Last news in Fakti

5 Май, 2021 00:52 6 122 19

Крум Зарков пред ФАКТИ: Беше голяма грешка да пришиват БСП към партиите на статуквото

  • крум зарков-
  • бсп-
  • герб-
  • парламент-
  • народно събрание-
  • избори

Според социалиста Националният съвет на БСП се е съобразил с реалността и затова партията ще върне мандата за управление

Крум Зарков пред ФАКТИ: Беше голяма грешка да пришиват БСП към партиите на статуквото - 1
Крум Зарков, снимка: ФАКТИ

„Очевидно е, че ГЕРБ вече се позиционират в предизборна кампания, опитвайки се да се изкарат опозиция, всъщност на самите себе си, тъй като те нито за един миг не са напускали властта, нито лостовете за контрол на тази власт”. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ народният представител от БСП Крум Зарков. Думите му са в коментар на зачестилите нападателни брифинги на ПП ГЕРБ.

„Това си е тяхна стратегия, могат да я ползват. Само бих ги предупредил, че така лъсват многото противоречия в тяхното мислене, които и вчера, и днес се забелязват с просто око. Аз веднага бих изчистил три противоречия, които ми се струват доста явни. От една страна от ГЕРБ твърдят, че машинното гласуване е противоконституционно, като така и не се разбра на кой текст в Конституция точно противоречи и ще ми е много любопитно да прочета тяхното искане до Конституционния съд, но самите ГЕРБ поне два пъти са гласували за пълно машинно гласуване. Те го отменяха в навечерието на изборите, но това не пречи, че тяхното мнозинство, с техните министри, няколко пъти е въвеждало техниката, която днес считат за противоконституционна, или поне плашат с това искане.

От друга страна е много странно как те обвиняват втората и третата политическа, че видите ли безотговорно върнали мандата. Само че те, първата по големина сила, побързаха да направят марионетно правителство, което дори за най-близките им приближени не звучеше сериозно, за да се отърват от тази отговорност.

Последното, и то не по-малко очевидно противоречие, е това, че видите ли ЦИК щяла да бъде овладяна от президента, пропускайки да кажат, че и преди тези поправки, именно президентът назначаваше с указ членовете на ЦИК, с изключения на председателя и зам.-председателя, и че и преди, както и сега, той ще действа в обвързана компетентност по предложения на партиите. Тоест нищо кой знае какво по този въпрос не се е случило и затова доста нелепо звучи тази истерия и тези тежки думи за преврати, и какви ли не неща, които се чуват от говорителите на ГЕРБ“, коментира герберската мисъл Зарков.

„От ГЕРБ, насищайки пространството, се опитват да изкарат, че се случва нещо изключително страшно, че държавата е хвърлена в хаос, разбирайте, ако не са те на власт, непрестанно на власт, ще живеем в хаос“, поясни социалистът.

„Ние сме в политическа криза. Тази политическа криза очевидно не беше решена с изборите на 4-ти април. Тя започна през лятото (б.р. на 2020 г.) с големите протести, с отказа на ГЕРБ и Бойко Борисов да видят очевидното и да отстъпят от власт, с финта, който стигна чак до Конституцията – толкова високо отиде залогът, и в крайна сметка с блокаж на политическите сили, всяка допускайки своите грешки и правейки своите пробиви. 4-ти април се оказа просто един етап, а не крайното решение на тази политическа криза. Няма какво друго да се направи – с цялата тежест, която това представлява и за гражданите, и за политическата система, и за всички, освен да се отиде на нови избори. Колко пари струват, естествено не е въпрос без значение, но не е и основният въпрос, защото много повече струва загубата на демократичната система и политическата стабилност. Така че, ако трябват още едни избори, а те очевидно се налагат, нека да отидем на още едни избори, всеки да се е поучил от грешките си и избирателят да отсече. Между другото, аз не съм любител на онази теория, която казва: „Няма смисъл, просто ще е същото“. Никога не е точно същото“, заяви още Крум Зарков.

„Мисля, че можехме да направим повече по този Изборен кодекс. Съжалявам много, че не възприеха идеята на БСП за започване най-сетне на прословутия „Публичен регистър на избирателя“, който да стане база за изчистването на избирателните списъци, тъй като въпросът с неадекватните избирателни списъци трови българския изборен процес и доверието в него вече повече от 30 години. И тази стъпка не се направи, постигна се това, което беше възможното“, обясни народният представител от БСП.

„Самата политическа конфигурация в парламента правеше всичко много трудно. Знаейки, че разполагаме с къс период от време - в една непрекъсната несигурност по отношение на това ще има ли правителство, няма ли да има, кой ще поеме отговорност за него, всички разбираме, че парламентаризмът е една сложна система, но тя изисква, най-малко, яснота по отношение на това кой е мнозинство и кой е в опозиция. Преди да се постави този въпрос - да е ясно изчистен в една асамблея, тя не би могла да функционира нормално“, анализира ситуацията той в текущото 45-ото Народно събрание.

Според него Националният съвет на БСП се е съобразил с реалността и затова партията ще върне мандата за управление. „Политическата ни сила разполага с подкрепата на 43 народни представители, което е крайно недостатъчно, от една страна, а от друга страна другите политически сили, наши потенциални партньори, като изключим ГЕРБ и ДПС, с които сме казали, че не желаем да работим, много категорично, още от първия ден, се дистанцираха и от БСП. Една от големите грешки на този парламент в началото, която минира възможността той да работи, е пришиването на БСП към партиите, наречени „от статуквото“. Това, от една страна, според мен беше политическо недалновидно и обрече този парламент, но от друга страна останахме с горчивината, че не бяха оценени нашите много големи усилия, положени в последните четири години. А именно да се противопоставяме на модела, който ГЕРБ и ДПС бяха наложили в последните години. ГЕРБ основно, а ДПС с тяхната скрита, но и видима в определени моменти подкрепа. Тоест това дистанциране на другите от БСП априори до голяма степен обрече разговорите нататък и доведе до единственото възможно решение на Националния съвет на БСП – а именно да върнем мандата, след като той ни бъде връчен“, каза по темата за управленския мандат Зарков.

Депутатът от БСП коментира и поредните атаки на ГЕРБ към президента Румен Радев, които този бях в контекста на бъдещия служебен кабинет, посредством който, според герберите, президентът ще управлява еднолично:

„Тяхната непрекъсната фиксация и атака върху президента започва да става карикатурна. Един служебен кабинет е ограничен с най-голямото ограничение – той не може да функционира повече от 2 месеца. Каква еднолична власт? В какви неща подозират президента Радев? Това не е сериозно. Служебният кабинет има за цел организацията на честни и свободни избори в рамките на Конституцията и мисля, че ще е добре за общото доверие в процеса те да бъдат организирани именно от служебен кабинет, а не от някоя от действащите политически сили, най-малко от тази, която беше на власт практически в последните 10 години. Не виждам абсолютно никакъв проблем. Естествено, в правомощията на служебния кабинет влизат и всички други правомощия, с които разполага едно правителство. Но той е ограничен първо от липсата на парламент, не може да прокарва собствени закони и функционира в нормативната рамка – такава каквато е към момента на неговото създаване, и второ има срок от 2 месеца, в които трябва да застъпи следващият парламент, който, надявам се, всеки, ако си е научил уроците, ще успее да се сформира правителство“.

„Отстраняването на когото и да било не може да бъде политическа цел. Промяната на начина на управление естествено минава през нов министър-председател и кабинет. Борисов управлява през последните 10 години и не дава заявка, че е готов да си тръгне. Това е факт. Естествено е, че когато 10 години си бил на власт, около теб се събира един такъв конюктурен електорат, който гласува и по навик. Много хора не си представят друг министър-председател, освен на него. Но за това е демокрацията. Аз мисля, че ние все още живеем в действаща демокрация и тя ще преодолее това негово нежелание да се оттегли от власт. Мисля, че първата крачка беше направена на 4-ти. Ще видим кога ще бъде следващата“, коментира още Крум Зарков.

„Българската социалистическа партия е заложила в своята предизборна програма и конгресни документи закриването на специализираните съдилища, чието развитие през годините ги направи да приличат все повече на извънредни такива. Именно с нашите гласове тези закони минаха през Правната комисия”, заяви той по темата за закриването на специализираните съд и прокуратура. Социалистът не е уверен, че на този парламент ще му достигне времето, за да приеме тези закони прецизирани на две четения. Още повече, поне на този етап те не са част от програмата на 45-ото Народно събрание за тази работна седмица.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сам Майтапер

    17 16 Отговор
    Статукво са си. Справка- гладуванията в миналото народно събрание.

    Коментиран от #2, #16

  • 2 Билбо Бегинс

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сам Майтапер":

    Гласуванията**

    Коментиран от #17

  • 3 Червени бригади

    18 15 Отговор
    Зарков ами то си е така.Хората помнят имахте президент министър председатели . А милионерите на кого са
  • 4 Ххх

    22 5 Отговор
    Герб е орагнизиран престъпна група под формата на партия. БСП можеше да направят нещо ама толко си могат и нищо не направиха. ДПС въобще не трябва да фигурира в политическия елит на България, това е срамно и доста показно, да си знаете кой е Паша.
  • 5 Искрен

    14 21 Отговор
    Вместо да коментирате ГЕРБ,с които сте две крила на една и съща политическа партия-БКП,по-добре се извинете на българския народ за атентата в църквата "Света Неделя" и за т.н. Народен съд,когато на два пъти беше унищожен политическият,военният и интелектуален елит на нацията!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    11 15 Отговор
    Абе куко каква партия сте тогава аз ще ти кажа наи крадливата наи курупираната наи лажливата БОКЛУЦИИИ
  • 10 0000

    12 12 Отговор
    Един от никога нищо не работилите.хрантутник.като чуя политик и се сещам за биологична единица неспособна и един гвоздей да забие
  • 11 хм...

    10 11 Отговор
    БСП, звучите недостоверно. Вие самите не знаете кои сте, искате другите да ви знаят. Българският народ помни като слон много неща, не се правете. То като видя само какви стари комунистически кадри от съветската школа надничат иззад сцената и на сцената и направо ми се завива свят. Как със стари труженички става ново учреждение? Не сте убедителни.
  • 12 българин

    12 9 Отговор
    Този кух устакяр си повярва, че може да лъже и заблуждава всички, но все пак има известно право -"Беше голяма грешка да пришиват БСП към партиите на статуквото", да, грешка е да я пришиват, БСП е пряк наследник на БКП, тя е в основата на статуквото!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хаха

    3 5 Отговор
    А към кои сте, бе нещастниц, и червени?
  • 15 Тоя

    6 2 Отговор
    Се прави на луд!! Народа иска промяна на системата властваща 30 години а тия правили усилия САМО последните 4!!! Корупцията и беззаконието са и от преди но тогава им бяха удобни
  • 16 ТтТ

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сам Майтапер":

    Вие сте партия на комунистите-болшевиките!
  • 17 ТтТ

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Билбо Бегинс":

    Зарков искаше да се скара на тяхните сателити в парламента, който ги омаскариха!
  • 18 Gowo

    5 1 Отговор
    За тебе Зарков не зная.Но за Миков със сигурност зная че е от статуквото.И правилно направи Нинова че го натири
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.