Last news in Fakti

9 Май, 2021 16:00 5 772 63

ГЕРБ вече е само един озлобен саботьор

  • илчовски-
  • светослав илчовски-
  • иван ангелов-
  • иван пилето

Ако достатъчна критична маса от хора демонстрира воля дълбоката държава да изчезне, тя ще се сгромоляса още на 11 юли. Ако обаче страхът и апатията надделеят, тя ще се върне по-силна и стръвна за реванш

ГЕРБ вече е само един озлобен саботьор - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев за "Дойче веле"

Всички знаем как се изобличава мафията – отвътре, когато проговорят мафиоти или рекетирани от мафиоти. Но в България, където прокуратурата е чадър и бухалка на властта, а големите медии са със запушени уста, няма и кой да чуе. Единствената трибуна е парламентът, над който, въпреки краткия му живот, ГЕРБ вече не е пълновластен господар, а само един озлобен саботьор.

Тотален контрол на "машината ГЕРБ"

Парламентарната комисия по ревизията на властта, макар и за кратко, ще изиграе ролята на обществен обвинител, когото медиите и прокуратурата трудно ще могат да неглижират. Особено чрез свидетелствата и документите на зърнопроизводителя Светослав Илчовски за рекет, картели, търговия с влияние и подарено интимно обслужване на премиера. Агробизнесменът, който оценява плащанията си към властта на 500-600 хиляди лева годишно, описа пълен контрол на „машината на ГЕРБ“ над бранша, почти феодални отношения на управлението с бизнеса и мутренски лайфстайл.

На второто заседание на комисията в петък главният обвиняем на Илчовски – собственикът на фирмата за птицепродукти „Градус“ Иван Ангелов, който обяви 95% от обвиненията за неверни, оплитайки се, сам потвърди някои тях. Например, че премиерът му е съдействал да изнася яйца във Франция и Турция, въпреки че в този момент двете страни забранили такъв внос от България. Или – че фирмата му, която изнесе миналата година в Обединените арабски емирства 32 тона храни заедно с близката тогава до Делян Пеевски „Лакрима“, е спечелила от т.нар. бартер с фурми, които България тогава уж получи като помощ заради Ковид-кризата. Ангелов дори не се виждал много често с премиера, а само 2-3 пъти месечно, и да – играели белот. Но не му е пратил като подарък плеймейтка за 5000 лв., защото Борисов „ще си плати за много по-красива и по-скъпа“.

Тактиката на ГЕРБ-аджиите

След като се опита да провали първото излушване на Илчовски пред комисията „Манолова“ в сряда, ГЕРБ понечи да срине и второто. С елементарни похвати на саботаж: обилно монотонно говорене от депутатите Маноил Манев, Тома Биков и Димитър Главчев, заглушаващо гласовете на водещите заседанието; искане Илчовски да бъде тестван за наркотици (което бе охладено след неговото категорично съгласие); заставане на цялата парламентарна група зад гърба на бизнесмена с цел психологическо въздействие върху него; самоволно включване с въпроси към него от официозните журналистки Илияна Беновска и Ива Николова, които дори започнаха да се разпореждат в залата.

Тактиката на ГЕРБ заложи няколко мини едновременно – компрометиране на обвинителя, възпрепятстване на разкритията му, неутрализирането им чрез отричане и омаловажаване и обвинения към комисията, че се превръща в незаконен трибунал. Много от тези мини бяха обезвредени или имаха слаба детонация. Но тяхната цел така или иначе бе спомагателна – разсейване на огъня и ограничаване на щетите. Главната защитна роля се пада на пасивността на прокуратурата, до която ще бъдат пратени сигналите, и липсата на достатъчно време до изборите, за да могат документите да бъдат разгледани и от европейски органи и от това да има поне някакъв публичен ефект.

Примката е разхлабена

Какви може да са следващите ходове на разобличителите? Комисията по ревизията на властта престава да съществува с разпускането на парламента идната седмица, но нейните членове от анти-ГЕРБ мнозинството могат да продължат с разследването и разгласяването чрез медиите и социалните мрежи на разкритията не само на Илчовски, но и на други престрашили се да говорят. Въпросът е как темата да остане гореща и да бъде доразвита в предизборната кампания, ангажирайки разсъдъка и морала на стотици хиляди хора из цялата страна, а не само да се търкаля по жълтите павета.

Как хилядите, за които „нещата винаги така се случват“, да се отърсят от примирението си и да повярват, че нормалността е и може да бъде съвсем друга. И как работодателите и работниците, на които отдавна им е писнало да работят по неписаните правила на рекета и корупцията, да проумеят, че примката вече е разхлабена и остава да направят само едно малко усилие, за да я махнат от врата си.

Ако достатъчна критична маса от хора съберат воля дълбоката държава да изчезне, тя ще се сгромоляса още на 11 юли. Ако страхът и апатията надделеят, тя ще се върне по-силна и стръвна за реванш, задето е близала рани.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на "Дойче Веле" като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gowo

    91 16 Отговор
    Бих добавил и...,,един озлобен гербераст"
  • 2 Свирача

    96 14 Отговор
    Илчовски и Пилето - и двамата примитвни, неуки и озлобени хора, но едри БГ бизнесмени и богаташи. В тази страна нормален човек не може да стане много богат с честен труд.

    Коментиран от #8, #13, #31

  • 3 сила

    109 5 Отговор
    само му вижте муцунката на Пилато на снимката...това същество в Монако,представяте ли си,милионер....егати държавата сме

    Коментиран от #39, #40

  • 4 ИДЕЯ

    111 7 Отговор
    Извикайте Черепа и Цветан Василев в тази комисия. Има какво да кажат.

    Коментиран от #6

  • 5 Gowo

    71 15 Отговор
    Това , че Слави не използва народната вълна .Защото тук , по тия ширини е рядко природно явление.Поксзва че е слаб познавач.Мисля , не става за лидер.А се пише за такъв.
  • 6 choko

    69 6 Отговор

    До коментар #4 от "ИДЕЯ":

    Защо да ги викат могат онлайн да ги включат?!

    Коментиран от #7

  • 7 ИДЕЯ

    54 5 Отговор

    До коментар #6 от "choko":

    Същото е, просто трябва да говорят.
  • 8 Gowo

    29 6 Отговор

    До коментар #2 от "Свирача":

    И ти как забогатя.С ум ли.Покажи .Защото не го виждам

    Коментиран от #56

  • 9 Потресен

    82 17 Отговор
    МУТРИ ВЪН!!! Президента вдигне ли отново юмрука с тези думи и ще е страшно! Много по страшно от миналата година. Тогава усетиха силата на юмрука му по гърба си, а сега ще е в лицето и ще следва нокаут!
  • 10 еlgrande

    8 35 Отговор
    За да се приеме една лъжа :)))) добави шипка истина :)))и гледай стадото как блее:)))
  • 11 Да изгоним Мафията!

    57 6 Отговор
    Инак, те ще ни довършат?
  • 12 Българка

    87 14 Отговор
    Статията е в десятката. ГЕРБ са простреляни. Адмирации към автора
    На 11.07 остава да довършим започнатото. И ранената ламя да отиде в забвение по затворите

    Коментиран от #19, #32, #42

  • 13 Gowo

    66 9 Отговор

    До коментар #2 от "Свирача":

    Това че ,,тези " говорят не там където трябва.Само показва че държава липсва.Институциите които са ангажирани с това , не работят.И НЕ , Мая ви е виновна герберасти.Точно заради вас сме в такива положение.И точно вие най малко трябва да съдите.

    Коментиран от #20

  • 14 Иван

    53 8 Отговор
    Статията е много вярна така,Че като гласувате на 11 юли за пореден път ВНИМАТЕЛНО за кои хвърляш разбиеш ли
  • 15 Онуфри

    13 67 Отговор
    Нещо много сте се заблудили.Какво ли ще драскате, като ГЕРБ пак е първа политическа сила!?Тогава ,кой ще ви е виновен,като ще паднат опорките на Позитания.

    Коментиран от #18

  • 16 ДАААААА....

    15 58 Отговор
    ТВА Е ПОРЕДНИЯТ ФЕЙК ...А ЛА "КОСТИНБРОД" ПОДГОТВЕН ОТ ДС-БОК'ЛУЦИТЕ И ЧЕРВЕНАТА КОМУНЯГО-ФАТНАШКА И РУС'ОР'ОБСКА МАФИЯ!
    ХВЪРЛЯТ СЕ...ЛЪЖИ, МАНИПУЛАЦИИ И ПОМИЯ,..НЯМА ЗНАЧЕНИЕ,ЧЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ,ИСТИНАТА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ,.. ВАЖНОТО Е ДА СЕ БАЛАМОСВАТ...ЧАЛГАРИТЕ И ПРОСТОЛЮДИЕТО

    Коментиран от #27

  • 17 УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ

    20 10 Отговор
    ...А СЕ „ПОДИГРАВАХМЕ ”НА ТОДОР ЖИВКОВ И ПЕНЧО КУБАДИНСКИ...ТЕЗИ НА СЕМЕЙНАТА СНИМКА И ДРУГИТЕ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ „БУРЖОА ”СА ДНЕШНИТЕ СТРОИТЕЛНИ НА „ДЕМОКРАЦИЯТА”😂😂😂
  • 18 Gowo

    23 5 Отговор

    До коментар #15 от "Онуфри":

    Недей злоби.Само показва от кои си.

    Коментиран от #21

  • 19 Ташо

    12 28 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Мечтите на старата мома,няма да се сбъднат.Принца за пореден път няма да дойде.
  • 20 Спокойно!

    56 6 Отговор

    До коментар #13 от "Gowo":

    Ще говорят и там където най много трябва. Кьовеши не спи, а тези са и толко лесна плячка, че ще ги отнесе като куцо пиле гнил домат. Малко остана

    Коментиран от #22

  • 21 Онуфри

    4 11 Отговор

    До коментар #18 от "Gowo":

    От кои съм!?А ти от кои си????
  • 22 Може би

    1 15 Отговор

    До коментар #20 от "Спокойно!":

    Ама надали.
  • 23 Прав

    19 7 Отговор
    е автора, голямото крадливо ООД бутафория
  • 24 Gowo

    25 8 Отговор
    Това трябваше да продължи Трябваше още десетина такива да излязат и народа щеше да има последната, и мисля окончателна дума за края на ГРАБ.Но мисля Слави направи голяма грешка.Глупостта не е грях , но се наказва ....исторически погледнато

    Коментиран от #28

  • 25 Шашав дрон

    26 6 Отговор
    Бойкоооо, гледаме те

    Коментиран от #26

  • 26 Само питам

    23 9 Отговор

    До коментар #25 от "Шашав дрон":

    Сега на Бойко става ли му? След Мата Хари
  • 27 изтрезнял

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "ДАААААА....":

    ти къде живееш,в саксия,или на маркс?
  • 28 Онуфри

    15 32 Отговор

    До коментар #24 от "Gowo":

    Тук съм съгласен,че народа има последната дума.И той я каза.ГЕРБ имат най много гласове.

    Коментиран от #35

  • 29 Писна ми

    12 16 Отговор
    Това го чухме, олигарсите на Бсп реват. ОЛЕ
  • 30 Дебилчев

    13 35 Отговор
    Герб нито е саботьор, още по-малко злобен, злобарите са новите от протестите, защитниците на криминалните олигарси настроени срещу прокуратурата, но по-навик и в това изхождане крадеца вика дръжте крадеца, злонковците наричат другите злобни, джуджакът е ненадминат злобар, байно поръчков дракач
  • 31 Живот назаем

    21 15 Отговор

    До коментар #2 от "Свирача":

    Илчовски е платил толкова данъци на държавата колкото ти ще платиш за 3000 години.

    Коментиран от #37

  • 32 Братя Аргирови

    2 7 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Желая ви успех.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Го4о

    13 28 Отговор
    Съжалявам, че Дойче веле се изроди като "Черна станция" , която с отвратителните си журналисти се меси във вътрешните работи на суверенна държава от ЕС! Българските журналисти никога не нападаха злополучния "Северен поток" ни дума не казаха от толерантност към германския народ, че техен държавен глава постъпи на работа в руска газова компания и т.н. Германия не гони руски шпиони, а ги имплантира в Бг.Което е жалко!

    Коментиран от #36

  • 35 Gowo

    29 9 Отговор

    До коментар #28 от "Онуфри":

    ГЕРБ няма най многото гласове.Лъжеш както Бойко.15 процента ли са повече или 25 .Колкото са антиГерб гласовете.Я кажи.Те , антигроб гласовете не са от една партия , но са от един народ.Същиият от когото гласуват и за вас.Така че ние сме повече от вас и нямате право ни да командвате нито да давате оценки.Но....трябва да бъдете задържани и разпитвани

    Коментиран от #47

  • 36 Gowo

    21 7 Отговор

    До коментар #34 от "Го4о":

    Оправданието на Хунтата е че са суверен.Всеки диктатор на това се обляга.Но вашия лидер е престъпник.И за това има международно разследване.И доказателства.
  • 37 Го4о

    18 8 Отговор

    До коментар #31 от "Живот назаем":

    А Илчовски колко евро субсидии е гушнал незаконно чрез незаконно отнемане на чужда земя? Как се става "милионер" в Бг.? С двете си ръце ли?
  • 38 Дойчо

    9 32 Отговор
    Авторът като толкова много възхвалява преврата на юмручето, нека да припомни на възторжените си почитатели, какво беше преди 30 години. Луканов, бандитската приватизация по времето на Костов, Мутрите през 90 те години, Тройната ламя, оня с порциите, дедо цар, какво остана след тях? Сега след Борисов останаха много, много хубави неща, но на Дойчо Велев явно са му забранили да ги посочва😂Да, не всичко е идеално, но повечето хора могат да си позволят почивки в чужбина, всяко семейство е поне с един автомобил, магазините са пълни, ресторантите и те.Така, че колкото и да се напъвате да оплювате Борисов, не ви се получава.А това са само дребни примери.А външната ни политика, а отношенията ни с ЕС и другите страни са отлични! Стандартът на живот се повиши и това на русофилските медии хич не им се нрави.Пищите за свобода на словото, а ако сте обективни, вземете, че направете списък, колко са медиите, които пишат нещо положително за Борисов и ГЕРБ и колко са противниците?Съотношението е 5 процента за ГЕРБ и 95 процента анти!Затова, че защитавате явни крадци на прехода, които на гърба на българите станаха милионери е най-големият ви грях и срам!

    Коментиран от #49

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Еми

    21 9 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    БОЙКО харесва цига.нета... Страхуват се и изпълняват и единствено те са на умственото му ниво :)
  • 41 ГЕРБАР Е ДЕМОКРАЦИЯТА ВЬВ БЬЛГАРИЯ

    5 23 Отговор
    АПОСТОЛА БОЙКО Е ДЕМОКРАЧИТЕН ПРЕМИЕР СЛАВА БОЖЕ
  • 42 Ха ха

    5 12 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Гладна кокошка просо сънува 😆
  • 43 Пловдив

    22 5 Отговор
    На неграмотния, тъп и страхлив измамник- самохвалко, Бойко Методиев Борисов му се събраха около десетина доказани престъпления, за които трябва да лежи поне петнайсет години, в затвора, а имуществото му да бъде иззето, в полза на държавата!!!

    Коментиран от #48

  • 44 НххххххМ

    14 1 Отговор
    Пиле ли е, кокошка ли е, ама си е чист циганин, чак устните му сини...и по цигански се оплита в лъжите си.
  • 45 Георги И

    6 4 Отговор
    Признавам си че последните избори гласувах за Герб, но след всичко това което се видя последните 5-6 месеца никога няма да гласува за тях. Съжалявам бях излъган и подведен от Б Борисов и компания.
  • 46 Матей

    11 3 Отговор
    Добре,ама това е един от многото скандални случаи на крупни далавери,за стотици милиони и милиарди.тая комисия не може нищо да свърши,само още един път да разлае кучетата.И както виждаме,герберите не се дават,играят сечено,защото им се позволява.Това еработа на главна прокуратура,и то когато се изфъчка гешев всички герберски прокурори.При добро желание злоупотребите и далаверите могат да се установят в кратки срокове,за няколко дни и да се пристъпи към арести.Да се прояви мекушавост и милозливост към герберските разбойници е глупаво и нелепо.
  • 47 Онуфри

    4 6 Отговор

    До коментар #35 от "Gowo":

    Повече сте само в червената ти кратуна.И няма как да игнорирате гласувалите за ГЕРБ ,защото те са също от народа и имат право на мнение.Другия вариант не ти го препоръчвам ,защото не е добър и за двама ни.
  • 48 Със сигурност

    1 4 Отговор

    До коментар #43 от "Пловдив":

    Си много по тъп и неграмотен от Боко,съдейки по коментара ти.
  • 49 бузю

    12 6 Отговор

    До коментар #38 от "Дойчо":

    айде стига с тия комунисти ! не мога да разбера такива хора като теб - Бойко това построил , онова направил , заплати вдигнал. А бе те превърнаха държавата в лична частна собственост , нас в безгласна буква , частния бизнес , ако не плаща рекет , го унищожават . Явно ти или си от шайката или държавен служител , за това целуваш г...а на БМБ

    Коментиран от #50, #52

  • 50 Ташо

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "бузю":

    Ти винаги ще си безгласна буква.Ако ще и Господ да управлява.
  • 51 Абе факти

    3 6 Отговор
    Прочетете дрънканиците на този измислен от Мая скандалджийката свидетел и пишете истините, че сте медията на лъжите бе
  • 52 Аз съм

    2 4 Отговор

    До коментар #49 от "бузю":

    От частния бизнес и никога не съм плащал нищо на ГЕРБ.По времето на Станишев идваха и ни тормозеха с проверки.Стовха в офиса по 6 месеца, чакаха за рушвет но и тогава нищо не съм им давал.Така че стига сте дрънкали като папагали бе, чули и не разбрали, ама да си дрънкаме
  • 53 Да си ходят

    4 3 Отговор
    Помогнах в началото на ГЕРБ да дойдат на власт,като ги подкрепях и вярвах в тях, а те се оказаха една брутална ОПГ, видях как хора умираха или четях в медиите,че умират, чета и какви престъпления са вършили през годините и се ужасих, изпитвам огромна вина,че дойдоха на власт,защото много хора пострадаха от тяхното управление и трябва да си ходят - цялата партия.Пострадах и аз.
    Няма значение кой ще дойде на власт, важното е ББ,ЦЦ и герберите да си заминават. ББ е психично болен,самозабравил се дерибей и тартор, той не вижда и усеща мъката на хората около него, страданието им,не го вълнува,нито смъртта им,нито го гризе съвестта,че тези хора страдат или умират,заради него. Заради личната си изгода,тъпче и България и всякакви закони,създават фалшиви доказателства срещу набелязаните си жертви,след което ги вкарват в затвор и ги тероризират и дори има случаи на убити, ограбват бинесмените и никой не желае да развива бизнес или да инвестира в България. В страната витае страх от герберите, смазаха и партиите и всяка конкуренция или неудобни хора, мога да изброявам до утре още хиляда причини, но те трябва да освободят властта от присъствието си,за да живеят хората в свобода и се отърсят от страха си.

    Коментиран от #54

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Майстора

    1 1 Отговор
    Всичко е ясно,а сега ако и споменете,кой беше автора,че не се сещам,а иначе няма съмнение,че е експерт във ВиК.
  • 56 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Gowo":

    Хубаво именце си измислил,само дето винаги изпускаш една буква-N като го пишеш,пиши првилно GowNo!
  • 57 Електра

    5 3 Отговор
    Дали пък тайнствената Мата Хари, не е самата Мая Манолова, защото се твърдеше, че е била влюбена в премиера, но той и отхвърлил мераците с погнуса...
  • 58 аз съм Веска

    2 1 Отговор
    ТАЙНИ В ДЪРЖАВАТА НЯМА .ПЕНСИОННИТЕ ИГРАЧИ НА БОРСАТА , КУПУВАЛИ АКЦИИ НА " ГРАДУС " .
    ВСИЧКИ ОЧАКВАХМЕ ЛИКВИДАЦИЯ И ЗАГРАБВАНЕ НА ТЕЗИ СРЕДСТВА , КОИТО СПЕЦИАЛНО СА СЪЗДАДЕНИ С ТАЗИ ЦЕЛ .
    ЧАКАХМЕ ДА ВИДИМ КАК ТОЧНО ЩЕ СЕ СЛУЧИ .
    СУЛЬО И ПУЛЬО НЯМАТ ДОСТЪП ДО ПРАВО ДА УПРАВЛЯВАТ , ИЛИ ПРИТЕЖАВАТ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ .
    ЧАКАМЕ ЗАДКУЛИСИЕТО ДА СЕ ПРЕДСТАВИ С ЦЯЛАТА СИ
    ПРЕЛЕСТ , ПРЕЗ ТОЗИ ФАЛИТ .
  • 59 КПСС БКП

    2 2 Отговор
    Съд и присъди за всички гербери начело с тяхния вожд !!!
  • 60 898011

    2 0 Отговор
    Тези на снимката са големи хубавци.
  • 61 Аз Негодника

    1 0 Отговор
    Дойче веле са си чисти лобисти на СОРОС...Купени да пробутват,идеите на транс националните компании...Целта е да дойдат на власт тяхните марионетки,който послушно да продадът, това което искат транс националните компании...
  • 62 Фройд

    0 0 Отговор
    Чудя се какво изразява изражението на Пилето!Мира нямам.
  • 63 клери

    0 0 Отговор
    омразата срещу ГЕИБ е чудовищна!
    Явно тези, които искат стола на Борисов, не го правят за доброто на народа, а да могат да напълнят гърлата си.
    Чудя се защо ГЕРБ не се откаже от тези избори
    Ще бъде много интересно, ако това се случи.
    Тогава може да се види истинската граблива същност на алчните за власт и пари некадърници!