 ПСФ

    3 8 Отговор
    Като малък бях русофил и продължих да бъда такъв, докато американците кацнаха на луната. След това ми стана ясно, че освен това, "ония" имат и по добри самолети, коли, телевизори, бяла техника и всичко за което се сетиш. След това перестройка, загуба "Студената война", край на социализма и мислех че с Русия сме до тук, но се оказа, че тя ни има за свое владение, защото преди 143 години, на път към Босфора ни била освободила от турско робство. Не знам защо казват, че са ни освободили, след като в ония времена, ние сме имали пълна свобода за придвижване в страната и в чужбина и след като в имотно отношение сме били много по заможни, от все още закрепостеното им население!
  • 52 ПСР

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "В края":

    Сталин е бил против отделянето на Мала и Бяла Русия в отделни републики при създаването на Съветския съюз.Но Ленин и съратниците му са се наложили.Столетия,руските царе/императори,са титуловани като такива на Мала и Бяла Русия.
  • 53 МИЧО

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Те по онова време са били един народ .То самото име на държавата Украйна е показателно , че това е географският край на Руската империя .

    Коментиран от #62

  • 54 Ивка

    5 2 Отговор
    Пожелавам успех на ПУТИН - водачът на световната антиколониална революция !!!

    Коментиран от #65

  • 55 Комбайнер

    1 3 Отговор
    И аз искам Кадилак ама Партията не дава и джуджето искало ха ха
  • 56 Коректен

    0 1 Отговор
    Да лижеш подлоги е много яко.
  • 57 Отговор

    7 2 Отговор
    Немските медии се връщат във времената на Гьобелс.
    Пропаганда ,пропаганда...
    Глупации лапнишарани колкото щеш.Виновен за всичко е любимецът им Горбачов.
    Германците можеш да ги поствиш на колене само със сила и да не им даваш да вдигнат глава и за момент
    Защото веднага се връщат към нацизмът
  • 58 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    3 1 Отговор
    Пак, вие лъжете и Маниполирате!! НЯМАЛИ НЯКОЙ ПЪТ ДА КАЖЕТЕ И НЕЩО ДАЕ ИСТИНА???
  • 59 един от многото

    3 2 Отговор
    Ако много го иска , ще го направи , както на времето капитулирахте вие господа от Дойче веле!
  • 60 ники

    2 2 Отговор
    ХАХАХАХАХ СИЛНА АРМИЯ И С КОГО СА ВОДИЛИ ВОЙНА ТЕЗИ МЕКОТЕЛИ ОТ УКРАЙНА
  • 61 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "ами":

    как да ги контролира?като окупира украина?или като налага определен тип управление?и как се връзва уважението ти към украинците ако оправдаваш руските деиствия?
  • 62 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #53 от "МИЧО":

    били са един народ ама друг път.тогава са се наричали малоруси.признати са от руснаците за различен народ с различен език история и култура и са имали собствена държава различна от русия стотици години.двете страни съществуват паралелно много време,като украинците са причина руснаците да са християни и да имат нашата азбука.няма да ти изисква много усилие напиши украинци в руското вики и чети.самите руснаци никога са нямали дилеми че са различен народ от украинците.тук обаче феновете на путин измисляте кво ли не само и само да оправдаете деиствията му!напиши гогол известния писател и поет.тои е украинец без никакви проблеми в тази посока.роден е между другото именно в зоната на набиране на орловския и брянския полкове ,които водят наи-кървавите и наи-важни сражения при шипка и шеиново.

    Коментиран от #63

  • 63 9812

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "стоян георгиев":

    Извинявай, ама защо Гогол пише на руски?!:) Украйнец е! Странно!:)

    Коментиран от #66

  • 64 хахаха

    1 1 Отговор
    значи когато стана "клането" в Сребреница, целият запад нападна Югославия и това за тях беше нормална реакция...а когато от Русия заявяват, че ако се случи нещо подобно в Донбас, ще озаптят укрофашагите - това е агресия?! бах маа му и двоен аршин...
  • 65 Кузя

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Ивка":

    И аз му пожелавам, скорошно посещение на ХАГА, и по дебело въженце......🧟‍♂️🧟‍♀️🧟‍♀️🧟‍♀️
  • 66 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "9812":

    ами щото е живял в москва на какъв да пише?има не едно негово изявление какъв е.все пак е бил писмен човек.не е само тои разбира се.има множество интелектуалци през 19 ти век определящи се за украинци.има и украински език паралелен с руския.руската империя ги приема украинците за различен народ без никакви проблеми в това.ако трябва да се влизам в детаили истинските руси са украинците.киевска рус е първата държава на местните славяни,много дълго московското княжество не са наричани руси,а просто москали.днес така ги обиждат украинците.реално чистата славянска кръв и традиции са сред украинците.при руснаците има много азиатски примеси.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.