Last news in Fakti

22 Февруари, 2013 08:00 5 192 21

Зрелищен финал на зрелищни представления

  • борисов-
  • оставка-
  • икономика-
  • матеев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Започвам с две мои прогнози.

1. Максимум до една година той [Симеон Дянков] най-вероятно ще бъде сменен в опит на него да се прехвърли цялата отговорност за финансовия провал на държавата. (28 юли 2010).

2. Надявам се, че политическите и обществените лидери си дават сметка, че ако бизнес средата не стане приоритет номер едно за държавата, рано или късно, но по-скоро рано, един милион безработни ще излязат на улицата, за да ги попитат защо няма работа. (4 окт. 2012).

Припомням тези прогнози за да покажа, че случващото се тези дни можеше да се очаква. Ясно беше, че финансовият министър Симеон Дянков е бушон, поставен, за да поема народното недоволство, който ще изгори в подходящ за премиера момент. Ясно беше, че влошаващата се бизнес среда, която отблъсква предприемачите, подтиска доходите и увеличава безработицата трудно може да се прикрие с популизъм. Сметките за ток са високи, но не по принцип, а спрямо доходите на българите. Затова и протестите естествено се пренасочиха от тока към доходите и от ЕРП-тата към правителството.

Правителството на Бойко Борисов запази макроикономическата стабилност, което е много важно, но не е достатъчно, за да има значим ръст на доходите. По време на това правителство България падна от 44-то на 66-о място в класацията на Световната банка за условията за правене на бизнес. Това е голям провал, който обяснява дефицита на инвестиции и високата безработица.

Бойко Борисов ще стане поредната жертва на преобладаващото сред политиците грешно мнение, че гласоподавателите наказват реформаторските правителства. Той не се вслуша в съветите да използва кризата, за да прокара по-лесно реформите и реши, че вместо това може да остане на власт с бърза пожарна команда и зрелища.

Българите видяха, че това не работи. Добра новина е, че мнозинството вече знае, че монополите са проблем и водят до корупция, високи цени и убиване на по-малкия бизнес. Но сега има риск недоволството да ни отведе в грешна посока. Нито национализацията на ЕРП-тата, нито повече държавни регулации водят до по-добър бизнес климат. Напротив, подобни идеи влошават условията за бизнес, намаляват доходите и увеличават безработицата. Срещу монополите има едно универсално лекарство - конкуренция.Тя стимулира иновациите, подобрява качеството и сваля цените.

Йордан Матеев
iordanmateev.blogspot.com


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаана

    1 0 Отговор
    Ето един много умен човек, всичко което е написал е абсолютната истина По време на това правителство България падна от 44-то на 66-о място в класацията на Световната банка за условията за правене на бизнес. Това е голям провал! Чудесно казано!

    Коментиран от #20

  • 2 Shmeker

    1 1 Отговор
    Аре ся да видим кой протистира против оставката.
  • 3 pacoran

    1 3 Отговор
    Айде сега да видим като дойде новото правителство дали нема да отскочим до 99-то място а?
  • 4 марди грас

    1 0 Отговор
    браво данчо.кратко точно ясно и най вече вярно написано в много добър стил.винаги чета с кеф какво пишеш.
  • 5 Гост

    1 0 Отговор
    Тази статия много ми хареса. Точно, ясно и кратко обобщава цялата ситуация.
  • 6 Владимир Йосифов

    1 1 Отговор
    Кой от протестиращите ще се съгласи да оправя гадостите сътворени от други за 20 години ?

    Ще се съгласите за една ЕДИНСТВЕНА заплата ?
    Хайде де ?
    Всеки българин има СИЛНО чувство за самосъхранение .

    Скоро ще видим откъде ще дойдат нови и чисти лица за депутати и министри ...
    Колко българи биха рискували семейства, бизнес и здравето и живота на близките си ...
    ЗАРАДИ Народната НЕ/благодарност ?

  • 7 гост

    1 1 Отговор
    НЕКАДЪРНИЦИ, на простите хора все другите им виновни.докато има такива като вас само да се оплакват няма да се оправи страната.щом мога аз в условия на криза да се развивам ,зна4и 4е и другите го могат .Но това 4е пове4ето нямат акъл в главата освен да развиват тъпи теми.
  • 8 щики

    1 0 Отговор
    Да я прочетат управляващите .Но тях не ги бърка всички са комисионери при монопола. Ние сме си виновни, с тая правосъдна система нищо добро не ни чака.
  • 9 Гост

    1 0 Отговор
    След като е такава криза, защо лятото пътя за Гърция е задръстен от коли. Защо покрай всеки празник София се изпразва и след това се напълва с хора обратно. И всички пътуват с коли. От къде доходи за бензин и винетки. Всички наши курорти по празници са пълни. От къде пари? Който има желание работи и изкарва пари, не много но явно достатъчно.

    Коментиран от #17

  • 10 фифи

    1 0 Отговор
    До като не се изкара сивия сектор на яве няма пари от къде да има в хазната на България. Българина не цени труда си и след това се уплаква, че няма пари. Отиди и извикай майстор за нещо... нито фактура нито документ нито гаранция за свършената работа. .. но цената е ниска нали? Извикай фирма... по скъпо е но те си плащат данъците и хората които работят са добре облечени и подсигурени с инструменти и необходимата квалификация. Ако след ремонт от фира стане нещо...кавото и да било, поне можеш да си потърсиш правата на потребител пред закона.

    Коментиран от #11

  • 11 де юре

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "фифи":

    Закон ли каза, кой го спазва???
    Още ли вярваш в Дяда Мраз???

    Коментиран от #12

  • 12 гнида

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "де юре":

    Фифи е идеалист , няма лошо.Лошото е че политиците не са и са водени от меркантилни цели.Дори това правителство го доказа и е провал.Старите правителства са също много провалили се .така че е добре да оставяна народа сам са си помогне , а не да викат 'вервайте ми' и 'ще ви оправим'
  • 13 Реалист

    1 0 Отговор
    До номер 7 и 9 - Гост
    Не знам какво точно си се развил, приятел, но в никакъв случай не и умствено. Колкото до колите, винетките и отпуските ни, ти надминаваш и Дянковата пица бе, Бойковец такъв! Мястото ти май е в Северна Корея - там наистина ще може да се саморазвиеш скромно и без излишен лукс!
  • 14 -----

    1 0 Отговор
    С колко се увеличиха милионерите по време на тази криза.И то на наш гръб.А колко яхти и луксозни абтомобила се купиха.А колко резиденции и замъци- с хеликоптер ги броиха.Ами това са хората които най често пътуват и до Гърция.
  • 15 Иванаки

    0 1 Отговор
    Финалът е не само зрелищен.Циркът е пълен.Гладиаторите са на арената.А за обикновения човек-хляб бира и зрелища.
  • 16 tati

    1 1 Отговор

    На всички ХОРА им е ясно че бунта е за ПАРИ и по-точно за по регулирано и справедливо разпределение на парите между ХОРАТА Защото парите който са у богатите не са им им дадени в момента в който са се родили а са ги взели от БАНКИТЕ НА БЪЛГАРИЯ и те са ОБЩИ това че единия е крал а другия е спал не значи нищо .Това са оправдания на тарикатите
    Аз не мога да разбера за какво са им на богатите тези милиони пари .Къде ще си ги носят в гроба ли ???. Ми нали човек се ражда гол и си отива гол от тоя свят !!! Ако всеки разполага със по няколко хиляди лева / 50 000 / например на година няма да ги има тези бунтове НО трябва всеки да работи за тези пари. А не да прави схеми за крадене на пари от работещите хора. Тогава няма да се караме. ЖИВОТА ще е мир и любов .
  • 17 оптимис

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

  • 18 фифи

    0 0 Отговор
    Като ти разбият апартамента и всичко за което си работил изчезне, изкаш полицията да спази закона да хване хората които са го сторили и съда да ги осъди за да има възмездие. И да ти върнат вещите. Но когато караш кола гледаш максимално да нарушаваш закона и се молиш полицията да не те хване, а ако случайно те хване се сърдиш, че те е глобила. Не говорим за идеален свят а за крадеца вика дръжте крадеца. В парламента през последните 20 години е тъка. И после се потаме защо сме на последно място във всички статистики.
  • 19 Илхан Халид

    0 0 Отговор
  • 20 Жоро

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "хаана":

    евала бате никакъв бизнес не може да се прави във тази Българийка.......вече Бялгарйя е грубо казано
  • 21 муспи

    0 0 Отговор
    За какъв бизнес говорите! Става въпрос за избиването на нашите убийци - иначе скоро няма да ни има.