Last news in Fakti

23 Август, 2021 13:00 9 256 49

Пациентът НАТО. И едно страшно подозрение

  • нато-
  • афганистан

Операцията на НАТО в Афганистан е първата в историята на Алианса, която - въпреки някои успехи – се провали тежко. И тепърва предстои да си извадим необходимите поуки. Едно тежко подозрение обаче вече витае във въздуха

Пациентът НАТО. И едно страшно подозрение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато на 14 април в Главната квартира на НАТО в Брюксел новият американски външен министър Антъни Блинкен заяви: „Време е да изтеглим войските си", това предизвика истински шок. Само месец по-рано - през март, германският външен министър Хайко Маас бе казал: „Не искаме с преждевременно изтегляне от Афганистан да рискуваме талибаните да се върнат към насилието и да се опитат да вземат властта с военни средства".

Тежък провал на НАТО

Тази позиция бе не само негова – до април всички държави от НАТО бяха на мнението, че изтеглянето на войските на Алианса трябва да бъде обвързано с условия и да се извърши едва тогава, когато бъде договорено мирното поделяне на властта в Афганистан. Само Вашингтон бе на друго мнение, което в крайна сметка всички 30 посланици на НАТО възприеха. А от страна на германското правителство още през пролетта бе изразено ясното становище, че следваща мисия в Афганистан без участието на Вашингтон не би имала смисъл.

"Бяхме наясно с риска, че талибаните могат да вземат властта. Но алтернативата би била мащабното военно присъствие да остане още по-дълго – с повече насилие, престрелки и жертви, включително цивилни", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Операцията в Афганистан е първата в историята на Алианса, която - въпреки постигнатите определени успехи в обучението на ученици, студенти и млади професионални елити - в крайна сметка се провали. „От тази акция трябва се извадят съответните поуки", призова шефът на НАТО Йенс Столтенберг в началото на седмицата. Той подчерта, че основният проблем в момента са страданията на афганистанското население - което без съмнение е тежък проблем и за НАТО.

Само афганистанското ръководство ли носи вината?

Политически желано ли е въобще честното осмисляне на грешките при оценката на положението, при определянето на целта на операцията и обучението на афганистанските сили за сигурност, пита по този повод германският „Ди Велт". И дали това не уврежда имиджа лично на американския президент? И не трябва ли да се признае, че актуалните концепции на НАТО за кризисен мениджмънт в страни извън пакта са остарели?

Терапията за пациента НАТО трябва да бъде предшествана от диагноза, отбелязва „Ди Велт". Два дни след случая Кабул Столтенберг представи своя анализ, в който вината за случилото се на Хиндукуш бе стоварена единствено и само на слабото управление в Афганистан: „Този провал на афганистанското ръководство доведе до трагедията, която преживяваме днес". Все пак впоследствие Столтенберг каза, че Алиансът би трябвало да си зададе „сериозни въпроси" във връзка с операцията.

За момента НАТО се ангажира най-вече с евакуацията от летището на Кабул. Но въпреки това първите пукнатини в Алианса се виждат. А критиката идва най-вече от страна на Великобритания, която досега бе най-верният съюзник на американците. Заради Афганистан редица консервативни политици и бивши министри открито поставят под въпрос лидерската роля на американците в НАТО.

Унгарският първи дипломат Петер Сиярто също призова енергично, заради развитието в Сирия и в Афганистан, да се укрепи „стратегическата независимост на ЕС". Позицията на Франция отдавна е такава. Дали оттам следва, че отношението към Вашингтон се променя? Много от натовските дипломати посочват какви биха могли да бъдат последствията: който иска по-активно да участва при взимането на решенията, ще трябва и да плаща повече. На което обаче европейците не са готови.

Много въпроси без отговор

По върховете на НАТО в момента се дискутира най-вече въпросът защо обучените от Запада афганистански сили за сигурност са „рухнали толкова бързо" пред талибаните, при положение, че преди това в продължение на години относително успешно противостояха на терористичните милиции. Дали армията на Афганистан всъщност е твърде слаба без подкрепата на Запада? Не е изключено при обучението от НАТО да са били заложили повече на количеството, отколкото на качеството.

Така или иначе Алиансът не е имал план Б за военния колапс в Афганистан, тъй като този сценарий е изглеждал „немислим". И сега на правителствата от НАТО им остава само отчаяно да търсят такива контакти в Кабул, които да позволят най-бързата възможна евакуация. Може ли след 20 години една операция да бъде приключена по такъв конфузен начин? В НАТО тихомълком си поставят и този въпрос.

Така или иначе: как можа да бъде допуснато държавите членки до последния момент да имат различни представи за това какво конкретно всъщност иска да постигне НАТО край Хиндукуш? И защо данните на разузнаването се оказаха толкова непълни? Дали това не е така и по отношение на Китай?

На фона на всичко това във въздуха витае едно страшно подозрение: дали пък най-големият алианс в света знае крайно недостатъчно за своите противници, посочва „Ди Велт".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fate

    73 2 Отговор
    Всичо беше пределно ясно още 2001
  • 2 Мълния

    81 2 Отговор
    Току-що съобщиха по радио Хоризонт че министър Петков не е канадски гражданин. Това е потвърдено от канадското правителство

    Коментиран от #14

  • 3 НАТО е гола вода

    69 2 Отговор
    Холивуд и холивудски измишльотини.Холивуд фалира,между другото..

    Коментиран от #10

  • 4 Jacques Yves Moineau

    88 2 Отговор
    Така е защото НАТО е инструмент на САЩ . Американците си въртят игрите, а нати лапа мухите в Близкия изток
  • 5 Лост

    94 2 Отговор
    Поуката е, че от Й.Столтенберг и чеп за зеле не става.

    Коментиран от #22

  • 6 Политолог

    97 4 Отговор
    И тези тръгнали да се дръвчат на Русия. Не е решила, не е стигнала до Ламанша
  • 7 Историк

    58 6 Отговор
    Ей сега е момента да окупираме Македония,докато НАТО е в нокдаун

    Коментиран от #11, #36

  • 8 Хахаха..

    61 2 Отговор
    На тези льоловвци от НАТО им заминават и пенсии и заплати.Поне да можеха да се бият..
  • 9 БАЙ Х@Й ‼️

    95 1 Отговор
    Макрон Ви го каза преди две години : "НАТО е в мозъчна смърт!"
  • 10 Луд за връзване

    32 13 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО е гола вода":

    Урааа! Сега ще гледаме само руски филми!:)

    Коментиран от #15

  • 11 Лост

    53 0 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    Малко ти е Дпс-в България, че и с албанци да се напълним.

    Коментиран от #16

  • 12 Миро

    70 3 Отговор
    Както беше поставен основния въпрос в САЩ това Сайгон ли е или не е от президента Байдън. Не това не е Сайгон а нещо по страшно и грозно. И никакви бебета през оградата и раждания в самолет не могат да скрият това какво е да си в партньорство със САЩ. Не казвам НАТО или ЕС . Те са никои. У всякакви г7 са едно нищо в съвременния свят на комикси. Русия, Китай и Турция са факторите в региона. Защо Турция ли? В момента Турция има войска в повече от 12 държави! НАТО?! Г7?! САЩ?! Света е различен и с много полюси и доста неопределен. Германия, Франция, Великобритания са една пародия в съвременния свят интересувайки се от климат,гей свободи И теми далеч от реалностите на днешния и утрешния ден . Американците са готини но е време да си прибират емигрантите и да си плащат сметките. Лек ден.
  • 13 БАЙ Х@Й ‼️

    66 1 Отговор
    Айде някой да припомни на шефа на НАТО, защо САЩ влезе в Афганистан ‼️
  • 14 Канадец

    5 39 Отговор

    До коментар #2 от "Мълния":

    Горкият! Утре като го изгонят от България, къде ще отиде?!:)

    Коментиран от #19

  • 15 Миро

    44 4 Отговор

    До коментар #10 от "Луд за връзване":

    Както казват светила в кинокритиката в руските филми играят отлично но говорят глупости. В Америка се правят около 1000 филма на година. Колко от тях стават за гледане?!
  • 16 Историк

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Лост":

    То не е лъжа...

    Коментиран от #23

  • 17 мародер

    68 3 Отговор
    Някой задава ли си въпроса защо всъшност съществува НАТО!? Моят отговор е за заплати - много високи заплати за шайка всши военни от страните членки! Разходите за издружката на щаб квартирата в Брюксел могат да изхранят бедните в целият Африкански континент и близкият изток.

    Коментиран от #20

  • 18 Империалист

    27 20 Отговор
    Хитро! САЩ харизаха Афганистан на EU и Русия! И на едните и на другите, ама хич не им се харчат пари по случая!:) Освободените ресурси САЩ ще пренасочат срещу Китай, защото той напоследък хептем се е разпасъл!:) Кани се да лапне Тайван като аспиринче и да обяви че Южно Китайско море си е само китайско!:) Та там САЩ ще имат известни ангажименти и няма как!:) Ще трябва да ги спазят! Нали са засегнати националните им интереси!:)
  • 19 дерса

    48 1 Отговор

    До коментар #14 от "Канадец":

    Първо ще изгони вас герберчета крадливи!

    Коментиран от #30

  • 20 Столтенберг

    37 1 Отговор

    До коментар #17 от "мародер":

    Че на кого му пука за негрите и арабите?!:) Не че за българите ни пука!:)

    Коментиран от #21

  • 21 мародер

    15 1 Отговор

    До коментар #20 от "Столтенберг":

    Би следвало на всички! Ако имат какво да ядът там няма да се "мъчат" да идват насам!

    Коментиран от #27

  • 22 Дън Бай

    31 0 Отговор

    До коментар #5 от "Лост":

    Дойче зеле са препечатали от Правда! А този Йенс никога не е бил в час.
  • 23 Лост

    31 1 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    Бях 08.09.2015г. с Скопие. Техният Ден на независимостта. По погрешка влязохме в албанската част. Естествено никой не празнуваше, даже някои лапета хвърлиха камъчета по микробуса.
  • 24 чико

    33 2 Отговор
    ТОВА Е СИГУРНОСТА НА НАТО . Какво правим там ?
  • 25 Матей

    29 0 Отговор
    Знаят те немалко,но все пак ще им излязат криви сметките.Изтеглянето им е напълно преднамерено и с определено лошо намерение,да създадат център на напрежение и тероризъм в Афганистан,който да се активира по избор към Русия,Китай или Иран.Обаче и те имат възможности да противодействат,буфери се изграждат активно,даже в самия Афганистан,вътрешна съпротива в северните провинции.Турция гради бетонна стена,отвсякъде се предпазват,може да се стигне до санитарен кордон,никой не иска да му шарят тия разбойници през границата като диверсанти.
  • 26 Фанти

    26 1 Отговор
    Да го питаш тоя изцъкления защо харчат 700 милиарда годишно?!.Освен да замърсяват околната среда друго полезно не правят.
  • 27 Столтенберг

    16 0 Отговор

    До коментар #21 от "мародер":

    Щом могат да се доберат до ЕU, значи имат доста пари! Трафикантите не взимат евтино!:)
  • 28 ежко

    33 0 Отговор
    Истината е,че НАТО са повече чиновници и по-малко войници.И отдавна не е "отбранителен съюз" за каквото се саморекламира....
  • 29 Павел пенев

    34 2 Отговор
    НАТО е военно политически нападателен съюз с терористични функции-ограбване на суверенни държави под претекст защита правата на гражданите и насилствено натрапване либерално демократични ценности. Разтурянето на този блок е належащо и задължително, а Столтенберг на съд в Хага за всички зверства от *Арабската пролет* до сега.

    Коментиран от #42

  • 30 Канадец

    10 12 Отговор

    До коментар #19 от "дерса":

    Просто съжалявам човека! Живея от 25 г. в Канада. Доволен съм! Един път откажеш ли се от Канадско гражданство, втори път няма да ти дадат! Нищо! Ще си вади виза!:) Така, или иначе няма да се задържи дълго в България! Пък бизнеса и семейството са му тук!:)

    Коментиран от #44

  • 31 човек от народа

    30 1 Отговор
    една "мъртва" организация като НАТО няма как да се провали. провалиха се САЩ с тяхната безумна и агресивна политика спрямо света ! и ще продължават да ни влекат от провал към провал.....
  • 32 Гост

    19 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Само Вашингтон бе на друго мнение, което в крайна сметка всички 30 посланици на НАТО възприеха."
    Естествено, къде ще ходят?! Слушат и изпълняват!
    Публикувано във факти.бг: "...който иска по-активно да участва при взимането на решенията, ще трябва и да плаща повече..."
    С други думи: който плаща - той поръчва музиката!

    Коментиран от #35

  • 33 отан

    7 0 Отговор
    -чета!Гледайте 31!
  • 34 А КВОДА КАЖЕМ

    0 19 Отговор
    ЗА СДАЛИЯ БОГУ ДУХ....ВАРШАВСКИ ДОГОВОР

    Коментиран от #38

  • 35 КАКТО НИЕ ИЗПЪЛНЯВАХМЕ

    2 7 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    ЗАПОВЕДИТЕ ОТ МОСКВА
  • 36 Айде,бе!Сериозно ли!

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    Ще окупираш курника на баба си!Не...Ник!
  • 37 хахаха

    13 0 Отговор
    ами като се провали в Афганистан, НАТО що се дърли на Русия? Ако мен вчера ме е набил някой 30 кг малчуган дали ще скоча на някой 146 кг мъжага? :))))

    Коментиран от #40

  • 38 гостчо

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "А КВОДА КАЖЕМ":

    Младост дъхава, ухаеща на мляко! Това е друга бира!
  • 39 Истината

    0 0 Отговор
    Разпределят си сферите на влияние
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Роко

    0 4 Отговор
    Ми същия хилчо преди това е наритал 220 килограмовия мускулест мъжага СССР. А 146 при килограмовия мускулите от миналото са се превърнали в сланини (обикновенно това бъдещето на анаболните бабанки)
  • 42 Роко

    3 8 Отговор

    До коментар #29 от "Павел пенев":

    Победителите не ги съдят. А пък в Хага съдийте са от НАТО така че по вероятно е в Хага да осъдят терориста Путин отколкото Столтенберг.
  • 43 Българин

    5 0 Отговор
    Натото от години вече е съюз финансира и използван Само от Саш и Турция . Франция, Англия, Германия са там само за лустро и демонстрация . От десетилетия вече в дъното на всички конфликти разпалени от "атлантиците" са интересите ( ресурсни и най-вече енергийни ) на турците и американците .
    По инерция ( и от страх от промяна на нещо) европейците още са в натото.
  • 44 Соросидна жлеза

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Канадец":

    Не го мисли,тук ще направи стотина милиона лева профит,като М.Велчев.В Канада ще работи за центове и някой друг грант.Парите са в България...от " EU ".
  • 45 Ммдааа

    1 0 Отговор
    И какво да очаквате след като НАТО се оглавява от мека китка, както и кабинета на Байдън, а на тези приоритетите са им други. За тези решението на който и да било проблем става с все повече и повече джендъризъм и лгбти пропаганда. Дайте на изкълченяк власт и му гледайте сеира. И си пазете децата, разбира се, че тези нямат спирачки в наглостта си.
  • 46 Магарчо

    0 1 Отговор
    Ако не бяха янките кой щеше да спре адолфчо и сталинчо

    Коментиран от #47

  • 47 Ммдааа

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Магарчо":

    А ако не бяха Англия и Франция, а донякъде и САЩ да ги сътворят, нямаше да има и какво да спират. Та днес същото май!
  • 48 Минувач

    0 0 Отговор
    Столтенберг и НАТО една абсолютна несъстоятелност! Тия с 1 пиклив Афганистан неможаха да се оправят повече от 20/!/ год., представяте ли си какъв ще е резултата от конфликт /просто въпрос на време/ с Китай!!!
  • 49 КРАДЦИ

    0 0 Отговор
    ИЗЛИЗА ЧЕ НАТО ПЛАНОВО Е ОБУЧАВАЛО ТЕЗИ КОИТО СЕГА ЕМИГРИРАТ С ТЯХНА ПОМОЩ - НО ЗАЩО НЕ ЕМИГРИРАТ В ЩАТИТЕ ? КЪДЕ СА САМОЛЕТИТЕ КОИТО ПЛАТИХМЕ ОТДАВНА СЪЩО Е БАЯ ИНТЕРЕСНО !