24 Януари, 2013 09:37 1 785 5

Касчиев: Ясно е, че няма да се намери инвеститор за АЕЦ "Белене"

  • инвеститор-
  • референдум
Касчиев: Ясно е, че няма да се намери инвеститор за АЕЦ "Белене" - 1
Георги Касчиев Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Георги Касчиев – енергиен експерт, и Красимир Каракачанов – лидер на ВМРО, дебатираха в студиото на "Гореща точка" по ТВ7 по най-дискутираната тема на седмицата – предстоящия референдум в неделя.

Касчиев определи предстоящия референдум като "безсмислен". Експертът прогнозира, че в крайна сметка не повече от 20 -30% от гласоподавателите ще уважат националното допитване и с това въпросът от него ще бъде върнат отново в парламента, откъдето тръгна с подписката на БСП.

Касчиев припомни, че това не е допитване за изграждане на нова ядрена мощност, а за строежа на нова АЕЦ. Експертът посочи, че един евентуален провал на референдума едва ли ще отрезви политиците и Станишев и БСП ще продължат да "лъжат", че няма да се даде нито лев от държавния бюджет за централата.

Експертът се аргументира като изчисли, че от заема от 250 млн. ерво, взет от Кабинета "Станишев", ще трябва да се върнат около 330 млн. - това за 3 млн. домакинства означава по 110 евро от личния бюджет. Касчиев освен това посочи, че съдбата на АЕЦ "Белене" е ясна от гледна точка на това, че няма да се намери инвеститор за проекта.

Правителството на тройната коалиция освен това е изхарчило за АЕЦ "Белене" през 2008 г. още 400 млн. лв. освен обявените вчера 300 млн. лв. Според Касчиев има още разходи, за които тепърва ще се разбира.

Каракачанов не се съгласи с него и обясни, че да се твърди, че референдумът е безсмислен и че народът е неграмотен, е равносилно на това да се отрече основното правило на демокрацията - допитването до народа.

Според лидера на ВМРО големият проблем не е в самия въпрос на националното допитване, а в това, че правителството не позволява нормален дебат по темата. Каракачанов изрази мнение, че представителите на властта отказват да влязат в открита словесна битка с членове на инициативния комитет.

Водещият го апострофира, като даде за пример няколко дебата, сред които този в студиото на "Насреща Люба Кулезич" по ТВ7, в който се включи премиерът Бойко Борисов. На 25 януари в студиото на "Добро утро, България!" ще се проведе още един широк дебат по темата с участието на застъпници на всички гледни точки за референдума.

В "Гореща точка" тази сутрин отново изникна въпросът за цената на АЕЦ "Белене". Каракачанов посочи, че според "Росатом" тя е 6 млрд. Водещият, подкрепен от енергийния експерт в студиото, припомни тезата на гостувалия вчера в предаването руски експерт проф. Булат Нигматулин, който посочи, че в тези 6 млрд. не са включени разходите за инфраструктура, каквато изисква проект като "Белене", и сумите за изграждане на подстанциите.

 

Касчиев припомни, че още преди около пет години е прогнозирал, че в реалистичната цена на централата ще бъде около 10 млрд. евро. Той направи кратка сметка за зрителите на TV7, с която аргументира тезата си.

 

Според Каракачанов проектът ще се изплати за 19 години - теза, която някои експерти изложиха, но други обориха категорично.

 

Отново стана дума за кражбите от проекта "Белене" и изникна въпросът, трябва ли да се хвърлят на вятъра вече похарчените пари и има ли някаква алтернатива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 FRIDAM

    1 0 Отговор
    Проблема на тоиа референдом е да си измиат рацете политиците
    дали доброволно да баде ограбен народа или 4рез закон за енергетиката пак да баде ограбен и в двата слу4аиа пак 6е сне ограбени и пак ниама да има виновни както сега затова кам вси4ки балгари наказателен вод никакво гласуване нито на избори нито на референдом
  • 2 tati

    1 0 Отговор
    Правителството на Япония обяви поетапно излизане от ядрената енергия до 2040 г. С решението, година и половина след ядрената катастрофа във Фукушима, Токио последва примера на Германия, където федералното правителство реши скоро след инцидента да затвори всички атомни централи до 2022 г. Швейцария също иска да се откаже напълно от ядрената енергия. С потребление от над един милион гигаватчаса годишно Япония е третият по големина потребител на електроенергия в света. Само САЩ и Китай консумират повече, а Германия има нужда от 604 000 гигаватчаса.
  • 3 ГОШУ☺

    1 0 Отговор
    Аве FRIDAM,нито знаеш как се пише свобода,нито знаеш къде са буквите Я и Ъ.Нещо там точки,запетайки?Бегом да търкаляш аспиринчета по обиколното.
  • 4 Дидо

    1 1 Отговор
    Това, което заблуждава народа Каракачанката, че проекта Белене ще се изплати след 19 години от продажбата на ток от централата е пълна глупост! На кого ще го продаваме този ток? - турците си строят 4 реактора, защото имат нужда от тях и така ще си задоволят нуждите. Румънците също си построиха АЕЦ, както и огромна газова централа около Букурещ. На тях също не можем да продаваме. На гърци, македонци и сърби - също не можем. Цената на тока от Белене ще е допълнително оскъпен, понеже трябва да се прибави в него и цената на централата. Една атомна централа пък, не може да не работи, да бездейства, а това означава да се спират ТЕЦове, ВЕЦове, фотоволтаици и т.н - алтернативните източници. Това пък означава освободени работни места, допълнителна безработица за някои региони!
    Имах го за разумен човек но се оказа измекярин, защото вижда, че на изборите ще увисне и сега се съюзява с разни популисти!
  • 5 случаен

    0 0 Отговор
    Няма нужда от инвеститор, защото не ни трябва. Тежката ни промишленост не съществува . Тя бе унищожена както се мъчат да направят с ВМЗ Сопот. Тази промишленост имаше нужда от енергия . Селското ни стопанство би ни спасило .Да мисли Касчиев как да го вязродим. Затова на референдума само НЕ.