Last news in Fakti

16 Май, 2021 10:00 4 474 20

Война без край оставят след себе си САЩ и съюзниците им в Афганистан

  • афганистан-
  • сащ-
  • война

Талибаните залагат на силата, вместо на преговорите, но отпорът в страната нараства, смята Кейт Кларк от Afghanistan Analysts Network

Война без край оставят след себе си САЩ и съюзниците им в Афганистан - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един месец измина, откакто президентът Джо Байдън обяви пълно и безусловно изтегляне на американските войски от Афганистан до 11-и септември. Тази седмица американците напуснаха и летището в Кандахар. След тях напускат и натовските им съюзници. За този месец се случиха достатъчно неща, от които да си проличи наследството, което световната суперсила оставя след себе си след 20 години военни усилия: ежедневни кървави атентати, засади и офанзиви и хиляди нови бежанци.

За САЩ и съюзниците им войната приключва. За афганистанците краят ѝ не се вижда, смята Кейт Кларк - директор на Afghanistan Analysts Network. Г-жо Кларк, талибаните засилиха офанзивите си в Хелманд, Кандахар и достигнаха на 1 час път с кола от Кабул. Дали това е опит да спечелят повече козове на бъдещи преговори или по-скоро подлагат на изпитание афганистанската армия?

„Можем да спорим за ролята на американските войски в Афганистан през последните 20 години, но, каквото и да са направили през тези две десетилетия, през последните години те бяха главният възпиращ фактор, заради който талибаните не предприемаха масирани офанзиви срещу големите градове. Просто защото талибаните са уязвими спрямо американските въздушни удари. Сега този възпиращ фактор го няма. Още щом президентът Байдън обяви изтеглянето, бе ясно, че стратегията на талибаните ще се промени.

Откакто през 2019 година започнаха мирните преговори в Доха с посредничеството на американския пратеник Залмай Халилзад, за мен бе ясно, че талибаните залагат преди всичко на военната карта. Те се съгласиха да преговарят, но само за да видят какво ще изкопчат с преговори. И постигнаха доста неща - освобождаване на талибанските пленници, оттеглянето на американците. Начинът, по който американците подходиха към мирния процес, засили талибаните и отслаби афганистанското правителство.“

Мислите ли, че Афганистанската национална армия няма да издържи и ще се срине под натиска на талибаните? „Не мисля така. Според мен талибаните подценяват афганистанската армия. Да, тя наистина има сериозни проблеми, особено с корупцията сред висшите офицери. Да, талибаните са по-сплотени и с по-висок дух. Но все пак афганистанската армия не е малка сила, а и съпротивата сред афганистанците е по-голяма, отколкото талибаните си мислят. През 90-те години те превзеха по-голямата част от страната без бой. Не мисля, че това ще се случи отново.“

А и вече не могат да твърдят, че се бият срещу чужди нашественици... „От доста време вече не могат да твърдят това. Погледнете кой убива и кой умира в тази война - това е война между афганистанците поне от 2015 година, когато приключи мисията на ИСАФ - Международните стабилизиращи сили в Афганистан. Американците продължиха и след това да играят важна роля, но огромното мнозинство от тези, които загиваха, бяха афганистанци. Когато чужденците напуснат окончателно Афганистан, наистина вече няма да има оправдание убийствата да продължават.“

Десетки момичета загинаха при троен бомбен атентат срещу училище в шиитски квартал на Кабул миналата събота. Вчера, въпреки обявеното примирие за Рамазан Байрам, взривиха джамия, отново с много жертви. Не показва ли това, че групировки като „Ислямска държава“ се засилват в гражданската война? Ако се стигне все пак до мир между правителството на Гани и талибаните, ще позволят ли тези групировки истински мир?

„При талибаните йерархията и принципът подчинението са много строги. Местните командири имат известна свобода за действие, но ако талибанското ръководство иска нещо, то се изпълнява - виждали сме го в миналото. Не бива да изключваме, че атентатът при училището е бил одобрен от талибанското ръководство. Сред талибаните има такива, които биха искали да убиват шиити.

Ако извършителите са от групировката „Ислямска държава“ - да, те не са под контрола на талибаните и враждуват с тях. В същото време обаче трябва да се има предвид, че талибаните, атакувайки цивилни, създават условията, в които тази групировка може да оперира.

Така че, дори ако групировката „Ислямска държава“ наистина стои зад бомбените атаки, талибаните си остават основната бунтовническа сила. И ако те сключат трайно примирие, тези бомбени нападения или няма да се случват, или извършителите им ще бъдат разкривани доста по-лесно.“

Какви са шансовете за мирната конференция, която трябваше да се състои миналия месец в Турция, но бе отложена?

„Нулеви. Мисля, че шансовете са нулеви.“


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    34 2 Отговор
    С тия талибани, никой не се е оправил. Съответно цената на хероина за домашна злоупотреба ще скочи.

    Коментиран от #3

  • 2 Сандо

    51 5 Отговор
    Войната е хранителната среда,в която само могат да съществуват САЩ.

    Коментиран от #20

  • 3 5173167

    41 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Вината на талибаните е, че забраниха отглеждането на мак. Тогава САЩ и съюзниците-разбойници решиха да ги демократизират. Оставиха след себе си разруха, но и доста хероин изнесоха.
  • 4 Ддт

    52 1 Отговор
    Това показва че САЩ не могат да решават или гарантират мир по света. Провалът им е колосален, срамен, и поучителен. Жалко за афганистанците, оставят ги на оскотели бандити.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Америка завинаги

    34 0 Отговор
    Ползата им беше колкото и руската! От цялата работа, напълниха Европа с фанатици убийци! Европа трябва да започне да ги товари и разтоварва в Мексико! И до 10 години ще се свърши с Америка! Америка унищожи индианците, а нея ще я довършат новите команчиот Европа, наследници на Монтесума!
  • 7 Nedelialko pika

    36 1 Отговор
    Тея краварски гадове от където минат само разхруха, смърт и кражби. Няма по големи терористи от уса.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Помним всичко

    36 1 Отговор
    Руснаците ги бяха направили,
    нормална държава ,по времето на Нибуладжа ,
    но Американците ги въоръжиха със Стингър ,
    да бутат Руските хеликоптери!
    Тези Стингъри изтрепаха изтрепаха хиляди американци,
    за 20 години и похарчиха трильони долари ,
    за същатат тази война?
    Най- скъпото оръжие на света , е факт" Стингър мисилите"!
    Само един ненормален и луд Президент ,
    може да си пожелае това нещо, на собствената си войска?

    Не сме забравили и 11 септември в Ню Йорк!

    -"Това което сам си направиш ,
    и чумата в гората, не може да ти го направи"?

    Българска поговорка......

    Коментиран от #12

  • 10 Пламен

    27 0 Отговор
    В Авганистан има само един проблем, който засяга и САЩ, той е растение, което се нарича МАК.
  • 11 Гледай ся

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Религии":

    Хубаво си го написал! Само едно не разбрах? Колко пъти си изтърван от акушерките, преди да ви изпишат от родилното? Също не разбрах, изтърван ли си или си тръшкан?
  • 12 Другия с коня

    6 31 Отговор

    До коментар #9 от "Помним всичко":

    Помниш,ама не достатъчно.1979 година Комунистическата армия на СССР нахлува в Авганистан и след десет години яростна война срещу афганския народ резултата е 2 милиона избити афганци и Пет милиона избягали от комунистическия ужас в съседен Пакистан....За първи път Руската армия е победена и 1989 та безславно се изнизва по Моста на Дружбата обратно в Кочината си...Както и от Окупираната Половин Европа....

    Коментиран от #16

  • 13 Айде бе

    8 1 Отговор
    САЩ не са напускали и отпреди СССР когато беше там...
    Това, че нямат войници, а наемници там, не означава, че са напуснали...
  • 14 Хо хо хо

    5 0 Отговор
    Е те афганците ще емигрират нали и ние почнахме дс ги приемаме.
  • 15 Айде бе

    2 1 Отговор
    САЩ не са напускали и отпреди СССР когато беше там...
    Това, че нямат войници, а наемници там, не означава, че са напуснали...
  • 16 Сандо

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Другия с коня":

    Знаеш,ама само това,което се харесва на евроатлантическата ти глава.Не си губи времето,ами се образовай.
  • 17 Ланс Линк

    7 0 Отговор
    Някой съмнявал ли се е,че САЩ и съюзниците им ще оставят войни и разруха-Афганистан, Ирак, Сирия ,Либия
  • 18 Ал Капоне

    7 1 Отговор
    Те краварите друго не оставят след себе си, където е стъпил краварски ботуш трева не никне!
  • 19 Наблюдател

    4 1 Отговор
    Американците са майстори да започват войни но изобщо не ги бива в приключванито им като победители ,те ги подържат за да намират работа на Военнопромишления комплекс за да печели. Афганистан предстои да го докаже за пореден път. Никоя война неможе да бъде спечелена когато воиниците си стоят само в базите и чакат да ги напднат, точно което правиха 20 год американците там! Както и илюзията че война може да бъде спечелена само с авиация дори от най-модерната!
  • 20 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сандо":

    Ако няма война икономиката на щатите започва да буксува,сто пъти съм го казвал.Докато има САЩ,ще има войни.