ФАКТИ.БГ

ЕК посочи два големи проблема в България: Отчетността на Гешев и прозрачността на медиите

Запазват се предизвикателствата пред съдебната реформа, включително по отношение на отчетността на главния прокурор и състава на Висшия съдебен съвет

Публикувана: 20 Юли, 2021 17:17
43 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3475
ЕК посочи два големи проблема в България: Отчетността на Гешев и прозрачността на медиите
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 30 гласа.

Европейската комисия представи днес втория си годишен доклад за състоянието на върховенството на закона в ЕС.
За България комисията отбелязва, че властите са приели план за действие по досегашните препоръки. Запазват се предизвикателствата пред съдебната реформа, включително по отношение на отчетността на главния прокурор и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС), се посочва в предисловието на доклада, предаде БТА.

Отбелязва се, че от първия доклад миналата есен България е изготвила нов закон за отговорността на главния прокурор и неговите заместници, но той е бил отхвърлен от Конституционния съд. Допълва се, че промените във ВСС са били обвързани с неприети изменения в Конституцията. Посочва се, че Инспекторатът към ВСС продължава да работи с изтекли от април миналата година правомощия. Повишенията на съдии се извършват извън обикновената процедура на открит конкурс. Изостава цифровизацията на правосъдието, докато ефективността на административното правосъдие се повишава, добавя ЕК.

Отбелязва се, че нашата страна е приела нова стратегия за борба с корупцията до 2027 г., както и че остават значителни предизвикателства пред ефективността на мерките, свързани с почтеността на чиновниците, лобирането и защитата на източниците на сигнали за нарушения. Въпреки предприетите мерки, окончателните присъди за корупция на високо равнище остават малко, сочи оценката на комисията. ЕК продължава да се тревожи от липсата на прозрачност на собствеността на медиите у нас и отчита, че условията за работа на българските журналисти не са се подобрили в последните 10 месеца. Комисията отбелязва, че промените в законодателството през преходни и заключителни разпоредби представлява заобикаляне на изискванията за оценка на въздействието от въвежданите правни изменения.

В съдържанието на раздела за България се посочва, че доверието в независимото българско правосъдие намалява, като според 31 на сто от "широката общественост" правосъдието е "справедливо или много добро". Липсата на съдебен надзор върху прокурорските решения да не се предприеме разследване (по данни за престъпления - бел. кор.) буди безпокойство, заявява ЕК. Цитирани са данни, според които представители на бизнеса оценяват равнището на корупция сред българските чиновници като високо. Отчита се спад с 20 на сто в броя на проверките, извършени от КПКОНПИ спрямо 2019 година. Миналата година бяха издадени 33 решения на Върховния касационен съд по дела за корупция, в 19 случая решенията бяха потвърдени, в осем случая бяха отменени и върнати за ново разглеждане, по четири дела решенията бяха изменени и по две от тях наказателното производство беше възобновено. ОЛАФ препоръча възстановяването на близо шест милиона евро след предполагаема злоупотреба с власт в българско министерство. Предстои да бъдат установени трайни резултати с окончателни присъди по дела за корупция на високо равнище, допълва комисията.

Според ЕК са ограничени доказателствата за ефективност на мерките за почтеност на държавните и общинските служители. Закони има, но няма доказателства за тяхното прилагане, се посочва в доклада. Допълва се, че няма данни служителите в съдебната система да са подлагани на обучение за борба с корупцията. Липсата на законови правила за справедливо и прозрачно разпределение на държавния бюджет за медийна реклама все така буди безпокойство. Прозрачността в този случай остава проблем, добавя комисията. В някои случаи изглежда, че спрямо представителите на гражданското общество е оказван натиск чрез клевети и сплашване, се отбелязва в доклада.

Европейската комисия публикува доклада си за целия ЕС относно върховенството на закона със съобщение, в което се описва ситуацията в ЕС като цяло, и със специална глава за всяка държава членка. В доклада за 2021 г. се разглеждат новите събития от миналия септември насам, като се задълбочава оценката на проблемите, посочени в предишния доклад, и се взема предвид въздействието на пандемията от COVID-19. Като цяло докладът показва много положителни промени в държавите членки, включително във връзка с предприетите мерки в отговор на предизвикателствата, посочени в доклада за 2020 г. Въпреки това продължават да съществуват опасения, а в някои държави членки те се засилиха, например що се отнася до независимостта на съдебната власт и положението на медиите. В доклада също така се подчертава силната устойчивост на националните системи по време на пандемията от COVID-19. Тази пандемия също така показа значението на способността за поддържане на система на взаимозависимост и взаимоограничаване, която утвърждава върховенството на закона.

Годишният Доклад относно върховенството на закона е резултат от тесен диалог с националните органи и заинтересованите страни и обхваща всички държави членки по обективен и безпристрастен начин, като включва изследване на едни и същи въпроси. Качествената оценка, извършена от Комисията, поставя акцента върху значими развития след приемането на първия годишен Доклад относно върховенството на закона и осигурява съгласуван подход чрез прилагане на една и съща методика към всички държави членки, като в същото време отчита по пропорционален начин събитията. Обхватът и методиката на Доклада за 2021 г. са същите като при първия годишен Доклад относно върховенството на закона, приет през септември 2020 г.

Докладът е централен за механизма за върховенството на закона. Механизмът е ежегоден цикъл за насърчаване на върховенството на закона и за предотвратяване на появата на нови или задълбочаването на съществуващи проблеми в тази област. Целта е да се постави акцент върху подобряването на разбирането и осведомеността по въпроси и значими събития, както и да бъдат установени предизвикателствата в областта на върховенството на закона и да се помогне на държавите членки да намерят решения със сътрудничеството на Комисията и другите държави членки. Той също така позволява на държавите членки да обменят най-добри практики, да обсъждат помежду си и да се учат една от друга.

Целта на механизма е превантивна. Той е различен от другите елементи от инструментариума на ЕС в областта на върховенството на закона и допълва, но не заменя основаните на Договорите механизми, чрез които ЕС реагира на по-сериозни проблеми, свързани с върховенството на закона в държавите членки. Тези инструменти включват производствата за установяване на нарушения и процедурата за защита на основополагащите ценности на Съюза по член 7 от Договора за Европейския съюз. Съществува и тясна връзка с политиките на ЕС за постигане на икономическо възстановяване: силни правосъдни системи, стабилна уредба за борба с корупцията и ясна и последователна система на законотворчество, защита на финансовите интереси на ЕС и устойчив растеж. Това е основен двигател за работата на инструментите на ЕС, които насърчават структурните реформи в държавите членки.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 30 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Своеволия
1 Отговор
и затъмнение с две думи !

Оценка:
-3 +41

🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️
2 Отговор
Закриване на ВСС в този му вид и оставка на Гешев и хунтата му!

Коментиран от #11


Оценка:
-7 +65

пляс плчс
3 Отговор
малиии изхвърча му каскета от поредното шамаросване :)

Коментиран от #6


Оценка:
-6 +48

От 20 проблема
4 Отговор
Са видяли 2. Повече от нищо

Оценка:
-2 +30

ТаУмВзе
5 Отговор
Кво се правят, Евро плавниците, че не знаят. Нали тук са им ортаците по Кражби, главно мутропитека. Ако го затвори, ще се разприказва и ще падат глави и Брюксел. Съответно ситуацията е патова. Мижи да лъжем.

Оценка:
-5 +33

Да аманадали
6 Отговор

До коментар #3 от "пляс плчс":


Докато вожда не реши,, нищо няма да му хвръкне.

Оценка:
-11 +4

И като
7 Отговор
черешка на тортата за качество на работата , днес закичиха на Божков подривна(???) дейност.....

Оценка:
-3 +17

питащ
8 Отговор
Ок. Нека има прозрачност на медиите. Кой стои зад Факти?

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +14

гадно
9 Отговор
Тия от ЕС твърдят, че у нас присъдите за корупция по високите етажи били малко, а аз все си мисля, че когато няма нито една такава присъда се казва, че няма такива.

Оценка:
-2 +27

БСП
10 Отговор
С анонимни коментари каква прозрачност на медиите може да има ??

Оценка:
-1 +11

Jacques Yves Moineau
11 Отговор

До коментар #2 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":


Ама кака Сийка да остане. Тя бива.

Коментиран от #25


Оценка:
-10 +3

така така
12 Отговор
От ЕК направо са казали : Махайте Гешев от там!!!

Оценка:
-3 +17

Силвана
13 Отговор
На прокуратурата за всичко им е виновен БОжков и само му прикачват обвинения недоказани ,само и само да покажат действие и работа.

Оценка:
-2 +20

Българка
14 Отговор
Изцяло нов ВСС, Гешев, Цацаров в затвора да си хортуват там с Борисов. Закриване на бюрото за защита към главния прокурор, спец. съда и прокуратура, както и КНКОМПИ! Това е ПРЕОРИТЕТ- СЪДЕБНА РЕФОРМА!
Само с върховенство на закона може да се бори корупция, мисли за икономика, пенсионна, здравна и социална реформа

Оценка:
-5 +18

зрителка
15 Отговор
Гешев всичко е казал на Кьовеши. Кой и защо, искат да го свалят.
Тя и затова каза че няма да търпи натиск над прокуратурата и си тръгна.

Коментиран от #33, #38


Оценка:
-18 +6

Българка
16 Отговор
Очакваме списъка с корумпираните съдии и политици, които не са декларирали милионите и имотите си в чужбина!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +27

Съчувстващ
17 Отговор
Като не те скат,Гешев,бъди мъж!Подай си оставката и се регистрирай в адвокатската колегия.Твойте ,ще те хвърлят на тълпата, да си измият ръцете и да си спасят кожицата.Да знаеш,приятели нема!Прочети Симеон Радев за мъките на Стамболов!

Оценка:
-3 +10

Абе
18 Отговор

До коментар #8 от "питащ":


Аз!Сега олекна ли ти?

Оценка:
-2 +5

Европейският парламент
19 Отговор
Гешеф е позор! Оставка и затвор!

Оценка:
-2 +9

хихихи
20 Отговор

До коментар #16 от "Българка":


Ти сериозно ли чакаш от Рашков да разкрие свооте. Мечтателка.

Оценка:
-10 +4

ГРАД КОЗЛОДУЙ
21 Отговор
ГЕШЕВ е престъпник обслужващ интересите на мафията

Оценка:
-5 +13

Кой е за
22 Отговор
Аз съм за: да турнат Божков и Горанов в една килия, та да си гризат черепите като в Дантевия Ад. А тоя доклад, ще им накриви каскетите на каскетурата.

Оценка:
-2 +4

az #МУТРИ, ВЪН!
23 Отговор
Хахахахаххаа, мутрите пак бяха наритани!
Бой по мутрите! #Изчегъртване!

Оценка:
-1 +8

Това
24 Отговор
е някаква класика от "МОРТАЛ КОМБАТ"!!! Вижте ги само!

Оценка:
-0 +4

🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️
25 Отговор

До коментар #11 от "Jacques Yves Moineau":


Бива, ама с фотошопа....
Ако я видиш без фотошоп ще бегаш с двеста...

Коментиран от #42


Оценка:
-4 +1

Тома неверни
26 Отговор
Отново бла бла и потупване по рамото пред строя!

Оценка:
-0 +3

Aaaaa
27 Отговор
Бих добавил, освен че липсва подобряване работата на българските журналисти, липсва и качественото им обучение. Веднага привеждам пример: на пресконференцията на ИТН журналисти зададоха 10 пъти с вариации един въпрос, съответно получиха един и същ отговор. Това от липса на слушане ли бе, или на разбиране!? Аз съм за свободата на медиите. Надявам се един ден да се отърват от оковите на маймунизма.

Оценка:
-0 +6

Фен
28 Отговор
Що бе ,за медиите е - Капитал/Дневник на подсъдимия Прокопиев, с основен спонсор Америка за България; Сега - на Сашо Дончев, ощетен от диверсификацията на газовите доставки, БНР (Янкулова и Великова) - производни на Сорос; Медиапул - тоже; Фрог - на директно подчинение на Божков; Сашо Диков - тоже! И то не остана ..

Коментиран от #30


Оценка:
-2 +3

манфред вернер
29 Отговор
Бойко е върха на демокрацията и върховенството на закона!

Оценка:
-3 +2

Фен
30 Отговор

До коментар #28 от "Фен":


ААА, и Факти! Той, Миленчо е обсебен от Бойко! Не знам защо! Но когато собственикът има толкова категорично мнение, това не е медия, а рупор!

Коментиран от #36


Оценка:
-1 +3

брекзит
31 Отговор
Трябва да напуснем новия СССР, брюкселските зелки са напълно безплодни и безполезни, това са сбирщина неадекватници с обтекаеми фрази за всичко.

Оценка:
-2 +4

Гешефт
32 Отговор
Саамосезирахме се и не констатирахме наличие на данни по точките от доклада. Производството се прекратява.

Оценка:
-3 +0

оня
33 Отговор

До коментар #15 от "зрителка":


Да ти беше там, чу и видя:))

Оценка:
-0 +4

Ессерем
34 Отговор
Хиххи ,а Васко не ви ли пееше,че комунизма си бил отишъл!Ми той се върна с Брюксел!

Оценка:
-1 +2

име
35 Отговор
сдве думи гешев и черепа са злодеите . изглежда реалистично.

Оценка:
-2 +2

Е ДА ДЕ
36 Отговор

До коментар #30 от "Фен":


Като има такива минчовци, като теб!

Оценка:
-3 +0

Варненец
37 Отговор
Няма по-престъпна организация в Европа от самата ЕК. 100 % лобисти на банки и корпорации.

Оценка:
-2 +3

ЕВРО. ПРОКУРОР Г-ЖА ЛАУРА КЬОВЕШИ
38 Отговор

До коментар #15 от "зрителка":


АМИ КАКВО СТЕ ГЛЕДАЛИ НЕЗНАМ ГОСПОЖО , НО АЗ ПОСТОЯННО ПОВТАРЯМ , ГЕШЕВ ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ ОТ ТОЗИ ПОСТ КАТО ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА ДЪРЖАВАТА ВИ , НО ЯВНО НЕ МЕ ЧУВАТ И ЩЕ ТРЯБВА ДА ВЗИМАМ ПО СТРОГИ РЕШЕНИЯ И ДЕЙСТВИЯ !!!🇧🇬🇪🇺🇧🇬🇪🇺🇧🇬🇪🇺🇧🇬🇪🇺🇧🇬🇪🇺🇧🇬❤️❤️❤️!!!.

Оценка:
-0 +4

мислещ
39 Отговор
Или, казано без "политическа коректност", смазващата липса на демокрация, защото зависима съдебна система и медии означава зависимо всичко и всички.

Оценка:
-0 +2

Герберастията започна от Татарчев
40 Отговор
НАД ТЯХ Е САМО ГОСПОД“ написа в своя статия за „Дойче Веле“ известният журналист Иван Бедров :
„Навремето бившият главен прокурор Иван Татарчев неволно формулира основната причина за всички български неблагополучия от 25 години насам.
„НАД МЕН Е САМО ГОСПОД, каза той преди години. Днес положението е явно същото“. 
Иван Бедров е напълно прав, положението днес с нищо не се е променило.
След Татарчев дойде друг, още по-наперен и самоуверен главен прокурор – НИКОЛА ФИЛЧЕВ.
Въпреки, че често се забъркваше във всевъзможни съмнителни комбинации, игри или сделки с управници и политици, олигарси и мафиоти, главният прокурор Филчев винаги ясно и властно показваше, че е недосегаем и…. че той винаги стои „НАД ЗАКОНА“!
Затова изразът „НАД МЕН Е САМО ГОСПОД“ напълно важи и за него – прокурорът НИКОЛА ФИЛЧЕВ, близък приятел на един много изявен мафиот. 
Съмнителните му действия и връзки принудиха президента Първанов да търси начин да го спасява и намери такъв.
Изпрати го посланик зад граница, в една от бившите руски републики. 
С ПОВЕДЕНИЕТО СИ СЕГАШНИЯТ ГЛАВЕН ПРОКУРОР ЦАЦАРОВ НАДМИНА ВСИЧКИ. 
Цацаров показа каква власт може да има в ръцете си един главен прокурор, след като още от началото на мандата си веднага се намеси в политиката. Той е главният виновник, за настъпилите сложни политически процеси в България, като стана причина за провала на извънредните парламентарни избори през 2013 година. Цацаров е човекът, който услужвайки на БСП и ДПС, лиши ГЕРБ от в

Оценка:
-0 +2

SDEЧЕВ
41 Отговор
Кои са имената на собствениците на този партизански сайт?

Оценка:
-1 +0

Jacques Yves Moineau
42 Отговор

Оценка:
-0 +0

Скит'Ник
43 Отговор
Посочва се, че Инспекторатът към ВСС продължава да работи с изтекли от април миналата година правомощия". - Ей това казва всичко, една дузина папагали на папски съвет да решават съдбата и нравствените устой на Върховния Съдебен Съвет, който (и без това ги няма) , бачка де.юре противозаконно.
Тези който са най-Високо на камбанарията, у съдебната Власт и Трябва са, за пример На всичко по тях по субординация, Я карат "из - просото".Няма кво да се каже повече.
Още половин Век Р. България няма да се оправи, Ще дойде Време да сменят пак конституция, и основно Съдебната Власт, а от там и Изпълнителната, може и Президентска република да стане, макар и да не вярвам, Знае ли човек?
Законодателната и тя ще има реформа 50℅ редуциране на дупе.Датите.
Някога си й, най накрая,ще има и така очаквания и желан Просперитет и в България..
, но това е още много Далече.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5