Last news in Fakti

18 Май, 2021 13:01 2 963 15

Теодор Славев, политолог: Правилни първи действия на служебното правителство

  • служебно правителство-
  • действия-
  • теодор славев

Предвид ограничените възможности, които има служебният кабинет, той не може да прави законодателни промени, но може и трябва да хвърли светлина върху състоянието, в което се намира държавата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първите действия на служебното правителство са в правилната посока и се одобряват от гражданите. Това каза Теодор Славев, доктор по политология и анализатор, за предаването “Софийска трибуна” на Радио “Фокус”.

По думите му е съвсем естествено да се правят кадрови промени, особено в министерствата и институциите, които са натоварени със задачата да провеждат изборите, тъй като, както по оценки на различни международни организации, а и според гражданите в България се шири купен корпоративен, контролиран вот. Според него действията на служебното правителство не могат да се разглеждат като реваншизъм, а като първи стъпки за връщане към нормалността, към правов ред.

Предвид ограничените възможности, които има служебният кабинет, той не може да прави законодателни промени, но може и трябва да хвърли светлина върху състоянието, в което се намира държавата, смята анализаторът. “Ние не знаем какво е финансовото състояние в страната. От време на време научаваме за някой скандал, но при тази медийна зависимост в България, едва ли това, което е изплувало на повърхността, е всичко. Другото важно е, както и президентът посочи – Планът за възстановяване и устойчивост, който да бъде представен пред Брюксел, защото това е абсолютно в правомощията на едно правителство. Но отново, нека да знаем – първата и основна задача е провеждането на честни и почтени избори от кабинета.”

По повод скандала, свързан с кредите дадени от Българската банка за развитие, Славев коментира, че изкарването на скандал след скандал е факт, но за да се получи истинска справедливост и защита на обществения интерес, означава да има разследване, тези пари да се върнат. По думите му обаче това не може да се случи, когато има зависима прокуратура и неефективен съд. “Така че заявките, че ще хванем някакви хора и ще върнем парите, тип Робин Худ, не трябва да напомпват излишно обществото и неговите очаквания, защото най-естествено е то да каже „Пак нищо не направихте“.

Теодор Славев припомни, че създаването на зависима администрация по партиен признак е факт от първите дни на кадруване на ГЕРБ, така че, когато чуе „назначения по времето на ГЕРБ“, е с едно наум за професионализма на тези хора. Анализаторът обаче подчерта, че смяната на кадри не трябва да се превръща в “лов на вещици”, защото в държавната администрация на теория административното и професионалното начало е различно от политическото и е съвсем редно и логично да има хора, които имат професионална експертиза.

По думите на политолога смените в МВР не крият риск за честността на изборите. Рискове, обаче, има и те са по-скоро от техническо-административно естество. “Централната избирателна комисия ще работи в условията на нов Изборен кодекс - минаваме към машинно гласуване, трябва да се прави информационна кампания, трябва да се направи одит на тези машини, той да бъде публичен, да има участие на обществото в него, да имаме гаранция, че няма да има манипулации, което съществува и като обществено опасение, и като риск от професионална гледна точка. Така че там по-скоро са рисковете, но се надявам Централната избирателна комисия да успее да проведе прозрачни, честни и равнопоставени избори.”

Според Теодор Славев служебното правителство трябва да избягва да бъде фактор в кампанията, не трябва по всякакъв начин да използват публичния ресурс, за да влияят върху представянето на една или друга политическа сила. “Един от основните стандарти за честността на изборите е равнопоставеността, т.е. всеки субект да има равни условия за участие и за достъп.”

По отношение на идеите за разширяване правомощията на президента, анализаторът е категоричен, че е несериозно да говорим на този етап за това, тъй като в момента по-скоро имаме нужда от укрепване на парламентаризма, възвръщане на нормалните демократични порядки на управлението на парламентарната република. “Истината е, че в момента Румен Радев има висок рейтинг, но това не означава, че трябва да правим президентска република”, коментира политологът Теодор Славев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ахахахахахаха

    12 17 Отговор
    Абе, ганьовци...тези "дипломки" за "политолог/социолог/математик/журналя/юрист" на прИмоция ли си пазарувате а?

    Хахахахахахахахахаха... а после тези от вас които се чувстват щедри продължават с "пруфьесур"/"дуцьент"?

    Коментиран от #2

  • 2 Troll

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "ахахахахахаха":

    Попват троловете на ГЕРБ
  • 3 БСП за България и Радев

    7 13 Отговор
    Правилно? Та нашето правителство показа на герберастите как се прави! Народът ще разбере, че ни трябва президентска република и това правителство да продължи
  • 4 Стига бе

    8 11 Отговор
    Аман от такива самозванци.Досега къде се кри мишок такъв.Защо нреди една година не излезе да говориш.Страх.Сега е лесно.
  • 5 Българка

    18 8 Отговор
    За да има справедливост, за да се върнем към нормалността , следва с голямата метла измитане на всички шефове от всички институции и да се продължи прочистването надолу. И най-вече да се каже КЪДЕ СА ПАРИТЕ- ПОИМЕННО, ДА СЕ ОБРАЗУВАТ БЪРЗО РАЗСЛЕДВАНЕ, СЪД , ЗАТВОР И ВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ.
    Всички престъпници в затвора., всички виновници, като начало завинаги изгонени от държавната хранилка!
  • 6 TRD

    18 6 Отговор
    Борисов е бандит с тежки престъпления и трябва да отиде в затвора.
  • 7 Жалка държава ставами

    5 13 Отговор
    И кое действие им е правилно? Заплашват журналисти в ефир. Платени са от Дубай

    Коментиран от #9

  • 8 РАЗ ДВА

    1 3 Отговор
    Ама тебе кой те пита,че се изказваш. Знаем ,че са правилни!
  • 9 оня с коня

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Жалка държава ставами":

    ставами!!!жалък неграмотен гербер!!
  • 10 Много добре

    4 0 Отговор
    а дали ще се провери информацията за продаване от страна на държавата на правата над всички запаси и източници на сладка вода на България, на фирма нестле? Кой ще провери продажбата на Българска земя на турци, евреи , китайци, араби, частни лица и юредически такива, които не са от ес?
  • 11 жжжжжж

    1 1 Отговор
    нещо за рашкоВ -шукарата кажете тук. оставка на мутрите на радев. същата хунта като бб.
  • 12 И Аз Да питам

    2 0 Отговор
    Кога ще се гради ,не само да се плюе
  • 13 МОЗЪКА КРАДЕЦ

    1 0 Отговор
    Андрей Райчев: Каракачанов и Божков ще са новите играчи на предстоящия вот
  • 14 ВОРОБЯ НИНОВ

    0 0 Отговор
    НОВИТЕ ИЗБОРИ СА ЗАТОВА , ЗА ДА СПЕЧЕЛИ ЦЕЦО ГУМЕНКАТА - ПРЕДВОДИТЕЛЯ НА ДВОРЯНСТВОТО
  • 15 Аз Негодника

    0 0 Отговор
    Служебния кабинет е предизборната кампания на БСП...Защо да се залъгваме,президенството удря едно рамо на закъсалия лидер на БСП...Партията е пред разпад...Президента на каква подкрепа ще разчита,от БСП за втори мандат,като там е разкол,анархия и вътрешни борби...Освен от приближените до Корнелия на друго няма на какво да разчита,а това е малко,много малко...Като си спомним предните избори ГЕРБ извадиха най жалката си кандидатура МАЙКАТА НА НАЦИЯТА...И дори с конкуренция с нея, с пак им беше трудно,а какво да говориме с някоя знакова фигура...Хората не искат да гледат борбите на БСП за власт,прокарвани закулисно през надпартийна институция каквато е президенството...За тая работа има ЛИДЕРИ и тяхна работа и задължения е да спечелят доверието на избирателите си.