Last news in Fakti

1 Май, 2021 19:00 10 234 76

Руската ваксина "Спутник V": допусната ли е небрежност?

  • спутник v

Вирусът носител при руската ваксина "Спутник V" не е обезвреден и затова може да предизвика сериозни заболявания: заради тези съмнения Бразилия отказа да одобри руската ваксина.

Руската ваксина "Спутник V": допусната ли е небрежност? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руската ваксина „Спутник V“ е одобрена вече в 60 страни по света. И докато Европейската агенция по лекарствата ЕМА проучва препарата, в Бразилия „Спутник V“ засега няма да получи официално разрешение.

Проблемът

Държавната агенция по лекарствата Anvisa е открила индикации, че използваният при тази ваксина вирус носител „Аденовирус 5“ не е "обезвреден" и затова може да започне да се размножава. А това би могло да бъде много опасно за хора със слаба имунна система, тъй като с активния вирус пациентът де факто получава инжектиран причинителя на заболяването, предупреждава в Туитър американската вирусоложка от университета в Джорджтаун д-р Анджела Расмусен.

Подобно на препаратите на AstraZeneca и Johnson&Johnson, руската „Спутник V“ също е векторна ваксина. При правилна употреба тези ваксини са много надеждни и значително по-лесни за поставяне от РНК-ваксините, които трябва да се съхраняват при много ниски температури.

При векторните ваксини се случва следното: обезвредени вируси биват използвани като носители на инструкции за производството на т.нар. спайк-протеини. Организмът на ваксинирания разпознава инжектирания генетичен материал като чуждо тяло и започва да произвежда антитела и специфични Т-клетки, които са много важни за имунната защита.

Стандартна процедура при производството на векторна ваксина е да бъдат заличени гените Е1 и Е3. Точно това обаче изглежда не е било направено при транша ваксини, стигнали до Бразилия - поради някаква случайност или поради небрежност.

През март тази година лоши новини за руската ваксина дойдоха и от Словакия, след като държавният контролен орган за лекарствата установи, че доставените на страната 200 000 дози от руската ваксина се различават от ваксините на същия производител, които се поставят в други страни и които преди това бяха представени в авторитетното издание „The Lancet“. Тогава словашките контрольори излязоха със заключението, че „при тези ваксини общо е само името им“.

"Това са фалшиви новини"

Така между Русия и Словакия възникна сериозен спор. Словашкият министър на здравеопазването трябваше да подаде оставка, а Русия си поиска обратно доставените количества от ваксината.

Производителят на руската ваксина определи като „фалшиви новини“ и случващото се сега в Бразилия. „Големите фармацевтични компании са разтревожени от успеха на „Спутник V“, не успяват да открият никакви слаби места и затова са принудени да прибягват до фалшиви новини, които обаче лесно могат да бъдат опровергани“, гласи становището на руския производител на ваксината, което беше публикувано в Туитър.

Руската ваксина "Спутник V": допусната ли е небрежност?


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    166 19 Отговор
    Дойче Веле естествено.
  • 2 Някой

    172 22 Отговор
    Разбира се че е допусната грешка. И тя е да цитира и чете тозу пропаганден парцал Дойче Веле.
  • 3 Географ

    40 168 Отговор
    Като гледам синьото, само пропаднали държавици са я одобрили....А голямата надежда Бразилия и тя среден пръст им показа на ушанките.

    Коментиран от #7, #9, #11

  • 4 русоспии

    32 107 Отговор
    Дайте я тук нашите русофилистици я очакват с трепет!
  • 5 Сесесире

    27 112 Отговор
    Русофилнята да се ваксинира, първа моля със спутника! Ние москвичи не щем!

    Коментиран от #41

  • 6 Гост

    139 19 Отговор
    А със английската AstraZeneca получавате безплатни тромби за кола.
  • 7 Някой

    111 16 Отговор

    До коментар #3 от "Географ":

    Грешиш, това са държави без джендъри и неподвластни на някой външни намеси.
  • 8 Ам Чи

    27 105 Отговор
    ДАВАЙТЕ ГИ В БЪЛГАРИЯ ТУКА ЗА НАШТЕ РУШЛЯНИ НЯМА ПРОБЛЕМИ И ЛАННО ДА Е АМА ДА Е РУСКО
  • 9 А бе нещастник

    138 20 Отговор

    До коментар #3 от "Географ":

    не пиши глупости, по-леко ще ти е на душата, а и на всички нас. "Спутник" е продукт на държава с много традиции и опит в микробиологията и вирусологията; точно за тази ваксина едно от най-авторитетните световни медицински списания публикува позитивна статия - и това ли не ти стига? Ами ваксинирай си се с каквото искаш, твое право е - но не се опитвай да демонстрираш компетентност по въпроси, по които не си компетентен.

    Коментиран от #37

  • 10 Госあ

    49 11 Отговор
    Хаха маймунката болсонаро накара бразилците да включат и безсимптомните в клиниката на Синовак и затова в Индонезия и Турция показа над 80% ефективност, а при пламналата Бразилия 54%. Сега прави пинизи за руската ваксина. Всъщност, кой го е грижа в кочината с каква ваксина ще се ваксинират...

    Коментиран от #12

  • 11 Ха ха ха

    22 88 Отговор

    До коментар #3 от "Географ":

    Аз съм изненадан, че в Турция има тотален локдаун, а големият приятел на путя, не купува сдЯланата в расия ваксина!?!... Що така бе, дрогаре?

    Коментиран от #23, #61

  • 12 Не грамотник,

    33 15 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    ти чете ли статията докрай? А картата видя ли? Ясно се виждат, че в Турция тази ваксина не се ползва.

    Коментиран от #16, #17

  • 13 ДжафДжаф

    73 4 Отговор
    Честно казано не ми е много ясно как въобще е възможно да се спре репликацията на един вирус, демек да се отнеме възможността да се размножава и при това вируса да си е "жив"! А иначе бразилската версия наистина си е баш циганска работа. От една страна признават, че въобще не са проучвали ваксината в лаборатория, а от друга твърдят, че все пак вируса се репликира при това на база на някакъв си разговор с някакъв си руски служител, който се занимавал с търговското разпространение на ваксината. Повече от очевидно е, че амариканците ги притискат. Очевидно, че руснаците ще трябва да изчакат отново Дилма Русефф да стане Президент.

    Коментиран от #28, #55

  • 14 Факт

    79 3 Отговор
    Ако смятате за "небрежност" натиска на Сащ върху Бразилия?!
  • 15 Чичолина

    39 2 Отговор
    ИНСИНУАЦИИ!
  • 16 Скоро

    68 8 Отговор

    До коментар #12 от "Не грамотник,":

    Турция е за купила 50 000 000 дози и дори ще произвежда Спутник V.след месец юли.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 висок

    9 36 Отговор

    До коментар #16 от "Скоро":

    Ще ще ще ще ще това руското ще го знаем!
  • 19 Госあ

    47 4 Отговор

    До коментар #16 от "Скоро":

    Тия приказки на бразилската маймунка болсонаро и неговите човечета са пълна смехурия. Само за седесарчета.
  • 20 Лекар

    66 5 Отговор
    Наистина си неграмотник : Турция сега отива на Спутник . Провери в мрежата .Турция беше заложила На Пфайзер и Бионтех .Защото ги била разработвала туркиня (Йозлем Тюреджи)
    Но сега , като се видя , че при тях (при западните и щатски ваксини) има висока смъртност на ваксинираните и много странични ефектри ,и турците минават на Спутник .

    Коментиран от #30

  • 21 Дойче веле

    43 3 Отговор
    Фейк естествено.
  • 22 ПРОПАГАНДА 👻👻👻

    48 4 Отговор
    ОТ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ 🤑🤑🤑
  • 23 Ко каза ко

    20 4 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха ха":

    Щото се канят да я произвеждат!
  • 24 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    45 4 Отговор
    Не сме 30- 40 год в Германия!!! Освен лъжи и маниполации друго от вас не се чува!!! Не сме 20век,а 21век,вие,е карате по Старому:всяка лъжа повторена сто пъти става Истина!!! Но през 20 век!!
  • 25 Тиква

    41 4 Отговор
    Дойчевци, бетер нашия Пик сте. Къде го Недялко при вас? Аман от вашите тъпизми.
  • 26 Веле Зеле

    58 8 Отговор
    Ма допусната е... Как няма да е допусната? Нали пише, че е РУСКА. Да се спомене името на Русия на етикета на ваксината си е цяло престъпление.
    Ама от нея още няма хора с проблеми, нали? За разлика оттромбозите на астрите и зенеките плюс файзър-майзър и пр.
    п.п.
    Не съм русофил и няма да си сложа дори и руската ваксина. Обаче, справедливостта и честта ми ме карат да ви апострофирам, защото вашите манипулации са за шилета и целта им е да опетняват Русия.
    Нищо лично, просто принцип.

    Коментиран от #58

  • 27 Тити Намазов

    30 3 Отговор
    Какво да се прави, на сила можеш да вземеш, не можеш да дадеш!!! Щом толко умни бразилците, да създадат своя вакцина! Желаю им здоровья.
  • 28 БПФ

    48 4 Отговор

    До коментар #13 от "ДжафДжаф":

    Ами точно както взривовете.... няма никакви доказателства, че въобще са причинени умишлено, ама иначе руснаците със сигурност са виновни !!!

    Реално Спутник засега се оказва най-добрата ваксина, отделно че беше и първата !!! Отделно руснаците вече имат и разработено лекарство, ама за това се мълчи - неудобно е някак ПАК руснаците да са първи !!!
  • 29 az #Победа76

    25 3 Отговор
    От DW толкова.... Не съм изненадан! :)))
  • 30 нема думи

    7 39 Отговор

    До коментар #20 от "Лекар":

    като чуя как братята руси разработват препарати за превенция ... та направо ме напушва смях ... в страната на олигарсите и жестоката корупция, жесток отрицателен прираст и липса на каквато и да е икономика освен оръжейна такава, гений разработват ваксини и клакьори които да ги фалът, нема думи ...

    Коментиран от #60

  • 31 Дойчето търси на на Бадема

    14 1 Отговор
    Орехи ?! Няма да стане !
  • 32 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    19 3 Отговор
    Другото всичко е ШЛАКА !

    Коментиран от #34

  • 33 az #Победа76

    41 1 Отговор
    Преди няколко седмици руските тайни служби предупредиха, че западът готви голяма провокация като опит за дискредитиране на руската ваксина "Спутник V"! Е, ето че отново са били прави.
  • 34 славей

    4 21 Отговор

    До коментар #32 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    слава я, ти си от тия дето цел живот са живели на гърба на другите. освен да викаш слава на СССР друго не знаеш. вярваш, че ако Русия управлява света ще лежиш, пър---ш и ще си някъде отгоре в хранителната верига ...
  • 35 Гого

    5 15 Отговор
    Като гледам всички изразяват позиция за или против. Аз пък съм на мнение че лоша ваксина няма. Руска, американска, китайска, английска - все учени са я правили. Не са дърводелци все пак.
  • 36 Behemoth

    4 20 Отговор
    Това е руско биологично оръжие съдържа руски православен ген водка 3 ...целта е чипиране с руско православие и путинизъм...
  • 37 123

    7 21 Отговор

    До коментар #9 от "А бе нещастник":

    Дори да приемем, че ваксината е добра пак остава въпроса с качеството на производството. Това в Русия е огромен проблем. И в двата посочени случая (Бразилия и Словакия) става дума за това, че при производството на доставените ваксини са допуснати грешки.
  • 38 Павел пенев

    27 3 Отговор
    Европейските гадове съзнателно бавят сертифицирането на руската ваксина защото е по качествена и евтина от тмаймунските н
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 охо бохо

    19 2 Отговор
    Дойче веле ? Повръщам !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гост

    10 1 Отговор
    Хайде стига бе, сктъсахте се от глyпocти.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Пропагандистите на сороснята

    18 2 Отговор
    DW имат най мслко право да коментират руската ваксина Спутник 5. Да коментирст коментират убийствените ваксини на сороснята дето правят тромби и предизвикват инсулти

    Коментиран от #49

  • 46 фостр

    19 3 Отговор
    Не само Русия ползва тази ваксина, но дори и да е само тя, пак в случай, че е опасна и смъртоносна, каквато и да е конспирация, трудно ще се покрие толкова време, да не говорим при експорт. Въпреки това няма оплаквания, няма странични ефекти, висока ефективност и ниска цена. Още повече, че те бяха първите със ваксина, която другите игнорираха без дори да я тестват, срамота.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 стоян георгиев

    3 11 Отговор
    така е дрогар.тия дето казват истината сме дебили ,другите обаче сте много умни и затова сте с по 100 евро пенсии!
  • 49 стоян георгиев

    6 15 Отговор

    До коментар #45 от "Пропагандистите на сороснята":

    само да питам дрогарите откъде знаят че спутник няма странични ефекти?и дрогари защо в русия има наи-малко ваксинирани въпреки че имат първи ваксина?що руснаците нещат руска ваксина бе дрогарчета?що те нещат ,а вие искате еи тва е много интересен въпрос?

    Коментиран от #51, #54

  • 50 Ха ха

    14 4 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Стоенчо,а как замитат руснаците тромбозите от Спутник в тези 60 страни от света?Взривявайки складове или тровейки всичко наред с Новичок?Я прочети какво са ти спуснали ,троле.

    Коментиран от #62

  • 51 Ха ха

    13 2 Отговор

    До коментар #49 от "стоян георгиев":

    Защото ваксинирането е доброволно,а в Русия не бе създаден този ажиотаж и паника чрез медиите .Мангъровците в Русия са доста ,а и хората не са коне с капаци.

    Коментиран от #64

  • 52 Някой

    17 1 Отговор
    Срамота е следното : Светът е в криза, заради Ковид. И вместо водещи страни и учени да се обединят, да изследват. Коя е най-добрата ваксина. Те пак правят политико-икономически игри. Ами нека се изследва и руската. И ако се докаже, че е по-добра. Да я одобрят. Ако не, да я забраняват. И това с всички ваксини. Файзър, Зенеки и прочие. Не гледат светът да е добре. Да тръгне пак икономиката. Да спрат да боледуват и умират хора. Пак само за пари и влияние мислят западняците. Не се наядоха.

    Коментиран от #56

  • 53 Спутник

    7 12 Отговор
    На посочената в статията карта се вижда, че руската ваксина е одобрена все в супер развити страни, в които глада е непознато понятие, а икономиката и просперитета им са космически - Зимбабве, Ангола, Мали, Камерун и други такива свръх икономики. Даже и Индия е включена, а всички знаем, че точно в тая свръх развита страна в последно време няма нито един починал от КОВИД, кладите насред улиците и полето са просто огньове, край които хората пеят и танцуват.
  • 54 Трол

    7 2 Отговор

    До коментар #49 от "стоян георгиев":

    Ето ти Десо данни-Освен България, която отчита най-нисък брой ваксинирани, най-бавно процесът протича в Латвия, където 2.64 на всеки 100 са получили доза, Хърватия - 4.05, и Нидерландия - 4.88. В Русия поставени 20 млн. ваксини, 7.5 млн. ннапълно ваксинирани с втора доза. Или ще рече 5.7 % от населението! А сега твоите думи-Публикувано във факти.бг: и дрогари защо в русия има наи-малко ваксинирани въпреки че имат първи ваксина. Нещо да кажеш дУругарко?

    Коментиран от #65, #66, #68

  • 55 60млн

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "ДжафДжаф":

    Сащ-исаните забраниха АZ за ваксинация и трябва да пробутат 60млн вече закупени ваксини. Бразилия отдавна е колония, отдавна е контролирана и управлявана от .сащ.

    Коментиран от #69

  • 56 Наивност

    6 0 Отговор

    До коментар #52 от "Някой":

    Никой нищо не е изследвал. Разрешенията са на база на документи.
  • 57 Чакай малко

    1 2 Отговор
    ... бе, как така "използвания Аденовирус", като това са различни вируси бре, различни от семейството на корона вирусите. Значи Медицинските лица в Русия са използвали някакъв вид от Аденовирусите да направят ваксина за Ковид вурус. Така излиза... или тези ни качват на черешата. Почти във цял свят не се използват вече ваксини с живи вируси. А "спутник" има ли нищожните количества консерванти които правят невъзможно наличието на жив вирус!?

    Коментиран от #63

  • 58 Рико

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "Веле Зеле":

    Ти какво с етикет "руско" ще си купиш? Ако изобщо видиш такова на пазара. Хората имат правото да са недоверчиви - за живот и здраве става въпрос. От кладенец,кладенчова вода пиеш; от блато .... ?

    Коментиран от #73

  • 59 Нека

    3 1 Отговор
    Корнелия и Волен да се ваксинират първи.И Мунчо.
  • 60 КонТрол

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "нема думи":

    Как ще имаш думи като си неграмотен.
  • 61 воденичарЯТ

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха ха":

    Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че Турция е подписала споразумение за купуване на 50 милиона дози ваксини Спутник V в рамките на шест месеца, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Доставката на първите дози ще бъде през май. Също така ще бъде извършен трансфер за технологии за производството на тази ваксина в нашата страна, посочи Коджа след заседание на турския щаб за борба с коронавируса.
  • 62 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #50 от "Ха ха":

    и какво като го има в 60 страни?астрата я има в повече.дали в индия правят някакви масови проверки на въпросната ваксина?всяка векторна ваксина прави тромбози дрогар.руската обаче просто не е изследвана.тва е като ладата дето не се развая щото не и се води статистика.
  • 63 воденичарЯТ

    6 0 Отговор

    До коментар #57 от "Чакай малко":

    вирусологът на Центъра „Гамалея“ на Министерството на здравеопазването на Русия, професор Александър Бутенко отбеляза, че аденовирусът, попадайки в човешките клетки, наистина се възпроизвежда. „Но благодарение на това се образуват протеини, които формират защитата на човек срещу коронавирус“, обяснява вирусологът. “В същото време има много видове аденовируси. Някои от тях причиняват болести и могат да причинят грипоподобни респираторни заболявания. Но специално за ваксината “Спутник-V” са избрани два варианта на аденовирус, които не са патогенни за хората. Следователно няма нужда да се паникьосвате - всичко е обмислено, анализирано и доказано чрез различни тестове”, обяснява експертът.
  • 64 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #51 от "Ха ха":

    в русия има над 500000 умрели бе дрогар.не се създавала паника викаш ама не гледаш явно руските канали в тубата ,дето хората показват труповете в коридорите на болниците.комуниста не е като хората еи.ще изкара черното бяло само и само путин да е прав.я ми кажете един продукт дошъл от русия дето е известен с качеството си ?руснаците не се ваксинират с руско щото помнят соцпоговорката гласяща че като знам къв съм инжинер не ми се ходи на лекар.като влезе пфаизера в русия ще видиш как изведнъж хората се ваксинират масово.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 DW. Празници за Православните

    1 1 Отговор
    Християни!!! Отново Старата изтърка на плоча за Руската ваксина!!! Клепнаха ни Ушите!!! Празници са Изчезвай те!!
  • 68 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #54 от "Трол":

    давам статия за спутника писана в русия с наи-малки подробности.знам че чукча не читател и едва ли някои от вас феновете на руския диктатор ще я прочете ,но все пак може и някои да се излъже.в нея подробно е обяснено що в русия не се ваксинират масово и че има риск от смърт и от руската ваксина.та приятно четене дрогари ако знаете руски де.статията се казва:Почему массовая вакцинация от ковида проваливается.автор е александър драган.

    Коментиран от #70

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Тролче

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "стоян георгиев":

    обади се на Елон Мъск да те прати на Марс, там няма руснаци и ще си споконе.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Тук си в

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Docenta":

    Грешка. Това че не си опитвал си е твой проблем. :-P
  • 73 Точно

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Рико":

    Там е проблема. Пробутват ни кладенчова вода от блатото. За толкова време поставяне на пиадестал "нормалните западни държави" забравяте че, това да натиснеш копчето и да ти е светло, да налееш вода от къщи а не от чешмата на мегдана не е благодарение на тях. И за запада и за Русия ние сме материал за употреба. От 1878-ма НЯМА политици да защитават българският интерес. Гледате ама не слушате, слушате ама не виждате.
  • 74 филип ейджи

    0 0 Отговор
    наша работа!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.