Last news in Fakti

22 Януари, 2013 08:03 1 054 0

Многото задачи на Обама

  • президент-
  • сащ-
  • обама-
  • мандат-
  • политика
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Я виж колко много време има до края - би казал оптимистът. Да, но я виж колко много работа чака - би отвърнал песимистът, ако приемем, че двамата водят този разговор в самото начало на втория мандат на президента Обама.

Президентът Барак Обама встъпва във втория си мандат с благословията на мнозинството американци. Анкетите на различните социологически институти показват - с незначителни отклонения - одобрение за Обама от над 50 процента. В същото време други изследвания посочват основния проблем, пред който е изправен американският президент.

Страната остава разделена на два полюса. Голямата част от демократите одобряват политиката на Обама, а мнозинството републиканци я отхвърлят. В това отношение нищо не се е променило. "Независимо от високия рейтинг на Обама, конфигурацията в Конгреса е изключително сложна и създава сериозни грижи на Белия дом. Също както и настоящото финансово положение на страната", казва професор Джулиан Целизър от Принстънския университет. Той не очаква значителни законодателни промени в близките години. Според него застоят в това отношение ще продължи още известно време.

Поне по една точка републиканците демонстрират готовност за компромис - за да бъде избегнат държавен фалит, те се съгласиха да бъде вдигната пределната граница на дълга за три месеца. Барак Обама не желае да повтаря дебата за дълговата граница, което през 2011 г. доведе до понижаване на бонитета на САЩ. "Икономиката ще бъде най-важното мерило за втория му мандат", посочва икономистът Якоб Киркегаард от Института за международни икономически изследвания Петерсън. Вярно е, че безработицата намалява, но много хора просто са се отказали да търсят работа и по този начин са изключени от трудовия пазар. Според Киркегаард това може да се превърне в хроничен проблем и да доведе до забавяне на икономическия растеж.

Препятствието, наречено Конгрес

Ненапразно емисионната банка обяви, че ще печата пари дотогава, докато безработицата падне под 6,5 процента. Но в борбата срещу безработицата Обама е зависим от доминираната от републиканците Камара на представителите и от един Конгрес, в който републиканците имат блокиращо малцинство. "Задачата на Обама е да постигне в Конгреса дълготрайно съгласие по данъчната политика", смята Якоб Киркегаард. По отношение на търговската политика Киркегаард е оптимист: "Сътрудничеството със страни като Австралия, Перу и Чили се развива добре и аз мисля, че ще бъде подписано и търговско споразумение между САЩ и ЕС", казва той.

В края на първия си мандат Обама се опита да затегне режима за притежаване на огнестрелно оръжие. Под въпрос е обаче дали намеренията на президента ще бъдат осъществени на практика. Едно от исканията е да се разшири предварителното проучване на хората, които си купуват оръжие. Професор Целизър се съмнява, че Обама ще успее да се наложи по този въпрос.

По-големи изглеждат шансовете на Обама да прокара очакваната миграционна реформа. "Това е единствената сфера, в която Обама може да постигне нещо голямо", твърди професорът от Принстън. Според него, заради демографските промени консерваторите не могат още дълго да се лишават от гласовете на увеличаващите се малцинства. Към това се прибавя и фактът, че вътре в партията расте броят на поддръжниците на миграционната реформа, казва Целизър. По отношение на здравната реформа администрациата на Обама ще се стреми да запази вече постигнатото и да покаже, че тя функционира. В противен случай някой може да реши, че тя трябва да бъде отменена, казва експертът.
Мнозина се съмняват, че Обама ще спечели започнатата от него битка срещу оръжейното лоби.

Без изненади във външната политика

Във външнополитически план не се очакват никакви изненади. Вторият мандат на Обама ще бъде белязан от изтеглянето на американските войски от Афганистан, от неразрешения близкоизточен конфликт и от оспорваното използване на безпилотни самолети в борбата срещу тероризма. С номинирането на Джон Кери за държавен секретар, републиканеца Чък Хейгъл за министър на отбраната и Джон Бренън за шеф на ЦРУ, Барак Обама демонстрира приемственост.

Външнополитическият дневен ред на Обама съвпада с желанията на американците. Повечето участници в анкета, направена по поръчка на "Better World Campaign", смятат, че най-важните теми са глобалната икономика и търговията. На второ място американците изразяват загриженост от вероятността Иран или Северна Корея да се сдобият с ядрено оръжие. На трета позиция са размириците в Близкия изток и на четвърто - тероризмът. Мнозинството американци искат край на войната в Афганистан и завръщане на американските войници у дома.

Едно е ясно: и през втория си мандат Барак Обама ще има доста работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА