Last news in Fakti

3 Септември, 2021 14:00 2 620 4

Важна особеност при избори "2 в 1" - партиите, издигнали кандидат-президент, ще имат техническо преимущество

  • адв. петър славов-
  • петър славов-
  • избори две в едно-
  • избори 2 в 1-
  • президентски избори-
  • парламентарни избори-
  • демократична българия

"Демократична България" бързо да намери ясен механизъм, по който да могат бъдат номинирани подходящи личности с подобен профил", призовава адв. Петър Славов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на адв. Петър Славов, народен представител в 43-тото Народно събрание и кандидат за народен представител от гражданската квота на "Демократична България" в изборите за 45-то и 46-то НС, Facebook:

"Някои важни особености на изборите "2 в 1". Безпрецедентно за новата ни история се очертава да имаме едновременно избори за президент и 47-мо Народно събрание. "Водещи" в случая ще бъдат изборите за президент, тъй като те са редовни и вече бяха насрочени за 14.11.2021 г.

Изключително важно тук е обстоятелството, че формациите, участващи със свой кандидат на изборите за президент, ще получат известно преимущество пред останалите партии и коалиции по отношение на номерацията, с които са подредени в бюлетината.

А именно: Първоначалните номера (т.е. от 1 до 10 примерно, ако само 10 формации издигнат кандидат-президент), ще бъдат разпределени чрез жребии между точно тези 10 партии/коалиции, участващи в изборите за президент. След което те ще могат да ползват същите номера "по право" и в изборите за народни представители.

Останалите формации също ще получат своите номера, но в горния пример, те ще са от 11 нататък, което автоматично ги поставя в подредбата в бюлетината след партиите и коалициите, участващи и в изборите за президент.

Горната особеност, макар на пръв поглед да изглежда не толкова съществена, при очертаващия се вот на една машина и то един след друг на двата видове избори, всъщност може да се окаже съществена за това дали даден избирател лесно ще може да открие своята формация още на първата "страница" и след това и на някоя от следващите страници в електронната бюлетина и особено, ако на първа страница тя въобще липсва (тъй като не участва в изборите за президент).

Този нюанс, разбира се, макар и важен, не може да е водещият, дали демократичната общност да издигне свой кандидат за президент и да участва в тези избори въобще.

Като че ли обаче, преобладаващите очаквания у хората с десни и демократични убеждения са такъв кандидат да има, той да е разпознаваем и с ясен профил на демократ и човек с интегритет, като даде много ясна алтернатива в паралелната кампания (участието в която също никак не е без значение за доброто представяне и на изборите за парламент) за следните неща:

- категорична заявка за запазване на проевропейската геополитическа ориентация на България, задълбочаване интеграцията в евроатлантическите структури и възстановяване на демократичния процес в страната - вкл. чрез легитимно избрани институции, държавни и общински органи и компетентни хора в тях, които си вършат работата в защита на обществения интерес;

- ангажименти за конституционна и решителна съдебна реформа, която да възстанови върховенството на правото и чувството за справедливост у българските граждани (президентът има сериозни правомощия тук, включително право на законодателна инициатива за промяна на Конституцията);

- ангажимент за ефективно и прозрачно използване на правомощията на президентската институция - напр. Консултативен съвет за национална сигурност; налагане на вето над порочни актове на Народното събрание; сезиране на Конституционния съд по приети противоконституционни закони в ущърб на обществения интерес; назначения на президентската квота във висши държавни органи чрез публични и открити процедури с обществено обсъждане на кандидатите и пр.

- уважение към личността, правото на личен избор и насърчаване развитието на всеки гражданин, съобразно стремежите му, като антипод на колективизма и левия подход "държавата знае най-добре и ще се погрижи за всичко".

Списъкът, разбира се, може да бъде продължен (липса на принадлежност към ДС и комунистическите служби и т.н.), но по-важното в случая е "Демократична България" бързо да намери ясен механизъм, по който да могат бъдат номинирани подходящи личности с подобен профил и в открита състезателна процедура (в идеалния вариант - предварителни избори, което би привлякло и много от гражданите от протестите), измежду тях да бъде излъчен фаворит, който да защити принципите и ценностите на убедените демократи в очертаващата се тежка и неравностойна кампания!".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коста

    16 9 Отговор
    Ще гласувам за Радев!

    Коментиран от #2

  • 2 оня с коня

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Коста":

    Пита ли го дали е съгласен?
  • 3 Абе

    10 11 Отговор
    Пак празни приказки......дето звучат добре на теория, ама после практиката се оказва съвсем различна.......а Румен Радев е най-добрият президент който е имала досега България и нека всички достойни българи гласуваме за него!

    Коментиран от #4

  • 4 оня с коня

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    Ха ха!Хубо приканваш Достойните българи да гласуват за Радев,но на практика ще се окаже че НЕдостойните Българи сме ФАТАЛНО ПОВЕЧЕ от Вас и ще гласуваме за съвсем друг човек.