7 Юни, 2021 20:30 4 503 33

Василев и Петков да останат. Защото на България ѝ трябват "сериозни експерти"

  • кирил петков-
  • асен василев-
  • служебно правителство

Двамата харвардски възпитаници Асен Василев и Кирил Петков се превърнаха в тараните на служебния кабинет

Василев и Петков да останат. Защото на България ѝ трябват "сериозни експерти" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министрите Кирил Петков и Асен Василев се справят добре с работата си. Разплитат обръчи, вървят по следите на стотици милиони. Някои вече ги виждат и в следващия кабинет. Защото на България ѝ трябват "сериозни експерти".

До изборите остават 34 дни, до ново правителство - никой не знае колко, но номинирани за министри вече има. Макар и само като хипотеза. По БНР вчера Татяна Дончева, лидер на "Движение 21" от коалицията "Изправи се! Мутри вън!" (ИМВ), подхвърли, че министри от служебния кабинет може да са част от следващо правителство. Според нея за него "ще трябва да се търсят сериозни експерти, каквито в България не са под път и над път и замяната им с т.нар. политически лица няма да бъде нещо полезно". "Може да се ползват и министри от служебното правителство", заяви Дончева.

Заместник-председателят на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов, пак по БНР, коментира, че министрите на финансите, на икономиката и на вътрешните работи - Асен Василев, Кирил Петков и Бойко Рашков, се справят добре с работата си. А кандидат-депутатът от ИТН Николай Радулов не просто похвали Рашков, но даже допусна, че е много вероятно главният прокурор Иван Гешев да не изкара мандата си и настоящият силов вицепремиер да заеме мястото му.

От една страна е рано да се говори за следващ кабинет, преди да са минали изборите на 11 юли. От друга напълно възможно е темата да се обсъжда от партиите на промяната, както са известни ИТН, "Демократична България" (ДБ) и ИМВ - и президента, на не-публични консултации. В случай че се стигне до правителство, то може да повтори модела на служебното - екип от хора, свързани с различни политически сили, а някои и без такава идеологическа идентификация.

Момчетата от Харвард не се ослушват

Какво ще означава, ако в него Асен Василев и Кирил Петков запазят сегашните си постове? "Президентът продължава да държи козове", ще кажат опонентите. Но Румен Радев не ги е познавал по-рано - препоръчани са му, за разлика от вицепремиера Атанас Пеканов, който беше член на Съвета за икономическо и социално развитие към президентството.

Двамата харвардски възпитаници Василев и Петков се превърнаха в тараните на служебния кабинет. Особено Петков - с разкритията за схемите на кредитиране, действали в държавната Българска банка за развитие (ББР), и радикалните действия по нейното обезпаразитяване. Министърът на икономиката обяви курс към прозрачност за големи публични средства и преструктуриране на ББР - за да партнира, освен на малкия и среден бизнес, и на стартъпи.

Асен Василев действа в същата посока, разпореждайки проверки по отношение на фирмите, получили големи обществени поръчки или публични средства извън ЗОП, фирми с големи касови наличности. Той изпрати екипи на НАП да проверят базата на "Лукойл" на пристанище Росенец. Беше направена проверка и на фирмата, която от 5 години държи т.нар. "златен гьол" на КПП-ата с Турция и поддържа дезинфекцията на автомобилите. Оказа се, че половината от касовите апарати на фирмата не са свързани със системата на НАП. Дано и промените в ръководството на митниците да доведат до резултати - например разкриване на контрабандни канали за цигари за Западна Европа и балкански страни. Асен Василев разпореди и друго: заради санкциите по глобалния закон "Магнитски", наложени от Вашингтон на трима български граждани и фирмите им, в т.ч. и партия "Българско лято", министърът настоя да се изготвят и публикуват списъци на свързаните с тях лица.

Казусът "златни паспорти"

Министърът на икономиката Кирил Петков може да бъде активен и тук - да провери кои са лицата, граждани на страни извън ЕС, получили български паспорти срещу инвестиции. Защото точно тази схема беше засегната от американското Министерство на финансите по отношение на Делян Пеевски и Илко Желязков. Според съобщението в началото на 2018 "тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане".

Схемата за т.нар. златни паспорти, които граждани от държави извън ЕС могат да получават срещу инвестиции, така и не беше премахната, въпреки настойчивите препоръки на Брюксел към България. Контролът по установяването на тези инвестиции, съгласно чл. 14а от Закона за българското гражданство, е на Министерството на икономиката и Българската агенция за инвестиции (БАИ). До юли м.г. министерството се оглавяваше от Емил Караниколов, свален заради свързването му с Пеевски и ДПС. Вероятно и новият стар директор на БАИ Стамен Янев има какво да каже по темата. А броени дни преди да се разпусне 44-тият парламент, по предложение на ДПС, се ускори издаването на български паспорти за чужденци, сдобили се с разрешение за пребиваване, когато изискваната инвестиция беше 1 милион лева (повишена по-късно на 2 милиона лева). Условието беше вложенията да са направени преди 5 години.

Ако Василев и Петков останат

Ако Асен Василев и Кирил Петков останат и в следващия кабинет, предизвикателствата за тях ще са много по-големи. Освен политическата задача да осветят наследството на Бойко Борисов и "Сарайския кръг", ще се наложи да се заемат с реформа на публичните финанси и публични предприятия, мерки за възстановяване на икономиката, за да я освободят от същото това "наследство". Но тяхното оставане е по-вероятно, отколкото шансовете на Бойко Рашков да стане главен прокурор - пост, с който вече се размина през 1998 година. Или и той ще бъде запазен начело на МВР?

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 60 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    38 7 Отговор
    Нещо против ли имате за "експерта" от Банкя?

    Коментиран от #11, #27

  • 2 Асан

    8 31 Отговор
    А Гълъб Донев е гугутка заспалова 😁🎃🇻🇳🚾

    Коментиран от #14

  • 3 Министър

    49 11 Отговор
    Петков, тр да е премиер министър в правителството на ИТН,това ще спаси българия! също и министър Василев, гл прокурор гн Рашков, това е! кражбите (не можем спрем) ше са в разумните и преглъщаеми граници (5% МУтри не 55%,има значение!)

    Коментиран от #17

  • 4 Николай

    44 8 Отговор
    Нека Асен Василев и Кирил Петков да останат и в следващия кабинет. По важно е кой ще го състави и кой ще упражнява контрол. Ако ДПС отново контролира правителството няма смисъл то цялата операция.
  • 5 xaxaxaxaxa

    25 5 Отговор
    Да не изпитвате затруднение в трафика и пласиране на органите на пазара бе, тикви гнусни???

    Ниво човекоподобни пакистанци сте вече!
  • 6 за занонност

    22 5 Отговор
    Еее, ма те Дойче веле можели да правят и журналистика, а не лъжи и внушения.Или то си е до човек тая работа, а не до журналистика.

    Коментиран от #33

  • 7 Всички от

    51 15 Отговор
    служебното правителство са чудесни.И по-важното вдъхнаха надежда в изтерзания ни народ.Имат подкрепата на ЦЕЛИЯ народ.Благодарим!!!

    Коментиран от #16, #23

  • 8 Светослав

    10 25 Отговор
    Дано се докажат, но за сега само приказки и пушек. За единия знаем колко добре фалира фирми, да не го покаже и на държавата
  • 9 АВС

    4 9 Отговор
    Джон Атанасов откри компютъра в САЩ сега даваме харвардския възпитаници откриват с помощта на компютри измамите компютрите ме лъжат защото изпълняват програмите които да инсталирани на тях
  • 10 хаха

    17 38 Отговор
    И каква работа свършиха тези министри. Освен да уволняват нищо друго не са направили. Никакви доказателства за техните обвинения. Не могат едни машини за гласуване да купят даже. Единствено разрешиха на ДПС да увеличат секциите си.

    Коментиран от #24

  • 11 Стресна ме

    24 7 Отговор

    До коментар #1 от "choko":

    .. . Бях леко забравил.. Тежките.. Наставнически.. Ултимативни и заплашителни гласове на бройко и (тъ%пите )му министри ... Грозно и Мутренско беше.. Никога повече... Амин!
  • 12 Бай бай

    10 25 Отговор
    Няма какво да им харесам на тези.
  • 13 БАЙ КУРТИ

    11 2 Отговор
    Не че имам против 2/3 министри за сега се опитват да направят нещо но времето е малко . А и да не забравяме че тук статуквото е закон , ако не си от партията вън .НА НАС НИ ТРЯБВАТ ПОСЛУШНИ МИНИСТРИ , ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАРЪКИТЕ НА ВОЖДА
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Анонимен

    25 9 Отговор
    Тези пичове ми харесват и им вярвам.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 малка мутра

    3 11 Отговор

    До коментар #3 от "Министър":

    Ууу добре, г-н министър! Аз помислих, че изобщо няма да можем да крадем! Все пак 5% не е лошо, ама не разбрах от БВП ли или от какво? Или 5% от населението ще крадем, но другите няма да могат?! А за вас колко % да заделим?

    Коментиран от #19

  • 18 А кой

    1 6 Отговор
    е авторът?
  • 19 Не се прави

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "малка мутра":

    На остроумен, виж, че ти си е пръснала кратуната от мн акъл. тея не вървят вече, ерата на неграмотните Малки и Големи Мутро-Мафиоти свърши!.. А ти се пишеш за такъв.. Пази се да не ти яде заника бой и Е. в цсз от Гоолемите Чеерни Соопи.. Братя наши.. Манголи.. хи хи
  • 20 ГЕРБ=БСП=ДПС

    6 14 Отговор
    Не бих казал, че се спрявят добре. Единия финансовия министър назначи за шеф на НАП мошеник, продал фирмата си с данъчни задължения за над 1 000 000 лева на безимотен маргинал. А другия министър на икономиката вместо да помага на икономиката. Я облага с високи данък и подържа в скъпа изкуствена кома умрели бизнеси с програми 60/40 и75/100. Вместо да се държи като икономически министър, се държи като социален министър на бизнеси без клиенти и пазари и се грижи да не фалират. Г-н икономически министър фалита е хубаво нещо прочиства икономиката от ненужни бизнеси и от некадърни "бизнесмени".

    Коментиран от #21

  • 21 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Г-н икономически министър не е ваша работа да се грижите за останалите без работа хора. Това е работа на социалното министерство. Вашата работа е се грижите за по-добра среда за правене на бизнес.
  • 22 Анонимен

    5 1 Отговор
    И двамата ми харесват. Единият е от Хасково, а навремето е имало много еродити, но вече бабки живеещи в огромни къщи, самотници. Купили са си къщи на запад, учени са, медицински кадри навън са. Христо Иванов им построи на ромео в Република и не слизат на пазар. Краде, но много направи за интелигентните хасковски ромеи. Да му мисли азис хасанчо. Неговите искат в лукс при Интлигентните българимоханедан
  • 23 Аз Човек

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Всички от":

    Защо говориш от мое име Анонимни Хунтата на Гадев Оставка Върнаха ни 80 год Назад Никога Повече Комунизъм Вземи си ги у вас тези кръвожадници
  • 24 Аз Човек

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "хаха":

    Подкрепа за коментара Истината точно описана Хунтата на Гадев Създаде Диктатура тук в Демократична България
  • 25 Бай Пешо

    5 4 Отговор
    Те и юпитата на царя дойдоха с големите дипломи да ни оправят за 800 дни и всички видяхме какво стана!Така, че както го казъл народът:
    " ПИЛЦИТЕ СЕ БРОЯТ НА ЕСЕН", за това не бързайте с хвалебствията, уважаеми сънародници!
  • 26 Белите якички

    4 1 Отговор
    Тараните не, ами направо пираните на слжебното правителство 😂

    Кастата на същите тези крадци с бели якички ни е известна още от правителството на Кобургота – всевъзможните миленвелчевци, николайвасилевци, пламенпетровци и т.н., които заедно с кобурготската лисица и те изтараниха и изтарашиха де що можаха в държавата, па сетне се оттеглиха на тъмно и спокойно в бърлогите си да храносмилат необезпокоявани....
  • 27 Уйке

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "choko":

    Експерта от Банкя може да развива теоретично и практически експертните си умения в затвора!
  • 28 Аз Негодника

    1 0 Отговор
    Експертите на ДБ - Костовата партия...Връщаме старите архитекти на прехода на власт...УНИКАЛНО..Това може да се случи само в АФРИКА и Арабските държави...Да върнеш доказали се КРАДЦИ на власт, смисълта че те са по честните...Колко трябва да си прост...Костов и приятели БСП и ДПС трябваше да са в затвора,а не да ми ги качвата пак на власт да се накрадът ОТНОВО...Освен че забогатяха на гърба на народа,други постижения нямат...35г разруха,и обещани за подобър живот,в отвъдното...
  • 29 фак т

    0 0 Отговор
    в момента не е важно кой да остане А КОЙ ДА СИ ТРЪГНЕ .....ясно е хунтата притежава трите големи телевизии - те заглушават медиино ........първия който трябва да си тръгне е КОШЛУКОВ....тогава ще падне и гешев
  • 30 Да трябва да останат

    0 0 Отговор
    Да върнат те кредитите който ще раздават на Сульо и Пульо
  • 31 безпартиен

    1 0 Отговор
    Абе,знае ли някой колко струва цялото обучение в Харвард?За един приятел питам!Щото има бизнес с понички,та може и да отдели някой лев за детето дето иска там!
  • 32 Денис

    0 0 Отговор
    Сериозни момчета -иначе получавате Георг Георгиев!!
  • 33 Избори

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "за занонност":

    Бати боико е герои
    Избори печели тои