18 Април, 2021 13:00 8 325 42

Американското разузнаване, коронавирусът и мрачното бъдеще пред нас

  • коронавирус-
  • американско разузнаване

Най-пострадали ще бъдат по-бедните държави и по-бедните социални групи, чийто достъп до адекватно здравеопазване допълнително ще се влоши

Американското разузнаване, коронавирусът и мрачното бъдеще пред нас - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни американските разузнавателни агенции публикуваха свой доклад от 27 страници, озаглавен „Годишна оценка на заплахите“, който е представен в Конгреса за обсъждане на закрити сесии. В него те ни казват какво да очакваме в близко бъдеще. Кои са някои от заплахите, чертаещи идното, които откриваме в него?

Заплахите в здравната сфера ще продължат да действат.

Най-пострадали ще бъдат по-бедните държави и по-бедните социални групи, чийто достъп до адекватно здравеопазване допълнително ще се влоши. Всъщност по време на пандемията през последните две години нарастващо количество хора не можеха да получат адекватна здравна грижа, тъй като основните ресурси и усилия на медицинските системи бяха насочени към справяне с короновируса. Типичен пример са милионите заразени от спин в тропическа Африка. Паралелно с това в много страни, където вилнеят полиомелит и морбили рязко намаляха възможността за ваксиниране. По същество навсякъде пада равнището на лечение на всички останали болести.

Същевременно световното население остава уязвимо на нови избухвания на инфекциозни болести, тъй като причините за това не изчезват и ще се засилват, свързани са с овладяване от хората на нови територии от природната среда, бързата и непланирана урбанизация, устойчиви конфликти и хуманитарни кризи, увеличаване на международните пътувания и търговия, публичното недоверие към правителствата и работещите в здравната система.

Ще се засилват заплахите в икономическата сфера.

Според американската разузнавателна общност, която е една от най-големите организации на шпиони и аналитици в света, „икономическите и политическите последствия от пандемията ще вилнеят по света в продължение на много години“. Нарастващото количество пари, раздавани от правителствата водят до опасно задлъжняване. По-бедните държави, които не могат да печатат трилиони като Америка вече вървят към опасно задлъжняване и няма да имат възможност да предприемат мерки за смекчаване на икономическите последствия от кризата. Особено тежко ударени ще бъдат тези, които разчитат на туризма, износа на петрол, пари изпращани от емигранти на своите близки. Тук България, при която парите на емигрантите са основна чуждестранна инвестиция е типичен пример.

Пандемията ще доведе много държави и големи социални групи до икономическа катастрофа. Според Международната организация на труда през 2020 г. 114 милиона души по света за загубили своята работа. Коронавирусът доведе до недостиг на средства за храна и до глад нарастващо количество хора. Количеството на хората по света, които не могат да си осигурят достатъчно храна, за да живеят, се е удвоило от 135 милиона през 2019 г. на около 270 милиона през 2020 г. и се очаква да нарасне до 330 милиона до края на тази година.

Тази тенденция ще продължава. Социалноикономическото неравенство ще се се изостря. Икономическите последствия от пандемията ще засилят нестабилността на много държави, тъй като хората ще са все по-отчаяни от взаимосвързаните бедствия на болести, смърт, спад на икономиките, загуба на работни места, разкъсани вериги на доставки. Най-тежко ударените от здравните и икономически бедствия държави ще изпаднат във финансови и хуманитарни кризи, които ще повишат вероятността от разпадащи се правителства, вътрешни конфликти, масови протести, нови миграционни вълни. Наличието на такива вълни от Централна Америка вече се вижда по американските граници.

Ще се изострят климатичните заплахи.

2020 година беше рекордна в температурите и предизвика огромни климатични бедствия, засягащи милиони хора. Климатичните промени и екологичната деградация на природната среда ще създават пряки и непряки заплахи, включително рискове за икономиките. Климатичните бедствия и промените до които води екологичната криза носят със себе си като следствия социална и политическа нестабилност, нови здравни рискове, хуманитарни проблеми, климатични бежанци, нови сфери на геополитическа конкуренция, които ще бъдат доминиращи през следващото десетилетие. Ще водят до нови вълни от болести, ще заплашват снабдяването с храна, засилват политическата нестабилност. Повишаването на температурите ще увеличава климатичните бедствия, наводнения, пожари, водещи до смърт и огромни икономически загуби. Ще са фактор за недостиг на прясна вода и храна, за социални протести и войни за вода.

Екологическата деградация, резултат на гигантски количества отпадъци, заплашва здравето и живота на милиони хора, ще води до нарастваща податливост към нови епидемии и пандемии, ще предизвиква социални протести. Замърсяването на въздуха през 2019 г. беше четвъртия основен фактор за преждевременна смърт на хората, довел до смъртта на около 7 милиони души само за една година. Тази тенденция продължава и ще се засилва, ако не се предприемат радикални мерки за възпирането ѝ.

Ще се разгръщат геополитическите заплахи.

Американските разузнавателни органи виждат основни заплахи, с които ще водят битка през идващите години в четири основни държави – Китай, Русия, Иран и Северна Корея. Тази битка вече върви и ще става все по-силна.

Водещо място сред опасностите за САЩ американските разузнавателни органи отреждат на Китай. Те са притеснени от това, че той ще продължи своя възход на алтернативна сила, налагайки нови международни норми, подбивайки влиянието на САЩ и увеличавайки своята роля в света. Ще демонстрира своя успех в справянето с Covid-19 като доказателство за превъзходството на неговата система. Ще продължи да бъде основна заплаха за технологическата конкурентоспособност на Америка.

Засилват се тенденциите на самозатваряне на държавите, които стават индикатор на край на досегашната вълна на глобализация. Ще се изострят геополитическите противоречия, особено между големи сили като САЩ, Китай, Русия, които ще се борят за глобално влияние във времена на изострящи се кризи, в които по принцип е нужно по-голямо сътрудничество.

Във възход са феномени като „ваксинен национализъм“ и „ваксинна дипломация“. От една страна „ваксинния национализъм“ ограничава ваксините в държавите, които ги произвеждат или имат достатъчно средства да ги купят, а от друга страна „ваксинната дипломация“ е споделяне на своя ваксина с други страни с цел да получиш съответните политически и дипломатически ползи в отношенията с тях, да създадеш с тях съответните съюзи. САЩ традиционно са били свързани по различни начини със силни взаимовръзки с латиноамериканските страни, но сега Русия и Китай споделят с тях ваксини и засилват своето влияние, което американците разглеждат като опасност за себе си.

Все по-значими ще стават технологичните заплахи.

За Съединените щати те са свързани преди всичко с нарастващите технологични възможности на Китай и Русия, с това че те оспорват американското технологично и икономическо лидерство. Целта, които си е поставил Китай да постигне водещи позиции в света в новите технологии до 2030 г. е разглеждана като заплаха за САЩ, тъй като тези технологии може да се използват и за разузнавателни и военни цели. Американците са притеснени от това, че развитието на науката и технологиите се разглеждат от Русия като приоритет на националната сигурност. Не искат да приемат задачата, която си е поставила тя да запази своя технологичен суверенитет. Тук може да се прибави известното изказване на Путин, че който стане лидер в изкуствения интелект ще владее света.

Бързото разпространение на технологии също така е свързано с нарастващи възможности те да да попадат в ръцете на малки групи и индивиди, които да ги използват като инструмент за социална дестабилизация и насилие. Киберрисковете, идващи от една или друга държава или отделни групи също ще стават все по-опасни.

Ако трябва да се синтезира анализът на разузнавателните агенции на страната световен хегемон в света на неолиберален капитализъм през последните десетилетия, борещ се за запазване на тази своя хегемония, може да се направят два основни извода.

Първият е, че през следващите години ще живеем в един свят с нарастващи рискове, продължаваща здравна, икономическа, социална криза, нарастващи неравенства, засилващи се масови протести. Бих добавил, че капитализмът става все по-конфликтен, рисков и опасен за човечеството.

Вторият е, че САЩ вижда като своя основна опасност икономическият, технологическият, а от тук и военен възход на Китай, наред с него и Русия, Иран и Северна Корея и очевидно всички усилия на американските институции ще бъдат насочени към възпиране на този възход, което означава усилващи се геополитически битки и нарастващи рискове от военни конфликти. И тук може да се добави, че капитализмът в цялата си досегашна история при изостряне на противоречията се е характеризирал с опустошителни войни и смъртта на милиони хора.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въх

    84 2 Отговор
    Така ще е като не спирате да пропагандирате за васкини, дето изглежда, че няма и да са достатъчно ефективну, а мълчите за медикаменти като онзи с буквата "И", заглушавате лекарите, защитаващи го. Срам.

    Коментиран от #22

  • 2 така така

    61 5 Отговор
    Този масон и той се хвърли да защитава правителството в оставка!
  • 3 Българка

    76 4 Отговор
    На фона на тоя доклад на САЩ изводите за България са:
    Спешно ограбените милиарди от мутрите да се върнат доброволно и доброзорно чрез конфискации в бюджета. Ще трябват пари. Не случайно тиранинът от джипката раздаваше еднолично и безотчетно пари. Спешна ревизия на последните харчове, а не затъване в блато от 10 години . Да се върне каквото може от ограбените пари и да се насочат в здравеопазване, икономика и социални грижи, но не както до сега- на фирмитр на Пеевски, Домисчиеви и приблежените до мутрите. Между другото да се проверят тези"подпомагания" и ако, а то е най-вероятно, са противозаконно отпуснати, да се отнемат обратно
  • 4 Свобода или Смертъ

    74 3 Отговор
    Американските глпаци не разбраха че колкото повече развиват Катай толкова повече трупове ще дават при война с тях.Ама то не е лесно да си т.п американец
  • 5 Сега пак СЗО

    66 1 Отговор
    да излезе с доклад че вируса не е създаден изкуствено, а пацифистите и зелените да ни обяснят че няма да има война за ресурси
  • 6 Бай Шиле

    83 5 Отговор
    Ми то ако питаш американските разузнавачи,винаги ще казват,че Китай и Русия нямат право да се развиват.
  • 7 възмутен

    20 32 Отговор
    От къдя на къдя ушанките ще продават ваксини в Южна Америка? Там си е американски мол.
  • 8 Феликс Дж

    36 5 Отговор
    Тия заприличаха на Любен Гоцев кога е бил "баш" "специалист" в Първо Главно на ДС. Палячовци. Те за това бягат от Афганистан или за нещо много по престъпно.
  • 9 да е ясно

    55 3 Отговор
    планът 500млн жители на земята е задействан!грубо казано 9 от 10 жители ,ще дадат фира!

    Коментиран от #17, #19

  • 10 Само питам

    38 4 Отговор
    В краварника агенциите за обществени и политически изследвания - разузнавателни служби ли ги наричат ?
  • 11 Мауро

    64 5 Отговор
    За това ли краварите правят всичко възможно къде то стъпят , да пада нивото на образователната система. Да растат само прости и необразовани които по лесно се подават на дресура. Трябва им население което да може да смята толкова , колкото да си плати сметката в бакалията.

    Коментиран от #29

  • 12 Свидетели на Йехова

    17 12 Отговор
    "Раят е на Земята.Но само 300 000 ще влезнат в него."
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Д-р Франкенщайн

    42 3 Отговор
    Гадни крави пръскат с отрови през нощта от десетте бази в България направете демонстрация пред краварското посолство я колко много сте все юнаци и умни

    Коментиран от #30

  • 15 Другарю

    15 30 Отговор
    . . . . Нет нам таким пунтам пожалуйста . . . . таварищ ! Много долно тълкуваш човеконенавистническата соцкомунистическа история , близка и далечна ! НЕДЕЙ ТАКА ! Ние живяхме на ужким в идиотския ти военен комунизъм в продължение на петдесет години и знаем по-добре от теб какво ни коства и до какво ни доведе . Капитализма не унищожи народа си ! ! ! ! СОЦИАЛИЗМА И КОМУНИЗМА УНИЩОЖИХА НАРОДИТЕ СИ И ГИ ОТУЧИХА ОТ ТРУД И СЪЗИДАНИЕ ! УСПЕЛИЯ ТРУДОВ ОБИКНОВЕН РАБОТНИК И СЕЛЯНИН СЕ ОКАЗАХА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ВРАГОВЕ НА СОЦКОМУНИСТИЧЕСКИТЕ НИ ИЗЕДНИЦИ ! Когато обикновените хора са осигурени чрез труда и доходите си - тогава няма покой за социалисти и комунисти как да оплячкосат чуждите доходи ! КОМУНИЗМЪТ СВЪРШВА ТОГАВА СВЪРШАТ ЧУЖДИТЕ ПАРИ ! - М. ТАЧЪР ! ! !
  • 16 Всичко е по план и той се изпълнява....

    33 0 Отговор
    Перфектно!А в България повече от превъзходно..С такива продажници не ти е нужен външен враг,той врагът е сред нас през цялото време на ,,прехода"...Последните дванадесет години е вътрешен и външен враг в орташка групировка от върли врагове -съзаклятници срещу България...С викове и тропане по улици и площади ще накараме враговете,само да си направят рокадо на съчмите в гащите(важи само за тези които имат бельо)....
  • 17 Сесесере

    5 39 Отговор

    До коментар #9 от "да е ясно":

    Първо всички русофили ще дадат фира!
  • 18 Сталин

    50 5 Отговор
    Не може да бъдеш първи с нация, която няма никакви добродетели. Нация, възпитама от либералната демокерация, пълна с мексиканци и южноамериканци, които пеят и танцуват, и заливат южните щати. САЩ един път завинаги трябва да проумеят, че се превръщат в регионална държава, и че много трудно ще им бъде да бъдат винаги първи. И Римската империя е властвала дълги години, но после "варварите" са я "издухали" на "бърза ръка". Затлъстялата и уяла се с хамбургери, майонеза, чипсове, гмо-царевица и т.н. американска нация за нищо вече не става!
  • 19 😁😁😁😁

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "да е ясно":

    ...иска им се...😁...
  • 20 Viki

    42 3 Отговор
    Явно това очаква САЩ. Светът вече се командва от Евразия - Русия, Китай, Индия, Япония, Иран,Пакистан и ОАЕ. САЩ са доказали се колонизатори и са вече изтласкани от световната политика. Интересното е, че всички от Евразия мразят САЩ.

    Коментиран от #23, #31

  • 21 Х7V7

    36 2 Отговор
    Цинизм, бруталност, нарцисъзм на англо-саксонски фашизоиди.
  • 22 Гост

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "въх":

    Медикамента с ‘И’ има един недостатък! Прекалено е евтин! Макар , че преработения за хора (който няма същия ефект) чувам , че скъп бил..

    Коментиран от #24

  • 23 Ами да

    28 3 Отговор

    До коментар #20 от "Viki":

    Ами в Евразия са се зародили всички велики цивилицации - Шумер,Вавилон,Египет,Мохенджо даро,Китай,Елада,Рим,Византия,Третият Рим....Еврогейският съюз ще го преброим за статистическа грешка,икстеншън на хамериканските жендъри. А в Америките даже не успели да открият колелото и до последно преди идването на испанците принасяли човешки жертви и яли хора по Карибите. За сметка на това пуснаха атомните бомби, създадоха джендъризма,соросоидизма,трансхуманизма и 28-те тоалетни за ЛГБТ.
  • 24 въх

    12 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    в бг засъжаление се позволи само на домуса да пусне "и", цената е безумно надута. От БАН знам, че продават в специализирана аптека "и" но не му знам цената. Знам обаче че този за жиовтни е със същата формула, човек само трябва да погледне съставките да се убеди, а за животните е брутално евтино. Формулата е течна, пие се от нас орално, на животните се бие подкожно защото така се задържа по дълго в тях медикамента. Та, да, проблема му е че е евтин, без патент(!!!), и изключително ефективен...
  • 25 no name no face no number

    18 2 Отговор
    капитализма е истинската чума не са вирусите и докато не бъде изкоренен и опостушен нищо добро не ни чака особено начело със сащ
  • 26 Армагедончо с пончо

    5 0 Отговор
    Содом и Гомор и малко хумор
    Че вече ще хвана тумор....
  • 27 Коко

    7 0 Отговор
    Работете работете ние идваме след вас консуматорите!!! Всеки носи лична отговорност!!90на сто работа и 10 на сто консумация а не обратното. Изход има но морал и дух не.
  • 28 с две думи

    19 0 Отговор
    Да очакваме скорошна глобална война и масова "редукция"на насалението на планетата!
  • 29 Юесей

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мауро":

    сащ искат наркозависими зомбита.
  • 30 Истината

    20 2 Отговор

    До коментар #14 от "Д-р Франкенщайн":

    Имат и био лабораторий в България от там пускат всякакви болести.в украйна също имат био лабораторий, там откакто навлязоха американците смъртността сред младите е скочила тройно.украинците са уплашени и възмутени но не могат да гъкнат.нацистите убиват всеки който протестира.
  • 31 Меъсни сатанисти

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Viki":

    Проблема е злото,ако злото остави сащ и се премести например в китай или русия ще се бориме срещу китай или русия.
  • 32 Ленин

    12 0 Отговор
    Всичко това, Ленин го е описал преди 120 години.
  • 33 Капиталист

    19 0 Отговор
    Когато капиталистите си пълнеха джобовете от евтината китайска ръка, им беше гот, нали. Сега що реват?
  • 34 Лошо

    8 1 Отговор
    Който успее да продаде по-вече ваксини, изтока или запада печели надмощие. За сега това са Русия и Китай. Американците са нервни и могат да направят някоя глупост. Добре че го има ядреното оръжие и ги възпира, иначе досега да са се изтрепали.
  • 35 Сандо

    17 0 Отговор
    От материала е видно,че:
    1.ЕС липсва;
    2.Никой не трябва да се развива научно,технологически,военно,изобщо във всяка насока по-добре от САЩ;
    3,Многото хора създават само проблеми и изключителните сън не ги хваща как да се справят с тия непотребни индивиди.
  • 36 НРБ и СССР

    27 0 Отговор
    От както руснаците се отърваха от нас през 1989г. ,вървят само нагоре, а ЕС върви само надолу.
  • 37 Наблюдател

    12 0 Отговор
    "....САЩ вижда като своя основна опасност икономическият, технологическият, а от тук и военен възход на Китай,.." Едни 30/!/ години им трябваше за да го роазберат! Сега са като "настъпили пастата за зъби"....
  • 38 Пацифист

    16 0 Отговор
    Зловещи планове, гледам на тях като стратегии за унищожаване на държави, и предизвикване на инициирани от САЩ изкуствени проблеми и конфликти, които трябва да покрият "хипотезите" от този план, които са засекретени вероятно.
    Конфликтът Украйна, Русия е разработван още през 1948 г. от стратегически и разузнавателни служби, съвети по безопасности, различни ситуации-как да се използват при смърт на президенти, НПО-та и др., действа и върху емоциите на народите-въвличането на Русия в Афганистан-план на САЩ, признат в САЩ медии самодоволно от Бжежински-интервю медии.
    Включени са и неправителствени организации демократически-Даниел Митов примерно-българска маша в плановете на САЩ, републикански и т.н.

    Преди няколко дни висш военен на НАТО в прав текст си призна, че са изградили инфраструктура за НАТО, ако настъпи конфликт с Русия в България-магистралите на ББ (популистки глупости за наивници), и др., всички еврофондове и ЕС, освен НАТО са под диктата и управлението на САЩ.
    Зловеща история, зловеща.
    Който си мисли, че ПСВ и ВСВ, Граждански войни, революции са случайности, жестоко греши.

    В момента САЩ вдигат чашите шампанско и се подсмихват самодоволно в чест на породения от тях конфликт между Русия и Украйна. Извратени и болни мозъци, целящи господство на всяка цена.
  • 39 ивелин

    15 0 Отговор
    Товa "Световно зло" наречена Америка е най-голямата заплаха за човечеството.Докато съществува това " Зло" което си въобразява и мисли "Светът принадлежи на нас - винаги сме прави - даже няма нужда от доказателства достатъчно е ,че ние мислим така - което е вярно - .Господ обича Америка" ( даже Господ е подарил светът на тях да се разпореждат така както намерят за добре).
  • 40 Аз Негодника

    13 0 Отговор
    Америка е ТОКСИЧНО НЕГРАМОТНА И МЪРЗЕЛИВА...НАРКОТИЦИТЕ И ЛТБТ ЛЮБОВ ЩЕ Я ДОВЪРШАТ...
  • 41 Антон

    3 0 Отговор
    "Бих добавил, че капитализмът става все по-конфликтен, рисков и опасен за човечеството."
    Амин!
  • 42 USA imperia

    1 0 Отговор
    Пo-бeднитe държaви, кoитo нe мoгaт дa пeчaтaт трилиoни кaтo Aмeрикa вeчe вървят към oпacнo зaдлъжнявaнe и нямa дa имaт възмoжнocт дa прeдприeмaт мeрки зa cмeкчaвaнe нa икoнoмичecкитe пocлeдcтвия oт кризaтa. Това изречение казва всичко в статията