14 Май, 2021 19:00 7 362 47

Какво може израелската противоракетна система "Железен купол"

  • израел-
  • ракети-
  • обстрел-
  • железен купол-
  • палестина-
  • палестинци-
  • отбрана

Системата е разработена с финансова помощ от САЩ

Какво може израелската противоракетна система "Железен купол" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Откакто между израелци и палестинци се стигна до нова ескалация на насилието, на особен интерес се радват споделяни в интернет видеа, които показват ефективността на израелската противоракетна система "Iron Domе" ("Железен купол"). В социалните мрежи тези съдържания са гледани стотици хиляди пъти. И най-вече тези от нощта срещу сряда, когато Тел Авив беше подложен на масиран обстрел. На тези видеа се вижда как десетки светлини, трасиращи нощното небе над града, припламват ярко, придружени от оглушителни взривове.

Как функционира "Iron Domе"?

Застраховка "Живот" за израелците - така наричат в социалните мрежи противовъздушната система "Железен купол". Тази отбранителна система се състои от радарна станция и контролен център, които засичат приближаващата опасност, например изстреляна ракета, веднага след старта ѝ и изчисляват нейната траектория. Всичко това се случва в рамките на броени секунди. Но и няма повече време, тъй като в зависимост от мястото в Ивицата Газа, откъдето е изстреляна ракетата, израелците имат между 15 и 90 секунди за намирането на сигурно скривалище.

Третият елемент на системата са установките за изстрелване на ракети. Една отбранителна единица разполага с три до четири такива установки, като във всяка една от тях има място за 20 прихващащи ракети. Отбранителна ракета се изстрелва обаче само ако съществува опасност приближаваща ракета да удари жилищен район. Във въздуха прихващащите ракети са управляеми и могат да променят траекторията си. Те не поразяват целта директно, а избухват в непосредствена близост до нея и така я ликвидират. Това обаче означава, че падащите отломки могат да причинят щети на земята.

Отделните отбранителни единици са мобилни и могат да бъдат местени от едно място на друго. В момента в Израел работят десет такива отбранителни системи. По данни на фирмата-производител - израелската държавна оръжейна компания "Rafael Defence Systems", една такава батарея може да осигури защитата на средно голям град. Системата може да прихваща ракети на разстояние до 70 километра. Експерти са изчислили, че за да бъде покрита цялата територия на Израел, страната се нуждае от 13 противоракетни системи.

За своята защита Израел използва и други системи - "Iron Domе" е предназначена да прихваща и ликвидира ракети с малък обсег на действие.

Колко ефективна е системата?

Производителят на системата ѝ дава 90 процента успеваемост. Пред агенция Франс прес шефът на противоракетната отбрана Моше Пател е заявил, че през последните десет години, откакто системата е на въоръжение, с нейна помощ са били прехванати над 2400 ракети. „Всяка прехваната ракета е можела да порази жилищен район и да причини тежки материални и човешки щети“, се казва на сайта на израелските въоръжени сили.

По данни на израелската армия, от началото на сегашната нова ескалация на насилието към територията на Израел са били изстреляни повече от 1000 ракети, от които около 200 са паднали още в Ивицата Газа. Радикалната организация Хамас изглежда залага на следната стратегия: да изстрелва един след друг множество залпове ракети, за да тества "Iron Domе" или дори да я докара до предела на възможностите ѝ.

Колко струва отбраната?

По данни в израелските медии, всяка една от прехващащите ракети излиза около 66 000 евро. Това е и причината ракети да се изстрелват само при опасност от поразяване на жилищни райони. Системата е разработена с финансова помощ от САЩ. Междувременно американците са закупили от Израел две отбранителни системи "Iron Domе".

Автор: Ута Щайнвер


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    44 23 Отговор
    Нищо не може видя се ракетире на Хамас го преодоляват

    Коментиран от #27, #44

  • 2 Чушкопек

    30 21 Отговор
    Нищо не знаете за Руската система “Периметър”.

    Коментиран от #6, #7, #34

  • 3 хахаха

    38 14 Отговор
    Видяхме я какво може. По телевизията даваха десетки разрушени сгради и едвам...6-7 убити израелци. На това,ако не му казваш информационно затъмнение и фалшиви новини...
  • 4 Йосиффф

    23 14 Отговор
    ДЖУИШИТЕ МОЖЕ ДА СИ ГО МЕТНАТ НА ОНАЯ СИ РАБОТА ПРОБИТИЯ КУПОЛ.ТЕХНОЛОГИИТЕ СЕ РАЗВИВАТ ГЛАВОЛОМНО ТЪЙ ЧЕ ТЕЗИ СТАРИ ЖЕЛЕЗА НЕ ДАВАТ ГОЛЯМА ГАРАНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА.

    Коментиран от #5, #15

  • 5 Бай Гуй

    21 26 Отговор

    До коментар #4 от "Йосиффф":

    Аман от глупости. Ти поне един клип гледал ли си как работи това нещо. Впечатляващо е.
  • 6 Бай Гуй

    9 21 Отговор

    До коментар #2 от "Чушкопек":

    Някаква анимация ли е?
  • 7 Българин

    23 47 Отговор

    До коментар #2 от "Чушкопек":

    Как да не знаем за руските ракети - стрелят по ислямисти, а удрят пазари, болници и училища.
    Нещо друго да знаем ?

    Коментиран от #9, #14, #19

  • 8 Папуняк

    18 31 Отговор
    Израел пак много ги търпи. Трябва на всяка изстреляна ракета да отговарят с три. Хамас стреля по жилищни райони, значи и Израел там да стреля. Око за око.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 НОВО ПЕТ

    22 3 Отговор
    СТОТИЦИ РАКЕТИ...ОСЕМ УБИТИ.........САМИ РЕШЕТИ
  • 11 МатрЯлно неОтговорно лице

    30 1 Отговор
    Палестина изпревари Илон Мъск и зае първо място по брой изстреляни ракети за година.
  • 12 НОВО ПЕТ

    10 19 Отговор
    ТИЯ ПЪТ ЕВРЕИТЕ ЩЕ ГИ МАЧКАТ ЯКО.....НЯМА ПРОШКА
  • 13 Но ком

    6 12 Отговор
    Гледахме война със дронове по примивното желязо на съветското в Армения, сега гледаме и война на ракети срещу ракети.Ма то си е заря направо,И F 35 не можели да летят а,5 етажни блокове, преместени , без да са разрушени.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Джони

    14 5 Отговор

    До коментар #4 от "Йосиффф":

    "Железен купол" е прихванал около 90 процента от изстреляните откъм Газа над 1800 ракети. Процентът можеше да е по-висок, ако Хамас не използваше тактиката на залповия огън, който увеличава шанса някоя ракета да премине през бариерата.

    Коментиран от #17

  • 16 Деп

    19 27 Отговор
    Руските ПВО свалят само пътнически самолети.
  • 17 Гад

    12 23 Отговор

    До коментар #15 от "Джони":

    Тия Палестинци откъде имат пари за толкова ракети? Кой ги финансира/ Май натам трябва Израел да насочи своите ракети. Скоро не са бомбили Иран, май наближава.
  • 18 😄😄😄😄

    6 6 Отговор
    Моше сглобява ПВО ??
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гадно

    24 3 Отговор
    Ще напомня на ентусиастите, че между ракета и реактивен снаряд има една малка разлика. Едното поразява цели, а с другото се стреля по площи със залпов огън и точно това правят палестинците. С други думи това не са ракети.

    Коментиран от #26

  • 21 мИТРОФАН

    10 24 Отговор
    Ако Горбачов не беше ги демократизирал, сега съветска русия щеше да е на нивото на палестинците.Те нека си го наричат предател, вместо Спасител.
  • 22 хаах

    4 12 Отговор
    аУУ, реактивни снаряди, така ли казват от руското посолство.20 000 ракети са им прозали, за 2 месеца да си играят на война.А не са ли варели с бензин?
  • 23 Последния Софиянец

    3 13 Отговор
    Да живее Турция
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    УЖАС ДАНО СЕ ОПРАВИ ЧОВЕКА
  • 25 MARUSIA

    8 13 Отговор
    Е кво може Хамас и Хизбула ползват стари не управляеми ракети затова имат някакъв успех евреите, а на руските хипер звукви с променяща траектория на полета ще прихване ли?

    Коментиран от #46

  • 26 Всъщност

    23 11 Отговор

    До коментар #20 от "гадно":

    Палестинските ракети са самоделки , гаражно производство .Правят ги от обикновени стоманени тръби . Изстрелват ги напосоки хора които почти нищо не разбират . Затова този т.н.железен купол има 90 % ефективност . Ако имаха качествени ракети , при една залпова атака ,купола ще се продъни.като ръждясала кофа .

    Коментиран от #36, #43

  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    Какво става с въздуха,над мясттото където се унищожават ракетите една с друга??? взривяваха се във въздуха,когато се удареха ,от 10ракети една -две минават,другото го взривяват във въздуха!
  • 28 идеология

    4 9 Отговор
    Ми те си убиват собствените хора.От 1000 200-300 падат и се взривяват в чертите на града.Пародия и езуитство.Реакт снаряди а, издига се на 1000 метра и се връща там откъдето е истрелян.Пенсионираните полк да ги сборят в масква за опресняване на вражеското въоръжение.
  • 29 атака

    8 0 Отговор
    Не се удрят.Атакуващата ракета се взривява се преди да се ударят.И така, заря за телевизора.
  • 30 пак не разбрал

    4 1 Отговор
    Сладолед, прави ли ?

    Коментиран от #31

  • 31 ами

    10 2 Отговор

    До коментар #30 от "пак не разбрал":

    След като е разработена с финансова помощ от САЩ, трябва да може. Също и хамбургери и чийзкейк ( но, само кашерни :-) .
  • 32 Механик

    11 10 Отговор
    Днес обясних, пак ще го направя.
    Това на Хамас не са ракети, а ракетни снаряди изработени "на коляно".
    парче метална тръба, в единият край се излива/запресова смес от калиев нитрат (изкуствен тор) и обикновена захар. на другия край има тротил/хексоген и ударен взривател. Нещото се изстрелва от два винкела сложени успредно. Цената на такова изделие е към 50-100 долара. Може да го произведе всяко дете с малко познания по химия и ръцете му да не растат от дупето.
    И при тия несъвършенни "ракети" в Израел има поражения?!? Значи е ясно колко им струва "купола".

    Коментиран от #35

  • 33 бай Даньо

    2 1 Отговор
    Тц! На Ганчо не му трябва тия железни домове ни дървени домове, оти Каракачанов ще се обогати с 5 лева и на Бойко шкафчето ...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Йо Несбьо

    13 2 Отговор

    До коментар #32 от "Механик":

    Съгласен съм с теб, че "ракетите" са евтино гаражно производство, с което "Хамас" тероризират Израел, но няма да се плашиш - евреите си направиха реклама на отбранителната индустрия, продават високотехнологични продукти, а що се отнася до парите, американският данъкоплатец плаща! Всяка година от американския бюджет излизат по над $3 млрд помощ за Израел, така че сам прецени. А евреите са свикнали да са под обстрел. Всеки там минава 36 месеца военна служба... Абе, не ги харесвам, но поводи за уважение има.
  • 36 Йо Несбьо

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "Всъщност":

    Това е точно така, с 1000 качествени ракети резултатите ще са брутални поражения в сграден фонд и човешки жертви. Смяташ ли обаче, че някой е толкова луд да продаде на палестинците истински ракетни системи и да "запали" Близкия изток? Да не говорим, че евреите ще научат веднага за такива доставки и ще смачкат всичко с танковете... Ако имаш отровна змия вкъщи няма ли да я търсиш докато я намериш и ликвидираш/уловиш и разкараш или ще чакаш змиите да станат две?
  • 37 смех голем

    6 7 Отговор
    Абе тоя купол го преодоляват дори ракети гаражно производство както се видя.Та не ми се мисли за оръжия от калибъра на Искандер и Калибър.За Циркон и Кинжал дори не трябва да споменаваме.
  • 38 Чудо Голямо

    7 4 Отговор
    Ракета от 20 долара срещу ракета от 66 000 долара...........
  • 39 Цанко

    2 4 Отговор
    Железният купол, въпреки противоречивата си ефективност, продължава да се предлага за износ и никой не се смущава, че системата може да свали само 20 вражески ракети от 60.

    Коментиран от #45

  • 40 Консерватор

    4 3 Отговор
    Тука е пълно с психопати – повредени от измамите и заблудите, с които техните родители са ги бомбардирали цял живот и сега имаме злобни русофилски лузери, които се радват на арабите и за щяло и нещяло ни занимават с ватенките!
  • 41 konservator

    7 2 Отговор
    Израел, ако реши, Палестина (филистимците) няма да съществува точна за два часа, заедно с проклетите цигани, които я обитават.
  • 42 Матей

    3 4 Отговор
    Израел я подмаза тоя път,тази интифада не е като атака на туземно племе.По медиите непрекъснато реват за еврейските жертви,колко били убити,а всъщност убитите араби са 10 пъти повече,за тях изглежда не са хора.Единствената им надежда е да не се намесят околните арабски страни,турция също е против тях,да не говорим за Иран,руска авиация има.САЩ може да им помогнат с цялото НАТОи ще заформят армагедон,но по-добре да бяха си обрали навреме крушите от Ханаан,що им трябваше а баир лозе!?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 8999

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    Какво преодоляват бе русофилско чучело.Железният купол има 90-95% ефикастност и почти нищо не може да премине през него.
  • 45 8999

    7 4 Отговор

    До коментар #39 от "Цанко":

    Системата има над 90% ефективност и е най-доказаната в света за възможностите за които е създадена ! Или си неграмотен и неук или ти плащат да пишеш подобни глупости.Това да не са ти руските системи ,че да не могат да видят нищо в небето ?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.