Last news in Fakti

27 Юли, 2021 16:00 3 325 32

Защо ИТН не признава, че коалицията е единствената възможна форма на управление?

  • има такъв народ-
  • слави трифонов-
  • народно събрание-
  • герб-
  • демократична българия

Отговорното политическо поведение сега изисква прозрачни и открити преговори пред цялото общество, които да определят пресечните точки на съгласие

Защо ИТН не признава, че коалицията е единствената възможна форма на управление? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сред партиите явно цари единодушие, че България има нужда от редовно правителство. Но ИТН всячески се опитва да избягва думата “коалиция”, която всъщност е единственият възможен вариант за управление.

Сред партиите изглежда цари единодушие (доколкото може да им се вярва), че трети поредни избори в рамките на една година ще са опасни и че България има нужда от работещ парламент, който най-после да излъчи редовно правителство с визия, енергия и относително дълъг хоризонт на управление.

В това отношение събитията от последните дни са окуражаващи, след като спечелилата първото място на изборите партия изглежда проумя, че е "длъжна да състави кабинет" и че "еднолични решения са недопустими". Защото "не сме Турция на Ердоган", "трябва да има разговор и диалог" и "е невъзможно само един политически субект да състави самостоятелно управление".

"Коалиция" не е мръсна дума

Промяната при "Има такъв народ" (ИТН) е похвална, но все още не изглежда трайна и необратима. Съмнението се поражда най-вече от старанието, с което тази партия се опитва всячески да избягва думата "коалиция". Нейните представители продължават да твърдят, че няма да влизат в коалиция, че ако има правителство с техния мандат, то няма да е коалиционно, а неизвестно какво, и че партиите в подкрепящото го "плаващо мнозинство" ще са свободни да решават как да гласуват.

Въобще, както се изрази лидерът на ИТН, когато без предупреждение от телевизионния екран "поднесе" на останалите оттегленото си впоследствие предложение за правителство, "през последните години думата "коалиция" се превърна в мръсна дума".

"Нагледахме се на подкрепа срещу постове, на подкрепа срещу някакви задкулисни договорки в нечий зайчарник или сарай, на подкрепа със златни пръсти, на исторически компромиси", каза тогава той.

Важно е как и в името на какво

Припомнянето на печални примери от досегашния български опит обаче не доказва абсолютно нищо. Защото коалициите са широко разпространени в целия демократичен свят и положителните примери за резултатите от тяхното управление са не по-малко. Да не говорим, че на много места, в поне половин Европа например, това е и единствено възможната форма на управление. Така е и в обозримо бъдеще ще бъде и у нас, доколкото хич не изглежда вероятно в скоро време да се появи политическа сила със самостоятелно парламентарно мнозинство.

Освен това, независимо как го наричат или не, това, което ИТН и останалите преговарящи в момента партии се опитват да направят, не е нищо друго освен някаква форма на коалиционно управление. Все едно дали тези партии ще влязат в коалицията със свои министри или само със своите приоритетни политики. Впрочем, напълно е възможно министър-председателят и министрите да не са излъчени на партиен принцип и коалицията пак да е, както се казва, безпринципна и порочна. Защото важното е как и в името на какво се прави тя.

Каква коалиция ни е нужна

Отговорното политическо поведение сега изисква прозрачни и открити преговори пред цялото общество, които да определят пресечните точки на съгласие. Необходимо е очертаването на стабилно парламентарно мнозинство с ясен и постоянен, а не плаващ, състав. Конкретно формулирани, подробно разписани и документално скрепени цели, приоритети, политики, ангажименти и отговорности. Всичко това изисква и точните изпълнители - подкрепени и дори излъчени от отделните партии личности - за което също е добре да се разговаря открито още сега.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 8 Отговор
    Защото от Козляк имат ограничен бюджет и не искат да се пазарат с 15 партии...

    Коментиран от #27

  • 2 Защото

    13 6 Отговор
    са се оплели като пиле в калчища !

    Коментиран от #4

  • 3 Защото

    16 0 Отговор
    Помним една коалиция с участието на ДПС и сие и с какво име остана в и
    историята

    Коментиран от #19

  • 4 Защото 1

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Защото":

    Извинете писали сме едновременно
  • 5 Пич

    32 5 Отговор
    Защото се изживяват като босове... Колко бяха смешни , подредени на масата , с черни ризи и очила , гледат лошо като шефа с обеците... Типични комплексирани селяндури... И още по комплексирани селяндури чакат оправия от другите селяндури... Егати смешното... ако не беше за сметка на държавата...

    Коментиран от #21

  • 6 Наблюдател

    16 1 Отговор
    /"Коалиция" не е мръсна дума/. Само че в България това е доказано мръсна в резултатите си практика! Справка - предишните коалиции!
  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    1 1 Отговор
    ЗАЩОТО НЕ Е !!!
  • 8 Защо

    9 2 Отговор
    Защото Тошо ще трябва да си плюе на сурата!
  • 9 БОЛШЕВИК

    13 1 Отговор
    Тя коалицията е една след 1989г. Неолиберална капиталистическа коалиция, която единственото което върши е да граби народа, а партиите от коалицията да богатеят, заедно с олигархията.
  • 10 Пич

    10 3 Отговор
    Поне да вземат да осигурят жестомимичен превод на председателя си на народното събрание , та и ние да я разбираме... И да и намерят левент , който я уважава всички ден , че са и разбити нервите...
  • 11 2121

    12 6 Отговор
    Правителство няма да има.Остава временното.Така е по- добре.Не може от чалгаджийница, да се прави отговорно правителство.Нови избори на есен.Не се тюхкайте за пари.Пари има.Само от Герб пищят за липсата на пари.Друг вариант е преминаване към Президентска Република.Така партиите няма да лъжат и крадат без контроли ще има относително спокойствие и Парламента,няма да се изживява като Бог.На Парламента трябва да се поставят ограничения и партиите да се съобразяват с Българската Конституция/в нея трябва да се смени България -Парламентарна Република с България -Президентска Република/.Ще има съпротива, но трябва да се направи.България от 30 години тъпче на едно място.Време е да има промяна.
  • 12 !!!?

    6 6 Отговор
    Как Генералската хунта помага на червената русофилска Мафия да издърпа килимчето на ИТН за да влезе във властта през задната врата !!!?

    Коментиран от #15

  • 13 Политик

    9 0 Отговор
    То у нас и думата политик стана мръсна дума.
  • 14 Миризлив пор

    4 5 Отговор
    То като гледам с кой се налага да се коалират... А бе разбирам ги хората защо не искат.
  • 15 koлибap

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    Кат та бръка на ину месту!
  • 16 Стамат

    6 3 Отговор
    Защо ли? Защото никога не са се надявали да са първа политическа сила. Те по-скоро очакваха да са трети, някой друг да поеме отговорност, а те подобно на болен да са златен пръст. А слафчу през това време да напомня на боку как едно време не му даде половината от герп.
  • 17 DW. ИТН пред вас ли трябва да признае

    1 2 Отговор
    Нещо!!! Смятнали са, че не сте подходящия Идповедник!!!!
  • 18 Защото DW

    6 0 Отговор
    Искат да им пробутат своите неолиберални протежето от ДБ, които повече са загрижени за това как ги възприемат в ЕС, вместо да се интересуват за националните интереси
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Манол

    1 4 Отговор
    Аз пък помня друга колиция в по близкото минало или я ,забравихте Герб,СДС,ОП ,тя каква е ако не тройна иначе се мършата помним!
  • 21 Моряка

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Браво Пич,припомняш ми пародия на филма "Кръстникът" от преди 25 - тина години,блестящо изиграна от Стефан Данаилов,лека му пръст.Или пародийната песен за управленето на БЗНС:"Грабняти камъни,удряти гражданята,
    ряд пу рядум,двя пу двя,тъй щъ бъди най дубря."
    Ставащото сега обаче не е пародия,а химн на простащината,по скоро звучи като смешен плач.Триумф на Америка за България,целяща тотално опростачване на народа чрез чалгаризацията.Само за 30 години,погледнете разрошената физианомия на Тошко ,сбръчканото му от напрежение чело,когато със сетни сили се мъчи да покаже какъв Наполеончо е комплексаря.
  • 22 Прозрачността

    6 1 Отговор
    Къде е???? Не я виждам нещо.
  • 23 Матей

    6 2 Отговор
    Как ще управляват итн и с кого,да се съберат сульо,пульо и мульо,хайде холан,остави!Изпъкването на такива лидери,които в ход подменят дневния ред на обществото и го изопачават с течение на времето ще се докаже,защо и как са били инсталирани начело на т.нар . протестърски партии.И те неизбежно ще се оттекат в канала,достатъчно е да има нови избори.И този път успяха да измамят избирателите с подставени лица,но те много бързо се демаскираха и на едни нови избори ще отпаднат.Не е нужно да се сдушкват като краставите магарета и да губят ценни месеци .Те са явно некадърни и злоумишлени,служат на чужди интереси и управлението им ще бъде пагубно за държавата.
  • 24 Стамат

    8 2 Отговор
    А и между другото, някой да е чувал за политик на име Слави Трифонов, аз лично съм чувал за Станислав Тодоров Трифонов който отказва да поеме отговорност като депутат и още по-малко като министър председател.
  • 25 Имахме до скоро Сикаджия за Политик,

    2 1 Отговор
    Министър Председател? Кражби и лъжи на Едро!! НА ДЪНОТО НА блатото в Калта!!! Това ли се хареса на някой?? Харесва им на чиновници и тези от Шайката!! На Народа НЕ!!!
  • 26 защото е много просто

    3 1 Отговор
    Искат да краднат самостоятелно един мандат и да се пенсионират.
  • 27 Бамбука

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Пълна простотия си надраскал. Какъв Козяк, какви пет лева , какво казват ? Ако са от Козяк, то ще приемат цялото служебно правителство изобщо без да се замислят, защото се доказаха като профита. Погледни към изток и се замисли.
  • 28 Просто

    0 1 Отговор
    коалиция няма! Дойче веле, манипулативно пише за такава! А такава няма! Ако имаше, нямаше да се наливат пари за оплюване на ИТН! А ако погледнем кой налива и виждаме, Догановите медии! Гербавите тролове! Божковите тролове! БСП троловете в синхрон с троловете на възраждане, спонсорирани от дпс! Троловете на триото и на ДБ! И ква стана тя! Май всички срещу един! Това прилича ли ви на коалиция? А на този зад-кулисен и подъл фон, май е повече от ясно, защо ИТН не искат коалиция!
  • 29 тцтцтцт

    1 0 Отговор
    Защото са кухи лейки !
  • 30 патриот

    0 0 Отговор
    Поредната статия, която не е имала доблеста да напише името на автора си. Колкото до въпроса, защо ИТН не иска коалиционни партньори, ами защото, ако искаш нещо да не стане както трябва, направи коалиция. В народното творчество, това е илюстрирано с поговорката, "девет баби, хилаво бебе"
  • 31 Истина

    1 0 Отговор
    Абсолютно подкрепям:

    "Прaвитeлcтвo нямa дa имa.Ocтaвa врeмeннoтo.Тaкa e пo- дoбрe.Нe мoжe oт чaлгaджийницa, дa ce прaви oтгoвoрнo прaвитeлcтвo.Нoви избoри нa eceн.Нe ce тюхкaйтe зa пaри.Пaри имa.Caмo oт Гeрб пищят зa липcaтa нa пaри.Друг вaриaнт e прeминaвaнe към Прeзидeнтcкa Рeпубликa.Тaкa пaртиитe нямa дa лъжaт и крaдaт бeз кoнтрoли щe имa oтнocитeлнo cпoкoйcтвиe и Пaрлaмeнтa,нямa дa ce изживявa кaтo Бoг.Нa Пaрлaмeнтa трябвa дa ce пocтaвят oгрaничeния и пaртиитe дa ce cъoбрaзявaт c Бългaрcкaтa Кoнcтитуция/в нeя трябвa дa ce cмeни Бългaрия -Пaрлaмeнтaрнa Рeпубликa c Бългaрия -Прeзидeнтcкa Рeпубликa/.Щe имa cъпрoтивa, нo трябвa дa ce нaпрaви.Бългaрия oт 30 гoдини тъпчe нa eднo мяcтo.Врeмe e дa имa прoмянa.''

    Видя се, че партийния модел е измислен за разделя и всява омраза между хората, а олигарсите и партиите да богатеят!
  • 32 MIG

    0 0 Отговор
    Защо ли?
    Защото ИТН си мислят, че може да управляват държавата като частна фирма. И то от средния бизнес. И то от областта на средния чалга шоу бизнес.
    Е те затова.