Last news in Fakti

21 Юли, 2021 21:00 7 245 61

Защо е толкова трудно да бъде отстранен Иван Гешев

  • иван гешев-
  • всс-
  • прокуратура-
  • правосъдие-
  • ес-
  • българия-
  • право-
  • закони-
  • дпс-
  • герб

Има много основания за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Но той остава непоклатим. Дори и ако ДПС реши да "отхапе опашката си". И все пак: Гешев да не бърза да си отдъхва.

Защо е толкова трудно да бъде отстранен Иван Гешев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Чолаков:

Правосъдният министър Янаки Стоилов поиска от ВСС да започне процедура за уволнението на главния прокурор. Въпреки че то е подплатено със солидни аргументи, ще бъде изненада, ако Иван Гешев действително бъде отстранен. Когато в развитите, добре работещи демокрации, изпълнителната власт пожелае да смени обвинител No.1, обикновено, това е тревожен сигнал. Той може да бъде разглеждан дори като опит за политическа чистка. У нас случаят не е такъв: моделът ГЕРБ-ДПС "изработи" на България печалния етикет "превзета държава", в която принципът на върховенството на правото се прилага избирателно. Множество факти сочат, че съдебната система е овладяна от кадри на този модел.

Главният прокурор Гешев даде основание с поведението си на мнозина - както обикновени граждани, така и изявени юристи - да се съмняват в неговия професионализъм и безпристрастност. Изнасянето на данни по текущи производства в медиите, създаването и разпространяването на внушения, в крещящо противоречие с принципа за невиновност, както и ред други обстоятелства дават основания за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. Този главен прокурор попада в хипотезата на чл. 129 от КРБ и чл. 307 от ЗСВ: може аргументирано да се твърди, че системно не изпълнява задълженията си и уронва престижа на съдебната власт.

Ако ВСС "ревизира" решението си

Малко вероятно обаче е този състав на ВСС да уволни Гешев. Особеният му "стил" пролича още докато той бе зам.-главен прокурор и породи критики; въпреки това мнозинството във ВСС (с 20 гласа "за" и само 4 "против") застана зад него през октомври 2019, а малко по-късно, след "ветото" на президента Радев, потвърди избора си.

Ако две години по-късно мнозинството във ВСС "ревизира" решението си, това би означавало да признае, че е допуснало тежка професионална грешка. Този обрат обаче би имал и друг прочит, още по-неприятен за ВСС, но пък може би по-близо до фактите: пленумът на институцията всъщност изобщо не е "сбъркал", а сервилно е изпълнил политическа поръчка, взимайки "единственото правилно решение", продиктувано от силните на деня. Съмнявам се, че очакваните попълнения в състава на ВСС и изтичащият след малко повече от година мандат на органа могат да доведат до обрат и закъсняло разкаяние.

Въпреки че едва ли ще успее, искането на Янаки Стоилов все пак не е безсмислена, донкихотовска постъпка. Ходът на Стоилов и Рашков е принципен и, в този смисъл, задължителен. Тези, които убедено смятат, че това ръководство на прокуратурата е извършило престъпления, не могат да стоят безучастно. Не само констелацията от интересите във ВСС, която едва ли е претърпяла дълбока промяна през изминалите години, а и новото 46-то НС едва ли сериозно може да застраши безконтролната власт на главния прокурор.

Механизмът за контрол върху обвинител No.1 може да бъде обект на конституционни промени, направени и от обикновено народно събрание. За това обаче е нужно голямо мнозинство от 180 гласа (чл. 155, КРБ). Както трите протестни партии ИТН, ДБ и ИСМВ (общо 112 депутати), така и БСП (36 депутата) са за съдебна реформа и смяната на Гешев. Те обаче имат различни визии относно характера и обхвата на промените в тази сфера: ИТН искат например пряк избор на главния прокурор, а ДБ са за нови правила за избор от съдебния съвет и редуциране на мандата му. Освен това: още първата седмица след изборите на 11 юли постави под въпрос изобщо възможността за съвместни действия между трите протестни партии дори за реализирането на по-лесната - от промяната на конституцията - задача по сформирането на парламентарно мнозинство за излъчването на правителство. Но и изправен срещу 148-те депутата на ИТН, БСП, ДБ и ИСМВ, Гешев ще остане непоклатим. Дори ако, например, ДПС (29 депутата) реши да "отхапе опашката си", и, демонстрирайки изненадващ катарзис, подпомогне раздялата с Главния, сметката пак няма да излезе, защото за достигането до заветните ¾ от народните представители ще е нужна благословията още на поне 3 депутати от ГЕРБ.

И все пак: Гешев да не бърза да си отдъхва

Защо обаче от ГЕРБ или ДПС да са заинтересувани от смяната на Гешев? Едва ли с този ход ще успеят да хвърлят прах в очите на обществото, да изперат имиджа си. Ако 46-тото НС не излъчи редовно правителство, следващия служебен кабинет най-вероятно ще продължи с ревизията на модела ГЕРБ-ДПС. Ако в този кризисен за тях момент тези партии се разделят с главния прокурор, когото по-рано поставиха начело на държавното обвинение, това означава да оставят тила си незащитен.

И все пак: не всичко в следващите седмици е предрешено. Иван Гешев не бива да бърза да си отдъхва.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анджело

    49 12 Отговор
    Кака Сийка е много силна... Но както цитирам и ако не гласува за оставка, ВСС ще настъпи мотиката

    Коментиран от #17, #60

  • 2 Фетко

    36 9 Отговор
    Сийка прави ли фетки.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 7 Отговор
    ИМА ЛОБИ ЯК ГРЪБ пазят го големите( акули мафиоти

    Коментиран от #38

  • 4 Що за

    8 7 Отговор
    настройване , че било трудно ?
  • 5 Последния Софиянец

    40 13 Отговор
    Тези 300 000 които се разписаха срещу Гешев пред Съдебната палата да дойдат утре пред ВСС и ви обещавам оставка.Полицията и жандармерията са разколебани, а еничарите на Гешеф са малко.Влизаме и ги караме да гласуват оставка на Гешеф.

    Коментиран от #10, #11, #20, #46

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 7 Отговор
    мястото на ГЕШЕВ БОРИСОВ и подобни е съд присъда ПАЗАРДЖИШКИЯ ЗАТВОР
  • 7 А защо пък ?????

    13 31 Отговор
    Трябва да бъде отстранен ?????

    Коментиран от #9, #42, #43

  • 8 Гост затворник

    20 7 Отговор
    Нема трудно сичко ше се подреди... Скоро

    Коментиран от #15

  • 9 Последния Софиянец

    29 12 Отговор

    До коментар #7 от "А защо пък ?????":

    Защото прикрива крадците.

    Коментиран от #23

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Емил

    12 28 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Как не поумня, бе?! Утре ако се съберете трима - ще черпите! 300 000 - това са русофилистични мечти! За толкова даже милиардите на Божков, Домусчиеви и компания няма да стигнат!!!

    Коментиран от #48, #55

  • 12 5577

    9 2 Отговор
    Ми много просто. Защото е прокурор.
  • 13 Помакинята

    5 2 Отговор
    Мойте съселяни са нагли опг ора.. сойка -ши-што, и г все наши ора од пазаржиик... Честит баирам съселяни мои
  • 14 Как защо

    18 7 Отговор
    Защото е удобен .Корумпиран и нечестен.

    Коментиран от #29

  • 15 Емил

    9 11 Отговор

    До коментар #8 от "Гост затворник":

    Скоро де - има няма след 5 години - като му изтече мандата!!!

    Коментиран от #26

  • 16 ГРАД ДУЛОВО

    10 12 Отговор
    Не могат да му го отстранят на Гешев,щото много му голям!🥳👍

    Коментиран от #22

  • 17 Мдааа

    25 10 Отговор

    До коментар #1 от "Анджело":

    Тоя рапунзел трябва да бъде съден за предателство с/у българския народ! Това е прокурор на мафията и на тиквата , чагъртане до дупка докато не се изчисти тая герберастия!!!
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 7 Отговор
    БОРИСОВ е слуга на ЕРДОГАН

    Коментиран от #27

  • 19 jorj

    14 14 Отговор
    Хард комунистите завзеха почти всичко! Гешев ги компрометира истински, показвайки грозната им физиономия на престъпници - убийци !!!!!! Газ пикаят!!!!!
  • 20 Мими Кучева

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    И слагаме Бойкикията ,а?А?🤡👍
  • 21 Защо просто не бъде застрелян?

    20 6 Отговор
    Защо божтов не поръча тиквата доган шиши и каскета?а се остави да баде рекетиран?аз ако съм на парите на божков щях да ги елиминирам сичките при първия намек за рекет

    Коментиран от #24

  • 22 Сийка кайсийка

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД ДУЛОВО":

    Верно е!Аз знам.
  • 23 Ха ха ха ха ха

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Ха ха ха ха
  • 24 Ха ха ха ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Защо просто не бъде застрелян?":

    Ха ха ха ха ха
  • 25 Без Негри в БГ

    12 5 Отговор
    Защото не протестираме пред посолствата на УСА и Германия.
    Те подкрепяха мафията ГЕРБ и мафиота Борисов.
  • 26 Добре

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Емил":

    Така да е... Защитаеай го.. с 5 млн евро в чужда ска, мислиш ли за децата си и внуците.. Колко живота тр да живееш за да спечелиш Кеш! 5 000 000 евро!
  • 27 Ха ха ха ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ха ха ха ха ха
  • 28 Матей

    11 6 Отговор
    Как,герб и дпс да се отрекат от гешев за да се оневинят,ми по тази логика да се откажат от боко и цялото му политбюро!?Неее,тия мерзавци разсъждават по друг начин,те са сговорна дружина--планина повдига,мафиотска задруга,викат си братиньо и тям подобни ласкателства.Трябва да намерят начин да го уволнят тоя гешев,срещу него се опълчиха мнозина от висшите фактори,от служебното управление.За президент има импийчмънт, а за главен прокурор няма,такова не може да бъде.първо избора му беше дълбоко порочен,лично боко го назначи,както и цацаров по-рано.Съдебния министър не го ще,вътрешния също,премиера също,еее,какво повече?
  • 29 Ха ха ха ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Как защо":

    Ха ха ха ха ха
  • 30 Страх лозе пази

    6 6 Отговор
    Страх ги е да го свалят,защото Божков това чака.Още на следващия ден ще хване въртолета и ще започне да вади компромати.
  • 31 Перо

    9 2 Отговор
    Каква правосъдна система може да има,когато е изградена на партийна,квотна система,без професионализъм и конкурсно начало. Във ВСС са селяндури-парашутисти и мястото на прокуратурата не е там!
  • 32 ПК инк

    10 12 Отговор
    Защо пък, трябва да бъде отстранен?
    Дайте факти.
    Не робувайте на ината си.
    И не слушайте дъртите комуняги.

    Коментиран от #41

  • 33 Behemoth

    7 7 Отговор
    Гешев е изпята песен ....дано да е напълнил някой шкаф ,че дупи да му е яко...
  • 34 Анонимен

    9 13 Отговор
    Главният прокурор няма да бъде отстранен защото аргументите са безумни. Рашков сочи прес съобщения на прокуратурата като доказателство, а не лични изявления на Гешев. Дисциплинарката отговорност е за лични действие, също като наказателната.

    Коментиран от #36

  • 35 Фффффф

    9 5 Отговор
    В държавата мафия не можеш отстраниш и най дребният чиновник
  • 36 Верно ли

    10 5 Отговор

    До коментар #34 от "Анонимен":

    Ми те и от Прокуратурата днес са изпратили прес съобщения в защита на ГешеФта. Интересното е, че техните са с дата до февруари 2020, което кво ще рече - откак се карантинира завалията май даже хич не е работил :))) Спряха разходките по селата за издирване на кокошкари :)))
  • 37 Запознат приятел

    10 7 Отговор
    И. гешев има възможността утре, да се оттегли с минимални поражения и да се скатае .. Останели за по късно 99% ще е арестант и от там ще тр да се защитаеа
  • 38 Надуй го Козлодуй

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Хахайааа,мутант
  • 39 баба Пена

    7 4 Отговор
    Абе скоро ще му пернат каскета. Има да се ослушва, като глуха баба на гарата, дали влака не дойде.
  • 40 ЕВРО НЮЗ

    8 3 Отговор
    Трудно е за тия къде си чешат езиците и баламосват публиката... Някой може ли да ми каже защо от 30 години всеки встъпил в длъжност президент, министър председател, главен прокурор, главен секретар на МВР първата работа която вършат е да хванат пътя за Вашингтон
  • 41 Перо

    10 8 Отговор

    До коментар #32 от "ПК инк":

    Рашков даде документирани факти!
  • 42 Pilot

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "А защо пък ?????":

    Трябва защото за нищо не става ! Защото крепи корупцията и ЗАЩОТО ЕС ГО ИСКА !!!
  • 43 Суха съчка

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "А защо пък ?????":

    За да се върне черепа на бял кон 80% умират да търкат билетчета.
  • 44 отговор

    6 3 Отговор
    Жена му е бивша танцьорка на пилон, и познава много хора, как да отстраниш човек , с толкова много връзки и познати.
  • 45 турист

    1 3 Отговор
    Има разлика между Вашингтон и Москва, и тя е такава, каквато е разликата, между Южна и Северна Корея
  • 46 Ташо

    4 10 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    И 500 000 хиляди да се разпишат е без значение.Не е в техните правомощия и компетентност да решават ,кой да е главен прокурор.Не може улицата да казва кой и как.Най малкото пък "пишман " , платен и измислен ресторантьор ,като теб.
  • 47 Опааа

    7 0 Отговор
    Защо е трудно ВСС да смени Гешев ами щото и те са не по малко коручпирани от каскета.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Със сигурност

    2 4 Отговор
    Ще сменят Гешев. След пет години,като му изтече мандата.До ,тогава комунягите имат право да квичат.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Docenta

    2 4 Отговор
    Не закачайте Гешев,той е последната защитна линия от престъпници като Божкофф и хунтата от руски шпиони начело с българомразеца Радефф.

    Коментиран от #52

  • 52 Дългият

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Docenta":

    Интересно защо тогава ходи в Русия. За да арестува Путин ли?
  • 53 Тредстоун

    2 2 Отговор
    Защото няма никакви законови обстоятелства които да налагат това , защото тези които искат оставката му са бегълци от закона , престъпни елементи които Гешев нарита по крадливите задници. С нищо не е подплатено , празни приказки и лакърдии на червената маймуна чашков , стоварени на друга червена маймуна , плява.
  • 54 Копейкин

    1 2 Отговор

    До коментар #50 от "Гледайте в "Референдуми за справедливост":

    Интересно как 5 човека обградиха сградата ....
  • 55 Киркор

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Емил":

    За тебе нали има,тях какво ги мислиш?
  • 56 Марто ДС

    0 2 Отговор
    Защото е ДС към БКП от там да го избрали и там ще го махнат, доган, аген Буда, шишкото дето ограби търговска банка това са все бандити които трябва да лежат при бай ставри а машата гешев ги пази
  • 57 Наблюдател

    3 1 Отговор
    България просто плаче за Революция
  • 58 ПАРАЗИТИИИИ

    3 1 Отговор
    НЕ Е ТРУДНО АМА НЯМА ЖЕЛАНИЕ В ,,УПРАВЛЯВАЩИТЕ" ИНАЧЕ МЯСТО НЯМА ДА СИ НАМЕРИ ТОЯ БОКЛУК НА БОЙКО И ДОГАН ПЕЕВСКИ
  • 59 КАЛИНКО ГЕШЕВ

    4 1 Отговор
    КAЛИНКИ
    Това и пропуските в юридическата подготовка на Главния прокурор ме накараха да проверя дипломата му:
    1.Влязох в сайта на ВСС, за да видя дали г-н Гешев е завършил магистратура по специалността „Право“. Съгласно НАРЕДБА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННИТЕ СТЕПЕНИ "БАКАЛАВЪР", "МАГИСТЪР" И "СПЕЦИАЛИСТ" Приета с ПМС № 162 от 23.07.2002 г. магистратурата изисква 5 годишно обучение.


    2.От дипломата е видно, че Г-н Гешев е постъпил в школата през 1989 и е завършил на 15.09. 1994 г.

    3.Положил е теоретико практически изпит на 23.02.1995 г., а удостоверението за успешно завършен стаж и практико теоретичен изпит му е издадено на 01.03.1995 г. от което излиза, че стажът му не покрива законово изискуемите 6 месеца, а е по малко от 5 месеца и половина;

    4.И дипломата и удостоверенията са без номера, факултетен номер и подпис на издаващо длъжностно лице. Документите са заверени само с надпис „вярно“ без подпис към него;

    5.Дипломата е издадена на основание Указ №2415/1987 г. на председателя на Държавния съвет. Но след новата Конституция (1991 г. ) България се управлява според Конституцията и Законите. След 1991 г. укази няма. Има Закон за висшето образование, според който Школата на МВР няма качеството на Висше училище.
  • 60 Няма такава

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анджело":

    опасност. ВСС е от независимата съдебна власт.
  • 61 Ти да видиш

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо е толкова трудно да бъде отстранен Иван Гешев ?
    ЗАЩОТО Е И ПРОТИВОЗАКОННО, И НЕМОРАЛНО !