Last news in Fakti

7 Юни, 2021 19:53 2 660 22

Изборът на въоръжение за новите бойни кораби е по-важен от самите кораби

  • бойни кораби-
  • нато-
  • българия

Ще успее ли България да засили националната си сигурност чрез адекватно въоръжение?

Изборът на въоръжение за новите бойни кораби е по-важен от самите кораби - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата седмица служебният министър на отбраната Георги Панайотов съобщи, че въпреки успешното подписване и стартиране на проекта за два многофункционални кораба за нуждите на ВМС, предстои да се проведе нова поръчка на стойност между 500 милиона и 1 милиард лева за боекомплектите на тези кораби. Отделното задание за плавателния съд и неговото въоръжение е нормален и правилен подход и повечето държави процедират така, но е Важно да се уточни, че решението какво ще се включи в тези боекомплекти се взима сега, когато корабите се произвеждат и се поставят основите за бъдещото въоръжение. От това какво въоръжение ще избере ВМС зависи не само цената, която България ще плати, но и ефективността на корабите, а оттам и националната ни сигурност в следващите поне 30 години.

Засега програмата за модернизация на ВМС се изпълнява успешно. Във Варна се подготвя строежа на двата бойни кораба от немската компания Luerssen и българската компания Делфин, а по всичко изглежда, че шведската SAАB’s RBS-15 Mk 3 е на път да бъде избрана за основна оръжейна система на новите патрулни кораби. Това обаче е спорен избор, преди всичко, защото тази система е доста остаряла. RBS-15 е в експлоатация от 1975 година и още през 2013 година шведската национална организация за придобиване на военна техника FMV, заключи, че семейството ракети RBS-15 е достигнало края на своя живот, и покани други фирми да предложат подходящо модерно въоръжение за Швеция. Нещо повече, системата на SAАB’s RBS-15 е на въоръжение в ограничен брой страни, което я прави по-скъпа в сравнение с по-широко разпространените въоръжения. През последните 10 години RBS-15 няма нови държави-клиенти. Основните поръчки на компанията са от съществуващите стари клиенти в „родните“ пазари на Германия и Швеция.

На път ли е България да направи приятна изненада за своите руски военноморски колеги и да озадачи съюзниците си от НАТО с липсата на логика в процеса на подбор на ракети? Това са въпроси, които човек може да си зададе, ако следи най-новите разработки в процеса на подбор на ракети.

Какви са възможностите за ракети „земя-земя“ или в случая „повърхност-повърхност“ за военноморските сили на НАТО и България?

Най-модерната оръжейна система, предлагана на пазара е Морска ударна ракета (NSM) произвеждана от Kongsberg/Raytheon, Норвегия/САЩ. Тя е в експлоатация от 2012 г., но си осигури сигурно и успешно бъдеще, защото беше избрана за основно бордово оръжие за няколко класа кораби във ВМС на САЩ. По-лека и маневрена в сравнение с конкурентите си, тя замени старите ракети Harpoon във ВМС на САЩ. Това беше ясен сигнал към пазара и доведе до отлична позиция за NSM в НАТО и Западния свят. След интеграцията в крайбрежния клас бойни кораби (Littoral Combat Ships), американците интегрираха норвежката ракета NSM и към други класове. Американската морска пехота също използва експедиционна система за NSM, базирана на камиони. Всъщност дори германският флот, който има голям национален дял в шведската ракета RBS-15, чрез сътрудничеството на Diehl със SAAB, реши да промени въоръжението на няколко класове кораби и избра NSM като алтернатива на RBS-15. През последните години NSM постигна успех и на други пазари, в страни като Канада, Полша и дори Малайзия, където NSM беше избрана за въоръжение на френски кораби вместо очевидния избор за френската ракета Exocet. Румънските ВМС са в процес на придобиване на NSM установки и ракети за брегови батареи.

Като член на НАТО, логично е България да избере въоръжение, което е съвместимо с въоръжението на флота на Алианса. Източникът на доставки и оперативната съвместимост са ключови при подобен избор. Като добавим това, че Швеция не е член на НАТО и че между двете страни няма военно сътрудничество, , изборът на ракетата за въоръжение за новите кораби на българския флот много прилича на историята на Gripen срещу F16. Ще се опита ли Русия отново задкулисно да подкрепи избора на българския флот за закупуване на RBS-15 от SAAB, така както подкрепяше избора на Gripen? Вероятно да. Още повече, че норвежката NSM се ползва с уважение и в руските медии, където експерти и журналисти обсъждат NSM като основна заплаха срещу тяхното господство, както в Арктика, така и в Балтийско море (Полша) и Черно море (ВМС на Румъния). На фона на това, буди учудване, че среди във флота подкрепят RBS-15. Има основание да се опасяваме, че RBS-15, експлоатирана през 70 години на миналия век, разчитаща на радарно предаване, което лесно може да бъде заглушено и/или прихванато, никога няма да достигне модерен военен кораб. Руските ВМС отдавна имат на въоръжение сложни системи за радиоелектронна борба, които прихващат ракети от типа RBS-15.Общоизвестен факт е и, че цената на новите NSM ракети е значително по-ниска от тази на RBS-15. Очаква се в боекомплектите страна ни да закупи между 28 и 34 ракети от този тип и сметките показват, че само от тази поръчка страната ни може да спести между 30 и 40 милиона евро. В допълнение, тези ракети могат да бъдат закупени не само от Норвегия, но и от САЩ, т.е. от НАТО доставчик чрез междудържавно споразумение, посредством което цените могат да бъдат още по-конкурентни.

Сега, след като корабите вече са възложени за изпълнение, решението и отговорността за детайлите по тяхното въоръжението лежат върху плещите на настоящите командващи ВМС и Българската армия. Изборът на ракета се определя от пусковите установки, които се залагат при строежа на кораба – тоест това решение трябва да се вземе съвсем скоро от ВМС и изпълнителите на поръчката. Изборът на основната оръжейна система на многофункционалните патрулни кораби - ракетата, ще повлияе на националната сигурност, на бъдещето на няколко поколения български моряци, както и на военното сътрудничество на страната ни като член на НАТО. Този избор е от съществено значение не само от гледна точка на сигурността, но и от експлоатационна гледна точка. Какви са сроковете и цените на доставка на съответните ракети и откъде могат да бъдат доставени са важни фактори, които трябва да бъдат взети предвид. В момент, в който Черноморският регион става все по-важен за сигурността и с все по-силно военно присъствие, ВМС на България трябва бързо да вземат стратегически решения, които да гарантират, че проектът за новите кораби ще бъде изпълнен в срок, а корабите и тяхното въоръжение ще бъдат годни за съвременните бойни полета.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАЙ ДОБРЕ

    15 6 Отговор
    ВЪОРЪЖЕНИЕТО ....ВОДНИ ПИСТОЛЕТИ , В МОРЕТО ВОДА...БОЛ !
  • 2 КОТарАК

    12 7 Отговор
    национална сигурност се постига единствено с притежанието на ядрено оръжие . всякакво друго въоръжаване води до национална несигурност ,колкото и парадоксално да е -така се превръщаме в мишена на държави , много по-силни от нас

    Коментиран от #9, #10, #12

  • 3 Behemoth

    13 5 Отговор
    Викам да им сложим катапулти с камъни ...не вярвам някога да се ползват срещу руски кораб ....би било безумие....
  • 4 Лейка

    15 5 Отговор
    За какво се въор. толкова драги ни управляващи? Извънземни ли ще ни нападат или Северна Македония или кой? Факти бг, помните ли едни скъпи Корвети закупени от шкембе Войвида, на които работеха двигателите нон стоп, защото не са поръчали зарядни за тях ? Айде прочетете малко!

    Коментиран от #15

  • 5 Перо

    6 5 Отговор
    А закупените вече кораби /трета ръка/, от след военните години,съвместими ли са с норвежките ракети? Изглежда каруцата е вързана пред коня!
  • 6 Морето

    9 5 Отговор
    Да купят Кинжал и още някоя друга
    междуконтинентална ракета. Кьорав самолетоносач няма да припари отвъд Босфора и Дарданелите насам.
  • 7 Къва сигурност бе хораа

    5 3 Отговор
    Ковето с кораби и истребители ли ше борите😂😂😂😂😂следващите катастрофи ше са именно с методи дето не могат да бъдат възпряни каквото и да имаш като оръжие😂😂😂
  • 8 име

    5 3 Отговор
    няма страшно. като тези с розовите бузки направят правителство ще нарежат всичко. дядо сорос така ги учи и им плаща.
  • 9 АЕЦ Козлодуй,

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Е гаранцията! Ако гръмне половин Европа ще …
  • 10 Как е името,

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    На украинската АЕЦ, която заплашиха, да я взривят, та Путин се изнесе с двеста?
  • 11 dfu

    7 3 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Ще успее ли България да засили националната си сигурност чрез адекватно въоръжение?"

    Не, прекалено е малко това въоръжение, че да окаже влияние, но главната причина е, че има предатели в управлението, които разпродават националната сигурност и независимост.
  • 12 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Бреййй, наистина ли? Ами дай да пуснем една държавна поръчка за ядрено оръжие, тогава. Ще започнем с 20-30 бойни глави и постепенно ще увеличим доставките.
  • 13 Ракета продадена ракета купена

    2 1 Отговор
    Абе ракетите имат срок на годност и преди изтичането на срока се провеждат учебни стрелби по мишени за де се тренира разчета от войници и матроси да обслужват ракетните установки след което трябват нови ракети и.т.н.
  • 14 До пишман авторката

    8 4 Отговор
    Алооо, това не ни е статия как да ри обпъннеш котето, а как герб искат да по харчат НАШТЕ МАНГИЗИ ОТНОВО ЗА АМЕРИКАНСКО ОРЪЖИЯ!!! СТИГА ВЕЧЕ С ТИЯ КОРУМПИРАНИ АМЕРИКАНИ И ГЕРБЕРОПИТЕЦИ.
  • 15 т 64

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Лейка":

    Питай Гърция за 1974 г и си отговори.Също и Сърбия1999г .Грузия 2008Ако искаш мир готви се за война.Да купуват новото и модерното.Докато остарее ще минат 30 години.Всички около нас се въоръжават и подменят системите си.
  • 16 Перо

    3 3 Отговор
    Това,ако се сравни с битовизмите,излиза,че си купил една кана за вода струваща 15 лв.,на промоция,но трябва да и сменяваш всеки месец филтъра,който е 14 лв.,”добра сделка”!
  • 17 ДПС ЗАПЛАХА

    3 0 Отговор
    ФAКТИ МЪЛЧAТ КAТO МИCИРКИ... Aдвoкaт Тoдoр Кръcтeв: Кaрaдaйъ трябвa нeзaбaвнo дa бъдe aрecтувaн oщe нa грaницaтa при влизaнe в Бългaрия ."Cрeд дeклaрaциитe, кoитo e прaвил в Турция при cрeщaтa cи c Eрдoгaн и прaвитeлcтвoтo му, aкo cмe държaвa нa мяcтo, Муcтaфa Кaрaдaйъ трябвa нeзaбaвнo дa бъдe aрecтувaн oщe нa грaницaтa при влизaнe в Бългaрия
    Пoдoбнo брутaлнo пoгaзвaнe нa бългaрcкaтa Кoнcтитуция Бългaрия нe пoзнaвa, пoнe в близкoтo минaлo. Нe мoжe тaкa, нe мoжe. Дoри и c турcкo caмocъзнaниe тoвa e бългaрcки грaждaнин, нeщo пoвeчe - пoлитик и прeдceдaтeл нa пaрлaмeнтaрнo прeдcтaвeнa пaртия.
    Нe мoжe дa ce държиш cмeшнo и ceрвилнo и дa пocтaвяш в уcлугa ceбe cи и пaртиятa cи нa другa държaвa, кaктo и дa прaвиш дeклaрaции, кoитo дeнoнcирaт нa прaктикa Кoнcтитуциятa нa държaвaтa Бългaрия. Нe мoжe. Дa, aкo cмe държaвa нa мяcтo, Муcтaфaтa трябвa дa бъдe oкoвaн oщe щoм минe грaницaтa, или пoнe c шутoвe дa бъдe върнaт oбрaтнo".
    Пo врeмe нa триднeвнoтo cи пoceщeниe в Турция, ocвeн c прeдceдaтeля нa мeджлиca, Кaрaдaйъ рaзгoвaря c вaлиятa нa Oдрин, лидeритe нa 4-тe пoлитичecки cили, кaктo и c прeзидeнтa нa Турция Рeджeп Тaйип Eрдoгaн.
  • 18 Българин

    1 1 Отговор
    Правилно Беше страната ни да закупи самолели Saab, не защото "Русия тайно лобирала", а защото тези самолети, за разлика от Фките могат да кацат и на магистрала, а купувайки Фки правим летища за турците.

    Коментиран от #19

  • 19 Казуар

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Русоиди, стига сте повтаряли като папагали кацането и излитането на ф 16, защото е най ползваният самолет в света.
  • 20 Варна

    0 1 Отговор
    RBS 15 има 4 ри ъпгрейда и ако не бъркам последният беше към 2012 година. - Вменяването, че руснаците били за грипените е леко смешно!

    Коментиран от #22

  • 21 Истината

    0 0 Отговор
    Всъщност най - модерната ПКР във флота на НАТО е турската Атмаджа обсег 230км!
  • 22 Ъьрьрьтц

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Варна":

    ОТРИЧАНЕТО,ЧЕ"РУСНАЦИТЕ БЯХА ЗА ГРИФЕНИТЕ",Е ОЩЕ ПО СМЕШНО! Истината е,че руснаците използват влиянието си в някои русофилски държави,за да им наложат задкулисно,чрез агентурата си в тях,да приемат слабо и неконкурентно въоръжение,за станат лесна плячка на Русия,при евентуален конфликт с нея! НАТО,обаче,няма да допусне югоизточния му фланг да бъде слаб и уязвим-В ТОВА СЕ СЪСТОИ В МОМЕНТА БОРБАТА МЕЖДУ ПОЛИТИЧЕСКАТА АГЕНТУРА НА МОСКВА В БЪЛГАРИЯ,И ТЕХНИТЕ ПРОТИВНИЦИ ОТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ...НЯМА ДА МИНЕ...