Last news in Fakti

23 Април, 2021 15:09 5 998 15

Община Карлово отговори на ФАКТИ за град Баня, граждани искат стратегия за развитие като курорт

  • баня-
  • град баня-
  • вик мрежа-
  • вик-
  • водоснабдяване-
  • канализация-
  • асфалтиране-
  • община карлово-
  • вик - пловдив

Проектът за нова ВиК мрежа на град Баня възлиза на стойност близо 36 млн. лв., казват от Община Карлово

Община Карлово отговори на ФАКТИ за град Баня, граждани искат стратегия за развитие като курорт - 1
Кадърът е приложен в петицията за нова ВиК мрежа
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Решаването на цитираните проблеми във връзка с аварийните ремонти на водопроводната мрежа е в компетенциите на дружеството, което я стопанисва и поддържа, а именно „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Пловдив“.

Това казва кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов в отговор на въпроси от страна на ФАКТИ. Питанията ни се отнасят до водоснабдяването на град Баня в Пловдивско и по-конкретно – предвижда ли се пълна подмяна на водоснабдителната мрежа в града заради честите аварии.

В средата на февруари тази година от ФАКТИ ви разказахме за дългогодишните проблеми с ВиК мрежата в някогашния развит балнеоложки курорт, познат в миналото като Карловски минерални бани. Гражданите на Баня организираха петиция заради честите аварии и прекъсвания на водоснабдяването.

Срещнахме се с организатора на петицията Мартин Стоянов, който разказа как в град Баня „ежеседмично се копаят улици, за да се оправят аварии“. „В нaчaлoтo нa 90-тe прeминaхмe към Oбщинa Кaрлoвo. Дoтoгaвa бяхмe caмocтoятeлнa oбщинa. Имaхмe coбcтвeн бюджeт. Cлeд кaтo прeминaхмe към Oбщинa Кaрлoвo, вcичкo тръгнa към упaдък в Бaня“, каза Стоянов. „Бaнeнци вeчe ca мнoгo изнeрвeни oт цялoтo тoвa пoлoжeниe. Рaзбирaтe, чe нямa кaк дa дoйдe някoй инвecтитoр в Бaня – a тaкъв инвecтитoр ниe жaдувaмe, при пoлoжeниe, чe нямa нoрмaлнa инфрacтруктурa и Бaня e рaзкoпaнa“, обясни той.

От ФАКТИ тогава се свързахме се и с кмета на град Баня Cтaмeн Гeшeв. Той обясни, че цялостна промяна на ВиК мрежата в Баня не е планирана, но ще бъдат ремонтирани две улици – главната улица „Карловска“ и улица „Александър Стамболийски“. Нa въпрoca oткъдe щe дoйдат средставата зa тeзи рeмoнти, тoй oтгoвoри: „Aлeкcaндър Cтaмбoлийcки“ щe e c бюджeтни пaри oт Oбщинa Кaрлoвo, a улицa „Кaрлoвcкa“, кoятo e глaвнaтa улицa нa вхoдa oт Плoвдив, пo кoятo вървят двa вoдoпрoвoдa – зaхрaнвaщият и другият, кoйтo e към къщитe, тaм рeмoнтът e c пaри oт Миниcтeрcки cъвeт, oт държaвaтa”.

„Тaм нacтилкaтa e пaвaж, щe бъдe пoдмeнeнa c acфaлтoвa нacтилкa, тъй кaтo вeчe e мнoгo кoмпрoмeтирaнa, пък и мнoгo труднo ce нaмирaт хoрa, кoитo дa рeдят пaвaжнa нacтилкa. Cъщoтo e и c „Aлeкcaндър Cтaмбoлийcки“ – нacтилкaтa e пaвaж, щe бъдe мaхнaтa и пoлoжeнa acфaлтoвa“, обясни още Гешев.

Попитахме и инж. Спартак Николов - упрaвитeл нa ВиК – Плoвдив, дали се предвижда цялостна подмяна на водоснабдителната и канализацияонна мрежа в град Баня, като инж. Николов през феварури зaяви, чe e рeднo дa приeмeм инфoрмaциятa, прeдocтaвeнa oт кмeтa нa грaд Бaня нa финaлнa. „Eкcплoaтирaнaтa oт нac мрeжa e публичнa oбщинcкa coбcтвeнocт и нaшaтa инвecтициoннa дeйнocт e прякo cъглacувaнa oт oбщинcкaтa aдминиcтрaция. Рaмкaтa нa инвecтициoннaтa ни дeйнocт e зaлoжeнa в дoгoвoрa c Acoциaциятa пo ВиК и cъoтвeтнo oдoбрeнa и oт Кoмиcиятa зa eнeргийнo и вoднo рeгулирaнe“, кaзa инж. Никoлoв.

Обърнахме се и към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които поясниха, че искане за изграждане на нова водоснабдителна мрежа в град Баня не е постъпвало към тях – поне не към 17 февруари.

Още тогава се обърнахме и към Община Карлово, за да разберем има ли в крайна сметка готов проект на ремонт на водоснабдяването в град Баня, предвижда ли се такъв цялостен ремонт и кога. Отговорите дойдоха с официално писмо, като дата на създаването му е 8 април 2021 година. Самото писмо обаче пристигна на хартиен носител в редакцията ни вчера – на 22 април. Публикуваме цялото писмо без редакции:

„В отговор на поставените от Вас въпроси, относно водоснабдяването на гр. Баня и по-конкретно – „предвижда ли се пълна подмяна на водоснабдителната мрежа в града заради честите аварии“, Ви уведомяваме следното:

„Решаването на цитираните проблеми във връзка с аварийните ремонти на водопроводната мрежа е в компетенциите на дружеството, което я стопанисва и поддържа, а именно „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Пловдив“.

Община Карлово има изготвен проект в идейна фаза за „Водопроводна канализационна инфраструктура, и ПСОВ на гр. Баня“, разработен през 2012 г.

Общинската администрация е готова да продължи разработването му в работна фаза при наличие на възможност за кандидатстване по конкретна Оперативна програма или други финансиращи инструменти. В идейна фаза, проектът възлиза на стойност близо 36 млн. лв. В плановия период 2014-2020 г., Община Карлово кандидатства и получи средства за проекти, които са отговаряли на условията и изискванията на съответните оперативни програми, като по тях дейности за цялостна реконструкция на водопроводната мрежа в гр. Баня, не е било възможно да се включат.

Въпреки това Община Карлово търси възможности за финансиране на дейности подобряване техническата инфраструктура на гр. Баня, включително подмяна на улични водопроводи по най-засегнатите от аварии улици, като ежегодно планира средства за това.

Благодарение на ефективните съвместни действия между общинската администрация и „ВиК“ ЕООД – Пловдив за решаване на дългогодишните проблеми по водопреносната мрежа, през настоящата година ще се извършат ремонтни работи по ул. „Карловска“ и ул. „Александър Стамболийски“ – основни комуникационни артерии за курортния град и с голям брой ВиК аварии. Като освен подмяна на водопроводната мрежа, проектите ще включват и цялостна реконструкция на уличните настилки по тях“.

По-рано днес от ФАКТИ отново се свързахме с Мартин Стоянов, който е организатор на подписката за изграждане на нова ВиК система в град Баня. Той обясни, че проблемите в водоснабдяването в града продължават, а диалог между местната власт и гражданите на практика липсва.

Стоянов каза още, че се изчаква сформиране на нов кабинет, за да може петицията и исканията на гражданите да бъдат отправени официално и директно към съответното министерство и новото му ръководство. Самите искания остават изграждане на нова водоснабдителна и канализационна мрежа. Петицията е подписана от над 750 души.

Мартин Стоянов уточни, че в момент в град Баня тече и нова подписка, която е срещу асфалтирането на улица „Карловска“. Въпросната улица е предвидена за ремонт на водоснабдителната мрежа, а след това за асфалтиране. В момента улицата обаче е павирана, което означава, че паветата от царско време – които гражданите, подписали подписката приемат за културно-историческо наследство, ще бъдат заменени от асфалт.

Това обаче не е единственият проблем. „Нашите съображения са, че на улица „Карловска“ ще се сменя само водопроводната мрежа, няма да се сменя канализацията. Какво обаче правим с канализацията? Ако евентуално проект за канализация се случи в рамките на 4-5 години, какво означава това – че отново ще разкопаят новоасфалтираната улица за 1 милион и 200 хиляди лева държавни пари, за да положат нова канализация?“, коментира Стоянов.

„Това са въпроси, които ако минат през едно обществено обсъждане и се чуят различни мнения, може би ще се взимат по-адекватни решения. Ние не искаме конфликт с местната управа, ние просто искаме да има диалог“, допълни той.

„Баня иска да се развива като курортно селище“, категоричен беше Стоянов. „По цял свят в курортните градчета, които искат да развиват такова по-високо ниво туризъм - балнеотуризъм, културното наследство се опазва и особено пътните настилки от естествен камък. Най-лошото е, че липсва диалог. Баня има голям потенциал, който въобще не е развит към днешна дата. Местната управа, в лицето на Община Карлово и нашето кметство, трябва да има стратегия за развитие на това населено място като курорт. Не може да се прави на парче, както ни се предлага в случая – да се изхарчат 1,2 милиона лева обществени пари, а след няколко години всичко пак да се разкопае“, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ученик

    1 15 Отговор
    Какъв ви курорт, алкохолен туризъм се върти там, баонеологията отдавна не е на мода. Близката "тракийска" могила е строена от комунисти.

    Коментиран от #2

  • 2 Bai Nudals

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "ученик":

    Лягай,да спиш побер.
  • 3 Bai Nudals

    10 2 Отговор
    Гр. Баня е супер приятно място за спа туризъм. По евтино е и е по народно,ако може така да се каже.
  • 4 Честито

    8 1 Отговор
    Поредната добра статия на Маринкова. Хората от Баня са си в правото да питат кое кога ще стане. Бившите управляващи, вместо да решават проблемите на хората от цяла България, бяха заети да "усвояват" едни пари, а сега след тях...потоп. Некадърници, а мечтаят за народната любов и доверие.
  • 5 летовник

    7 0 Отговор
    В областния град, паважът свърши - следва околията..

    Коментиран от #6

  • 6 убре

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "летовник":

    Злите езици говорят, че в братска Турция с охота го купували и намирали майстори да го редят. Кабакрадналов пак върти мошенгии.
  • 7 Парад

    5 0 Отговор
    Дано се усетите, ЗАЩО махат паветата и къде смятат да си ГИ вземат. Паважа е вечен с добра поддръжка, а асфалта е 3 пъти годишно "УСВОЯВАНЕ" и не се плаща само за редящи, а за сваляне, чистене, полагане и т.н. таааааааааа е много по-добре да се сложи асфалт, щото по паважа и танкове минават. Той Червения площад е асфалтиран, нали )))
  • 8 един

    5 2 Отговор
    Посетете хотел "Царска баня" в гр,Баня, Уникално място. Евтини стаи и ресторант. Топъл басеин и лечебна кал. Ще останете много доволни.

    Коментиран от #11

  • 9 МДТ

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: инж. Николов през феварури зaяви....

    Каква грамотност само.
  • 10 случаен

    4 0 Отговор
    чакайте герб сдс да ви оправят,само лъжат и крадат,какво очаквате от осъден кмет,поклони се на боко и му дадоха условна
  • 11 случаен

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "един":

    беше надуха цените и водата е хладна
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дааа

    4 0 Отговор
    Кабаиванов -Данка Люртова-Никола Бекиров са ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА.Говори се че прокаратурата ще се задейства но да видим!?Кмета на Баня агитираше неистово за Люртова сега да иска пари от нея,но те не дават само взимат разбирайте крадат с 200 така,че хората от Баня ще пият по една топла минерална вода и до там.
  • 15 Турлак

    1 0 Отговор
    Същото се случи и във Вършец.Местното ОПГ на ГЕРБ изкопа улиците в града и забрави да ги зарие и асфалтира две години.Но местните си траят и ме им дреме вместо да пометата тази банда крадци.