Last news in Fakti

24 Февруари, 2013 01:03 19 268 54

България - следващата Гърция?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Драматичното социално положение на голяма част от българите предизвика протестите, разтърсили страната. България може също като Гърция да се превърне в траен източник на безпокойство в Южна Европа, смятат наблюдатели.

Следната прогноза за България прави например коментаторът на германската телевизия nt-v Манфред Блескин, цитиран от Дойче веле:

В никоя друга източноевропейска държава в годините след промените на власт не са идвали, и то избрани с голямо мнозинство, политици с толкова различна окраска: социалисти, демократи, бившият цар Симеон, тройната коалиция от социалисти, царисти и ДПС, за да се стигне до бившия каратист и доскорошен премиер Бойко Борисов.

Подем само за елитите

Икономическият подем бе от полза само на вътрешния и външния капитал, както и на състоящата се предимно от бивши партийци горна класа. И Борисов, който обича да представя семейството си като жертва на комунистическия режим, е завършил полицейска академия и е бил функционер на Министерството на вътрешните работи.

Алчността и подкупността бяха сред типичните за мнозина от властващите характеристики. Шест години след присъединяването си към Европейския съюз страната продължава да бъде под зоркия контрол на Европейската комисия заради ширещата се корупция. Статистиката показва колко безсмислени са прословутите добри икономически показатели: бюджетен дефицит под трипроцентната граница от брутния вътрешен продукт, сравнително ниски външни задължения.

Бедност, безработица, емиграция

Над 25 процента от населението обаче живеят под границата на бедността. При това обедняването често е абсолютно, особено в селските райони. След промените успешно работещите аграрно-промишлени комплекси бяха ликвидирани. Днес доминират малките селскостопански фирми, които често осигуряват само препитанието. Почти половин милион души са напуснали страната от 1990 г. насам. Безработицата е 12 процента, сред младите хора тя е над 16 на сто.

На този фон драстичното увеличение на цените на тока се оказа искрата, а не причината за масовите протести. Начело на демонстрациите са активисти, които в повечето случаи не са свързани с нито една от опозиционните партии. Както те самите казват, ще стоят на улиците дотогава, докато не се смени системата. Но какво трябва да дойде на нейно място - не е ясно.

Перспективи

На предстоящите предсрочни избори най-добри резултати се очаква да получат мутиралите в социалдемократи социалисти, които се отличиха най-напред с това, че се погрижиха за бившите си съпартийци, а след това - и със сервилността си по отношение на Международния валутен фонд и чуждестранния капитал.

По уикенда предстоят поредните демонстрации, включително акция на подръжниците на подалия оставка министър-председател. Сблъсъци с противници на правителството не са изключени. След Гърция България може да се превърне в следващия траен източник на безпокойство в Югоизточна Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    1 2 Отговор
    положението е ясно - ПРОПАДНАХМЕ ВСЕ!
  • 2 Смешника

    3 1 Отговор
    Прост германец! Въобще не си наясно със ситуацията! Само пишете полуверни глупости, без въобще да сте направили точна диагноза и анализ!
  • 3 реалист

    1 1 Отговор
    Само да не идват Гоце и компания,че сме свършени! Бойко поне правеше нещо, а комисарите само краденето могат, а че сме бедни , бедни сме си и то не от вчера, и мързеливи само на масата и в кревата май се представяме силно.
  • 4 помака

    1 2 Отговор
    ЗАГИВАМЕ
  • 5 готин

    1 3 Отговор
    Шваба, швабаа..., вас американците ви спасиха задниците , че ако ви бяха заловили яко чекистите, сега ръка за ръка да сме заплаха за Европа. Що се отнася до гърците вие им дадохте парите, щото сте алчни, ама тук ударите на камък!
  • 6 бездомно куче

    1 2 Отговор
    каква Гърция бе,Гърция си е цвеке,ние ще бъдем нещо като Косово!
  • 7 Батиста

    1 54 Отговор
    Само да не идва Бойко, че нищо не правеше.Глад ,мизерия ,безработица.
  • 8 кик

    1 4 Отговор
    абе боко кой му даде генералскте лампазипомните ли?Гоце го направи генерал....после цирика против бсп?бил репресиран?????по живково време кой освен агенти можеха да са му ли4на охрана?
  • 9 коко

    2 1 Отговор
    от пожарникар-мутра, че премиер. Само ни излага пред света като си ръгне ръцете в джоба и не го интерва с кой министър или с кой президент е на среща
  • 10 krasi

    8 1 Отговор
    te naroda e tolkova kalpav 4e nqma i nakade
    boiko napravi ne6to a prewdi6nite kvo napraviha
    kostov prodade maricite sega zaradi toka e skup
    carq doide i za 800 dni si vurna zemite i dvorecovete
    posle sergei se poqvi i ni6to na horizonta
    posle s dogan koalicia i eto injenera na cankov kamak
    i nakraq boiko malko magistrali koeto e nujno za da trugne ikonomikata trqbva da ima puti6ta
    tq nas krizata ne ni e ostavila ot 1990 godina i koito i da doide ne moje da napravi ni6to za6toto tolkova e zabata4ena
    ama nikoi ne im tursi otgovornost kato naprimer stani6ev ima hotel v balchik i na ujnoto 4ernomorie dogan i kostov su6to i o6te mnogo
    otkade tezi pari za da gi vzemat eto at tam trugva verigata monopoli pari za tehnite hoteli 6to nikoi ne razledva ypravlqva6tite-da im sa mahnat imonitetite eto tova trqbva da stane
    a sega nqkakvi izmekqri iskat da se ka4at na vlasta otnovo na gurba na horata zatova nqma opraviq tuk
  • 11 Георги

    1 1 Отговор
    до като границите бяха затворени и в чужбина не ходеше сулю и пулю,когато мадамите се задумяваха и си гледаха семейството и работата,а не като сега,вземат лична карта и стават проститутки,тогава българия е била добре...
  • 12 ппппп

    1 6 Отговор
    По план на ЦРУ, Косовския сценарии ни е сигурен. Само ми е интересно каква ще бъде провокацията и коя циганска махала ще изгърми. Наближава момента на гражданска война между цигани и българи, ако продължават същата политика на дискриминация на българите.
  • 13 ееееее

    1 0 Отговор
    Явно някои искат да се върнат БСП и хидроинжинерите от ДПС. Вижте сабитията,Чехия,Полша,Унгария всички още през комунизма преминаха през честилището. Комунистите си го казаха без крав влас не се взима.....
  • 14 иво димитров

    1 0 Отговор
    Това ли е България,с потурите?
  • 15 ДРУСАНИ ШВАБИ

    1 1 Отговор
    Прост народ сме ейй , ама прост Бойко съсипа всякакъв малък и среден бизнес и вие пак искате Боко токвата ... А ЗА ГЕРМАНЦИТЕ да не се дуят , че смешните Американци наляха стотици милярди в икономиката им след Втората Световна инак сега щяха да са по-ниски и от тревата

    Коментиран от #16

  • 16 Кофти

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ДРУСАНИ ШВАБИ ":

    Да, ама си ги върнаха и сега са на светлинни години, а вие още пасете овцете на село.. Ама българина е така - дай му само много да знае, иначе работа за 2 стотинки няма да свърши... Кой как бил- гледайте как са сега! Те и Гърците са били империя и най-развити преди хиляди години, ама сега с мързела и наглостта си се докараха до просешка тояга! И ние след тях вървим, но никой не го гледа това, само знаем да приказваме другите какви били...
  • 17 Дани

    1 1 Отговор
    Истината е ,че гражданите виждат БЛАГОДЕНСТВИЕТО само на политически обързани лица и депутати и това е индикатора за всенародното недоволство натрупано в годините на прехода.Ако застанеш например в центъра на Горна Оряховица,накъдето и да се обърнеш всичко е собственост на настоящи и бивши депутати придобито разбира се след включването им в политическия живот.Как да не се дразнят хората от това!Ако са откраднали или използвали служебното си положение да си харчат парите на бахамите или където и да е.Кражбите във власта едва ли са само в БГ и едва ли можем обикновените граждани да направим нещо.В следствие от това дори и да имат идеи за бизнес в главата и възможност за реализацията им,то си задаваш въпроса...струва ли си да опиташ без да имаш протекцията на властимащ?

    Коментиран от #18

  • 18 провинциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дани":

    Прав(а) си.За тези 23 години преход някои субекти както ти пишеш построиха "комунизмъма" за себе си и за децата си за разлика от мнозинството което тъне в мизерия.Сега наистина можеш да видиш и гладни хора което преди никога го е нямало в Бг.Причината е в тяхната алчност и вярата им че са безнаказани!Проблемът е че всички го виждаме но нищо не правим!
  • 19 гост

    1 0 Отговор
    Ей, прост народ сме и това си е .Все ще се намери някой който е най-големия разбирач и започва поредното плюене по форумите. Скоро прочетох виц та искам да го споделя .Много добре ни описва като народност и характер.Та :

    Решил Господ да слезе на Земята и да изпълни по едно желание на всяка нация.Дошъл ред и на българите. Господ ги запитал :
    - Кои сте Вие ?
    - Българи ! - отговорили нашите.
    - Какво искате ?
    - Не знаем, не сме решили.
    - Кога го искате ?
    - Веднага !!!

    Коментиран от #36

  • 20 508

    1 1 Отговор
    За състоянието на държавата,за мизерията в която тънем и всички проблеми , които имаме сме си виновни ние и никой друг.Нима някой ни е карал да затриваме работещи предприятия, за разваляме ТКЗЗ-та ,модел , който въведоха в Холандия и Белгия.Нима някой ни караше насила да затрием оръжейния си бизнес , да ликвидираме агентите си в чужбина и да разфомироваме армията си? Тези , кото разсипаха и разпродадоха Майка България са българи , като всички нас.СДС дълго време играеха само на вълна антикомунизъм и милиони българи им вярваха , ате се оказаха долни крадци.Царят , който милееше за България, без да е живял и един ден от съзнателният си живот у нас , дойде като манна небесна , а накрая се оказа ,че и той е воден само от личните си интереси и ние му поднесохме всичко на тепсия.БСП скрити под мислещата за народа социална политика продължиха ограбването ,за ДПС не искам да говоря , че ми се повдига.Накрая за капак позволихме на един ПРОСТ , АЛЧЕН и с много много нисък коефицент на интелигентност човек , бивш комунист , настояща мутра да дойде на власт с цялата си шайка неграмотни простаци да довърши започнатото от гореизброените престъпници.За 20 год. разрушихме всичко постигнато в тази държава,позволихме на разни групировки да вилнеят ,позволихме дрогата да залее улиците и децата ни,позволихме псевдоуправници да ни докарат до просешка тояга.Аз питам защо, защо стигнахме дотук и кой е виновен -руснаците,французите,германците , турците или американците?Отговорът е еднозначен - ние самите!Сега трябва всички управлявали ни до сега да бъдат съдени,включително и последните и никога да не допускаме повече да бъдем мачкани.
  • 21 Георги

    1 1 Отговор

    508

    Нима някой ни е карал да затриваме работещи предприятия, за разваляме ТКЗЗ-та ,модел , който въведоха в Холандия и Белгия

    ===========

    тия си ги говори на някой беззъб пиянница пред пивницата, Холандия и Белгия са въвели национализация ли бе?
    А "работещите" предприятия са работили на огромна загуба и на дотации от СССР!

  • 22 508

    1 1 Отговор
    Моделът на българските ТКЗЗ-та е въведен в Холандия през 1985 год. и до сега работи безотказно,това е факт който межеш да го провериш навсякъде.По отношение на оръжейните ни заводи и голяма част от предприята в леката промишленост , никога не са имали руски дотации ,дори напротив . Мога да ти дам конкретни примери, ...явно по-скоро ти трябва да комуникираш пред пивницата с беззъбите пияници , а аз не съм ходил в тая пивница
  • 23 Гост

    1 1 Отговор
    Каква Гърция бе.Аз искам да станем като Гърция.С техните минимални заплати и пенсии тука ще си живуркаме яко.Ама нема да станем като тях :D.
  • 24 PlimP

    1 0 Отговор
    значи да разбирам, че скоро ще имам заплата 2,3000лв. ?, а бабка ми ще има 1500лв. пенЦия
  • 25 1234

    1 0 Отговор
    До ком. 22. Като човек завършил селскостопанската академия ти казвам че си абсолютно прав. ние няма да правим Мерседес има кой да го прави. нито пък самолети и тях има кой да ги прави. Единствената ниша която ни е оставена това е селското стопанство.
  • 26 Запрян

    1 0 Отговор
    реве ми се като гледам накъде отиваме с всеки изминал ден
  • 27 хаана

    4 1 Отговор
    Борисов, който обича да представя семейството си като жертва на комунистическия режим, е завършил полицейска академия и е бил функционер на Министерството на вътрешните работи.

    Тук е казано всичко!
  • 28 gnida

    1 1 Отговор
    Е все пак е ясно какво искаме-нов политически модел.Щом този модел храни политиците , ще направим такъв който да е добър за хората.Ако станем като Гърция -с ТАКИВА доходи , съм сигурен че много малко ще протестират.Обаче тука крадливите политици пробваха да видят докъде ще издържим. Продължиха да ни ограбват и да ни смятат за животни.Е какво искат да стоим и да им ръкопляскаме?Няма как да стане...........
  • 29 Ламбо

    1 12 Отговор
    След 9 Септемви 1944 не е убит дядото, а прадядото по майчина линия на ББ > Асен Войнов

    Убит е от съселяните си пред кръчмата в Хераково заради това, че е задирял жените им.

    http://lambo.blog.bg/politika/2011/03/31/boiko-koi-utepa-misho-birata.719785
  • 30 Бай хой

    1 9 Отговор
    Къде отидоха папагалите които твърдят че бойко е направил нещо. Направи човека колкото можеше и да си отива, а за това което направи заслужава затвор. Българите не са прости и го отсвириха.
    Простотията не води до нищо добро.
  • 31 Видял

    1 0 Отговор
    Костов с Мариците и Тройните бандити с вятърните, слънчеви, водни и ЕРП-та мошеници вдигнаха цената на тока с 50% а сега се опитват да яхнат народния гняв и най-безсрамно се изказват по какви ли не въпроси. И като капак на безумието сега ще дойдат пак на власт.
  • 32 Съселянин

    10 1 Отговор
    Критикувайте Борисов за грешките му а не си измисляйте глупости. Дядото на Борисов е убит защото се е опитал да защити свои съселяни които според него несправедливо някакви червени изверги са водили на разстрел.
  • 33 Боко лудиа

    1 0 Отговор
    И да паднем и да бием пак ще се напием!
  • 34 Учуден

    1 0 Отговор
    Как е възможно някакви безумци да говорят такива глупости за ТКЗС -тата? Тази робска форма беше полуунищожена още в последните дни на социализма. Нямаше достатъчно селяни и войници, чиновници, ученици и студенти ходеха да работят и въпреки това пак оставаше неприбрана реколта по полето. Селяните бяха като крепостни без право да живеят и работят на друго място без жителство и с мизерни трудодни. Простите комунисти направиха това, което 200 години гръцко и 500 години турско робство не успяха да направят - отчуждиха с бой, насилие и убийства българските селяни от земята им. От едни започнали да се организират в доброволни кооперации свободни селяни през 1944г. те направиха чудовищни нелогични експерименти и унищожиха интереса на селяните към земята и животните. Промишлеността ни беше примитивна и произвеждаше боклуци, които разменяхме с други боклуци в рамките на СИВ. Оръжейните ни заводи бълваха оръжие продавано понякога на вересия на "свои" режими в Африка и Близкия изток които след падането на диктаторите им останаха с колосални дългове към България. И като капак на всичко когато рухна социалистическата система комунистите и техните деца заграбиха всички и станаха най-хищническите капиталисти безжалостно ограбващи дори собствения си зомбиран електорат, а червената енергияна мафия така ограби народа, че го постави в невъзможност да си плаща сметките за ток и отопление, а сега най-нагло се възползва от справедливото народно негодувание.
  • 35 Учуден2

    0 1 Отговор
    До # 34
    А бе, ти си бил голям специалист. Тебе не могат ли да те отчуждат от глупостта ти?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Караджата

    1 0 Отговор
    България ако стане като Гърция ние трябва да викаме УРА!
  • 38 Димитър Димитров

    1 0 Отговор
    до всички ! знаете ли що е социализъм и що е капитализъм - това са двете страни на една и съща монета - и в двата случая една върхушка управлява и ограбва народа било тя политическа или икономическа. и моля ви се не се карайте за глупости. а относно комунизъма това нещо още не се е случвало никъде , казват че най близо до него са скандинавските страни - а вие го отричате !вица по долу е много точен -"не знам какво искам ,ама го искам веднага" !!!
  • 39 фен на бсп

    0 0 Отговор
    Марииче, упражнението ти е слабо. Ако съм на плъха на местото, нищо нема да ти платя
  • 40 Smoking Gun

    1 1 Отговор
    Моля, на който не му харесва в BG и мисли, че живота му е провален, пропаднал, гаден, мизерен и недостоен или невабавно да напусне страната с еднопосочен билет за по-добри места като Конго, Сомалия, Йемен, Пакистан, Камчатка, Боливия, Хаити, Папуа Нова Гвинея, или да си размърда мързеливия Задник, да се захване здраво на работа тук - 1, 2 дори 3 работи, за да се оттласнем от дъното. На който не му се бачка - вън!

    Коментиран от #43

  • 41 Notis Sfakianakis

    0 0 Отговор
    To Tragoudaki[YouTube]

    Коментиран от #50

  • 42 donchichi

    0 1 Отговор
    (до, Somkinga s Gun....) Да си вземеш 1 еднопосочен билет ти ,и да работиш ако искаш и 5 работи в тези дуржави дето си ги изредил по долу за БЕЗ ПАРИ. И за кой се мислиш ти че ще гониш хората от Българиа?Той БПИСОВ правилно те насочва да работиш ОВЧАР или да СЕЕШ КАРТОФИ . И още един въпрос кой ти каза на теб че БЪЛГАРИТЕ имат мързелив задник ? 300-та г.да в парламента ли? Това го каги на тях защото само те са със МЪРЗЕЛИВИ ЗАДНИЦИ и КРАДЛИВИ РЪЦЕ........
  • 43 Трибал

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Smoking Gun":

    Единствената работа приятелю за която се сещам е тази която съм хванал,през джоба!Ако стане,първо ти ще се оттласнеш на горе,вдига до сто кила за повече,имам добро магаре в двора!

    Коментиран от #44

  • 44 северозападнал

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Трибал":

    трибалник, ма ти още ли си жив бе?!
  • 45 Трибал

    0 0 Отговор
    Такова лесно не мре,я паднах от 10метра и сам жив сигор си имам дни!
  • 46 Аспарух

    1 0 Отговор
    Aко народът пак избере Доган и Гоце, хак да му е мизерията
    Само глупка се спъва три пъти в един камък
  • 47 Пенсионер

    0 0 Отговор
    Към тези, които твърдят, че сме мързеливи и за това сме на този хал. Аз съм на 65 г, имам трудов стаж 40 г. и пенсията ми 380 лв., а режийните разходи през зимата - ток, вода, парно - около 300 лв. и добре, че е "бабата", която още работи и връзваме някак. Точно така - не живее, а живуркаме на границата на мизерията. Нямам "село" да правя буркани със зимнина. Никой не взима на работа 65 г.пенсионер, макар и с висше образование. Какво да правим ние? Да ни разстрелват?
  • 48 Грую

    0 1 Отговор
    Че какво им е зле на гърците? Нас отдавана ни тетираха като тях, а ние мълчахме. Повишение на осигурителните вноски за самоосигуряващи се. Страхотен административен натиск, невиждан досега. Повишение акцизи върхи горива, алкохол и цигари. Данък върху лихвите, увеличение на местните данъци и такси - такса за битови отпадъци и данък върху превозните стредтсва, а в същото време доходите намаляваха по една или друга причина. Я ми кажете да виждате нещо по-различно от Гърция. Има нали и това е , че от гърците имаше откъде , защото имаха доходи, а пък при нас няам откъде. Ние и преди нямахме и сега нямаме. Живо месо режеха монополите и Дянков от хората и те мълчаха, но досега. Щяло да стене като в Гърция. Ами нека да видят хората по света на какво се крепи БойкоБорисовската-СимеонДянковската финансова стабилност - на мизерията на собствения им народ и нека те да го усетят , че е така. Лично аз не смятам, че някой ще се трогне. Вчера дори новоизбрания патриарх не измина тези 200 метра за да отиде до протестиращият народ. Аз съм атеист и не вярвам, но от сега нататък не искам никой вярващ да ми натиква вярата си, след като дори патриарха не намери за нужно да се присъедини към народа си. Мисля си, че това е краят на илюзиите на българите за туй що се зове демокрация.
  • 49 северозападнал

    0 0 Отговор
    да си жив и здрав трибал ,ние с теб сме земляци!
  • 50 случаен минувач

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Notis Sfakianakis":

    незнам кой си ,но все пак благодаря за песента -разплака ме!
  • 51 error

    0 0 Отговор
    Добре де - защитаващите ББ
    как да оцелеем в БГ с 2 дечица?
    Казвам ви, сън не ме лови как да ги отгледам и дали отново не греша като наказвам семейството си тука ,живеем само на икономии и в страх какво ,ще стане
    не ми пика за армеец и магистрали с нищо не подобрява положението
  • 52 micmar

    0 0 Отговор
    Има достатъчно образовани и умни хора останали в страната които са ги/се спъвали не само три пъти.....
    Има хора с опит но користни цели има и такива мъдри но без практика , само млади хора младежи без рутина и опит и познания както и неумеещи да се изразяват хора от протеста и такива които не са участвали в политиката но имат качествата на съзнателни граждани и хора с главни букви могат да управляват много по добре от който и да е политик изпробвал познанията си върху нас от досега известните.просто избираме си нови лица и нови хора с право да бъдат снемани и ги пескаме да работят за обществото.От познатите лица от 23 години насам в пенсия или в следствието и затвора.
  • 53 надпартиен

    0 0 Отговор
    БОЙКО ВЪРНИ СЕ,С ТЕБ МОЖЕ И ДА Е БИЛО ЗЛЕ НО БЕЗ ТЕБ Е ОЩЕ ПО-ЗЛЕ!
  • 54 Notis Sfakianakis

    0 0 Отговор
    Etsi einai o erotas[YouTube]