13 Май, 2021 10:00 6 863 41

Мечтата на Ердоган за нова Османска империя

  • турция-
  • османска империя-
  • реджеп ердоган-
  • сирия

Крайно време е на турския президент да бъдат зададени редица критични въпроси, особено от страна на европейските му партньори

Мечтата на Ердоган за нова Османска империя - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Подценява ли Западът претенциите на Турция към бившите територии на някогашната Османска империя? Особено агресивно Ердоган преследва неоосманските си амбиции в Северна Сирия.

Неоосманизмът, който пропагандира правителството на Реджеп Тайип Ердоган, отдавна вече изобщо не се свежда само до реторика. Турция отново засили присъствието си в редица територии от някогашната Османска империя, която турските власти открито величаят. Още през 1974 година Анкара изпрати свои войски в Северен Кипър (някогашна османска територия) и създаде марионетната държава „Турска република Северен Кипър“, която и до днес не е международно призната. За разлика от Кипър, друга бивша османска територия – Северна Сирия – граничи директно с днешна Турция. Тук турските претенции се прокарват далеч по-агресивно.

От 2016 година насам чрез военните си операции в Северна Сирия Турция успя да отнеме редица територии не само от „Ислямска държава“, но и от автономните кюрдски области. Сирийските васали на Анкара, така нареченото „Сирийско преходно правителство“, подпомага амбициозния колониален проект на Турция, която очевидно възнамерява да го разширява в южна посока. Териториите, които сега контролира „Сирийското преходно правителство“, са обявени както от него, така и от турските държавни медии, за „освободени земи“. Нещо повече – сирийските васали на Анкара твърдят дори, че са си създали нова държава: Арабска сирийска република.

"Помощ за сирийските братя"

В тази квази-държава повечето обозначения вече са както на арабски, така и на турски. Пред общинските сгради се веят знамената на Турция и на „преходното правителство“, личните карти, които издават властите, също са на турски и на арабски. Използването на двата езика не е случайно – това е последователна политика, която навлиза във всички обществени сфери, та чак до училищата и младежките клубове.

Електричеството, телекомуникациите, банковата и пощенската система, валутата – всичко на тези територии идва от Турция. Турски фирми са ангажирани с бързото възстановяване и подобряване на инфраструктурата, пак турски фирми снабдяват със стока пазарите в региона и видимо доминират в този бранш.

Всичко това Турция нарича „помощ за сирийските братя“. Тази „помощ“ се разпростира също и върху религията, разбира се. Турция строи джамии, религиозните структури в „освободените земи“ се финансират и ръководят от турската държавна религиозна служба „Дианет“, а назначените служители и проповедници стриктно следват религиозната политика на партията на Ердоган. Точно както в Турция, и в Северна Сирия те са поели цялото религиозно възпитание на населението, като организират многобройни курсове за изучаване на Корана както сред децата, така и сред възрастните. Специално за жените, които на тази територия вече ходят забулени, се организират курсове по изучаване на религиозните закони или по теми като „Ролята на жената в днешните общества“.

Освобождаване от "враговете на Аллах"

Така наречената „Сирийска национална армия“, чиито структури усилено се изграждат в Северна Сирия, също изцяло е завладяна от духа на ислямизма и неоосманизма на управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието“. Някои от нейните подразделения и казарми носят имената на видни пълководците от времето на селджуките и на Османската империя, например на султан Мехмед Втори, завоевателя на Константинопол.

Няма съмнения каква цел преследват „преходното правителство“ и Анкара в Северна Сирия: „освобождаване“ на цялата страна от „враговете на Аллах“. Сред тези врагове се вписват както кюрдите, така и режимът на Асад. В обръщенията си към войниците шефът на дирекцията, отговаряща за морала в Сирийската национална армия, Хасан ал-Дагим също говори за „освободителна борба“ и „историческа мисия“. Той я вписва в традицията на завоевателните войни, водени в миналото от мюсюлмански владетели – като се започне от следовниците на Мохамед, мине се през арабските халифи и се стигне до селджуките и до османските султани. Нещо повече: Хасан ал-Дагим не пропуска с гордост да спомене и завоюването на европейски земи. Неговите възгледи най-отчетливо онагледяват идеологическата посока и военно-политическите намерения на Турция и нейните марионетки в Северна Сирия.

Брутална геополитика

Въпрос на тълкуване е как ще наречем случващото се в Северна Сирия: дали скрит турски протекторат, дали „мек“ колониален проект или пък именно марионетна турска държава. Но Западът сякаш изобщо не се интересува от въпроса. Да, западните медии пишат за неоосманизма на Ердоган, но го тълкуват главно (и с насмешка) като плод не неговите мегаломански фантазии, които се свеждат просто до носталгия по султаните и до безобидни исторически инсценировки. В това време обаче неоосманизмът на Ердоган отдавна се е превърнал в брутална геополитика, към която трябва да се отнесем с най-голямата възможна сериозност. И е крайно време на Ердоган да бъдат зададени редица критични въпроси, особено от страна на европейските му партньори.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    51 20 Отговор
    Вън турските войски от Отечеството!

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Вова император

    28 17 Отговор
    Европа отдавана продаде България на Падишаха, добре че е Вова да запази поне Северна.

    Коментиран от #11

  • 3 КОТарАК

    43 36 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    кви турски войски? те са дошли на учения с нашите заедно! през първата световна война са ни помагали в посока Добруджа-север няколко турски полка. няма смисъл от евтин национализъм

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Дельо Хайдутин

    26 17 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    А кой ще ги накара да си идат?

    Коментиран от #5, #9

  • 5 КОТарАК

    26 26 Отговор

    До коментар #4 от "Дельо Хайдутин":

    като свърши учението ще си отидат. никаква опастност не предсталява Турция за нас в момента. самите бг-мюсюлмани са против тях
  • 6 И ОТНОВО

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    кажи на Вова да дойде ида ги изгони
  • 7 ТаУмВзе

    18 1 Отговор
    Овче зеле пропусна немския си халифат. Докато мечтата на султана, изобщо не е мечта.
  • 8 варшавски войн

    39 3 Отговор
    С окаяното положение на нашата армия,можем да спечелим само война срещу туземци с лъкове и копия. Скоро ще се потвърди сентенцията гласяща "Който не храни своя,храни чужда армия".
  • 9 Троянеца

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дельо Хайдутин":

    Шайката милиционери да им напише актове за винетки, гражданска отговорност, годишен технически преглед и прочее. Сами ще си тръгнат : ) ) )
  • 10 Скрий се Котьо

    37 19 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    И как ще правиш учения заедно с турския поробител, който е клал прародителите ти?
    И срещу кога са тия учения? Срещу тия които ни освободиха от 500 годишен тормоз и имаме сега Трета Българска държава ли!?

    Коментиран от #12, #37

  • 11 Рашка с чашка

    13 9 Отговор

    До коментар #2 от "Вова император":

    Вова обяви България за вражеска страна.
  • 12 КОТарАК

    16 9 Отговор

    До коментар #10 от "Скрий се Котьо":

    изучаването на историята не вреди , даже е полезно! успех ти желая

    Коментиран от #18

  • 13 С теб сме

    9 15 Отговор
    всички от бившите вилаети на османската империя само ни повреди вожде ние еничарите сме готови ХО-ХО-ХО-ХО-ХО 😆😅😂😅🤣

    Коментиран от #15

  • 14 Българин

    18 8 Отговор
    След 20 години и ние ще сме като северна сирия,ако боко не бъде изринат тотално..

    Коментиран от #24

  • 15 Троянеца

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "С теб сме":

    Само не забравяй, че има хора като ЮНАРИУС МАКГАХАН.
  • 16 От зелето вият

    13 5 Отговор
    Защото не Германия, а Турция помага на сирийците и увеличава влиянието си там.

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Скрий се Котьо

    14 9 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК":

    Ми учи бе, кой ти не дава? И то от чужди свидетели, не само от български.

    "Разорението на тракийските българи през 1913 г."
    Любомир Милетич
    "Уроци по клане. Българските ужаси"
    Уилям Гладстон
    "Турските зверства в България"
    Джанюариъс Макгахан
    Пътувания из славянските провинции на Европейска Турция
    Джорджина М. Макензи, Аделина П. Ърби

    Коментиран от #26, #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 В.В.П.

    17 7 Отговор
    Напишеш нещо срещу Турция ,..и трият. Вашата верица,продажна!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Землянин

    9 7 Отговор

    До коментар #16 от "От зелето вият":

    От зелето вият, защото Турция вече им е шеф и нищо не могат да направят по въпроса. А относно мечтата на Ердоган, по-скоро това вече е реалност, само границите на империята са мистерия все още, но изглежда ще бъдат доста по-широки от на бившата...

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мани Мани !

    6 10 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    И кво ще спечелят турците ако влязат в Северо-Западнала, Северо-Източена, или Юго-Загубена България?!
  • 25 KARDJALISTAN

    6 13 Отговор
    НЯМА ЛОШО АСКЕРА ЩЕ ВИ ПАЗИ .ВИЕ И БЕЗ ТОВА НЯМАТЕ АРМИЯ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Наблюдател

    9 3 Отговор
    По отношението към Турция личи че Запада изобщо не си е извлякъл поука от нацизма и Хитлер!
  • 28 Хасан

    5 8 Отговор

    До коментар #18 от "Скрий се Котьо":

    Това са субективни разкази на протестантски служители ..те пишат анти османски разкази и нямат нищо общо с историческите факти ....все едно английската журналистка да пише за българска следа за покушението срещу Папата

    Коментиран от #33

  • 29 Хасан

    9 6 Отговор

    До коментар #22 от "Землянин":

    Ердоган си е същия капиталист като Меркел ,Макрон ,Байдън ..иска евтини ресурси и необятни пазари
  • 30 най после

    6 5 Отговор
    ние ботев и лески ше му помагаме на ердоган
  • 31 $8,50 и €10.30

    4 1 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува.
  • 32 ежко

    7 1 Отговор
    Що си мисля,че в НАТО не може да членува държава, която има териториални претенции към съседите си?Що си мисля,че ООН трябва да се занимае с този въпрос, или ако не може -да се саморазпусне!
  • 33 Скрий се Котьо

    17 2 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Е да, за турчеешият се мюсюлманин, и български и чужди автори пишат само анти османски разкази и нямат нищо общо с историческите факти- Батак е мит, турското робство било съжителство, Старозагорското клане е масово самозаколване на 15 000 българи християни, половин милион тракийски българи са се изнесли пожелание от имотите си, и по пътя ей така,65 000 умрели от изнемогване...

    Коментиран от #35

  • 34 Месут

    6 19 Отговор
    Слава на Велика Турция и турската армия . Не искаме коментари от държава и нация унищожила цяла Европа през Втората световна война и избила 50 милиона души.
  • 35 Месут

    3 10 Отговор

    До коментар #33 от "Скрий се Котьо":

    Посмали бре ман..го

    Коментиран от #36

  • 36 Скрий се Котьо

    14 3 Отговор

    До коментар #35 от "Месут":

    Посмалил съм прекалено много, бе анадолец. Бруталната реалност са я описали хората видели го по онова време, но на вас така са ви изгладили мозъка, че даже и снимковия материал за геноцида на арменците, понтийските гърци, тракийските българи отричате.
  • 37 Даттаива

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "Скрий се Котьо":

    Къде ви копат такива джинджифили бе мааму

    Коментиран от #38

  • 38 Землянин

    3 6 Отговор

    До коментар #37 от "Даттаива":

    От съвременните български семейства и училища. За съжаление, това е голяма част от материала ни вече. Иди и обясни на този индивид сега, че Турция от години е отговорна за защитата на националните ни граници...

    Коментиран от #39, #40

  • 39 На промит

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Землянин":

    Мозък да обесняваш е безполезно
  • 40 Скрий се Котьо

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Землянин":

    Оправи си логиката и словореда, па тогава умувай- ако Турция е отговорна за националните ни граници, то тогава те не са националните НИ граници...
    па чак и си пише други коментари за възхвала, хе...
  • 41 валентин

    2 3 Отговор
    ДОРИ В КОМЕНТАРИИТЕ НАДУШВАМ ВОНЯТА НА ДПС.