ФАКТИ.БГ
  • калоян янков-
  • росенец-
  • демократична българия-
  • ахмед доган-
  • комисия росенец

Калоян Янков пред ФАКТИ: Ще поканим г-н Доган на изслушване в комисията "Росенец" на 14 септември

"В най-добрия случай на "Росенец" ще има 4 законни сгради от общо 18 обекта и съоръжения", каза Янков

Публикувана: 3 Септември, 2021 12:47
35 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2524
Калоян Янков пред ФАКТИ: Ще поканим г-н Доган на изслушване в комисията "Росенец" на 14 септември - 1
Калоян Янков; Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Във вторник има извънредно заседание на Народното събрание от 11:00 часа. Свикал съм комисията “Росенец” в 09:00 часа - преди заседанието на парламента, където ще гласуваме поканата до г-н Доган за изслушване”.

Това каза в интервю за ФАКТИ адв. Калоян Янков, народен представител от “Демократична България” и председател на временната парламентарна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на "Росенец".

“Ще поканим г-н Доган за следващия вторник, което се пада 14 септември”, каза още той.

Припомняме, че на предходното заседание на комисията на 31 август отправянето на покана към почетния председател на ДПС Ахмед Доган за изслушване, беше гласувано, но не беше прието заради липса на кворум.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Янков, вече съобщихте, че в следващия вторник ще се гласува отново за поканата на Ахмед Доган в комисията “Росенец”. Знаем обаче, че във вторник БСП ще върнат мандата за съставяне на правителство - тоест ще стигне ли времето?

- Във вторник има извънредно заседание на Народното събрание от 11:00 часа. Свикал съм комисията “Росенец” в 09:00 часа - преди заседанието на парламента, където ще гласуваме поканата до г-н Доган за изслушване.

- Ще има ли обаче време да се състои това изслушване?

- Зависи от работата на Народното събрание. Ще поканим г-н Доган за следващия вторник, което се пада 14 септември. Ако президентът не ни разпусне до 14 септември, ще имаме заседание и следващия, и по-следващия вторник, така че ще можем да го изслушаме. Ако ни разпусне обаче, вероятно ще има комисия в следващия парламент, на която ще обсъждаме тези въпроси. Нашата комисия на практика не може да си свърши изцяло работата. Дори и тримесечният срок, който ни беше отпуснат, не е изтекъл.

- От документите, представени в комисията, става ясно, че единствено един трафопост е въведен в експлоатация - това така ли изглежда да остане?

- Документите в комисията са в размер на 1600 файла. Във всеки файл има обикновено по една преписка - тоест молба, приложени документи, резолюции и т.н. Имаме доста материали. Аз успях да се запозная с всички, тъй като бях в карантина 14 дни, имах достатъчно време. Три сгради - основната сградата, тоест основният сарай, едно допълващо пристрояване до него и басейнът нямат дори разрешение за строеж, за да могат, ако са построени съгласно инвестиционните проекти, да получат и разрешение за използване. Доколкото зная, собственикът на сградата е подал някакви документи за издаване на разрешение за използване, така че в най-добрия случай там ще има 4 законни сгради от общо 18 обекта и съоръжения. Те могат да получат тези разрешения, ако са построили законно и съгласно правилата.

Останалите обекти и съоръжения обаче нямат документи, нямат разрешения, нямат нищо. Те трябва да бъдат съборени, като тази процедура е започната. Не е завършена поради липса на средства, тъй като офертата за събарянето на сградата от 240 кв. м. е около 60 хиляди лева.

- Какви са данните за кея на “Росенец”?

- Кеят е съвсем отделен казус. Той е най-фрапантният случай според мен, защото този, който си приписва собствеността над кея, на практика е излъгал, че кеят е строен през 80-те години. С невъоръжено око и използване на безплатни програми е видно, че този кей в голямата си част - 80%, е строен през 2019 година. На всичкото отгоре, това е специален обект, който е в акваторията на Черно море, изискват се разрешения, съгласувания с министерства. Той наистина няма никакви книжа, никакви - няма инвестиционни проекти, разрешения за строеж, документи по строежа, защото строежът на всяка сграда се придружава от съответната документация, за определени извършени етапи на строителството, заверяване на конструкции и т.н. Трябва да има доста сложна документация, тъй като този кей е първа категория строеж, но няма абсолютно нищо за него. Той няма и как да се узакони. Този кей фокусира в себе си цялото беззаконие, което е царяло в “Росенец” в продължение на 7-8 години.

- Вчера в свои интервюта Хамид Хамид каза, че Ахмед Доган няма нищо общо с “Росенец”, че това не е негова собственост. Защо остава необходимостта г-н Доган все пак да бъде повикан в комисията?

- Така е, г-н Доган не е собственик на имотите. Те са собственост на две фирми - “Хермес солар” и “Стрейтлайн”. Този имот обаче се управлява изцяло в интерес на г-н Доган. Той го използва по четири месеца годишно от 2016 година насам, организира там посещения на свои хора - както на 11 юли миналата година, когато там имаше симпатизанти на ДПС като контрадемонстрация. Поради тази причина ние искаме да изслушаме и човека, който е единственият ползвател на този имот. За мен този имот се управлява в интерес единствено на Ахмед Доган.

- Казахте в интервю за “Лице в лице”, че комисията “Росенец” ще изготви доклад, който да предаде на МВР и прокуратурата - ще имате ли време за този доклад?

- Ако президентът разпусне Народното събрание до 14 септември, няма да има време за доклада. Започнал съм да пиша част от него, но на практика няма да има време да приемем доклад, тъй като има още работа. Нужно е да изслушаме Ахмед Доган, предходния областен управител на Бургас и още веднъж Община Бургас. Едва след това трябва да подготвим доклада, да го прегледат в рамките поне на седмица, да добавя към него. Самата процедура по приемане на доклада е в рамките на поне две заседания и може би за това време няма да има. Комисията ни е създадена с тримесечен срок и този срок няма да е изтекъл до разпускане на НС. За съжаление. Не знаем обаче какво ще се случи, работим в ритъм и темпо - възможно най-бързо, за да може, ако случайно имаме време, да си свършим работата.

- От документите какво става ясно - от кого трябва да се търси отговорност за всички тези сгради?

- След като изготвим доклада и видим състоянието от 360 градуса, тогава можем да кажем окончателно. Предварително, от това, което виждам, най-голяма отговорност, тъй като е ангажиран в най-голяма степен с този процес, носи бившият областен управител и областната управа като институция. На второ място, Агенция по геодезия, картография и кадастър - извършвали са вписвания на имоти там доста активно. На трето място, Община Бургас. Това са трите институции, които са най-силно замесени в този казус. Те или са правили нарушения, или не са виждали нарушения. Разбира се, има и други - например пристанището е съгласувано с министъра на отбраната - тогава Красимир Каракачанов, с министъра на транспорта - Росен Желязков, с министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Нито един от тези трима министри явно не е използвал Google Earth и не е видял, че този кей няма как да е построен през 80-те години на миналия век, а е построен през 2019 година. Те също носят отговорност.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Легитимни ли са за Вас избраните след това парламенти?
Линк към резултатите


България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 9 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Отврат
1 Отговор
14 Септември ????
Тея съвсем ни взеха за малоумни????
Тогава парламент няма да има, моля ви се направо ми се повръща от тарикатлъците ви и това че мислите народа ни за глупав!!!

Оценка:
-3 +26

Последния Софиянец
2 Отговор
На 14 септември всички пред Народното събрание!

Коментиран от #10, #15


Оценка:
-1 +25

Гост
3 Отговор
Разрешени ли са любителски джамбурета край сараите? Може ли да отпразнуваме съединението там? Да развеем трибагреника?

Коментиран от #5


Оценка:
-2 +15

Кумба
4 Отговор
3-ма министри на ГЕРБ са подписали за да може да се построи палата и пристана на доган и един каскет казал всичко е ок

Оценка:
-0 +22

Последния Софиянец
5 Отговор

До коментар #3 от "Гост":


Не може ,там ми туриха белезници Еничарите заради един плакат дето закачих на оградата.А на вратата на Бойко Борисов в Банкя си лепих без проблеми.Ясно кой командва България.

Оценка:
-0 +15

ПСР
6 Отговор
Вие ще Го поканите,а Той/Кой,като се затърчи да дойде....Като си нЕмаме Каскет..или по-скоро,Той/Кой,като си има негов...

Оценка:
-0 +14

Бай Юнал
7 Отговор
На Ахмед ефенди може да му подържите рязаната карабина, не да го каните на моабет в парламента!

Оценка:
-8 +7

Въй
8 Отговор
КОГА?

Оценка:
-1 +5

Светлина
9 Отговор
Респект, г-н Янков, спокойна и методична работа във вярната посока. Да, няма истерията на Тошковци и Ниновци, но с резултат за осветляване на ДПС и ДС мафията. Не случайно цялата помия се излива върху ДБ. Те са автентичната сила, която може да промени България. Към момента няма друго.

Оценка:
-11 +3

Празно
10 Отговор

До коментар #2 от "Последния Софиянец":


Тогава то ще е празно :)).

Оценка:
-0 +3

Много важен въпрос
11 Отговор
Каква е връзката на Доган и ТДва които са собственици на Сарая в Росенец.? Там да се чегърта..

Оценка:
-0 +8

оня
12 Отговор
И защо трябва държавата да ги събаря. Ако обикновен човек построи незаконно, го принуждават сам да си събори сграда. 60 000 джипсито да си ги дава.:))

Оценка:
-2 +6

ПЕНКО
13 Отговор
АКО БЯХ ДОГАН - ЩЯХ ДА ОТИДА И ДА ИМ ОТГОВАРЯМ С : " Ъ-Ъ " И " А-Ъ " ... "ТЦЪ " ... " А-А-А " !!!!!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-0 +6

ПЕНКО
14 Отговор
ПРАДСТАВЯТЕ ЛИ СИ -- БЪЛГАРСКИЯ ПЛЯМПАММЕНТ В СЕРИАЛ : " ЖИВИТЕ МЪРТВИ " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-1 +6

Бацо Гацов
15 Отговор

До коментар #2 от "Последния Софиянец":


И какво ще правиш там? Нещо на Доган ли?

Оценка:
-2 +1

Алоу
16 Отговор
Тоз почетния е за прибиране те му пуснали НСО да го пази. Сега ще го каним да ни каже, че няма общо със сградите. Като няма булдозери и долу. И някой ще пита ли как е придобит терен до обект от национална сигурност?

Оценка:
-1 +9

Внимавайте
17 Отговор
какво си пожелавате! Да не стане така, че накрая Доган да дойде на изслушването и да ви направи пак за смях, както ви направи Гешев, когато го изслушвахте. Вместо да се занимавате с глупости, вземете и намерете нещо съществено или дори не толкова съществено срещу Доган и го осъдете. От цирка с Росенец нищо няма да излезе, защото той не е собственик. Какви въпроси точно ще му задавате тогава, що е ходил там ли, ми поканили са го на гости отшъл е, къв е проблема. Вие като ходите на гости нотариалние актове и разрешителните за строеж ли искате от приятелите си, че така да им отидете на гости. Само хвърляте прах в очите на хоратас Росенец, вместо да започнете сериозно разследване на Доган, ама не за 10з а са 30 години.

Оценка:
-1 +13

Не е виновен почетния
18 Отговор
Виновни са алчните покрай него

Оценка:
-1 +8

Неам думи
19 Отговор
Кой подписал, кой бездействал? Ами ако не го направиш или не бездействаш нали ще останеш гол.

Оценка:
-0 +5

иванчо
20 Отговор
Парад на продажническото лицемерие ....

Оценка:
-1 +9

хан Българ
21 Отговор
циганчето от дръндар,вербувано от дс през 1989г ,не трябва да бъде канено а доведено със стража!

Коментиран от #23


Оценка:
-0 +11

mi6osp
22 Отговор
Ще бъде цирк, защото Доган умен, а комисията не е. И защото нямат нищо конкретно, с което да го притиснат. Заложете на класическо 3:0 за Доган.

Оценка:
-3 +7

Кую
23 Отговор

До коментар #21 от "хан Българ":


Тогава го возиха почтения със хеликоптер. Сега е време да го повозят на смок със едно око.

Оценка:
-0 +7

краси
24 Отговор
Българите са най-бедни в ЕС/може би и в Европа/!Защото населението на РБ е с най-висок % тъ-па-ци!Съдебната с-ма НЕ работи,корупцията се вихри!Доносникът на ДС Доган си развява спокойно байряка.

Оценка:
-1 +5

Аршин
25 Отговор
В Росенец на ,който ще се окаже,че Доган не е собственик. А какво ще се окаже за защитената територия на Буджака в Созoпoл? Колко и на кои парльоци и олигархчета са тамошните вили? Че това там е българският Бевърли хилс вееее..! Колко закони и от колко правителства там е погазвано? Не е само Ивчо Прокопов. Ами вилата на Роско Плевенлиев насамия бряг на морето в Черноморец? Хайде с един аршин.

Оценка:
-0 +7

село Пънчево
26 Отговор
Благодарение на сарая в Росенец и студеният резерв в тец Варна Бойко Борисов управляваше 11 год. България.

Оценка:
-0 +5

Е как така?!
27 Отговор
Та нали Почетният Председател-Доган е ...,,цветар" в Росенец...!Как така,ще му прекъснете благородната дейност и да ви угажда на прищявките да идвал в парламента...?!?!Нахалници такива...

Оценка:
-0 +4

Турчин
28 Отговор
На 14 септември 46-то Народно събрание няма да съществува, вашата комисия също.
А Иво Прокопиев на 23 септември ли ще го паканите за "Буджака"?
Смешници, готованковци...

Оценка:
-1 +4

Велин
29 Отговор
Гайтански построи сарая на морето и създаде ядове на Доган

Оценка:
-1 +1

бай Ставри
30 Отговор
Ще дойде, само ако знае, че ако не дойде ще го доведат.

Оценка:
-0 +2

Бай ви Тодор Живков
31 Отговор
Този комунистически милиционер Каракачанов изобщо не е чувал за Google Earth, г-н Янков, просто защото не го преподаваха в школата в Симеоново. Сори...

Оценка:
-0 +1

веселяк
32 Отговор
Хидромладежа, такова де хидроинджиньера само подрязва розите и полива кактусите! Немой го закачате, той е невинен!

Оценка:
-0 +2

Мъка мъка
33 Отговор
Тези си правят ПР ама лошо.Доган е гражданин .Явява се следва тирада как е строил незаконно.Отговор не съм защото няма доказателства.Гугъл също Трябва да викат някойда го разпитват и той няма да дойде.Недоумение буди цялата уйдорма да почнат да разпитват по документите ще кажат няма и няма доказателства.Тази комисия е пълна загуба на време и пари.Това не единственият имот правен така .тези по скоро ще станат смешни

Оценка:
-0 +0

Петър
34 Отговор
Лъжата и измамата Росенец продължава прекалено дълго, хората не се връзват вече на това.

Оценка:
-0 +1

разума
35 Отговор
Може и той да покани комисията в "Росенец" за 10 дни

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5